Nostradamus i njegovih 11 istinitih predviđanja

Nostradamus i njegovih 11 istinitih predviđanja

U posljednjih su se nekoliko godina ostvarila mnoga zastrašujuća i nevjerojatna predviđanja, od kojih je većina priznata francuskom vidovnjaku Nostradamusu.

pixabay.jpg

No, tko je bio Nostradamus?

Rođen 14. prosinca 1503., Nostradamus je bio francuski liječnik, astrolog i cijenjeni vidovnjak. Najpoznatiji po svojoj knjizi Les Propheties, koja se prvi put pojavila 1555. godine i nikada nije izašla iz tiska još od njegove smrti. Nostradamus je privukao veliki broj sljedbenika koji mu pripisuju predviđanja velikih svjetskih događaja.

Međutim, mnogi akademski izvori tvrde da su povezanosti između svjetskih događaja i njegovih predviđanja najvećim dijelom rezultat pogrešnih tumačenja ili pogrešnih prijevoda, bilo namjernih ili slučajnih, ili su toliko nepotkrijepljeni i nejasni da postaju beskorisni kao dokaz bilo kakvoj pravoj moći predviđanja.

Sutra sa izlaskom sunca više neću biti ovdje

Neki izvori govore kako je navečer 1. srpnja 1566. rekao svom tajniku Jean de Chavignyju: sutra s izlaskom sunca više neću biti ovdje. Sljedećeg jutra navodno je pronađen mrtav na podu pored svog kreveta. Veći dio svog života bolovao je od gihta i artritisa, a posljednjih godina života stanje se pretvorilo u edem ili vodenu kap, gdje se abnormalne količine tekućine nakupljaju ispod kože ili unutar šupljina tijela. Bez liječenja, stanje je rezultiralo zatajenjem srca.

Većina Nostradamusova života sastoji se od katastrofa kao što su pošasti, potresi, ratovi, poplave, invazije, ubojstva, suše i bitke. Zaslužan je za predviđanje brojnih značajnih događaja, uključujući Francusku revoluciju, uspon Hitlera, razvoj atomske bombe i teroristički napad na World Trade Centre 11. rujna.

Kakve god bile njegove metode ili namjere, Nostradamusova predviđanja i dalje ga čine popularnim među onima koji nastavljaju tražiti odgovore na teža životna pitanja.

Uz knjigu proročanstava, Nostradamus je objavio kuharicu

Jedna od najstarijih Nostradamusovih publikacija nosila je naslov Treatise on Cosmetics and Conserves. Osim recepata medicinskih izmišljotina, kao što su laksativi i pastile od ružičastih pilula za liječenje kuge, knjiga je sadržavala recepte za izradu plave boje za kosu, pastu za zube (koristeći mljevene kosti sipe i ljuske morskog puža), pasta od marcipana, ušećerena kora naranče, marmelada, pekmez od višanja, kompot od krušaka i žele od dunje prikladni za posluživanje kralju.

Knjiga je također sadržavala recept za takozvani ljubavni pekmez, napravljen od mandragore, krvi vrabaca, krakova hobotnice – među ostalim čudnim stvarima. Ljubavni pekmez bio bi toliko snažan afrodizijak da bi izazvao spaljivanje ženskog srca u trenu kad bi se pekmez spojio sa slinom.

Njegova su se predviđanja temeljila na događajima iz prošlosti

Iako se od 16. stoljeća naširoko smatra da je Nostradamus kao prorok imao nevjerojatnu sposobnost predviđanja budućnosti, znanstvenici znadu da on zapravo nije posjedovao nikakvu takvu moć.

Koristeći tehniku ​​koja datira iz biblijskih vremena poznatu kao bibliomantija, Nostradamus je navodno nasumično odabrao događaje iz starijih izvora, a zatim je astrološkim proračunima projicirao njezino ponavljanje u budućnosti.

Jedan od glavnih izvora koje je koristio za svoje najpoznatije djelo – Proročanstva – bio je Mirabilis liber iz 1522., antologija proročanstava poznatih tadašnjih vidovnjaka.

Predviđanja

Smrt Henryja II.

Francuski kralj Henry II. Osobno je poznavao Nostradamusa. Nažalost, iako se Henry II pokazao vrlo uspješnim kraljem, dočekao ga je vrlo težak kraj života u kraljevoj dobi od 40 godina. Bio je strastveni sportaš, volio je lov i jahanje. Henryjeva aktivna narav došla ga je glave u ljeto 1559. godine kada su mu se, usred viteške borbe s jednim od njegovih mladih vojnika, komadići oštećenog koplja zabili u oko i lubanju.

Uslijedila je spora i bolna smrt za koju mnogi vjeruju da ju je predvidio Nostradamus svojim stihovima mladi će lav nadjačati starijeg, i da će probiti oči kroz zlatni kavez, te da će dvije rane osigurati okrutnu smrt.

Veliki požar u Londonu 1666. godine

Veliki požar koji je zahvatio London 1666. godine počeo je kao mali plamen u pekari. Nostradamus je u jednoj od svojih pjesama spominjao London, smrt i broj 66.

Dolazak Adolfa Hitlera

Kao i mnoga druga, i uspon Hitlera pripisuje se predviđanjima Nostradamusa. Iz dubina zapadne Europe, napisao je Nostradamus, od siromašnih će se roditi malo dijete. On će svojim jezikom … zavesti veliku četu, a njegova će se slava proširiti daleko izvan Europe. Drugi katren spominje borbu u blizini Histera – što je ili labava referenca na Hitlera, ili svjetovniji spomen starog imena rijeke Dunav.

Pad nuklearke na Hirošimu i Nagasaki

U dva grada, napisao je Nostradamus, bit će pošasti kakve se nikada nisu vidjele. Taj bi se opis zasigurno primijenio na ono što se dogodilo u japanskim gradovima Hirošimi i Nagasakiju, koji su krajem Drugog svjetskog rata razoreni atomskim bombama.

U svojim stihovima ukazuje na sve mračniju sliku, predviđajući glad u kugi i ljude ugašene čelikom, što može ukazati na avione koji su bacili bombe. Naravno, ovdje je Nostradamus možda govorio o doslovnoj pošasti koja pogađa sve gradove, s obzirom na to da je on sam imao iskustva u liječenju pacijenata oboljelih od kuge.

Ubojstvo Kennedyja

Ubojstvo predsjednika Johna F. Kennedyja bilo je jedan od ključnih događaja 20. stoljeća pa nas ne čudi činjenica da su mnogi pretraživali Nostradamusova djela tražeći bilo kakav nagovještaj proročanstva. Često citiraju stihove koji glase s visine, zlo će pasti na velikog čovjeka – možda upućivanje na činjenicu da ga je snajper pogodio iz daljine. U stihovima se također spominje zadatak što upućuje na atentat, a također govori kako će mrtvi nevini bit će optuženi za djelo te kako će krivac ostati u magli. I što se dogodilo? Osumnjičeni Lee Harvey Oswald bio je njegov osumnjičeni ubojica, ubrzo je nakon toga ustrijeljen, a smatra se nevinim padom. S obzirom na to, krivac je još uvijek u magli.

9/11

Ujutro 11. rujna 2001. oteti avioni srušili su se na dvije zgrade Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku. Nostradamus je u svojim stihovima napisao da će nebo će gorjeti na četrdeset pet stupnjeva, što znanstvenici smatraju oznakom zemljopisne širine. Također je napisao da se vatra se približava velikom novom gradu što će taj grad uništiti, spominje hladno i okrutno srce i prolijevanje krvi bez milosti što bi označavalo terorizam.