Uredite malu kuhinju uz ova rješenja

uređenje male kuhinje

Uređenje male kuhinje može biti veliki izazov. Međutim, ako dobro isplanirate raspoloživi prostor i posegnete za ergonomskim i praktičnim rješenjima, dobit ćete udoban prostor za provedbu svojih kulinarskih planova. Saznajte kako urediti malu kuhinju i kako je opremiti.

Precizno mjerenje i dobar plan temelj su uspješnog uređenja

Vrijedi započeti svaku kuhinju s vrlo preciznim mjerenjem prostora. Izmjerite površinu poda i svakog zida. Nacrtajte ih i na plan stavite postojeće elemente instalacije kao i vrata i prozore. Ne zaboravite izmjeriti i točnu visinu prostorije – u maloj kuhinji vrijedi iskoristiti puni potencijal zidova.

Imajući dimenzije prostorije, možete početi planirati raspored namještaja i njegovu estetiku. Potražite inspiraciju na internetu, na televiziji ili u tisku. Posjetite nekoliko trgovina namještajem i izložbenih salona namještaja kako biste ih izmjerili. Zahvaljujući ovom uvidu lakše je pronaći svoj omiljeni stil.

Uređivanje male kuhinje

Čak i najmanja kuhinja trebala bi nuditi nekoliko osnovnih zona:

  • Zona skladištenja – ovdje možete smjestiti prehrambene proizvode i posuđe. Dakle, u ovom području treba biti hladnjak, kao i ormarići s policama ili ladicama.
  • Zona za pranje i pripremu – gdje možete oprati povrće, oguliti ga, pripremiti sendviče ili miješati tijesto. U ovoj zoni mora biti sudoper, kao i radna ploča, košarica i korpe.
  • Zona za kuhanje – prostor u kojem se odvija postupak kuhanja. U ovoj zoni moraju biti štednjak i pećnica.

Što je manje raspoloživo područje, to će pojedinačne zone biti uže – međutim, važno je planirati cijeli raspoloživi prostor što je ergonomski moguće. Stoga je podjela na zone od ključne važnosti, jer je prikladno imati hladnjak u blizini radne ploče i sudoper u blizini radne ploče i štednjaka.

Kompaktna rješenja za malu kuhinju

Mala čajna kuhinja u stambenoj zgradi povezana s dnevnim boravkom

Mala kuhinja relativan je pojam – za svakoga znači nešto sasvim drugo. Neki ljudi misle da je odvojena kuhinja s prozorom od 14 četvornih metara mala. Drugi imaju na raspolaganju samo aneks u dnevnom boravku ili hodniku ili prostoriju visoku nekoliko metara. Zapravo, nema smisla tražiti definiciju pojma “mala kuhinja“,  bolje je usredotočiti se na ono što možete učiniti kako biste uredili svoj prostor na praktičan način. Kompaktna rješenja idealna su opcija – posvećena malim kuhinjama. Odličan primjer takve opcije su ploče za kuhanje s dva plamenika, perilice posuđa širine 45 centimetara ili hladnjaci za ugradnju ispod radne površine. Ako nema dovoljno prostora za veliku perilicu posuđa, nije vrijedno potpuno odustati – bolje je instalirati tanku verziju i pokrenuti je malo češće.

Mala kuhinja s puno potencijala – iskoristite prostor na zidu

Umjesto da brinete o maloj količini prostora u kuhinji, razmislite o izradi ugradnje koja koristi cijelu visinu prostorije. Takvo rješenje po mjeri možete jednostavno naručiti ili ga konstruirati od modularnog namještaja.

Okomito proširenje kuhinje ima puno smisla, jer u ormarićima koji se nalaze iznad možete pohraniti predmete koji se rjeđe koriste, ali su i dalje potrebni. Ako ste zabrinuti zbog učinka preplavljenosti viškom ormarića, upotrijebite jednostavan trik – odaberite gornje ormariće u boji zida na kojem vise, a donje u tamnijoj boji. Učinak će biti lagan i suptilan.

Opremite kuhinju samo neophodnom opremom

U mnogim kuhinjama nedostatak prostora nije posljedica mikroskopske veličine, već viška predmeta. Razmislite koliko vam je posuđa oprema i pribor za pečenje zapravo potrebno. Moderni lonci i tave koje ćete pronaći u Pepco ergonomski su i praktični. Neki se modeli lako mogu pohraniti naslagani jedan na drugi, što štedi puno prostora.

PEPCO infografika: Kante za smeće
PEPCO infografika: Kante za smeće

Organizirajte svoje ormariće i ladice

Skladištenje kuhinjskih potrepština i prehrambenih proizvoda na način da ne izgubite vrijedan prostor zahtijeva nekoliko jednostavnih dodataka, kao što su pretinci i organizatori ladica. Olakšat će organiziranje sadržaja ormarića. Drugi način boljeg iskorištavanja raspoloživog prostora je skladištenje prehrambenih proizvoda (posebno rinfuznih) u posebnim kutijama koji se mogu slagati jedan na drugi i vrlo blizu jedan drugome. Takve kutije za hranu i piće možete pronaći u Pepco po odličnoj cijeni.

Također pročitajte: Moderna kuhinja – kako nju urediti i opremiti?

Nemojte zaboraviti na optičke trikove

Jeste li znali da neke boje i uzorci mogu učiniti sobu prostranijom? Tako rade svijetle površine i blago sjajni namještaj koji odražava svjetlost. Sličan učinak pružit će i zidno ogledalo koje odražava fragment interijera i čini ga većim. Svijetle, dobro osvijetljene kuhinje uvijek će izgledati prostranije od onih s tamnijim bojama. Ništa nema tako pozitivan učinak na prijem interijera kao red – što će se manje stavljati predmeta na radnu površinu i na otvorene prostore u maloj kuhinji, to će se činiti većim.

Uređenje male kuhinje ne mora biti teško. Iskoristite to na najbolji mogući način. Posegnite za udobnim priborom i posuđem tvrtke Pepco kako biste stvorili prostor prilagođen vašim potrebama.