Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Povijest

Najbolji Jugoslavenski bendovi koje nikada nećemo prestati slušati – 2. dio

Baš kao i u prethodnom članku, i ovdje smo za vas pripremili upotpunjenu listu jednih od najboljih Ex-Yu bendova. Bez obzira na to koja ste generacija i kada ste rođeni, neke hitove ovih bendova nikada nećemo zaboraviti.

Riblja čorba

Ovaj je bend također označio muzičku rock scenu bivše Juge, a osnovan je 1978. godine u Beogradu. Osim ovoga, potencijalni nazivi za bend bili su Bora & Ratnici i Popokatepetl. Odmah sljedeće godine, objavili su album Kost u grlu, koji je prodan u čak 129.000 primjeraka. Prvobitna postava benda sastojala se od Bore Đorđevića na vokalu i akustičnoj gitari, Miše Aleksića na bas gitari, Miroslava Milatovića na bubnjevima i Rajka Kojića na gitari. U bend uskoro dolazi gitarist Momčilo Bajagić s kojim je Rajko ranije svirao u Glogovu kolcu. S obzirom na to da su njihove teme bile uvelike kontroverzne, često su bili na udaru kritike. Svoju su slavu uspjeli održati sve do raspada Jugoslavije, ali se njihova slava poljuljala frontmenovim otvorenim karakteriziranjem pro srpskog nacionaliste. Jedni od najpoznatijih hitova bili su Kako je lepo biti glup, Amsterdam, Kad sam bio mlad, i mnogi drugi.

Azra

Ovaj je hrvatski rock sastav osnovao Branimir Johnny Štulić u Zagrebu 1977. godine. Svoje ime, ovaj je bend dobio prema pjesmi Der Asra Heinricha Heina, a kako fanovi vole pričati – imao je najveći muzički utjecaj na teritoriju cijele bivše Juge. Članovi benda, oni koju su ga napustili i oni koji su mu uvijek bili predani bili su: Branimir Štulić na vokalu i gitari, Jura Stublić također na vokalu i gitari, Boris Leiner na vokalu i bubnjevima, Mišo Hrnjak na bas gitari od 1979. do 1982. godine, Jurica Pađen na gitari od 1983. do 1984. pa opet od 1987. do 1989., Branko Knežević na bubnjevima od 1987. do 1989. i Stephen Kipp na basu od 1987. do 1989. godine. Djelovao je samo 11 godina, no u djelu YU 100: najbolji albumi jugoslavenske rock i pop glazbe uvršteno je čak 5 Azrinih albuma, od kojih su 3 među prvih deset.

Svojim utjecajem tako je ojačao i cijelu muzičku rock scenu onog vremena, što je prilično razumno s obzirom na to da se najveći hitovi, poput Balkan i A šta da radim, pamte i slušaju još dan danas. Također, ovaj je bend ostavio takav utisak da se njegovi utjecaji prepoznaju i među kasnije stvorenim bendovima – poput Hladnog Piva i Daleke obale, a bend formalno prestaje postojati u kolovozu 1990. godine nakon koncerta na Hvaru.

Plavi orkestar

Ovo je jedan od najpopularnijih glazbenih sastava koji je 1983. godine nastao na području bivše Jugoslavije, točnije u Sarajevu. Bend je osnovao vokalist i gitarist Saša Lošić još kao srednjoškolac, a ostali članovi bili su Srđan Krošnjar na gitari, Goran Đamonja na bas gitari i Admir Ćeramida na bubnjevima. Prvobitno ime benda bilo je Sevin orkestar, no s dolaskom Mladena Pavičića 1983. godine, mijenja ime u Plavi orkestar. Bend napuštaju Đamonja i Krošnjar, nakon čega se bendu pridružuje Samir Ćeramida, koji je prije toga bio u sastavu Zabranjenog pušenja. Nakon toga, Plavi orkestar napokon počinje s nastupima, često kao predgrupa poznatijim sastavima.

Nakon velikog koncerta u Skenderiji, Pavičić napušta grupu, a Lošić postiže dogovor s Jugotonom o objavljivanju albuma. Nakon toga uspješno nagovara Pavičića da se vrati, nakon čega je bend ponovo zaživio. S početkom rata u BiH 1992. godine, bend pauzira svoju aktivnost, a 1997. godine ponovo se okupljaju te tada Pavičića mijenja novi gitarist Saša Zalepugin. Neki od njihovih najvećih hitova su Lovac i košuta, Sava tiho teče, Suada, Bolje biti pijan nego star, i mnogi drugi.

Prljavo kazalište

Inspiracija za ime ovog benda došla je od talijanskog stripa Alana Forda, a formiran je 1977. godine u Zagrebu. Jasenko Houra dolazi u sastav pod nazivom Ciferšlus, u kojemu tada sviraju Davorin Bogović na vokalu, Zoran Cvetković na solo gitari, Ninoslav Hrastek na bas-gitari i Tihomir Fileš na bubnjevima. Ubrzo nakon što im se priključio Houra, mijenjaju ime u Prljavo kazalište. Odmah sljedeće godine snimaju svoj prvi maxi singl Televizori/Majka/Moje djetinjstvo nakon čega slijede prvi nastupi i formiranje hrvatske novovalne scene. Bend je u svojim počecima imao elemente punk-rock žanra te su se ugledali na bend Rolling Stones. Davorin Bogović 1985. godine napušta bend, a na njegovo mjesto dolazi Mladen Bodalec. Neki su od njihovih najpoznatijih hitova Kiše Jesenje, Mi plešemo, Ne zovi, mama, doktora, i mnogi drugi.

Parni Valjak

Ovaj je bend osnovan u Zagrebu 1975. godine te je nastao razilaženjem Grupe 220. Bend je aktivan i dan danas usprkos pauzi 1988. godine i četverogodišnjoj stanci od 2005. do 2009. Jedan je od pokretača cijelog vala rock i pop-rock grupa na ovim prostorima, a 2013. godine dobili su Fender Megamuzika nagradu za najbolji bend. Prvu postavu činili su Husein Hasanefendić, Aki Rahimovski, Srećko Antonioli, Zlatko Miksić i Jurica Pađen. Današnji bend sastoji se od Huseina, Akija, Marijana Brkića, Zorislava Preksaveca, Dalibora Marinkovića, Berislava Blaževića i Ane Kabalin.

Bijelo Dugme

Ovaj bend formiran je 1974. godine u Sarajevu i jedan je od najpoznatijih u bivšoj Jugoslaviji. Sastav su činili već iskusni mladi glazbenici od kojih su najpoznatiji Goran Bregović i Željko Bebek. Nakon što je Bebek napustio bend, novim pjevačem postao je Sarajlija Mladen Vojičić – Tifa. Bend je aktivno djelovao sve do 1989. godine kada objavljuje petnaestak albuma i mnoge singlove. Godine 2005. grupa najavljuje ponovno okupljanje te u ljeti iste godine održava koncerte u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu. Bend se nakon toga više nikad nije okupio.

Film

Odmah s prvim nastupima, ovaj sastav popularnost stječe velikom brzinom i postaje atrakcija. Nakon što su se razišli sa sastavom Azra, Marino Pelajić (bas-gitara), Mladen Juričić (gitara), Branko Hromatko (bubnjevi) i Jurislav Stublić (vokal), 1979. godine u Zagrebu osnivaju sastav Šporko šalaporko i njegove žaluzine (po jednoj priči iz lista Polet), ali ga ubrzo mijenjaju u Film. Ubrzo im se pridružuje Jurij Novoselić (Kuzma Videosax) na saksofonu. Nakon koncerta Pozdrav iz Zagreba, održanog u Domu omladine u Beogradu 1981. godine, stječu ogromnu popularnost. U to vrijeme s njima je povremeno nastupao glazbeni rock kritičar Dražen Vrdoljak, koji je svirao organu, a s njima je iste godine nastupio i na Omladinskom festivalu u Subotici. 

Godine 1983. Marino Pelajić odlazi na odsluženje vojnoga roka, a ubrzo nakon njega i Jurčić. Marina tako zamjenjuje Mladen Žunjić, a Maxa Jurčića Robert Krkač iz sastava Drugi način. Dvije godine kasnije, 1985. iz vojske se vraćaju Jurčić i Pelajić, a grupi se pridružuje i novi bubnjar Dražen Šolc. U isto vrijeme dok su svirali s Filmom, Jurčić, Stančić i Pelajić osnovali su skupinu Le Cinema, s kojom su izvodili strane uspješnice punka i novog vala (Ramones, Blondie). U to vrijeme u Filmu kulminiraju dugogodišnje nesuglasice oko glazbenih ideja i dolazi do raspada originalne postave – Mladen Jurčić odlazi iz sastava i nastavlja svirati s Le Cinema, kasnije osniva skupinu Vještice, da bi nakon Vještica prešao u sastav Šo!Mazgoon, svirao s Gego & Picigin bend, te oformio grupu Ljetno kino.

Godine 1987., Film nastavlja svoju aktivnost pod imenom Jura Stublić i Film, u postavi Jura Stublić (vokal), Robert Krkač (gitara), Dario Kumerle (bas-gitara), Željko Turčinović (bubnjevi) i Bojan Goričan (klavijature). Godine 1989. bendu se pridružuju Davor Vidiš na bubnjevima i Deni Kožić na gitari.

Atomsko sklonište

Atomsko sklonište hrvatski je hard rock sastav koji je nastao 1977. godine u Puli. Za naziv grupe članovi su imali nekoliko prijedloga, ali ih je Obradović ipak uvjerio da je Atomsko sklonište najprihvatljivije ime. Pored Obradovića, koji se može smatrati osnivačem i vođom grupe, prvu postavu Skloništa činili su Sergio Blažić kao vokalni solist, Saša Dadić na bubnjevima, Dragan Gužvan na gitari i Bruno Langer na basu.

Iz marketinških razloga proglašavaju se punk grupom iako nisu ni znali što je to. Uspjeli su zainteresirati javnost iako ih 1977. na koncertima u Puli Puljani ne primaju dobro. Ubrzo im se na klavijaturama pridružuje Eduard Kancelar, a jedan od najznačajnijih nastupa na kojem su se predstavili široj rock publici bio je na Boom festivalu krajem 1977. godine u Novom Sadu. Izvještaj sa Boom festivala ’77 objavljen je u časopisu Džuboks, u kojem su primili pozitivne kritike. Danas bend čini sastav od tri člana, a to su Bruno Langer, Ranko Svorcan i Nikola Duraković.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

NE PROPUSTITE I OVO!

Povijest

Prije samih narodnjaka koji su se pojavili još devedesetih godina, muzičku su scenu na području Jugoslavije obilježili mnogi, sada već stari, bendovi. Njihovi hitovi...

Copyright 2022 © Filip Media d.o.o. Sva prava pridržana.