Savjeti za odabir blagovaonskih stolica

kuhinjske stolice

Blagovaonica je središte svakog doma, mjesto u kojem s obitelji i prijateljima uživamo u ukusnim obrocima, dijelimo priče i stvaramo nove zajedničke trenutke. A blagovaonske stolice igraju važnu ulogu u stvaranju ambijenta i osiguravanju udobnosti tijekom tih divnih trenutaka. 

Ako ne znate kako odabrati stolice koje će odgovarati interijeru vaše kuhinje, ali i ostatka doma, kako uskladiti materijale te na što pripaziti kod dimenzija stolica, na pravom ste mjestu. Ostanite s nama jer vam donosimo vodič za odabir i kupnju blagovaonskih stolaca koji će vam u potpunosti odgovarati.

Najprije izmjerite dimenzije stola i stolica

Započnite procjenom veličine i oblika vašeg stola te vaše blagovaonice; tako ćete jasnije shvatiti koliko stolica trebate te koji sve modeli dolaze u obzir. Ovalni i pravokutni stolovi prikladni su za više ljudi, dok za kvadratni stol uglavnom stanu 4 osobe. Čak i ako imate okrugli stol može vas stati više od četvero, osobito ako stil ima središnju nogu. 

Najvažnije je, dakle, da izmjerite visinu stola i debljinu ploče stola a zatim izmjerite visinu stolica koje planirate kupiti; neke stolice znaju biti prilično visoke, stoga vam neće odgovarati.

Koji model stolice odabrati?

Kada je riječ o pronalaženju blagovaonskih stolica koje će se stilom uklopiti s uređenjem vašeg interijera, razmislite o odgovorima na sljedeća pitanja: 

  • Preferirate li minimalizam ili težite izražajnijim modelima?
  • Koje su dimenzije vaše blagovaonice?
  • Koji stil uređenja želite? Volite li industrijski šarm ili ruralnu estetiku?
kuhinja

Ako težite prozračnom, svjetlijem prostoru, onda bi vam mogle odgovarati jednostavne drvene stolice s čistim linijama bez naslona za ruke. Iste bi izvrsno funkcionirale ako su u pitanju manje blagovaonice. S druge strane, ako blagovaonicu planirate koristiti za druženje, pa čak i za rad, tad bi vam tapecirane stolice bile udobnije za duže sjedenje.

Blagovaonske stolice s naslonima ili fotelje izvrsne su za prostranije stolove. Ali ako nemate toliko slobodnog prostora, dajte prednost udobnosti sjedala i naslona za leđa. 

Stolice za blagovaonicu trebaju se uklopiti u postojeći interijer. Razmislite o stilu ostalog namještaja i o estetici prostora, općenito. Odaberite boju, oblik i teksturu stolica koje će nadopuniti dizajn vaše kuhinje i blagovaonice te stvoriti koherentan i ugodan ambijent za uživanje u ukusnim obrocima i druženje s najmilijima.

Za koji se materijal stolica odlučiti?

Stolice koje su izrađene od raznih tkanina nude vrhunsku razinu udobnosti i omogućuju vam da se poigrate s različitim teksturama i uzorcima. To svakako može dodati dozu osobnosti i „toplinu“ vašoj kuhinji i blagovaonici. Međutim, čišćenje mrlja i drugih nečistoća može biti izazovno, kao i njihovo održavanje. 

Stolice izrađene od kože ubrajaju se u elegantne komade namještaja koji su izdržljivi i jednostavni za održavanje. Njihova glatka površina olakšava brisanje mrlja. Samo prebrišete čistom krpom.

Ako možda želite industrijski štih u vašem domu, razmislite o metalnim stolicama; iako industrijskog stila, istovremeno su veoma modernog dizajna tako da će se lako uklopiti u najrazličitije interijere. Praktični su za premještanje prema potrebi. 

Odaberite stolice koje će trajati godinama

Bez obzira na to za koji se model stolica odlučili, obratite pažnju na to da je konstrukcija čvrsta i dobro konstruirana kako bi izdržala svakodnevno korištenje. Potražite stolice izrađene od punog drveta, metala ili drugih kvalitetnih materijala koji zasigurno produžuju dugovječnost stolice, tako da ih ne trebate često mijenjati. Ulaganje u kvalitetne i izdržljive stolice znači da u njima možete uživati dugi niz godina.

(Sponzorirani članak)