Grof Drakula: 8 zanimljivosti o najpoznatijem vampiru na svijetu

Svi znamo tko je grof Drakula, no znamo li zaista nešto o njegovom privatnom životu? Otkako je objavljen prije više od jednog stoljeća, kultni roman Brama Stokera “Drakula” osvojio je čitatelje diljem svijeta i stvorio naslijeđe koje nadilazi vremenske i književne granice. 

Tada je stvoren zagonetni grof Drakula: zavodljivi, ali zastrašujući vampir koji je postao trajna figura popularne kulture, ostavljajući neizbrisiv trag u književnosti, filmu i kolektivnoj mašti. 

Grof Drakula je najpoznatiji vampir na svijetu, a postao je i jedan od glavnih aktera mnogih serija i filmova. Njegovo je ime poznato diljem svijeta, ali znate li sve što o njemu treba znati?

8 stvari koje morate znati o Drakuli

1. Je li grof Drakula zasnovan na stvarnoj osobi?

Lik grofa Drakule se ne temelji na stvarnoj osobi. Dok je lik Drakule inspiriran raznim povijesnim ličnostima i folklorom o vampirima, Bram Stokerova kreacija grofa Drakule je izmišljeni lik. 

Irski pisac Stoker, koji je postao poznat po svom romanu „Drakula“ crpio je inspiraciju iz istočnoeuropskog folklora, posebno iz legende o Vladu III, poznatom i kao Vlad Tepeš ili Vlad Nabijač. Ovaj je vladar Vlaške (danas dio Rumunjske) iz 15. stoljeća postao poznat po svojoj okrutnosti, a i njegov nadimak govori o tome. Naime, on je imao naviku da svoje protivnike kažnjava nabijanjem na kolac. Međutim, grof Drakula je izmišljeni prikaz vampira, a ne izravan prikaz bilo koje stvarne povijesne osobe, pa tako niti ovog vladara. 

U romanu Brama Stokera grof Drakula je prikazan kao drevni vampir iz Transilvanije. Posjeduje nadnaravne moći, poput sposobnosti da se transformira u šišmiša ili vuka, kontrolira životinje i manipulira svojim izgledom. 

grof Drakula
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kao vampir, grof Drakula ne stari, a posjeduje nadnaravnu dugovječnost koja mu omogućuje život stoljećima.

Drakula održava svoje postojanje hraneći se krvlju živih, često ciljajući nevine žrtve kako bi utažio svoju žeđ za krvlju. Lik Drakule postao je sinonim za arhetip vampira u popularnoj kulturi, predstavljajući nemrtvo, besmrtno stvorenje koje ubija ljude kako bi preživio.

2. O čemu govori priča o Drakuli Brama Stokera?

Priča o Drakuli vrti se oko grofa Drakule, vampira iz Transilvanije, i grupe ljudi koji ga žele uništiti. Roman je predstavljen kao zbirka pisama, dnevničkih zapisa i drugih pisanih dokumenata, pružajući više perspektiva na događaje koji se odvijaju.

Pripovijest počinje Jonathanom Harkerom, mladim odvjetnikom, koji putuje u Drakulin dvorac kako bi mu pomogao oko transakcije nekretnina u Engleskoj. No, Harker ubrzo shvaća da je zatvorenik u dvorcu, a Drakula se otkriva kao vampir s nadnaravnim moćima.

U međuvremenu, u Engleskoj, počinju se događati čudni događaji dok Drakula putuje u London. Mina Murray, Jonathanova zaručnica, i njezina prijateljica Lucy susreću se s Drakulom. Lucy postaje žrtva Drakulinih krvoločnih želja i sama se pretvara u vampira.

Skupina likova, uključujući Abrahama van Helsinga, nizozemskog liječnika i stručnjaka za vampire, zajedno s Jonathanom Harkerom i drugim likovima, udružuju snage u borbi protiv Drakule. Uče o njegovim moćima, slabostima i načinima da ga ubiju. Skupina kreće u lov na grofa Drakulu, što u konačnici dovodi do bitke u kojoj dobro pobjeđuje zlo i grof Drakula biva ubijen zajedno s svojim vampiricama.

3. Gdje živi grof Drakula?

Priča počinje putovanjem Jonathana Harkera u dvorac grofa Drakule, koji se nalazi u Karpatima u Transilvaniji. Dvorac služi kao Drakulina rezidencija i prikazan je kao zloslutno i izolirano mjesto.

Nakon toga, radnja se pomiče na različite lokacije u Engleskoj, uključujući London i obalni grad Whitby. Ta mjesta postaju središnja događanja kad Drakula stigne u Englesku i počne širiti svoj zli utjecaj. 

Dok je primarna radnja smještena u Transilvaniju i Englesku, roman se također kratko dotiče i drugih europskih lokacija, kao što su Budimpešta, Mađarska i Varna, lučki grad u Bugarskoj. Međutim, središte priče i većina značajnih događaja događa se u Transilvaniji i Engleskoj.

4. Može li se Drakula pretvoriti u šišmiša?

Drakula je često prikazan sa sposobnošću da se transformira u šišmiša u raznim adaptacijama priče. Prema romanu Brama Stokera, grof Drakula posjeduje moć mijenjanja oblika u različite oblike, uključujući i oblik šišmiša. Ta mu sposobnost omogućuje nečujno i brzo letenje, zbog čega se kreće nečujno i može doseći nedostupna mjesta.

Transformacija u šišmiša jedna je od Drakulinih prepoznatljivih sposobnosti, često prikazivana kao nadnaravna moć koja mu je dana kao vampiru. Doprinosi njegovoj mističnosti i služi mu kao sredstvo za obavljanje njegovih noćnih aktivnosti, poput lova ili uhođenja.

5. Kako se mogu ubiti vampiri i grof Drakula?

U većini vampirskih predaja i adaptacija postoji nekoliko uobičajenih metoda da se ubije ili porazi Drakula. 

Drveni kolac, obično napravljen od hrastovine ili gloga, najčešći je način ubijanja vampira, a zabija se kroz srce. Ovo se često prikazuje kao najučinkovitiji način da se ubije vampir, uključujući samog Drakulu. Kolac se mora zabiti točno u srce kako bi vampir bio uništen zauvijek.

Odrubljivanje glave je još jedan od načina kojim se ubijaju vampiri. Vjeruje se da odsijecanje glave osigurava vampirovu smrt sprječavajući njegovu regeneraciju ili reanimaciju.

Drveni kolci kroz srce i odrubljivanje glave često se kombiniraju u popularnim adaptacijama, pri čemu uklanjanje glave i kolac koji se zabija kroz srce služe kao dvostruka mjera za osiguranje uništenja vampira.

Izlaganje vampira izravnoj sunčevoj svjetlosti dobro je poznata slabost vampira. U mnogim adaptacijama vampiri su iznimno osjetljivi na sunčevu svjetlost, a produljena izloženost može dovesti do njihovog raspadanja i smrti.

Sveti predmeti kao što su raspela, sveta voda ili posvećena zemlja često se smatraju učinkovitima u borbi protiv vampira. Ti predmeti mogu oslabiti vampire i tako omogućiti bijeg ili stvoriti prednost u borbi. 

6. Koje su najpoznatije adaptacije priče o grofu Drakuli?

zamak grofa Drakule
FOTO: SHUTTERSTOCK

Grof Drakula je tijekom godina adaptiran u brojne filmove, televizijske emisije i kazališne produkcije. 

Najstarija adaptacija je “Nosferatu” iz 1922. godine. Ovaj nijemi film je neovlaštena adaptacija Drakule, s imenima i detaljima izmijenjenim zbog problema s autorskim pravima, ali bez obzira na sve probleme postaje vrlo utjecajan horor film tog doba.

Film “Dracula” iz 1931., s Belom Lugosijem u ulozi grofa Dracule snimljen je od strane Universal Picturesa i smatra se jednim od najslikovitijih portretiranja ovog vampira i pomogao je učvrstiti popularnu sliku o njemu.

Film “Dracula” iz 1992. godine, u kojem glumi Gary Oldman, je režirao Francis Ford Coppola. Film je adaptacija romana “Dracula” Bram Stokera, iako je doživio neke promjene interpretacije originalne priče.

Gary Oldman tumači naslovnu ulogu grofa Drakule, donoseći svoju jedinstvenu interpretaciju ovog ikoničkog lika. Njegova izvedba je dobila pozitivne kritike zbog njegove sposobnosti da prenese različite aspekte lika, od njegove mračne i vampirske prirode do dubljih emotivnih slojeva.

Film se ističe bogatim vizualnim stilom i impresivnim kostimima, koji su dočarali gotičku estetiku i atmosferu srednjovjekovne Transilvanije. Također su korišteni specijalni efekti za Drakulino pretvaranje u maglu ili guštera.

Priča filma prati osnovne elemente romana, ali su također nadodani neki novi elementi i reinterpretacije. Tako je prikazan odnos između Drakule i Mine Harker (tumači je Winona Ryder) kao nešto dublje i emotivnije nego što je prikazano u originalnoj priči.

Posljednja priča u kojoj je grof Drakula glavni lik dio je televizijske serije pod imenom “Dracula”, napravljena u suradnji BBC-a i Netflix-a 2020. godine. Ova televizijska serija moderna je adaptacija Drakule koju su razvili Steven Moffat i Mark Gatiss. Ponovno osmišljava priču sa suvremenim okruženjem zadržavajući bit izvornog romana.

7. Postoje li neka mjesta iz stvarnog života povezana s Drakulom?

Dvorac Bran, smješten u blizini Brasova u Rumunjskoj, često se naziva “Drakulin dvorac” zbog povezanosti s likom. Iako Bram Stoker nije posebno spomenuo ovaj dvorac u svom romanu, njegov gotički izgled i položaj u regiji Transilvanije doveli su do popularne povezanosti s Drakulom.

Dvorac Poenari, smješten u Vlaškoj, također u Rumunjskoj, povijesno je povezan s Vladom Nabijačem, vladarom koji je poslužio kao inspiracija za lik Brama Stokera. Vlad III.,  poznat i kao Vlad Drakula, koristio je ovaj dvorac kao jednu od svojih tvrđava. Dvorac se nalazi na vrhu planine i poznat je po svom impozantnom i strateškom položaju.

Opatija Whitby, koja se nalazi u pokrajini Yorkshire u Engleskoj igra značajnu ulogu u romanu Brama Stokera. Služi kao mjesto radnje ključnih događaja u priči, uključujući Drakulin dolazak u Englesku. Ruševine ove opatije, smještene na litici s pogledom na grad i Sjeverno more, evociraju osjećaj gotičkog užasa i pridonose jezivom ambijentu romana.

Te su lokacije postale turističke atrakcije za ljubitelje Drakule, nudeći posjetiteljima priliku da istraže veze između izmišljenog lika i povijesnih osoba i okruženja koji su ga inspirirali.

8. Kakav je kulturni utjecaj Drakule?

Kulturni utjecaj Drakule je opsežan i dalekosežan, utječući na različite aspekte popularne kulture. On je odigrao ključnu ulogu u oblikovanju vampirske mitologije kakvu danas poznajemo. 

Bram Stokerov prikaz Drakule kao karizmatičnog, ali opasnog vampira sa specifičnim osobinama i sposobnostima postao je arhetip za vampire u književnosti, filmu i drugim medijima. Mnoge kasnije priče o vampirima crpe inspiraciju iz Drakulinih karakteristika.

Grof Drakula je otvorio put razvoju vampirske fikcije kao žanra. Utjecao je na brojne autore koji su pisali romane i priče na temu vampira. Drakulin utjecaj vidljiv je u portretiranju vampira, istraživanju mračnih tema i trajnoj popularnosti literature o vampirima.

Drakula kostim
FOTO: SHUTTERSTOCK

Grof Drakula je stalno prisutna figura na filmu i televiziji, s brojnim adaptacijama i interpretacijama. Filmska adaptacija iz 1931. s Belom Lugosijem u glavnoj ulozi učvrstila je popularnu sliku Drakule i postala ikoničan portret. Uslijedilo je bezbroj drugih filmova i tv emisija, prikazujući različite prikaze likova i pridonoseći trajnoj fascinaciji vampirima u vizualnim medijima.

Također je postao sastavni dio tradicije noći vještica i ikonografije pop kulture. Slika Drakule kao vampira s ogrtačem i očnjacima replicirala se u kostimima, ukrasima i medijima povezanim s Noći vještica. Drakulin utjecaj proteže se na glazbu, umjetnost, pa i modu.

Povezivanje Drakule sa stvarnim lokacijama, poput dvorca Bran u Rumunjskoj, potaknulo je turistički i kulturni interes. Obožavatelji romana i vampirski entuzijasti posjećuju ova mjesta, tražeći veze s izmišljenim likom i istražujući povijest i legende koje okružuju Drakulu.

Općenito, Drakulin kulturni utjecaj je golem i trajan. Ostavio je neizbrisiv trag u vampirskoj mitologiji, književnosti, filmu i popularnoj kulturi, oblikujući način na koji se vampiri prikazuju, nadahnjujući bezbrojne adaptacije i interpretacije i osvajajući publiku više od jednog stoljeća.