Kako se ponaša oportunist? (14 karakteristika)

Oportunizam je riječ koja se često koristi kako bi se opisala osobina ili postupak pojedinca koji iskorištava prilike ili situacije isključivo radi vlastite koristi, bez obzira na moralne ili etičke norme. 

Oportunist je osoba koja se ponaša na taj način, koja teži iskoristiti okolnosti za osobnu dobit, bez obzira na posljedice za druge ili za širu zajednicu.

oportunist
FOTO: SHUTTERSTOCK

Najbolje primjere oportunističkog ponašanja možemo pronaći u političkom svijetu. Na primjer, politički lideri ili dužnosnici koji mijenjaju svoje stajalište i političke opcije samo kako bi ostvarili političke ili osobne dobiti, smatraju se oportunistima. 

Kako je nastao oportunizam?

Termin “oportunizam” potječe od francuske riječi “opportunisme,” a prvi puta se počeo koristiti u političkom kontekstu tijekom Francuske revolucije, posebno u 18. stoljeću. 

Riječ “opportunisme” dolazi od latinske riječi “opportunus,” što znači “prigodan” ili “prikladan.” 

Zanimljivost o terminu oportunizam jest ta da je prvobitno bio korišten kako bi opisao političke stranke i pojedince koji su mijenjali svoje stavove i političke opcije ovisno o promjenama u političkim prilikama ili okolnostima. 

Oportunizam se tijekom vremena proširio izvan političkog konteksta i sada se koristi u različitim situacijama kako bi opisao pojedince ili grupe koje iskorištavaju prilike za osobnu korist bez obzira na moralne ili etičke norme. 

Ovaj termin igra važnu ulogu u raspravama o integritetu, odgovornosti i etici u različitim sferama života, uključujući politiku, poslovanje, i društvene odnose.

Oportunist – 14 karakteristika

Prepoznavanje oportunističkog ponašanja može biti izazovno, jer oportunisti često vrlo vješto skrivaju svoje motive i namjere. Ipak, postoje neke karakteristike koje olakšavaju prepoznavanje oportunista, a mi smo izdvojili 14 najčešćih. 

1. Promjena stavova i mišljenja

Promjena stavova i mišljenja kod oportunističkih osoba često se događa kako bi se prilagodili trenutačnim okolnostima ili iskoristili prilike za osobnu korist. 

Oportunisti često nemaju čvrsto ukorijenjene vrijednosti ili načela, te su spremni mijenjati svoje uvjerenje kako bi ostvarili svoje ciljeve. 

Jedan od uobičajenih primjera promjene stavova i mišljenja kod oportunističkih političkih lidera je promjena stranačke pripadnosti. Osoba koja mijenja stranačku pripadnost može to učiniti iz različitih razloga, uključujući pritisak javnosti, promjene u političkim prilikama ili priliku za osobnu dobit.

Arlen Specter, bivši američki senator iz savezne države Pennsylvania, postao je poznat po svojoj kontroverznoj promjeni stranačke pripadnosti tijekom svoje duge političke karijere. Specter je većinu svog političkog života bio registrirani republikanac i služio je kao republikanski senator od 1981. godine. Međutim, 2009. godine, Specter je iznenada objavio svoju promjenu stranačke pripadnosti.

Njegova promjena stranačke pripadnosti privukla je veliku medijsku pažnju jer se dogodila u vrlo važnom trenutku za zakonodavne inicijative, uključujući predloženu reformu zdravstvenog sustava. Specter je prešao iz Republikanske stranke u Demokratsku stranku, tvrdeći da su se njegovi politički uvjerenja promijenila te da nije mogao ostati u stranci koja je postala previše konzervativna.

2. Nedosljedno ponašanje

Nedosljedno ponašanje kod oportunističkih osoba često se manifestira kao neusklađenost između njihovih riječi i djela te između njihovih deklariranih uvjerenja i stvarnih postupaka.

Primjer je Anthony Fauci, istaknuti stručnjak za zarazne bolesti i član Bijele kuće za borbu protiv pandemije COVID-19 u Sjedinjenim Američkim Državama. Tijekom pandemije, Fauci je bio glasnik javnih zdravstvenih preporuka i uputa zaštite od virusa.

No, javno su se počele pojavljivati informacije da je Fauci, nakon što je već bio cijepljen protiv COVID-19, u nekim privatnim situacijama i susretima nosio masku, čak i kad nije bilo prisutnih ljudi koji nisu bili cijepljeni. Ovo je bilo suprotno njegovim javnim preporukama, u kojima je naglašavao da cijepljeni pojedinci mogu prestati nositi maske u mnogim situacijama.

Nedosljednost je u tome što je Fauci, koji je u javnosti promovirao nošenje maski kao važan dio borbe protiv COVID-19, privatno odlučio nositi masku čak i kada to nije bilo u skladu s tadašnjim smjernicama i preporukama za cijepljene osobe. Ova situacija izazvala je kontroverzu i postavila pitanja o njegovoj dosljednosti i vjerodostojnosti u promoviranju javnih zdravstvenih mjera.

3. Iskorištavanje drugih

Iskorištavanje drugih kod oportunista odnosi se na njihovu tendenciju da koriste druge ljude ili resurse kako bi ostvarili vlastite interese ili dobit, često bez obzira na posljedice za te druge osobe. 

Oportunisti su skloni gledati na druge ljude kao na sredstva za postizanje vlastitih ciljeva, umjesto kao na pojedince s vlastitim potrebama i pravima.

kako izgledaju oportunisti
FOTO: SHUTTERSTOCK

Bernie Madoff bio je američki financijski stručnjak i osnivač investicijskog fonda poznatog kao “Bernie Madoff Investment Securities LLC.” Tijekom dugogodišnje karijere, Madoff je stekao ugled kao uspješan investitor i privukao veliki broj klijenata.

Međutim, 2008. godine izbio je jedan od najvećih financijskih skandala u povijesti. Otkriveno je da je Madoff vodio ogromnu Ponzi shemu, u kojoj je prevario svoje klijente za milijarde dolara. 

Umjesto da stvarno investira njihov novac, Madoff je koristio novac novih investitora kako bi isplatio povrate stare investitore, stvarajući privid uspješnih investicija. Ovaj sustav je bio osuđen na kolaps, a mnogi investitori su izgubili znatne iznose novca. Madoff je na kraju osuđen na zatvorsku kaznu i postao simbolom financijskog prevara.

4. Nedostatak moralnih ili etičkih načela

Nedostatak moralnih načela kod oportunista odnosi se na njihovu tendenciju da djeluju bez čvrstih moralnih vrijednosti ili etičkih uvjerenja. 

Oportunisti su često skloni donositi odluke i postupke isključivo na temelju vlastitih interesa i osobne dobiti, bez obaziranja na moralne implikacije ili etičke norme. Nedostatak moralnih načela može rezultirati neetičkim ponašanjem i štetnim posljedicama za druge i društvo kao cjelinu.

Jedan od najpoznatijih i najskandaloznijih primjera nedostatka moralnih načela kod oportunista dogodio se u Enronu, američkoj energetskoj kompaniji. Tijekom 2000. godine, Enron je iznenada bankrotirao, što je dovelo do jednog od najvećih financijskih skandala u povijesti Sjedinjenih Američkih Država.

Ključni igrači u ovom skandalu, uključujući visoke izvršne direktore i računovodstvene stručnjake kompanije, aktivno su sudjelovali u financijskoj manipulaciji kako bi prikrili ogromne gubitke kompanije i prikazali je kao profitabilnu. 

Oportunistički lideri Enrona koristili su različite računovodstvene trikove i sheme kako bi stvorili lažnu sliku uspješnosti kompanije kako bi zadržali povjerenje investitora i zadržali svoje osobne bogatstvo.

5. Nedostatak dugoročne vizije

Nedostatak dugoročne vizije kod oportunista odnosi se na njihovu tendenciju da fokusiraju svoje postupke i odluke isključivo na kratkoročne dobitke i prednosti, a da ne razmišljaju ili ne brinu o dugoročnim posljedicama svojih djela. 

Oportunisti često prioritiziraju trenutačne koristi i ne uzimaju u obzir dugoročne implikacije za sebe ili druge, što može rezultirati štetnim rezultatima na duže staze.

Nekoliko brazilskih političkih lidera i interesnih skupina, uključujući poljoprivredne lobiste i komercijalne korporacije, bilo je povezano s krčenjem amazonske prašume, najveće tropske prašume na svijetu. 

Iako je očuvanje amazonske prašume od ključne važnosti za očuvanje biodiverziteta i za regulaciju globalnih klimatskih promjena, neki oportunisti su bili fokusirani na kratkoročnu ekonomsku dobit koju bi dobili krčenjem šume. 

Odbijali su uzeti u obzir dugoročne posljedice ovih aktivnosti, uključujući gubitak staništa, emisije stakleničkih plinova i ugrožavanje lokalnih zajednica i ekosustava.

6. Nedostatak odgovornosti

Nedostatak odgovornosti kod oportunista odnosi se na njihovu tendenciju da izbjegavaju preuzimanje odgovornosti za svoje postupke ili odluke, posebno kada se suoče s negativnim posljedicama ili kritikama. 

Oportunisti često pokušavaju prebaciti krivicu na druge ili izbjeći suočavanje s posljedicama svojih djela kako bi zaštitili svoj ugled ili osobne interese.

Tijekom financijske krize 2008. godine, koja je izbila kao rezultat niza faktora uključujući krizu u tržištu hipotekarnih kredita, mnoge financijske institucije i banke suočile su se s teškim gubicima i padom tržišnih vrijednosti. Mnogi oportunisti iz financijskog sektora, uključujući visoke izvršne direktore i bankare, bili su kritizirani zbog svoje uloge u izazivanju krize.

Međutim, mnogi od njih nisu preuzeli odgovornost za svoje odluke i postupke koji su doveli do krize. Umjesto toga, neki su pokušali prebaciti krivicu na vanjske faktore, regulatorne agencije ili čak na klijente koji su uzimali rizične hipotekarne kredite. 

Oportunisti iz financijskog sektora često su se trudili izbjeći priznanje vlastite odgovornosti za financijsku krizu i njezine štetne posljedice na globalnu ekonomiju.

7. Nedostatak dosljednosti u vrijednostima

Nedostatak dosljednosti u vrijednostima kod oportunista odnosi se na njihovu tendenciju da nemaju čvrsto ukorijenjene vrijednosti ili načela koja bi dosljedno slijedili. 

Oportunisti često mijenjaju svoje stavove i uvjerenja ovisno o situaciji ili osobnim interesima, umjesto da se drže dosljednih vrijednosti. To može rezultirati nedosljednim ponašanjem i odlukama, što može izazvati sumnje u njihovu iskrenost i integritet.

Tijekom predsjedničke kampanje 2004. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, John Kerry, demokratski kandidat za predsjednika, suočio se s kritikama zbog svojih promjena stajališta na nekim ključnim političkim pitanjima. Ovaj primjer bio je poznat kao “flip-flopping.”

oportunisti u poslu
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kerry se kritizirao zbog toga što je mijenjao svoj stav o pitanjima poput ratova u Iraku i gay braka. Na primjer, 2002. godine podržavao je autorizaciju vojne intervencije u Iraku, ali se kasnije, tijekom kampanje 2004. godine, distancirao od svoje podrške i tvrdio da je bio protiv rata.

8. Sklonost lažima i obmanama

Sklonost lažima i obmanama kod oportunista odnosi se na njihovu tendenciju da koriste neistinu ili manipulaciju kako bi postigli svoje ciljeve ili zaštitili vlastite interese, čak i ako to uključuje varanje drugih. 

Oportunisti su često spremni iznositi neistine ili prilagođavati informacije kako bi ostvarili svoje osobne koristi, bez obzira na moralne ili etičke implikacije takvog ponašanja.

Jedan od najpoznatijih primjera sklonosti lažima i obmanama kod korporativnih oportunista dogodio se u slučaju Volkswagen grupe, poznate automobilske kompanije. U rujnu 2015. godine, Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) optužila je Volkswagen da je instalirao softver u svojim dizelskim automobilima koji je manipulirao rezultatima emisija štetnih plinova tijekom testiranja na emisije.

Ovo je rezultiralo time da su automobili na testovima pokazivali niže emisije štetnih plinova od stvarnih uvjeta vožnje. Volkswagen je kasnije priznao da je prevario emisijske testove na milijunima automobila diljem svijeta kako bi ih prikazao kao ekološki prihvatljive, dok su u stvarnom vožnjom emitirali znatno veće količine štetnih plinova, uključujući dušikov oksid (NOx), koji je štetan za okoliš i zdravlje ljudi.

Volkswagen je kasnije pristao platiti značajne kazne i izgubio povjerenje mnogih svojih klijenata i dioničara zbog svojeg obmanjujućeg ponašanja.

9. Izražena ambicija za moći ili bogatstvom

Izražena ambicija za moći ili bogatstvom kod oportunista odnosi se na njihovu snažnu želju za postizanjem visokog položaja, moći ili materijalnog bogatstva, često bez obzira na etičke ili moralne aspekte njihovih postupaka. Oportunisti su spremni uložiti znatne napore kako bi ostvarili svoje ambicije, ponekad na račun drugih ili društva u cjelini.

Bernard Madoff, koji je već ranije spomenut u kontekstu iskorištavanja drugih, također je dobar primjer izražene ambicije za bogatstvom. 

Madoff je postao poznat po jednom od najvećih financijskih prijevara u povijesti. Tijekom godina privukao je velik broj investitora obećavajući im visoke povrate na ulaganja, iako njegova shema zapravo nije bila održiva. U stvarnosti, Madoff nije ulagao novac investitora kako je tvrdio, već je koristio novac novih investitora kako bi isplaćivao stare investitore, stvarajući privid profitabilnosti.

Svojom izraženom ambicijom za bogatstvom, Madoff je privukao milijarde dolara ulaganja, čime je stekao znatno osobno bogatstvo. 

10. Manipulacija emocijama drugih

Manipulacija emocijama drugih kod oportunista odnosi se na njihovu sklonost da koriste emocionalne taktike kako bi postigli svoje ciljeve ili kontrolirali druge ljude. 

Oportunisti mogu pokušati iskoristiti tuđe osjećaje, strahove, nadanja ili sumnje kako bi ostvarili vlastite interese, često bez obzira na dobrobit drugih. Manipulacija emocijama može uključivati psihološke trikove i emocionalno ucjenjivanje.

Jedan od značajnih primjera manipulacije emocijama drugih odnosi se na skandal koji je uključivao tvrtku Cambridge Analytica i njezine aktivnosti tijekom američkih predsjedničkih izbora 2016. godine.

Cambridge Analytica, konzultantska tvrtka za analizu podataka, koristila je podatke o milijunima Facebook korisnika kako bi stvorila ciljane političke reklamne kampanje. Ova tvrtka je koristila psihografske profile kako bi razumjela emocionalne i psihološke karakteristike pojedinaca, a zatim prilagodila političke poruke kako bi manipulirala njihovim emocijama i stavovima.

Manipulacija emocijama putem ciljanih reklamnih kampanja putem društvenih medija bila je značajna tema u kontekstu ovog skandala. 

Oportunistički pristup tvrtke Cambridge Analytica koristio je emocionalne stimulanse kako bi potaknuo ljude na donošenje političkih odluka koje odgovaraju interesima klijenata tvrtke, bez obzira na istinitost ili moralnost tih poruka.

11. Nedostatak empatije

Nedostatak empatije kod oportunista odnosi se na njihovu sposobnost da ne razumiju ili ne osjećaju empatiju prema osjećajima, potrebama ili perspektivama drugih ljudi. Oportunisti često stavljaju vlastite interese i ciljeve ispred empatije prema drugima, što ih može učiniti neosjetljivima na potrebe ili patnje drugih.

prilike oportunista
FOTO: SHUTTERSTOCK

Martin Shkreli, bivši izvršni direktor farmaceutske tvrtke Turing Pharmaceuticals, postao je poznat zbog kontroverze oko podizanja cijena lijeka poznatog kao Daraprim. Daraprim se koristi za liječenje određenih ozbiljnih infekcija i bio je vitalan za pacijente s određenim zdravstvenim stanjima.

Shkreli je postao predmetom oštre kritike i negativne medijske pozornosti kada je 2015. godine Turing Pharmaceuticals podigao cijenu Daraprima za više od 5.000 posto, čime je lijek postao izuzetno skup i teško dostupan pacijentima. Ova drastična promjena cijene izazvala je zabrinutost i bijes među pacijentima i zdravstvenim organizacijama.

Njegova odluka o podizanju cijena lijeka Daraprim, unatoč činjenici da je to bio ključan lijek za neke teške bolesti, često je percipirana kao nedostatak empatije prema potrebama pacijenata. Shkreli je postao kontroverzna figura zbog svoje ravnodušnosti prema ljudima koji su ovisili o tom lijeku i njihovoj teškoj situaciji.

12. Izbjegavanje rizika

Izbjegavanje rizika kod oportunista odnosi se na njihovu tendenciju da se trude smanjiti svoj rizik ili izloženost potencijalnim štetnim posljedicama, često na načine koji nisu uvijek etički ili odgovorni. Oportunisti često postupaju s ciljem zaštite vlastitih interesa, čak i ako to znači prenošenje rizika na druge ili prekršaj zakona.

Tijekom financijske krize 2008. godine, mnoge financijske institucije i banke u Sjedinjenim Američkim Državama bile su uključene u izdavanje rizičnih hipotekarnih kredita, poznatih kao subprime krediti. Ovi krediti su bili podijeljeni potrošačima s lošom kreditnom poviješću i visokim rizikom za vraćanje kredita.

Financijske institucije su ove rizične kredite prodavale ih kao investicijske proizvode s visokim prinosom, često prikrivajući stvarni rizik tih kredita. Oportunistički pristup u ovom slučaju uključivao je trgovce i banke koje su pokušavale ostvariti brze profite od ovih rizičnih financijskih instrumenata, bez obzira na dugoročni rizik koji je predstavljao za globalno financijsko tržište.

Kada su se ti rizični hipotekarni krediti na kraju pokazali neodrživim i mnogi zajmoprimci nisu mogli vraćati svoje dugove, izbila je financijska kriza koja je imala duboke i dugoročne posljedice na globalnu ekonomiju.

13. Nedostatak integriteta

Nedostatak integriteta kod oportunista odnosi se na nedostatak moralnog i etičkog integriteta u njihovim postupcima i odlukama. Oportunisti često donose odluke koje su usmjerene isključivo na vlastitu korist, čak i ako to znači kršenje moralnih načela ili etičkih vrijednosti. Nedostatak integriteta može se manifestirati kroz varanje, nepoštene prakse i kršenje zakona.

Jedan od najpoznatijih primjera nedostatka integriteta u poslovnom svijetu dogodio se s tvrtkom Enron Corporation koju smo već spominjali.  

Nekoliko čelnika i izvršnih direktora tvrtke Enron provodilo je računovodstvene trikove i financijske manipulacije kako bi prikazali lažnu profitabilnost tvrtke i prikrili ogromne dugove. Ovi postupci uključivali su skrivanje gubitaka u posebnim poduzećima izvan bilance tvrtke i manipulaciju financijskim izvješćima kako bi se stvorio lažan dojam uspješnosti.

Tvrtka je na kraju bankrotirala, a nekoliko njenih čelnika je suočilo s pravosudnim posljedicama.

14. Nepoštivanje dogovora i obveza

Nepoštivanje dogovora i obaveza kod oportunista odnosi se na njihovu sklonost da ne ispunjavaju svoje obećane obaveze ili da krše dogovore, često radi ostvarivanja vlastitih interesa ili izbjegavanja odgovornosti. Oportunisti mogu biti skloni kršenju ugovora ili obaveza ako to smatraju povoljnijim za sebe, čak i ako to nanosi štetu drugoj strani.

Jedan od najpoznatijih primjera nepoštivanja dogovora i obaveza koji je privukao ogromnu pažnju u javnosti odnosi se na Brexit, proces izlaska Velike Britanije iz Europske unije (EU). U okviru tog procesa, Velika Britanija i EU postigli su niz dogovora i sporazuma o uvjetima izlaska, trgovinskim odnosima i drugim važnim pitanjima.

Međutim, tijekom pregovora i nakon što su postignuti sporazumi, postalo je očito da su se neka pitanja ponovno otvarala, a obveze nisu ispunjene u potpunosti. Različiti politički lideri i strane su interpretirali dogovore na različite načine i pokušavali ih mijenjati u svoju korist.