Nordijska mitologija i sve što je čini toliko intrigantnom

Nordijska mitologija i sve što je čini toliko intrigantnom

Ako ste tek početnik što se tiče nordijske mitologije, možda će vam biti teško razumjeti nordijska imena i njihov izgovor, a teško će vam biti i pronaći prave izvore za čitanje. No, za one koji žele saznati više i one koji traže brzi i kratki vodič kroz nordijsku mitologiju u nastavku možete pročitati sve što vas sigurno zanima.

Što je to zapravo nordijska mitologija?

Nordijska mitologija, koja je poput svih ostalih mitologija poput grčke, egipatske, rimske i tako dalje, zapravo priča priče o nordijskom kozmosu, nordijskim bogovima i kako je sve nastalo (te kako se uništilo).

Glavni izvori na koje bismo se trebali osloniti da naučimo o nordijskoj mitologiji uključuju Prose Eddu i Poetic Eddu. Međutim, oba su izvora napisana nakon doba Vikinga pa zbog toga postoji šansa da je na njihovo pisanje utjecalo kršćanstvo.

Tko su nordijski bogovi?

Prije početka vremena postojao je Ginnungagap – ponor bez dna, koji je razdvajao ledenu zemlju Niflheim i vatrenu zemlju Muspelheim. Ova su se dva područja podigla na snazi ​​i sukobila; gorući mraz pretvorio se u kapljice vode, a kapljice vode u život.

Prvo živo biće bilo je Ymir, hermafroditski div koji je stvoren od tih životvornih kapi vode i čiju su smrt donijeli Odin i njegova braća. Odin, Vili i Vé, Ymirovi potomci, stvorili su nordijski mitološki svemir od njegove krvi, kostiju, mesa, zuba, kose, trepavica, mozga i lubanje.

Nordijski bogovi dijele se u dva glavna klana: Æsir i Vanir. Odin, Frigg, Thor, Loki, Balder, Hod, Heimdall i Tyr najuzvišeniji su predstavnici Æsira i poznati su kao glavni bogovi. Drugi klan, Vanir, sadrži bogove plodnosti i broji Njorda, Freyra i Freyju kao njihove najznačajnije članove. Unatoč antagonizmu između njih, bilo je potrebno da dvije obitelji kombiniraju svoje moći i ideale kako bi svi napredovali.

Nordijski bogovi i božice

Odin

Vrhovno božanstvo nordijske mitologije i najveće među nordijskim bogovima bio je Odin, Otac Æsira. Bio je strahopoštovani vladar Asgarda i najcjenjeniji besmrtnik koji je sa svoja dva gavrana, dva vuka i Valkirije bio u neprestanoj potrazi za znanjem. On je bog rata i, kako je to paradoksalno, bog poezije i magije. Poznat je po tome što je žrtvovao jedno od svojih očiju kako bi mogao jasnije vidjeti kozmos, a njegova žeđ za mudrošću vidjela ga je kako visi na Svjetskom drvetu, Yggdrasilu, devet dana i devet noći dok nije bio blagoslovljen znanjem o runskoj abecedi. Njegova nepopustljiva priroda pružila mu je priliku da otkrije brojne misterije svemira.

Frigg

Odinova supruga Frigg bila je uzor ljepote, ljubavi, plodnosti i sudbine. Bila je moćna kraljica Asgarda, časna nordijska božica, koja je bila nadarena snagom proricanja, a opet je bila okružena zrakom tajnosti. Bila je jedina božica kojoj je bilo dopušteno sjediti pored svog supruga. Frigg je bila vrlo zaštitnička majka, pa je položila zakletvu od elemenata, zvijeri, oružja i otrova da neće ozlijediti njegovog briljantnog i ljubljenog sina Baldera. Njezino je povjerenje iznevjerio Loki, najlažljiviji bog.

Balder

Frigg i Odin roditelji su Baldera, za kojeg je opisano da živi između neba i zemlje. Balder je bio oličenje sjaja, ljepote, dobrote i poštenja. Vjerovalo se da je besmrtan, ali ubijen je imelom – zlatnom grančicom koja je sadržavala njegov život i smrt.

Loki

Loki je bio nestašni bog koji je mogao mijenjati svoj oblik i poprimati životinjske oblike. Osmislio je plan za izazivanje Balderove smrti. Saznavši da je imela jedina stvar koja bi mogla naštetiti Balderu, stavio je granu u ruke slijepog boga Hoda i podvalio ga da ga baci na Baldera.

Thor

Thor je bio najpoznatiji Odinov sin. Bio je zaštitnik čovječanstva i moćni bog groma koji je imao čekić po imenu Mjöllnir. Među nordijskim bogovima bio je poznat po svojoj hrabrosti, snazi, iscjeliteljskoj moći i pravednosti.

Freya

Freya je bila jedna od najsenzualnijih i najstrastvenijih božica u nordijskoj mitologiji. Povezivali su je s istim osobinama kao i Frigg: ljubav, plodnost i ljepota. Bila je Freyrova sestra.

Freyr

Freyr je bio bog plodnosti i jedan od najcjenjenijih bogova klana Vanir. Freyr je bio simbol blagostanja i ugodnih vremenskih uvjeta. Često su ga prikazivali s velikim falusom.

Heimdall

Heimdall, poznat kao ‘najsjajniji’ od svih bogova zbog toga što je imao ‘najbijelju kožu’, bio je Odinov sin koji je sjedio na vrhu Bifrosta (dugini most koji povezuje Asgard, svijet plemena Æsir bogova, s Midgardom, svijetom čovječanstva) i zauvijek ostao u pripravnosti; čuvajući Asgard od napada.

Hel

Hel je bila božica i vladarica istoimenog nordijskog podzemlja (poznatog i kao Helheim). Ima blijedu kožu i čini se poput smrti. Ona njeguje i udomljava sve koji uđu u njezino carstvo.

Vidar

Vidar je bio još jedan sin vrhovnog boga i Grid (diva), a njegove su moći bile podjednake Thorovim.

Vali

Vali je bio sin Odina koji je osvetio Balderovu smrt ubivši Hoda, boga koji je probio Baldera imelom.

Bogatstvo nordijske mitologije i folklora i dalje očaravaju ljude svih dobnih skupina i porijekla. Uronjeni u sage puštamo mašti na volju dok učimo o starim svjetovima i razmatramo nove i uzbudljive interpretacije.

Devet svjetova

U nordijskoj mitologiji postojalo je Devet svjetova. Iako bismo se mogli susresti s različitim imenima, u nastavku se nalaze klasični nazivi:

Asgard: zemlja Æsir bogova

Vanaheim: zemlja Vanir bogova

Midgard: zemlja čovječanstva

Hel: zemlja mrtvih

Muspelheim: vatrena zemlja

Niflheim: zemlja leda

Svartalfheim: zemlja patuljaka

Alfheim: zemlja vilenjaka

Jotunheim: zemlja Jotun (divovi, neprijatelji bogova)

Svih devet svjetova održano je u ograncima Velikog stabla života – Yggdrasila. Veliko drvo stajalo je usred kozmosa držeći Devet svjetova.

Koja su dva važna događaja u nordijskoj mitologiji?

Dogodila su se dva glavna važna događaja: stvaranje i uništenje.

Stvaranje – Kad je lava iz Muspelheima naišla na led iz Niflheima, izazvala je nordijski Veliki prasak. Nastao je kozmos. I došao je prvi div, Ymir i neki drevni bogovi, uključujući oca Odina. Odin je bio treća generacija bogova nakon Nordijskog Velikog praska. Odin i njegova braća ubili su diva Ymira i njegovim mrtvim lešom stvorili svijet: zube pretvorili u litice, kosu u šume, krv u ocean, itd. I braća su stvorila čovječanstvo od dvaju cjepanica.

Razaranje – Ragnarok: Ragnarok nije bio kraj kozmosa. Umjesto toga, to je bio kraj samo nordijskih bogova. Nakon Ragnaroka, bilo je preživjelih koji su nastavili graditi novi svijet. Život se nastavio.

Kakva je veza između Vikinga i nordijske mitologije?

Vikinzi su gotovo oblikovali svoje životno gledište koje se temeljilo na nordijskoj mitologiji. Njihova je zajednica štovala nordijske bogove, posebno Odina, Thora i Freyra. Ti su im bogovi pomagali i u bitkama i u poljoprivredi.

Vikinzi su vjerovali u nordijske bogove. Jednostavno rečeno, nordijski su bogovi bili vikinška vjera (ili religija, iako se neki ne slažu da su nordijski bogovi oblikovali religiju).