Povijesne ličnosti koje su umrle neobičnom smrću (Top 8)

Povijesne ličnosti koje su umrle neobičnom smrću (Top 8)

Tisućljećima smo bili fascinirani bizarnim i jezivim smrtima. Stari Grci su, na primjer, vjerovali da je njihov poštovani pjesnik Escihlus stradao tako što mu je orao na glavu spustio kornjaču. Ti monarsi, vojskovođe i pape izgubili su živote na najčudnije načine – od ugriza majmuna do krvarenja iz nosa, od prejedanja do smijeha. Stoga vam donosimo poznate povijesne ličnosti koje su umrle neobičnom i bizarnom smrću.

Povijesne ličnosti koje su umrle neobičnom smrću

Rasputin

Ruski mistik i iscjelitelj Grigori Rasputin vodio je život koji je bio gotovo jednako neobičan kao i njegova smrt.

Rođen kao seljak u malom sibirskom selu, Rasputin je postao blizak prijatelj s posljednjim ruskim carem i njegovom suprugom Aleksandrom. Kraljevska obitelj nadala se da će Rasputin iskoristiti svoje navodne moći da izliječi njihova sina koji je bolovao od hemofilije.

Brzo je postao moćna osoba na dvoru Romanov, a čak se i pričalo da je imao aferu sa samom caricom Aleksandrom. U strahu od Rasputinovog utjecaja na kraljevsku obitelj, skupina plemića i desničarskih političara urotila se kako bi ga ubila.

Najprije su otrovali Rasputina kolačima s cijanidom, što na njega uopće nije imalo učinka. Rasputin je tada mirno zatražio od plemića malo vina Madeira (koje su također otrovali) i popio tri pune čaše.

Kad Rasputin i dalje nije pokazivao znakove otrovanja, šokirani plemići iz revolvera su mu pucali u prsa. Misleći da je mrtav, prišli su njegovu tijelu. Rasputin je skočio i napao ih, a zatim pobjegao u dvorište palače. Plemići su ga progonili i ponovno ga ustrijelili, ovaj put u čelo.

Urotnici su zamotali Rasputinovo tijelo i bacili ga u rijeku kako bi bili sigurni da su završili posao. Danas je jedan od poznatih povijesnih ličnosti.

Adolf Frederick

Kao jedan od povijesnih ličnosti, Adolf Frederick bio je švedski kralj od 1751. do 1771. godine i općenito se pamti kao slab, ali miran monarh. Njegove doživotne strasti uključivale su izradu burmutica i pripremanje vrhunske hrane.

Frederick je preminuo 12. veljače 1771. nakon što je pojeo posebno ogroman obrok. Na ovoj je večeri jeo jastoga, kavijar, kiseli kupus i papričice, a pio je i obilne količine šampanjca. Sve ovo nadopunio je svojim omiljenim desertom, semlom, a to je vrsta slatke lepinje koju je volio poslužiti u vrućem mlijeku.

Ova zapanjujuća količina hrane bila je dovoljna da okonča kraljev život, a on ostaje jedan od rijetkih vladara u povijesti koji se prejeo do smrti.

Kapetan Edward Teach (Blackbeard)

Kao jedan od povijesnih ličnosti, poznat je po brojnim pljačkama i nasilju, kao i po stvaranju saveza gusara kako bi blokirao luku Charles Town.

Poručnik Robert Maynard iz HMS Pearl 21. studenog 1718. pokrenuo je iznenadni napad na Blackbearda dok je zabavljao goste na svom brodu. Nakon duge borbe, Blackbeard je bio okružen Maynardovim ljudima koji po njemu počeli pucati i mačevati ga.

Preminuo je nakon što je zadobio izniman broj ozljeda. Pregledom njegovog tijela pokazalo se da je pogođen pet puta i zadobio dvadeset rana od mača.

unsplash.jpg

Sigurd the Mighty

Sigurd Eysteinsson bio je grof Orkneya u 9. stoljeću. Svojim djelima tijekom vikinškog osvajanja Škotske stekao je ime Mighty. Njegovu je smrt prouzrokovao zub. Pred kraj svoje vladavine, Sigurd je prevario i ubio svog neprijatelja Maela Brigtea, odrubivši mu glavu koju je kao trofej vezao na svoje sedlo. Dok je jahao, Brigteov zub izgrebao mu je nogu nakon čega se upalila i inficirala cijelo cijelo, a što je ubilo Sigurda.

Papa Adrian IV.

Rođen kao Nicholas Breakspear, papa Adrian IV. jedini je Englez koji je ikada postao papom. Adrian je bio u diplomatskoj borbi s carem Svetog Rima, Fridrikom I. Neposredno prije nego što je car mogao biti izopćen, Adrian je umro dok se gušio muhom koja je plutala u njegovoj čaši za vino.

Atila Hunski

Kao jedan od povijesnih ličnosti, Atila je sagradio ogromno carstvo diljem Euroazije te gotovo bacio na koljena i Zapadno i Istočno Rimsko Carstvo. Unatoč svim tim uspjesima, Atilu je ubilo krvarenje iz nosa.

Godine 453. Atila je priredio gozbu u znak proslave svog posljednjeg braka i to s djevojkom po imenu Ildico. Imao je i bezbroj drugih žena, no Ildico je bila poznata po svojoj velikoj ljepoti. Na zabavi je popio obilne količine vina, a kad se onesvijestio u svom krevetu, počeo mu je krvariti nos.

Ova se povijesna ličnost zbog pijanstva jednostavno nije mogao probuditi pa se ugušio u vlastitoj krvi.

unsplash.jpg

Martin, kralj Aragona

Martin Aragonski bio je kralj Aragona od 1396. do 1410. Zabilježeno je čak nekoliko razloga njegove smrti – jedan izvor navodi da je podlegao kugi, drugi da je umro od zatajenja bubrega ili čak otrova.

Još jedan poznati izvor govori o tome kako je ova povijesna ličnost stradala od probavnih smetnji i smijeha. Tako ga je jedne noći, dok je imao probavne smetnje, zabavljala i nasmijavala njegova dvorska luda pričajući smiješne dosjetke. Čuvši jednu smiješnu dosjetku o jelenu, bolesni je kralj umro od smijeha.

Kralj Aleksandar I.

Šetajući jednom prilikom po dvorištu, Aleksandar je pokušao spriječiti svog njemačkog ovčara da napadne majmuna svog upravitelja. Pritom je Aleksandra napao drugi majmun koji ga je ugrizao za nogu i trup. Aleksandar je spriječio da se glasine o incidentu prošire po kraljevstvu, no od ugriza se majmuna kralj ozbiljno zarazio i umro pet dana kasnije.