Svemir i 9 fascinantnih činjenica o njemu

Svemir i njegovih 9 fascinantnih činjenica

Svemir je uistinu zapanjujući. Recimo to ovako: sva njegova uobičajena tvar, sve čestice koje nas čine i sve što možemo vidjeti čine samo 4% njegove materije.

Što je svemir?

Glavnu masnu komponentu Svemira, stvar koja čini 70% nje, otkrili smo tek 1998. godine. Zovemo je tamna energija – iako nitko nema ni najmanje ideje o čemu se točno radi. S milijardu galaksija, zvijezda i planeta samo u našem Sunčevom sustavu koje tek treba u potpunosti istražiti ili razumjeti, znanje znanstvenika o svemiru još uvijek se razvija.

Postoji mnogo zanimljivih informacija o svemiru, a mi smo za vas izdvojili neke od najzanimljivijih.

Međuprostor je potpuno tih

U svemiru nema atmosfere, što znači da zvuk nema medij ili način putovanja da bi se čuo.

Kad pogledate u noćno nebo, gledate u prošlost

Zvijezde koje vidimo na noćnom nebu vrlo su daleko od nas pa je svjetlosti zvijezda koju vidimo trebalo puno vremena da putuje svemirom da bi dosegla do naših očiju. To znači kad god pogledamo u noć i zagledamo se u zvijezde, zapravo doživljavamo kako su izgledale u prošlosti. Na primjer, sjajna zvijezda Vega relativno nam je blizu na 25 svjetlosnih godina, pa je svjetlost koju vidimo napustila zvijezdu prije 25 godina; dok je Betelgeuse u zviježđu Oriona udaljena 640 svjetlosnih godina, pa je svjetlost napustila zvijezdu oko 1370. godine, za vrijeme Stogodišnjeg rata između Engleske i Francuske. Ostale zvijezde koje vidimo još su dalje, pa ih vidimo mnogo dublje u prošlosti.

U Strijelcu B postoji gigantski oblak alkohola

Strijelac B ogromni je molekularni oblak plina i prašine koji pluta u blizini središta Mliječne staze, 26 000 svjetlosnih godina od Zemlje, promjera 463 000 000 000 kilometara i, nevjerojatno, sadrži 10 milijardi-milijardi-milijardi litara alkohola.

U sazviježđu Centaurus postoji dijamant veličine našeg planeta, a nazvan je po pjesmi Beatlesa

Astronomi su otkrili najveći poznati dijamant u našoj galaksiji, to je masivna nakupina kristaliziranog dijamanta pod nazivom BPM 37093, inače poznata kao Lucy po pjesmi Beatlesa Lucy in the Sky with Diamonds. Pronađena je 50 svjetlosnih godina u sazviježđu Centaurus, Lucy je dugačka oko 25.000 milja, čak i veća od planete Zemlje.

Foto: Unsplash

Najveća planina našeg Sunčevog sustava je na Marsu

Olimp Mons na Marsu najviša je planina na bilo kojem od planeta Sunčevog sustava. Planina je gigantski štitasti vulkan, visok 26 kilometara i prostire se na 600 kilometara. Da bismo ovo primijenili u mjerilu, ovo čini planinu gotovo tri puta većom od Mount Everesta.

Žlica neutronske zvijezde teži oko milijardu tona

Neutronske zvijezde se nevjerojatno brzo vrte i također su nevjerojatno guste. Procjenjuje se da bi, ako biste mogli sakupiti žlicu materije iz središta neutronske zvijezde, bila teška oko milijardu tona.

Voyager 1 snimio je najudaljeniju fotografiju Zemlje

Godine 1990., kao dio misije svemirske letjelice, Voyager 1 snimio je najudaljeniju sliku Zemlje. Ova je slika postala poznata kao Pale Blue Dot. Gledano sa udaljenosti od 6 milijardi kilometara, Zemlja se pojavljuje kao sitna plava mrlja u svemirskim dubinama. Astronom Carl Sagan, koji je prvi predložio ideju fotografije, primijetio je: S ove točke udaljenosti od Zemlje, ona možda ne izgleda posebno zanimljivom. Ali za nas je to drugačije. Razmislite ponovno o toj točki. To je dom. To smo mi.

Foto: Unsplash

Ljudski mozak najsloženiji je objekt u nama poznatom svemiru

Naš je mozak izuzetno složeni objekt sa stotinu milijardi neurona, kvadrilionom veza, a mi o njegovom funkcioniranju još uvijek znamo vrlo malo. Ali, znamo da je ljudski mozak najsloženija stvar koju smo još otkrili.

Svi smo stvoreni od zvjezdane prašine

Možda zvuči maštovito, ali stvarnost je da su gotovo svi elementi pronađeni na Zemlji stvoreni u gorućoj jezgri zvijezde i svim stvarima koje čine život na Zemlji, stoga su naša tijela izrađena od zvjezdane prašine. NASA je opsežno proučavala zvjezdanu prašinu, a više o njihovim istraživanjima možete pročitati na njihovoj službenoj web stranici.