Drugi svjetski rat: 39 činjenica koje možda niste znali

Drugi svjetski rat: 39 činjenica koje možda niste znali
Shutterstock

Od svih povijesnih događaja, Drugi svjetski rat ostavio je krvavo nasljeđe koje ostaje i dan danas. Odnijevši najviše života od svih ratova u povijesti, Drugi svjetski rat je još uvijek najkrvaviji od ljudskih sukoba. Kao jedna od stvari o kojoj biste učili u školi, Drugi svjetski rat loš je primjer ponavljanja povijesti, a kroz ove činjenice možete saznati sve o njegovoj surovoj stvarnosti i tome kako se svijet s njom nosio.

Drugi svjetski rat: 39 činjenica koje možda niste znali
Sadržaj članka sakrij

Drugi svjetski rat – korijeni u Europi sežu iz Prvog svjetskog rata.

Godine 1918. njemački poraz u Prvom svjetskom ratu doveo je do potpisivanja Versajskog ugovora. Osim primirja, uvjeti ugovora Njemačku su koštali 13% njezinog predratnog teritorija i svih prekomorskih posjeda. Ugovor je također oduzeo Njemačkoj pravo da zadrži bilo kakve stvarne vojne snage i prisilio zemlju da plati više od 30 milijardi dolara pobjednicima.

Takvi oštri uvjeti izazvali su veliku gorčinu u Njemačkoj, pogotovo jer su već porazili Ruse prije nego što su izgubili u zapadnoj Europi. To je dovelo do uvjerenja da je Njemačka izgubila na zapadu samo zbog izdaje komunista i Židova. Desničarske skupine kasnije su to iskoristile kao propagandu za osvajanje moći.

Drugi svjetski rat – fašizam se prvi put pojavio u Italiji 1920-ih.

Prije Prvog svjetskog rata Italija i Njemačka bile su u savezu. Međutim, Italija se pridružila njemačkim neprijateljima u zamjenu za teritorij u istočnoj Europi. Na Versailleskoj mirovnoj konferenciji Talijani su dobili samo nešto od onoga što su saveznici obećali.

Ostali teritoriji pripali su novim zemljama u istočnoj Europi, kao što je Jugoslavija, kako bi se lokalnim etničkim zajednicama dalo samoodređenje. To je dovelo do vjerovanja u ono što povjesničari nazivaju osakaćenom pobjedom, gdje je Italija dobila rat samo da bi im njihovi saveznici uskratili njihovu nagradu.

Zajedno s ekonomskim poteškoćama nakon rata, to je navelo Benita Mussolinija i njegove sljedbenike da marširaju na Rim između 27. i 29. listopada 1922. godine. To je prisililo kralja Victora Emmanuela III da Mussolinija označi kao Ducea, u biti diktatora koji vlada u kraljevo ime. Mussolini je ranije utemeljio fašizam 1919. godine, pozivajući se na male sjekire koje su se u rimsko doba koristile kao simbol vladine vlasti.

Drugi svjetski rat – Adolf Hitler je prvi put pokušao preuzeti kontrolu nad Njemačkom 1923. godine

Münchenski puč u pivnici dogodio se između 8. i 9. studenoga 1923. godine. Inspiriran Mussolinijem i talijanskim fašistima, Hitler je predvodio nacističku stranku u okupljanju drugih desničarskih skupina predvođenih bivšim časnicima njemačke vojske. Zajedno su se nadali svrgnuti lokalnu vladu i preuzeti kontrolu nad Münchenom prije nego što učine isto s ostatkom Njemačke. Umjesto toga, policija je srušila puč, a Hitler i njegovi suradnici bili su uhićeni.

Međutim, Nacistička stranka iskoristila je sljedeća suđenja kako bi izgledala kao žrtva protiv vlade koja je prodala Njemačku svojim neprijateljima. Zajedno sa simpatičnim sucem, Hitler i njegovi suradnici dobili su samo kazne do 5 godina zatvora. Zapravo, Hitler je uspio osigurati puštanje iz zatvora nakon samo 8 mjeseci, zbog dobrog ponašanja.

Shutterstock

Drugi svjetski rat – Japan je zauzeo Mandžuriju 1931. godine

Japan je već imao trupe u južnoj Mandžuriji, još od njihove pobjede u Rusko-japanskom ratu od 1904. do 1905. godine. Tamošnje trupe razvile su prezir prema civilnoj vladi, a ekstremni nacionalistički časnici preuzeli su kontrolu od 1931. U rujnu , inscenirali su incident na mostu Mukden, navodni teroristički napad bombom na istoimeni most. Ovo je japanskoj Kwantung vojsci dalo izgovor da preuzme kontrolu nad ostatkom Mandžurije.

Dok vlada u Tokiju nije ni odobrila planove Kwantung armije niti je znala za njih, nisu si mogli priuštiti povlačenje. Da jesu, ostavljali bi dojam slabosti, ponižavajući i sebe i svoju zemlju. Umjesto toga, dopustili su Kwantung vojsci da uspostavi marionetsku državu Manchukuo, što je dovelo do međunarodne osude. Kao odgovor, Japan se povukao iz svog članstva u Ligi naroda, koja je priznala kineski suverenitet nad Mandžurijom.

Drugi svjetski rat – Adolf Hitler konačno je postao njemački kancelar 1933. godine

U drugom dijelu 1920-ih, Njemačka je zapravo uživala ekonomski prosperitet. Međutim, svemu je došao kraj s Velikom depresijom. Široko rasprostranjeno siromaštvo pružilo je prilike Hitleru i nacističkoj stranci, koji su za depresiju, siromaštvo i sve što je Njemačka pretrpjela u prošlosti krivili Židove i komuniste.

To je na kraju dovelo do toga da su nacisti dobili 33% većine u njemačkom Reichstagu na izborima u studenom 1932., što je prisililo predsjednika Paula von Hindenburga da ga imenuje kancelarom. Nakon što je inscenirao terorističke činove, a zatim optužio komuniste, posebice paljenje Reichstaga 27. veljače 1933., Hitler je dobio izvanredne ovlasti.

Smrću predsjednika Hindenburga u kolovozu 1934., Hitler i nacisti konačno su stekli potpunu kontrolu nad Njemačkom. Još jedan zlonamjeran primjer činjenica iz Drugog svjetskog rata.

Drugi svjetski rat: 39 činjenica koje možda niste znali

Drugi svjetski rat – Japan i Kina dogovorili su primirje 1933. godine

Kina nije tiho prihvatila japansko osvajanje Mandžurije, a ni Japan nije bio zadovoljan samo Mandžurijom. U siječnju 1932. u Šangaju su izbili antijapanski neredi, što je dovelo do međusobnih borbi japanskih i kineskih trupa u gradu. A od siječnja do svibnja 1933. japanske su se snage borile za preuzimanje kontrole nad Unutrašnjom Mongolijom.

Nakon svog uspjeha, dodali su pokrajinu Manchukuou, proširivši njezinu južnu granicu do Kineskog zida. Uz prijetnju rata između Kine i Japana, obje su nacije konačno pristale na primirje u Tangguu krajem svibnja 1933. Čak su i tada svi znali da samo pitanje vremena kad će izbiti rat.

Drugi svjetski rat – Hitler je brzo uništio Versajski ugovor nakon preuzimanja vlasti.

Kao što smo već spomenuli, Versajski ugovor zabranio je Njemačkoj da drži stvarne vojne snage. Njihova vojska imala je ograničenje od samo 100.000 ljudi i mogla je koristiti samo određenu opremu, dok je njihova mornarica mogla imati samo ograničen broj brodova.

Nakon što je Hitler preuzeo kontrolu nad Njemačkom, odmah je počeo širiti vojsku, pravio planove za proširenje mornarice i osnovao zračne snage. Također je obustavio sva daljnja plaćanja koja su se od Njemačke zahtijevala Versailleskim ugovorom.

Druge su zemlje pokušale spriječiti uspon njemačke moći 1935. godine

U travnju 1935. Velika Britanija, Francuska i Italija formirale su frontu kako bi predstavljale ujedinjenu frontu protiv Njemačke. Propao je samo 2 mjeseca kasnije u lipnju kada je Britanija samostalno sklopila anglo-njemački sporazum (AGNA) s Njemačkom. U svibnju 1935. Francuska i Sovjetski Savez također su sklopili protunjemački sporazum.

Međutim, članstvo Francuske u Ligi naroda ostavilo je sporazum besmislenim, jer je liga ograničila sposobnost Francuske da stvarno provede sporazum.

Drugi svjetski rat – Italija je napala Etiopiju 1935. godine

Italija je prvi put pokušala kolonizirati Etiopiju u 19. stoljeću, samo da bi izgubila Prvi talijansko-etiopski rat. Godine 1935. Mussolini je odlučio dovršiti ono što je započelo prije gotovo jednog stoljeća i napao Etiopiju. Ovaj put, Talijani su uspjeli osvojiti Etiopiju i dodati svojim postojećim kolonijama u istočnoj Africi.

Etiopski car Haile Selassie pobjegao je u Britaniju, kako bi zatražio pomoć svojoj zemlji. I Britanija i Francuska osudile su Italiju i protiv njih podržale sankcije Lige naroda. Međutim, njemačka potpora Italiji značila je da Britanija i Francuska nisu htjele riskirati previše protivljenja, jer bi to moglo započeti rat. U zamjenu za potporu Njemačke, Italija se složila da se neće protiviti njemačkim planovima za Austriju.

Kineski nacionalisti i komunisti pristali su na prekid ”vatre” nakon incidenta u Xi’anu 1936.

Incident u Xi’anu koji se dogodio u prosincu 1936. uključio je časnike Republike Kine koji su priveli generalisimusa Jianga Jieshija. Međutim, njihov cilj nije bio zamijeniti ga, već ga uvjeriti da zasad prekine svoju kampanju protiv komunista. Čineći to, nadali su se formiranju ujedinjene fronte u Kini protiv Japanaca. Jiang je na kraju pristao – i, nakon međusobnih pregovora – ostatak nacionalista i komunista pristao je svoje razlike ostaviti po strani kako bi se usredotočili na zajedničkog neprijatelja.

Drugi svjetski rat – u Španjolskoj je 1936. godine izbio građanski rat.

Izborom lijeve vlade u veljači 1936. godine donesen je niz mjera koje su podijelile španjolsko društvo. To je uključivalo politike slične onima u Sovjetskom Savezu: od zapljene zemlje, napada na Katoličku crkvu, pa čak i nasilja gomile protiv neprijatelja ljevičarske vlade. Nije pomoglo ni to što su neki članovi vlade javno izjavili da je Španjolska na putu prema socijalizmu sovjetskog tipa.

To je konačno dovelo do vojnog udara u srpnju 1936. godine, što je izazvalo Španjolski građanski rat. To je sukobilo vladu koju su poduprle druge demokracije i Sovjetski Savez, protiv nacionalista koje su poduprle Njemačka i Italija. Završio je u travnju 1939. pobjedom nacionalista i progonstvom preživjelih republikanskih vođa. Rat je također skupo koštao Španjolsku, s više od 450 000 vojnika i civila izgubljenih u borbi.

Njemačka je iskoristila Španjolski građanski rat za testiranje raznih vojnih inovacija.

Te su inovacije uključivale okupljanje tenkova u odvojene snage, umjesto da ih koriste u malim skupinama za podršku pješačkim napadima. Tijekom Španjolskog građanskog rata Nijemci su također eksperimentirali s korištenjem lakih bombardera za podršku napadima na zemlji. Druge inovacije uključivale su terorističko bombardiranje, korištenje velikog broja bombardera za napad na neprijateljske gradove, s ciljem uništavanja industrije i slamanja morala.

Svi ovi eksperimenti i slične stvari omogućili su Nijemcima da poboljšaju svoje planove za budućnost. Zapravo, svi budući uspjesi Njemačke imaju svoje korijene u njihovim uspjesima tijekom Španjolskog građanskog rata. Ovo je definitivno jedna od mračnijih činjenica iz Drugog svjetskog rata.

Drugi svjetski rat: 39 činjenica koje možda niste znali

Incident na mostu Marka Pola iz 1937. godine označio je početak Drugog kinesko-japanskog rata.

Za razliku od incidenta na mostu Mukden, povjesničari danas još uvijek smatraju početak incidenta na mostu Marco Polo nejasnim. Japanske snage su nakon toga djelovale agresivno, ali ostaje neizvjesno je li incident bio namjerno insceniran ili ne.

Bez obzira na to, sukob između japanskih i kineskih snaga oko Marka Pola izvan Wanpinga brzo je izmakao kontroli. Unatoč naporima obje strane da stvari drže pod kontrolom, izbio je otvoreni rat između Kine i Japana.

Drugi svjetski rat – Kina i Sovjetski Savez potpisali su sporazum 1937. godine

Dana 21. kolovoza 1937. Kina i Sovjetski Savez potpisali su kinesko-sovjetski pakt o nenapadanju. To je omogućilo Kinezima da prestanu brinuti o Sovjetima na sjeveru i da se još više usredotoče na Japance. Osim toga, to je također imalo učinak razdvajanja Kine i Njemačke, jer je Njemačka prije rata podržavala modernizaciju Kine.

Zapravo, Njemačka je u to vrijeme imala podijeljena mišljenja o tome bi li Kina ili Japan bili bolji saveznik. Kineski aranžman sa Sovjetskim Savezom naveo je Nijemce da izaberu Japan.

Japansko napredovanje 1937. godine kulminiralo je brutalnim masakrom u Nanjingu.

Nakon kineskog poraza u bitci za Nanjing, proširile su se glasine da su se elementi Kineske nacionalne revolucionarne armije (NRA) sakrili u gradu. Japanske trupe krenule su kako bi ih iskorijenile, ali su brzo izgubile kontrolu. To je rezultiralo jednomjesečnim nizom silovanja, pljački i ubojstava diljem grada. Do 300.000 civila umrlo je od japanskih ruku, dok je broj žrtava silovanja, sakaćenja i drugih zločina daleko veći.

Povjesničari smatraju masakr u Nanjingu jednim od najgorih ratnih zločina u 20. stoljeću i ostaje glavno žarište kinesko-japanskih odnosa danas. Iako su i japanski car i vlada službeno priznali i ispričali se za masakr, sjećanja na masakr su prilično teška. Konkretno, to što japanske povijesne knjige umanjuju pokolj, a nekoliko dužnosnika poriče da se on ikada dogodio, drži ovo pitanje aktualnim između dviju nacija.

Drugi svjetski rat – Japanci su nastavili napredovati u Kini tijekom 1938. godine

Iako su Kinezi uspjeli poraziti Japance kod Tai’erzhuanga u ožujku 1938. godine, Japanci su zauzeli Xuzhou u svibnju. U jednoj od iznenađujućih činjenica iz Drugog svjetskog rata, Kinezi su namjerno izazvali poplave u području Žute rijeke kako bi usporili napredovanje Japana. To je Kinezima dalo vremena da ojačaju obranu Wuhana, ali Japanci su ipak uspjeli zauzeti grad u listopadu.

Drugi svjetski rat – do kraja godine Kinezi su konačno uspjeli zaustaviti Japance.

U gorko ironičnom primjeru činjenica iz Drugog svjetskog rata, masakr u Nanjingu i japanska politika triju svih (ubiti sve, spaliti sve, opljačkati sve) učinili su Kineze odlučnima pobijediti Japan bez obzira na cijenu. U ovom trenutku, Kinezi su prešli točku pregovora. Zajedno s uspješnom evakuacijom vlade iz Nanjinga u Chongqing, nemogućnošću Japana da se mjeri s kineskim brojevima i samom veličinom Kine, japansko napredovanje konačno je zaustavljeno do kraja godine.

Kasne 1930-e podijelile su japanske gospodare rata oko njihovih planova za buduće kampanje.

Konkretno, gospodari Drugog svjetskog rata podijelili su se na opciju Go North i Go South. Vojska je podržavala opciju Go North, s ciljem ne samo osvajanja Kine, već i sovjetskog Dalekog istoka.

Nasuprot tome, mornarica je podržavala opciju Go South, s ciljem osvajanja zapadnih kolonija u jugoistočnoj i južnoj Aziji.

U kasnim 1930-ima Britanci i Francuzi također su pokušali umiriti Njemačku.

Umirivanje je u osnovi uključivalo nereagiranje na njemačke povrede uvjeta ugovora i suvereniteta drugih nacija. Anglo-francuski čelnici nadali su se da će Njemačka na kraju postati zadovoljna i smiriti se.

Počelo je s Hitlerovim širenjem njemačke vojske, kao što je ranije i spomenuto. Godine 1936. njemačke su se trupe vratile u Porajnje, u koje je Versailleskim ugovorom njemačkim trupama bio zabranjen ulazak. Zatim se 1938. godine Austrija ujedinila s Njemačkom, što je opet bilo zabranjeno ugovorom.

Kasnije te godine, Hitler je zastrašivanjem natjerao britanskog premijera Nevillea Chamberlaina i francuskog premijera Edouarda Daladiera u Münchenski sporazum. U zamjenu za to da Njemačka od Čehoslovačke preuzme sudetsku regiju s njemačkim jezikom, Njemačka je pristala poštivati daljnju neovisnost Čehoslovačke.

Hitlerovo kršenje Münchenskog sporazuma u ožujku 1939. godine dovelo je Britaniju i Francusku do dogovora s Poljskom.

Godinu dana nakon potpisivanja sporazuma Njemačka i Mađarska okupirale su Čehoslovačku. Njemačka je anektirala češke govorne regije Bohemije i Moravske, dok je Mađarska uzela dio teritorija na istoku zemlje. Ostatak Slovačke je pak postao njemačka marionetska država. Ovaj potez Njemačke i Mađarske naveo je anglo-francuske vođe da zaključe da je smirivanje potpuno propalo.

Predviđajući da će se Hitler sljedeći put okrenuti protiv Poljske, Britanija i Francuska službeno su zajamčile neovisnost Poljske. Također su upozorili Njemačku da bi svako kršenje poljskog suvereniteta rezultiralo ratom.

Drugi svjetski rat: 39 činjenica koje možda niste znali

Drugi svjetski rat – Njemačka i Sovjetski Savez također su postigli sporazum 1939. godine.

Bio je to pakt Molotov-Ribbentrop, nazvan po sovjetskim i njemačkim diplomatima koji su ga pregovarali. To je potpuno zaprepastilo Britance i Francuze, koji su smatrali da se nacistička Njemačka i Sovjetski Savez nikada ne mogu međusobno dogovoriti.

Tim su se dogovorom Njemačka i Sovjeti složili podijeliti Poljsku između sebe i izbjeći međusobnu borbu u ratu. Njemačka je također priznala baltičke države Litvu, Latviju i Estoniju kao područja sovjetskog interesa.

Britanija je posljednji put pokušala spriječiti rat u kolovozu 1939. godine

Nažalost, zahtjevi Njemačke pokazali su se prevelikim za Poljake. Konkretno, Nijemci su tražili Danzig i okolni poljski koridor. To bi uništilo poljsku ekonomiju i potpuno ih ostavilo na milost i nemilost Nijemcima i Sovjetima.

Budući da su napori Britanije da spriječi rat propali, a Poljaci odlučni boriti se za svoju slobodu, Njemačka je napala Poljsku 1. rujna, a Sovjeti su također izvršili invaziju do 17. rujna.

Drugi svjetski rat – Njemačka i Sovjeti brzo su osvojili Poljsku od rujna do listopada 1939. godine

Nijemcima je trebalo samo 8 dana da stignu do poljske prijestolnice Varšave. U to su vrijeme zauzeli i poljski koridor, Danzig, te se povezali s njemačkom pokrajinom Istočnom Pruskom s druge strane koridora. Poljski protunapad 9. rujna uspio je zaustaviti njemačko napredovanje, ali su Nijemci samo zaobišli i zatim opkolili Poljake.

Sovjetska invazija istočne Poljske naišla je na samo minimalan otpor i regija je brzo postala okupirana. Varšava se uspjela održati do 27. rujna, a posljednji pripadnici poljske vojske predali su se 6. listopada. Međutim, poljska vlada uspjela je pobjeći u Britaniju, gdje su formirali vladu u egzilu.

Drugi svjetski rat: 39 činjenica koje možda niste znali

Drugi svjetski rat – SAD je počeo pomagati saveznike na sve moguće načine još 1939. godine.

Otprilike u to vrijeme, američka javnost se sve više protivila japanskoj ekspanziji na Pacifiku. Amerikanci su općenito suosjećali s Kinezima, osobito nakon masakra u Nanjingu. Godine 1939. SAD je odlučio ne produžiti trgovinski sporazum s Japanom.

Godine 1940. SAD je uveo prvi od mnogih zakona o kontroli izvoza koji su zabranili izvoz kemikalija, strojeva i sirovina u Japan. Pad Francuske također je naveo SAD da trguju razaračima s Britanijom, u zamjenu za američke baze na britanskim teritorijima na zapadnoj hemisferi. Kongres je ubrzo usvojio Lend-Lease, dajući veću pomoć Britancima, iako se američka javnost općenito još uvijek protivila izravnom ulasku u rat.

Sovjeti su otprilike u isto vrijeme također krenuli preuzimati kontrolu nad baltičkim državama.

Uz njemačku podršku, Sovjeti su prisilili Litvu, Latviju i Estoniju da dopuste sovjetskim trupama da se baziraju na njihovom tlu čak i prije invazije na Poljsku. To je postavilo pozornicu za njihovo konačno pripajanje Sovjetskom Savezu u lipnju 1940. godine.

Drugi svjetski rat – finsko prkošenje Sovjetima dovelo je do Zimskog rata.

Slično kao i s baltičkim državama, Sovjeti su od Finaca zahtijevali da dopuste sovjetskim trupama na njihovom tlu. Također su zahtijevali teritorij oko Lenjingrada, u Finskom zaljevu i u Barentsovom moru. Nakon rasprave, Finci su odbili zahtjev, dok su Sovjeti napali njihovu zemlju. Tako je počeo Finsko-sovjetski rat, ili kako ga ponekad zovu, Zimski rat.

Drugi svjetski rat – Finska odlučna obrana svoje zemlje zaprepastila je Sovjete.

Sovjeti su očekivali brz i lak rat, s obzirom na veliku razliku između njih i Finaca. Finska je bila mala zemlja u istočnoj Europi, dok je Sovjetski Savez bio industrijska velesila, koja se protezala sjevernom Euroazijom. Umjesto toga, pod vodstvom feldmaršala Carla Mannerheima, Finci su zaustavili sovjetsko napredovanje. Finci su se uvijek bojali mogućeg rata sa Sovjetima, pa su pripremili mnoge tvrđave okrenute prema Sovjetskom Savezu.

Vlastiti unutarnji problemi Sovjeta također su ih, ironično, ostavili nespremnima za zimske borbe protiv Finaca. Toliko da su se sovjetske trupe smrzavale u svojim rovovima, dok su finske trupe uživale u centraliziranom grijanju, pa čak i u saunama u svojim tvrđavama. Tek nakon što je Semjon Timošenko preuzeo zapovjedništvo nad Crvenom armijom u siječnju 1940. godine, Sovjeti su konačno napredovali. Na kraju su Finci izgubili 11% predratnog teritorija.

Simo Hayha postao je finski heroj tijekom Zimskog rata.

Zvali su ga Bijela smrt, po tome kako je bio doslovno nevidljiv dok se skrivao u snijegu. Svojom je snajperskom puškom ubio više od 500 ljudi. To ga je učinilo figurom koja među Fincima ulijeva strahopoštovanje, a finska vlada dodatno je razvila njegov ugled u propagandne svrhe.

Još je čudesnija bila činjenica ta da nije bio karijerni vojnik, već je zapravo bio samo farmer s obukom za rezerviste. Tek mu je sovjetska invazija dala razlog da ode u rat, a usprkos svoj svojoj slavi, Hayha se samo u to vrijeme vidio kako obavlja svoju dužnost.

Drugi svjetski rat – Finci su tijekom Zimskog rata usavršili Molotovljev koktel.

Španjolci su ih zapravo prvi koristili i to tijekom Španjolskog građanskog rata.

Napunili su staklene boce benzinom, zatvorili ih krpom, pustili da benzin natopi krpu prije nego što su je zapalili, a zatim ih bacili u metu. Finci su, međutim, koristili mješavinu alkohola, kerozina, kalijevog nitrata i katrana, koja je imala sličan učinak.

Također su koristili posebne šibice ili kemijske okidače kako bi uklonili potrebu za paljenjem boce prije bacanja. Finci su također otkrili da ostavljanje trećine boce povećava vjerojatnost da će se razbiti. Time su Finci Molotovljevom zapalili sovjetske tenkove. Sovjetska posada bi tada napustila svoj tenk, ostavljajući ih ranjivima na pucnjavu na otvorenom.

Drugi svjetski rat – Finci su tijekom Zimskog rata također smislili ime – Molotovljev koktel.

Ime su smislili nakon što je sovjetski ministar vanjskih poslova Vjačeslav Molotov tvrdio da Sovjeti nisu bombardirali Finsku, već dostavljali hranu izgladnjelim ljudima. Finci su svoju upotrebu koktela protiv Sovjeta podrugljivo opisali kao “piće uz hranu”.

Drugi svjetski rat – Njemačka je napala Skandinaviju u travnju 1940. godine

Učinili su to kao odgovor na pokušaje Saveznika da prekinu Njemačku opskrbu željeznom rudačom iz Skandinavije. Gotovo polovica njemačke željezne rude dolazila je iz Švedske i Norveške, bez kojih Njemačka ne bi imala čelik koji joj je bio potreban za vođenje rata. Britanija je koristila mine i podmornice kako bi pokušala presjeći ovu liniju opskrbe, što je dovelo Nijemce do invazije na Dansku 9. travnja.

Danska je pala unutar samo jednog dana, a već je i Norveška istog dana bila pod invazijom. Iako su Saveznici poslali ljude da pomognu u obrani Norveške, a Kraljevska mornarica pokušala presjeći opskrbu i pojačanja iz Njemačke, Njemačka je do lipnja imala potpunu kontrolu nad Norveškom.

Drugi svjetski rat: 39 činjenica koje možda niste znali

Poraz u Norveškoj doveo je do toga da je Winston Churchill postao britanski premijer.

To je posebno pogodilo Britance, jer je Kraljevska mornarica imala više brodova i bolju posadu u odnosu na njemačku Kriegsmarine. Pad Norveške tako je postao posljednja kap u onome što su vidjeli kao neuspješno vodstvo premijera Chamberlaina. Pod Chamberlainom, Britanija nije učinila ništa jer je Njemačka progutala Austriju i Čehoslovačku, dok je fašizam preuzeo Španjolsku.

Chamberlainovi vlastiti napori da zaustavi Nijemce u Poljskoj i Skandinaviji sada su se također pokazali nedostatnima. To je konačno bilo dovoljno da parlament izglasa nepovjerenje premijeru, koji je podnio ostavku 10. svibnja 1940. godine. Umjesto njega, premijer je postao Winston Churchill, čovjek koji se uvijek zalagao za čvrstu akciju protiv Njemačke.

Njemačka je konačno započela svoju invaziju na Francusku i Niske zemlje u svibnju 1940. godine.

Do tada je prošlo 7 mjeseci od početka rata. U to vrijeme u zapadnoj Europi nije bilo mnogo akcija, a njemačke i savezničke trupe samo su čekale da napadnu one druge. U rujnu 1939. simbolični francuski napad gurnuo je u Saarland, samo da bi se povukao prije nego što su Nijemci uspjeli odgovoriti. To je navelo ljude da rat nazovu Lažnim ratom, jer se činilo da se nitko zapravo nije borio jedan protiv drugog.

U isto vrijeme, zastrašujuća sjećanja na pokolje u rovovima Prvog svjetskog rata značila su da su se mnogi ljudi zapravo nadali da se Lažni rat nikada neće stvarno pretvoriti i da bi njihovi vođe umjesto toga mogli pregovarati o mirnom rješenju. Tome je došao kraj 10. svibnja, kada su Nijemci pokrenuli Case Yellow, kao svoj plan za invaziju Francuske i nizinskih zemalja Belgije, Luksemburga i Nizozemske.

Njemačka invazija na Francusku također je razvila taktiku blitzkriega koja se koristila u velikim razmjerima.

Na početku rata većina ljudi je očekivala da će proći kao u Prvom svjetskom ratu. Velike vojske bi se okupile i kopajući rovove, provele godine ubijajući milijune bez stvarnog dobitka na teritoriju. Rat bi prestao tek kada jedni ili drugi više ne bi mogli priuštiti trošenje novca i ljudi na borbu, te bi se srušili iznutra prema van. Njemački Case Yellow uništio je ta očekivanja.

Velik broj tenkova probio se kroz savezničke linije, uz podršku ogromne količine zrakoplova. Njemačke postrojbe tada su prodrle kroz rupu u savezničkim linijama i raširivši se iza njih, presjekle im povlačenje. To je prisililo zarobljene savezničke snage da se bore uz samo ograničenu potporu i na kraju ih natjeralo na predaju, a zauzvrat je rezultiralo brzim kolapsom mnogih savezničkih snaga na prvim crtama Zapadne Europe 1940. godine.

Neki povjesničari danas smatraju da Blitzkrieg 1940. pridaje previše zasluga tenkovima.

Iako je istina da je koncentracija tenkova njemačke vojske radi brzog probijanja savezničkih linija bila revolucionarna ideja, mnogi povjesničari ističu da to samo po sebi ne bi dovelo do pobjede. Čak ni korištenje velikog broja zrakoplova za potporu tenkova i pješaštva ne bi dovelo do pobjede. Isto vrijedi i za dobro obučeno i opremljeno pješaštvo njemačke vojske.

Umjesto toga, povjesničari tvrde da je njemačka upotreba kombiniranog oružja, s tenkovima, zrakoplovima i pješaštvom u međusobnoj borbi dobila bitku. Nitko od njih ne bi mogao sam pobijediti, umjesto toga, njihove individualne prednosti radile su zajedno kako bi učinile više nego što su mogle pojedinačno. To je bila lekcija koju su saveznici naučili boreći se protiv Nijemaca 1940. i koju će kasnije upotrijebiti protiv njih da dobiju rat.

Mnogi povjesničari također ukazuju na druge čimbenike koji su doveli do brzog kolapsa savezničkih linija u zapadnoj Europi.

Još jedan čimbenik bilo je ostarjelo vojno rukovodstvo Francuske, od kojih su svi zaradili svoje trake u Prvom svjetskom ratu. To je značilo da su se našli kako razmišljaju u smislu prošlosti, o tome kako se prošli rat zapravo vodio i dobio, ostavljajući ih nesposobnima cijeniti način na koji se rat promijenio od 1940. godine. Sjećanje na Prvi svjetski rat također je visjelo nad Francuzima, koji je imao oko 1,9 milijuna ljudi u rovovima.

Britanija je pokrenula herojsku evakuaciju zarobljenih trupa u Dunkerqueu u lipnju 1940. godine.

Dok su njemačke snage osvajale nizinske zemlje na sjeveru i odsjekle Pariz na jugu, britanske i francuske trupe u sjevernoj Francuskoj povukle su se u Dunkerque na La Mancheu. Naravno, Nijemci su ih slijedili, ali njihove brze pobjede širom Zapadne Europe su ih sustigle, prisilivši ih da uspore i puste zalihe da stignu do njihove vojske. To je omogućilo saveznicima da dođu do Dunkerquea prije nego što su ga Nijemci mogli opkoliti.

Shutterstock

Nijemci su tada krenuli slomiti saveznike, što je navelo Kraljevsku mornaricu da pokrene operaciju Dinamo. U manje od 2 tjedna, Britanci su evakuirali oko 300 000 ljudi iz Dunkerquea, koristeći flotu od preko 800 brodova, uključujući preko 400 malih civilnih plovila.

Churchill je evakuaciju nazvao čudom, i dok je upozorio ljude da o tome ne razmišljaju kao o pobjedi, povjesničari se slažu da je spašavanje tih 300.000 ljudi od njemačkog zarobljavanja omogućilo da se bore još jedan dan i pobijede.

Drugi svjetski rat – Italija je također napala Francusku u lipnju 1940. godine.

Točnije, izvršili su invaziju 10. lipnja 1940. godine. Talijani su prvotno pokazali oklijevanje da se uključe u Drugi svjetski rat, bojeći se ponovnog krvoprolića u rovovima kao u Prvom svjetskom ratu. Brze pobjede Nijemaca promijenile su njihovo mišljenje, pa su Talijani napali francuske Alpe.

Za razliku od Nijemaca, Talijani su se borili kao da je još Prvi svjetski rat, dopuštajući Francuzima da imaju više uspjeha protiv njih. Na kraju su Talijani uspjeli zauzeti samo nekoliko kilometara zemlje, plus gradić Menton, prije nego što su borbe u Francuskoj privedene kraju.

Drugi svjetski rat – borbe u Francuskoj završile su 22. lipnja 1940. godine.

U činu inata, Hitler je prisilio Francuze da potpišu prekid sukoba s Njemačkom u istom vagonu i na istom mjestu u Compiegneu u Francuskoj, gdje je Njemačka morala potpisati primirje sa saveznicima u Prvom svjetskom ratu. Prekid sukoba omogućio je Nijemcima da okupiraju sjevernu Francusku, zajedno s francuskom atlantskom obalom, sve dok Britanija također nije potpisala primirje s Njemačkom. Talijani su zauzeli i dio jugoistočne Francuske, do rijeke Rhone. Što se tiče ostatka Francuske, Nijemci su je priznali kao ‘Slobodnu’ Francusku, kojoj je službeno dopušteno da slobodno upravlja sobom. Naravno, stvarnost je bila sasvim drugačija.

Drugi svjetski rat – posljednji japanski vojnik konačno se predao 1974. godine

Nije neobično da se vojnici nastave boriti za svoj cilj čak i nakon što se njihova nacija predala. Ovo je samo stvarnost onoga kako je to boriti se na više kontinenata i zemalja. No, kada se posljednji vojnik preda gotovo trideset godina nakon završetka sukoba, postoji nešto vrlo čudno u cijeloj toj situaciji.

To se dogodilo Teruu Nakamuri, autohtonom tajvanskom vojniku koji se pridružio japanskoj vojsci početkom rata. Pretpostavljao je da rat još uvijek aktivan, a njegova je jedinica pobjegla u džunglu u Indoneziji. Preživio je sam, tražeći svu hranu dok nije konačno pronađen u prosincu 1974. godine.

Drugi svjetski rat – tijekom pilotske je obuke poginuo zapanjujući broj vojnika

Drugi svjetski rat bio je jedan od prvih velikih sukoba u kojima je korišteno zrakoplovstvo. Postojala je ogromna žurba s obukom novih pilota tako da mnogi zrakoplovni programi nisu bili ispravno osmišljeni ili nisu imali dovoljno sigurnosnih mjera.

Kao rezultat toga, tijekom obuke pilota dogodilo se više od 15 000 smrtnih slučajeva. Do njih je uglavnom došlo zbog greške pilota ili mehaničkog kvara. Bio je toliki problem da je bombarder B-24 bio poznat kao najopasniji avion u ratu, dobivši nadimak ‘leteći lijes’.

Kada to stavimo u perspektivu, oko 52 000 američkih članova letačke posade poginulo je u Drugom svjetskom ratu, što znači da se gotovo 30% smrtnih slučajeva pilota dogodilo izvan sukoba.

Shutterstock

Drugi svjetski rat imao je zaista bizarna oružja, poput njemačkog topa koji je mogao pucati preko mora

Drugi svjetski rat je poznat kao sukob uz korištenje nekog vrlo jedinstvenog oružja. Međutim, jedan od najambicioznijih projekata bio je top V-3, golemi stroj koji je mogao bacati projektile iz Njemačke preko mora u Englesku.

Umjesto korištenja raketa poput V-2, V-3 bi bio stacionarni top koji bi mogao ispaljivati projektile na udaljenosti do 100 milja preko mora iz kopnene Europe u Ujedinjeno Kraljevstvo. Srećom, top nikada nije dovršen zbog bombardiranja koje ga je uništilo prije dovršetka.

Drugi svjetski rat – Poljska je imala medvjeda koji je služio u vojsci

Godine 1942. četa poljskih vojnika evakuirana je iz Sovjetskog Saveza i pronašla put do Irana. Putem su se sprijateljili sa sirijskim smeđim medvjedom kojeg su nazvali Wojtek. Službeno su ga u postrojbu prijavili kao vojnika. Pomagao je u nošenju teškog streljiva i brzo je među vojnicima postao slavan.

Wojtek je na kraju otpušten nakon rata i mirno je živio u zoološkom vrtu u Edinburghu sve do smrti 1963. godine.

Shutterstock

Drugi svjetski rat – Gandhi je Hitleru pokušao poslati poruku mira

Mahatma Gandhi bio je jedan od najvećih mirotvoraca na svijetu, ali većina ljudi ne zna da je tijekom Drugog svjetskog rata još uvijek bio živ. Gandhi je bio toliko predan miru da je pokušao napisati pismo Hitleru, nazivajući ga “dragim prijateljem” i moleći ga da zaustavi rat. Međutim, nije jasno jesu li poruke ikada stigle do Hitlera.

Još neke zanimljive činjenice o Drugom svjetskom ratu:

 1. Prvog njemačkog vojnika poginulog u Drugom svjetskom ratu ubili su Japanci.
 2. Prvog ubijenog američkog vojnika ubili su Rusi.
 3. Preko 100.000 članova posade savezničkih bombardera ubijeno je iznad Europe.
 4. Više američkih vojnika umrlo je u Zračnim snagama nego u Marincima.
 5. Poljska katolička primalja Stanisława Leszczyńska rodila je 3000 beba u koncentracijskom logoru Auschwitz tijekom holokausta u okupiranoj Poljskoj.
 6. U Drugom svjetskom ratu britanski su vojnici dobivali porciju od tri lista toaletnog papira dnevno. Amerikanci su dobili 22.
 7. Godine 1941. u SAD-u je proizvedeno više od 3 milijuna automobila. Tijekom cijelog Drugog svjetskog rata napravljeno ih je još samo 139.
 8. Četiri od svakih pet njemačkih vojnika poginulih u ratu poginulo je na Istočnom frontu.
 9. Samo 20% muškaraca rođenih u Sovjetskom Savezu 1923. preživjelo je Drugi svjetski rat.
 10. U Drugom svjetskom ratu, najmlađi vojnik u američkoj vojsci bio je Calvin Graham — imao je 12 godina. Graham je lagao o svojim godinama kada se prijavio u američku mornaricu. Njegova prava starost nije otkrivena sve nakon njegova ranjavanja.
 11. Samo jedan od svaka četiri čovjeka koji su služili na podmornicama je preživio.
 12. Opsada Staljingrada rezultirala je s više ruskih mrtvih (vojnih i civilnih) nego što su SAD i Britanija pretrpjele (zajedno) u cijelom Drugom svjetskom ratu.
 13. Kako bi izbjegli korištenje njemačkog zvučnog imena ‘hamburger’ tijekom Drugog svjetskog rata, Amerikanci su koristili naziv ‘Liberty Steak’.
 14. Nećak Adolfa Hitlera, William Hitler, služio je u američkoj mornarici tijekom Drugog svjetskog rata.
 15. Adolph Hitler i Henry Ford držali su uokvirenu sliku onog drugog na svom stolu.
 16. Tijekom Drugog svjetskog rata, najveći japanski špijunski lanac zapravo je bio smješten u Meksiku.
 17. Stopa smrtnosti zarobljenika u ruskim logorima bila je 85%.
 18. Prva bomba koju su saveznici bacili na Berlin ubila je jedinog slona u berlinskom zoološkom vrtu.
 19. Da je bila potrebna treća atomska bomba, ciljni grad bio bi Tokio.
 20. Hiroo Onoda, obavještajni časnik Carske japanske vojske koji se borio u Drugom svjetskom ratu, nikada se nije predao 1945. Sve do 1974., gotovo 30 godina, držao je svoj položaj na Filipinima. Njegov bivši zapovjednik doputovao je iz Japana kako bi osobno izdao zapovijedi za njegovo razrješenje s dužnosti 1974. godine.
 21. Ukupni gubici u Drugom svjetskom ratu iznosili su između 50 i 70 milijuna ljudi, od kojih je 80% dolazilo iz samo četiri zemlje — Rusije, Kine, Njemačke i Poljske. Preko 50% stradalih bili su civili, a najviše žena i djece.