Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Razno

Dijamant – predivni kamen prepun zanimljivostima

Dijamant - predivni kamen prepun zanimljivostima
unsplash.jpg

Najcjenjeniji dragi kamen na Zemlji, dijamant je stoljećima bio predmet mnogih priželjkivanja i predmet prožet mitovima upravo zbog svog sjaja i simboličkog značenja.

Iako postoji mnogo stvari koje treba uzeti u obzir pri odabiru pravog dijamanta za vaš zaručnički prsten, kao što su oblik dijamanta i pridržavanje budžeta, jeste li se ikada zapitali o njegovu značenju i podrijetlu?

Odakle dolaze dijamanti?

Dijamanti su najtvrđi prirodni kamen na zemlji, a nastaje prirodnim putem od ekstremnih temperatura i pritiska ispod Zemljine kore. Neobrađeni dijamanti dolaze na površinu Zemlje vulkanskom aktivnošću. Prirodne dijamante zapravo možemo naći diljem cijelog svijeta, a većina opskrbe dolazi iz Južne Afrike, Rusije i Kanade.

Po čemu je dijamant poznat?

Dijamanti su poznati po svojoj ekstremnoj tvrdoći, besprijekornom sjaju i bogatoj sentimentalnoj vrijednosti. Izrađeni su od gotovo 100% atoma ugljika i toliko su izdržljivi da je jedini drugi mineral koji može izgrebati površinu dijamanta drugi dijamant.

Zašto je dijamant tako dragocjen?

Dijamanti su stari gotovo koliko i Zemlja i sve su rjeđi jer su im potrebne milijarde godina da se formiraju. Formacija dijamanta počinje u dubinama Zemlje i zapravo vrlo mali broj ovih kristala ugljika uopće stigne do površine gdje se zatim iskopavaju.

Zanimljivosti o dijamantima

Dijamant kao suza boga

Stari Rimljani i Grci vjerovali su da su dijamanti suze koje su isplakali bogovi. Imali su i teoriju da su dijamanti krhotine zvijezda padalica. S druge strane, Rimljani su vjerovali da su vrhovi Amorovih zapravo dijamanti (možda najranija asocijacija između dijamanata i romantične ljubavi).

Dijamant je star koliko i naš planet

Dijamanti su stari gotovo koliko i Zemlja i trebaju im milijarde godina da se uopće formiraju duboko u zemljinoj jami. Vrlo malo dijamanata zapravo i preživi put iz dubina zemlje do kore gdje se mogu iskopati. Ne postoje dva ista dijamanta i imaju svoja jedinstvena svojstva, kao što su unutarnje inkluzije i boja. Dijamanti se formiraju na dubini od oko 160 kilometara i na površinu su zemlje dovedeni dubokim vulkanskim erupcijama.

Stopostotni ugljik

Dijamanti su sastavljeni od jednog jedinog elementa—gotovo 100% ugljika. Pod ekstremnom toplinom i pritiskom duboko u površini zemlje, atomi ugljika vežu se na jedinstven način i to rezultira prekrasnom i rijetkom kristalnom strukturom dijamanata.

Dijamant je neuništiv

Riječ dijamant potječe od grčke riječi adamas, što znači nepobjediv ili neuništiv. Što ima smisla jer dijamanti su najtvrđa prirodna tvar na zemlji i rangiraju brojem 10 na Mohsovoj ljestvici tvrdoće. Jedina stvar koja može izgrebati površinu dijamanta je drugi dijamant.

Najvrjedniji i najtraženiji kroz čitavu povijest

Dijamanti su tisućama godina cijenjeni i željeni od strane mnogih kraljevskih, ali i mitskih bića. Postoje čak i dokazi da su se dijamanti skupljali i trgovali u Indiji još u četvrtom stoljeću prije Krista. Postoji teorija da je u prvom stoljeću naše ere rimski prirodoslovac Plinije rekao: “Dijamant je najvrjedniji, ne samo od dragog kamenja, već i od svih stvari na ovom svijetu.”

Osim toga, drevni hindusi dijamante su koristili u očima kipova i vjerovali su da dijamant svog nositelja može zaštititi od opasnosti, da mu daju snagu i hrabrost tijekom bitke, a neki su kraljevi dijamante čak nosili i na svom oklopu dok su jahali u bitku.

Tijekom srednjeg vijeka smatralo se da dijamanti imaju ljekovita svojstva koja mogu izliječiti mentalne bolesti i umor.

Dijamant kao svjetski kamen

Zemlje koje su glavni izvori dijamanata tijekom vremena i tijekom povijesti su se mijenjale. U početku se kao najveći izvor dijamanata u svijetu vodila Indija, počevši od 1400-ih kada su se indijski dijamanti počeli prodavati u Veneciji i drugim europskim trgovačkim centrima. Zatim su u 1700-ima zalihe dijamanata u Indiji počele opadati i Brazil je postao glavni svjetski izvor dijamanata, sve do kasnih 1800-ih kada su goleme rezerve dijamanata otkrivene i u Južnoj Africi. Danas se dijamanti kopaju u mnogim dijelovima svijeta.

Najveći dijamant na svijetu

Najveći dijamant ikad otkriven zvao se Cullinan dijamant, a težio je nevjerojatnih 600 grama. Otkriven 1905. godine u Južnoj Africi, a vlasnik rudnika i južnoafrički čelnici dali su dijamant kralju Edwardu. Cullinan je na kraju izrezan na devet velikih dijamanata i 100 manjih, a tri najveća od njih izložena su u Tower of London kao dio krunskih dragulja.

Kako je dijamant dobio zaručničku ulogu

Prva poznata upotreba dijamantnog zaručničkog prstena dogodila se 1477. godine, kada je nadvojvoda Maximillian od Austrije Mariji od Burgundije dao zlatni prsten u čijem je dijamantu bilo urezano slovo M.

Laboratorijski dijamant ne razlikuje se od pravog?

Laboratorijski dijamanti imaju ista fizikalna, kemijska i optička svojstva kao i prirodni dijamanti iz rudnika. To su održivi dijamanti koji imaju minimalan utjecaj na okoliš i ne zahtijevaju novo rudarenje. Laboratorijski dijamanti nastaju korištenjem naprednih tehnologija koje simuliraju stvaranje prirodnog dijamanta ispod zemljine kore.

Postoji i dijamantni planet

Možda jedna od najzanimljivijih činjenica, znanstvenici su otkrili planet za koji vjeruju da se uglavnom sastoji od ugljika i da je čak jedna trećina tog planeta čisti dijamant. Otkriven 2004. godine, planet kruži oko obližnje zvijezde u Mliječnoj stazi, a nazvan je 55 Cancri e. Osim toga, znanstvenici su otkrili i zvijezdu koja je u biti dijamant 8 puta veći od Zemlje. Zvijezdu su nazvali Lucy po pjesmi Beatlesa Lucy in the Sky with Diamonds.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

NE PROPUSTITE I OVO!

Copyright 2022 © Filip Media d.o.o. Sva prava pridržana.