Zašto se ekološki proizvodi sve više prodaju?

Zašto se ekološki proizvodi sve više prodaju?
Foto: Pixabay

Zdravlje je hrvatskim građanima sve važnije, zbog čega ekološki proizvodi dobivaju na vrijednosti. S jedne strane industrijski obrađeni proizvodi, s druge oni dobiveni prirodnim putem. Iako u Hrvatskoj još uvijek dominiraju namirnice kao i kozmetika iza kojih stoji masovna industrijska proizvodnja, sve je više naših sugrađana koji shvaćaju prednosti za zdravlje ekološke proizvodnje i kupuju u specijaliziranim trgovinama koje nude baš takve proizvode.

Pravila ekološke proizvodnje koje donosi Europska unija odnose se na poljoprivredu, ali i stočarstvo, a ono najvažnije je da nije dopuštena upotreba GMO-a, kao ni ionizirajućeg zračenja, dok su različiti herbicidi, pesticidi i umjetna gnojiva značajno ograničeni, kako bi sadnice bile u što manjem doticaju s kemikalijama.

Također nije dopuštena upotreba hormona, dok su antibiotici dopušteni samo ako se radi o očuvanju zdravlja životinja. Ekološka proizvodnja bazirana je na otpornim sortama, koje se mogu nositi s korovom i štetočinama, a primjenjuje se plodored kultura, odnosno kvalitetna izmjena različitih vrsta sadnica kroz godinu na istom zemljištu.

Uz sve to, traži se pri uzgoju životinja 100% ekološka prehrana, po mogućnošću sa samog gospodarstva ili iz gospodarstava u istoj regiji, dok je zabranjeno kloniranje, kao i korištenje poboljšivača rasta, a različiti aditivi mogu se koristiti samo ako imaju posebno odobrenje.

Dakle, pravila su stroga, ali njima se isključuju iz prehrane i kozmetičke njege mnoge štetne tvari koje mogu izazvati alergije ili aktivirati autoimune bolesti, zbog čega etiketa na proizvodu da je proizašao iz ekološke proizvodnje sve više vrijedi u očima ljudi u Hrvatskoj, koji su svjesni da nije svejedno što unose u sebe ili nanose na svoju kožu…

Foto: Shutterstock

Što jesti iz ekološke proizvodnje?

Danas imate priliku jesti pregršt različitih vrsta svježeg voća iz organskog uzgoja, od banana i jabuka do kruški i manga, a pronaći ćete i širok izbor povrća, koji uključuje krumpir, papriku, batat, celer, rogač, korabicu, zelenu salatu, peršin, komorač, šparogu, kupus, tikvu, đumbir i još mnogo toga drugog.

Osim svježeg voća i povrća, dostupne su smrznute, sušene i konzervirane varijante, a ekološka proizvodnja daje i gljive, klice, sjemenke, kao i različito začinsko bilje.

Naravno, meso također možete biti proizvedeno prema ekološkim standardima Europske Unije, pod uvjetom da uzgoj prati gore spomenuta stroga pravila, bilo da se radi o peradarstvu, svinjogojstvu ili govedarstvu…

Foto: Pixabay

Ekološki proizvodi i kozmetika

Znamo da su baza kozmetici različite ljekovite biljke, a ako su uzgojene prema ekološkim standardima te nisu pomiješane s kemikalijama, tada govorimo o organskoj kozmetici, koja ima sve više svojih poklonika.

Prirodne varijante gela za čišćenje lica i hidratantnih krema danas su dostupne svima, a pojavljuju se i nove zanimljive vrste njege vlastitog tijela, poput ricinusovog ulja iz ekološke proizvodnje, koje se nanosi na trepavice i obrve kako bi ubrzalo njihov rast, što postaje vrijedna alternativa ekstenzijama: https://www.malinca.hr/ricinusovo-ulje-iz-ekoloske-proizvodnje-100ml.html.

Među prirodnom kozmetikom danas ćete pronaći šampone i dezodoranse, kao i večernje kreme te serume pa zaista možete zaokružiti svoju kolekciju za njegu kože i kose, bez da koristite kemikalije karakteristične za klasične kozmetičke proizvode.

Dakle, danas se mnogo toga može unositi u tijelo ili na nositi na njega bez industrijske obrade, što je standard koji bi u desetljećima koja dolaze mogao dominirati.

Naravno, to ne znači da su kapsule nužno loša stvar, dapače. Ne morate u sebe unositi samo ono uzgojeno u vrtu. Naime, postoje dodaci prehrani u obliku kapsula, koji će nadoknaditi baš one nutrijente koji nedostaju uobičajenoj hrvatskoj prehrani. To mogu biti kapsule magnezija, kalcija, joda te vitamina A, D i B12, a posebno korisne su veganske kapsule s omega 3 kiselinama, nastale iz algi, prijeko potrebne za zdravlje srca, kao i za vaše kognitivne sposobnosti: https://www.malinca.hr/omega-3.html.

Sve u svemu, zdravlje je ključno za kvalitetu života svakog od nas i treba mu pridati posebnu pažnju. A ekološka proizvodnja korak je bliže prehrani i njezi koja će osigurati dugoročnu vitalnost svakom tko to bude htio pa je svakako treba uzeti u obzir, pri izboru proizvoda koje kupujete.