3 bitna pravila Curly Girl metode i kako je primijeniti?

3 bitna pravila Curly Girl metode i kako je primijeniti?

Svima nam s vremena na vrijeme dosadi oblik naše frizure i konstantno tražimo nešto novo – nešto što će osvježiti našu pojavu i naš sveukupni izgled. Sigurno ste već čuli za Curly Girl metodu, a dobre rezultate pokazat će na svim tipovima kose. Možemo reći da je Curly Girl za kosu prava dijeta jer zahtijeva izbjegavanje proizvoda koji sadrže sulfate i silikone čime ljudi svoju kosu mogu dovesti do potpune promjene!

Što zapravo jest Curly Girl metoda?

Curly Girl metoda pretežito je prirodna rutina za kosu kojom ćete uvelike naglasiti svoje kovrče. Ovu je metodu ”otkrila” Lorraine Massey koju je detaljno opisala u svojoj knjizi Curly Girl: The Handbook kao metodu njege kose koja zamjenjuje štetne navike zdravim režimom koristeći samo hranjive proizvode bez sulfata, silikona i parabena. Ukratko, ova metoda zabranjuje štetne kemikalije i šampone. Te sastojke i proizvode zamjenjujete blažim sredstvima poput regeneratora, gela i maski za kosu.

Koja su osnovna pravila Curly Girl metode?

Recite NE štetnim kemikalijama

Najbitnije je izbjegavati šampone i ostale preparate koji sadrže sulfat jer su vrlo štetni i isušavaju kosu.

Recite NE električnim uređajima za oblikovanje kose

Ako ipak koristite ove aparate, riskirate ozbiljno oštećenje kose. Lorraine feniranje naziva ”prženjem” kose. Usput, ako je sredina zime, nemojte izlaziti s mokrom kosom! Postoji ispravan način feniranja kose – naime, s pričvršćenim difuzorom koji toplinu ravnomjerno raspoređuje po kovrčama. Međutim, preporučuje se da se kosa što više suši prirodno na prirodnom zraku. No, to je naravno lakše učiniti u toplijim mjesecima.

Korištenje četke i češlja zamijenite raščešljavanjem prstima

Raščešljavanje kose prstima definitivno je bolje od klasičnog raščešljavanja – i to iz više razloga. U prstima imate više osjećaja pa možete napipati zapleti koje umjesto da ih probijete, možete pažljivo raspetljati čime sprečavate pucanje kose. Također, jeste li znali da su ručnici pregrubi za kosu i često prave sitne klupčice koje je nemoguće raspetljati?

Što dalje?

Nakon što ste iz svoje rutine izbacili navedene štetne sastojke i preparate, prijeđite na sljedeće korake koje Lorraine preporučuje u svojoj knjizi. Prije nego što krenete dalje, važno je da znate da je Curly Girl metoda kod svakoga drugačija i nešto što funkcionira za nekoga ne znači da će funkcionirati i za vas.

Stoga, krenimo na korake!

SAZNAJTE KOJU VRSTU KOVRČI IMATE I KOJE SU KARAKTERISTIKE VAŠE KOSE

Ako znate svoj tip kovrči, debljinu i gustoću kose te njene ostale karakteristike, možete lako odrediti koje ćete proizvode koristiti. Elastičnost vaše kose određuje trebate li koristiti proizvode s ili bez proteina. Elastičnost se provjerava potezanjem uvojka kovrče i promatranjem kako se brzo vraća u svoj prirodni oblik. Ako se natrag u kovrču ne sklopi brzo – to je znak nedostatka hidratacije. Poroznost se odnosi na mjeru i brzinu kojom vaša kosa upija i zadržava vlagu. To provjeriti tako da promotrite koliko se brzo vaša kosa suši nakon pranja. Ako kosa ne upija vlagu lako i brzo, potrebne su vam gušće, bogatije kreme.

KUPNJA PROIZVODA ZA KOSU

S obzirom na podatke koje ste saznali u prvom koraku, sad svojoj kosi možete odrediti pravilnu njegu te kojim ćete je proizvodima hraniti i održavati svoje kovrče.

ZAVRŠNO PRANJE

Kako biste sigurno započeli svoju Curly Girl metodu, još jednom operite kosu šamponom koji u sebi ima sulfate. Ovo je pranje namijenjeno samo ispiranju neželjenih nakupina s vaše kose, a toga se želimo riješiti!

No, prije nego što krenete na pranje, najbolje je prvo prstima raspetljati kosu kako ne bi ostalo mnogo sitnih klupki. Kako god raspetljavali kosu, učinite to vrlo pažljivo kako ne biste izgubili puno kose.

CO-WASHING

Nakon završnog pranja kose šampon ne biste više trebali koristiti! Od sada biste pranje kose šamponom trebali zamijeniti pranjem regeneratorom. Šampon često kosi više šteti, nego da pridonosi – sadrži agresivne sastojke koji s nje ispiru prirodna ulja i tako utječu na teksturu kose. Kosi će trebati ipak malo vremena da se navikne, tako da u početku računajte na masnu kosu. Ali, ne odustajte, ustrajni uvijek pobjeđuju!

PRANJE KOSE DUBINSKIM REGENERATOROM

Ovaj se dio tretmana odnosi na hranjenje kose dubinskim regeneratorom. Kovrče se često prirodno isušavaju, stoga trebaju više hidratacije i hrane. Regenerator nanesite na kosu, ostavite da djeluje desetak minuta te ga temeljito isperite.

STILIZIRANJE KOSE

Nakon pranja i njege kose, želite da vaše kovrče dobiju i zadrže lijep prirodni oblik. Isperite kosu hladnom vodom, vodu dobro iscijedite, glavu preokrenite naopako (nagnite se) i nanesite regenerator koji se ne ispire te gužvajte svoju kosu prema gore. Nakon toga nanesite proizvod za oblikovanje kovrča na vlažnu ili mokru kosu.

SUŠENJE KOVRČA

Napokon, stigli smo do zadnjeg koraka! Radi se o tehnici sušenja bez oštećenja koja se zove plopping, a kosi daje više definicije, manje petljanja i pomaže joj da se brže osuši. Najjednostavnije rečeno, kovrče nježno zavežete u pamučnu majicu i ostavite da odstoji barem petnaestak minuta, a po mogućnosti i duže –  sve dok se ne osuši. No, ako vam se žuri, kosu do kraja možete osušiti fenom. U nastavku vam donosimo i video kako biste plopping lakše shvatili.

@mzbiancarenee #ad How To #HairPlop Your Curls with #PanteneCompleteCurlCare #PantenePlop #PanteneNutrientBlends ♬ original sound – mzbiancarenee

Nakon obavljene metode

Rezultate biste trebali vidjeti odmah nakon svoje prve rutine. Naravno, što više koristite Curly Girl metodu, to ćete s vremenom dobivati bolje rezultate. Ipak, postoje i mogući problemi. Neki od vas na početku možda neće dobiti tako sjajne i bajne rezultate, no nemojte odustajati! Moguće je da će vam kosa na početku biti masna, čupava, premekana, no sve je to stvar navikavanja kose na drugačije uvjete. Također, uzmite u obzir da na rezultate mogu utjecati i klima i godišnja doba.

Za Curly Girl metodu ne znaju svi i ne koristi je svatko. Ova je metoda također poznata pod nazivom mod CG. Bez obzira na moguće probleme i na početnički neuspjeh, važno je nastaviti ovu praksu i vaša će se kosa naviknuti, a također ćete početi dobivati i sjajne rezultate.