Dylan Dog: svijet nadnaravnog u stripu (20 zanimljivosti)

Dylan Dog, legenda među ljubiteljima stripova, je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih likova u svijetu devete umjetnosti. 

Kroz godine, Dylan Dog je stekao veliku popularnost među ljubiteljima stripa, stvarajući vjernu fan-bazu koja s nestrpljenjem iščekuje svako novo izdanje. 

Njegove priče su ispunjene misterijom, napetošću i nevjerojatnim preokretima koji nas drže prikovanim za svaku stranicu. Od tajanstvenih zločina do opasnih susreta s paranormalnim bićima, Dylan Dog nas vodi na uzbudljivo putovanje kroz najskrivenije kutke ljudske mašte.

Stripovi s Dylan Dogom ne samo da nas zabavljaju, već nas potiču na razmišljanje o dubljim temama. Oni istražuju pitanja ljudske egzistencije, straha, tajni i borbe između dobra i zla. Dylan Dog nam pruža priliku da se suočimo s vlastitim strahovima i da razmislimo o našem odnosu prema natprirodnim svijetom.

Strip serijal Dylan Dog je do sada imao iznimno bogatu i dugotrajnu publikaciju. Od prvog izdanja 1986. godine pa do danas Dylan Dog je imao više od 400 izdanja. Ova impresivna brojka uključuje redovna mjesečna izdanja, specijalne brojeve, godišnje knjige, kao i mnoge posebne edicije i kolekcionarska izdanja.

Tko je Dylan Dog?

Njegova avantura započela je davne 1986. godine kada su talijanski scenarist Tiziano Sclavi i crtač Claudio Villa stvorili ovog tajanstvenog detektiva koji istražuje najbizarnije i najstrašnije slučajeve povezane s nadnaravnim.

Dylan Dog, čiji se dom nalazi u mračnim i misterioznim ulicama Londona, postao je simbol hrabrosti i odlučnosti u suočavanju s natprirodnim. Odjeven u svoju karakterističnu kombinaciju crne jakne i crvene košulje, Dylan se susreće s mnoštvom čudovišta, vampira, duhova, vukodlaka i drugih zlokobnih entiteta koji vrebaju iz sjene. 

Dylan Dog
FOTO: SHUTTERSTOCK

Njegova sposobnost da se suoči s najstrašnijim noćnim morama i da otkrije tajne koje leže iza njih, čini ga nevjerojatno privlačnim likom među fanovima stripova diljem svijeta.

Njegova kancelarija, koja služi kao utočište za one koji su suočeni s paranormalnim fenomenima, postala je poprište mračnih tajni i neobjašnjivih događaja. 

Kada ljudi dođu tražeći pomoć, Dylan Dog preuzima njihove slučajeve s odlučnošću i stručnošću koje su mu postale prepoznatljive. Njegova duboka empatija prema svojim klijentima i njegova sposobnost da prepozna njihove strahove i nade čine ga junakom kojemu se vjeruje i na kojeg se računa.

Ipak, Dylan Dog je mnogo više od običnog detektiva. On je lik koji istražuje dublje slojeve ljudske psihe, suočava se s vlastitim demonima i suočava se s moralnim dilemama koje proizlaze iz sučeljavanja s natprirodnim. 

On nije samo površinski lik, već kompleksan protagonist koji se razvija kroz svoje avanture. On je antiheroj sa slomljenom prošlošću, često suočen s unutarnjim sukobima i tamnim tajnama koje muče njegovu dušu. Ova dubina lika čini ga mnogo više od običnog strip junaka i omogućuje nam da se emocionalno povežemo s njim.

Osim stripova, Dylan Dog je dobio svoju priliku i na velikom platnu u obliku filmskih adaptacija i animiranih serija. Njegov šarm i karizma prenose se i na druge medije, čime širi svoj utjecaj i postaje ikona popularne kulture.

Kako je nastao Dylan Dog?

Dylan Dog je nastao kao plod mašte talijanskog autora Tiziana Sclavija i crtača Claudija Ville. Ideja za lik Dylan Doga rodila se tijekom 1985. godine kada je Sclavi dobio zadatak stvoriti novog detektiva za izdavačku kuću Sergio Bonelli Editore.

Sclavi je želio stvoriti lik koji će istraživati paranormalne pojave i suočavati se s mračnim tajnama i neobjašnjivim fenomenima. Inspiriran klasicima horor žanra, kriminalističkim pričama i filmovima noir stila, Sclavi je stvorio lik Dylan Doga.

Dylan Dog je bio inspiriran imenom slavnog glazbenika Boba Dylana, dok je njegov izgled bio pomalo retro, s naglaskom na klasičnom šarmu i stilu. Kombinacija crne jakne, bijele košulje i crne kravate postala je prepoznatljiv izgled fiktivnog lika.

Prva epizoda stripa “L’alba dei morti viventi” (Zora mrtvih života) objavljena je u Italiji 1986. godine i od tada se serijal kontinuirano razvija i raste. Dylan Dog je brzo postao popularan među ljubiteljima stripa širom svijeta, privlačeći pažnju svojim mračnim i tajanstvenim avanturama.

Tiziano Sclavi je napisao scenarije za mnoge epizode Dylan Doga tijekom godina, a različiti crtači su preuzimali crtanje stripova. Serijal je postao poznat po svojoj kvaliteti, atmosferi i kombinaciji misterija, horora i humora.

10 najpopularnijih epizoda Dylan Doga

Dylan Dog ima bogatu povijest s mnogo izvanrednih priča i epizoda, ali nekoliko se ističe kao posebno popularno među fanovima. Evo nekoliko najpopularnijih epizoda Dylan Doga:

1. “Zora mrtvih života” (“L’alba dei morti viventi”) – Prva epizoda Dylan Doga koja je postavila temelje za cijeli serijal. U ovoj priči, Dylan se suočava s invazijom zombija i istražuje tajanstveni izvor njihovog uskrsnuća.

2. “Kumovi” (“I grandi maestri”) – Dylan se suočava s tajanstvenom organizacijom koja ima nadnaravne moći i želi kontrolirati svijet umjetnosti. Ova priča donosi intrigantnu kombinaciju umjetnosti, misterija i natprirodnih elemenata.

3. “Mater Dolorosa” – U ovoj priči Dylan istražuje smrt svoje bivše djevojke, a tragovi vode do drevne kletve. Ova emocionalno nabijena priča istražuje Dylanovu prošlost i donosi iznenađujuće preokrete.

4. “Crveni snijeg” (“Il sangue dei vampiri”) – Dylan Dog se susreće s krvoločnim vampirima koji teroriziraju grad. Ova priča donosi mješavinu horora, akcije i neočekivanih obrata.

5. “Ogledalo” (“Specchio”) – Dylan istražuje misteriozno ogledalo koje ima moć manipuliranja stvarnošću. Ova priča istražuje temu percepcije i stvarnosti na intrigantan način.

stripovi Dylan Dog
FOTO: SHUTTERSTOCK

6. “Misterija mora” (“Il mistero del mare”) – Dylan Dog se suočava s tajanstvenim stvorenjima iz dubina oceana i istražuje tajnu koja prijeti ljudskom svijetu. 

7. “Groucho” – Dylan Dog se suočava s bizarnom situacijom kada mu se pojavi lik inspiriran legendarnim komičarem Groucho Marxom. Ova priča donosi humor, misteriju i nevjerojatne situacije.

8. “Morgana” – Dylan se upušta u avanturu s misterioznom ženom po imenu Morgana, koja ima natprirodne moći. Ova je priča posebna jer unosi i dozu romantike, magije i neizvjesnosti.

9. “Crna Ciganka” (“La zingara nera”) – Dylan Dog istražuje nestanak mlade djevojke koja ima natprirodne sposobnosti. Ova priča donosi elemente misterije, magije i sudbine.

10. “Golgota” – Dylan se susreće s mračnom i okrutnom kulturom koja izvodi jezive rituale. Dylan ovdje istražuje teme religije, fanatizma i tajni koje mogu promijeniti svijet.

Koji su glavni likovi u stripu?

U stripu Dylan Dog, uz glavnog junaka Dylana Doga, pojavljuju se i drugi važni likovi koji doprinose njegovim avanturama, a neki od njih su vrlo posebni.

1. Groucho Marx

Groucho je Dylanov vjerni prijatelj i pratitelj. Niskog je rasta, nosi naočale i često ima duhovite komentare. Groucho pruža podršku Dylanu i pomaže mu u istraživanju paranormalnih pojava, ali mu također pomaže u borbi s porocima.

Groucho je poznat po pričanju viceva koji nikome osim njemu nisu smiješni, a što se tiče odjeće također je rob navike kao i Dylan: nosi visoke čizme, jahače hlače na tregere, te crni sako i crvenu kravatu. Strastveni je pušač cigara što je vrlo lako uočiti jer ih konstantno ima u ustima. 

Groucho je partner Dylanu u rješavanju misterija, a izuzetno je važan zbog toga jer je upravo on taj koji će Dylanu dobaciti revolver u ključnom trenutku, s obzirom na to da ga Dylan vrlo često zaboravlja ponijeti.

Moderna verzija stripa prikazuje Groucha koji se koristi računalom i mobitelom. 

2. Inspektor Bloch 

Inspektor Bloch je policijski inspektor koji često surađuje s Dylanom Dogom na slučajevima koji uključuju nadnaravne pojave. Iako skeptičan prema natprirodnim objašnjenjima, Bloch često surađuje s Dylanom kako bi riješio slučajeve.

Njihov je odnos sličan odnosu oca i sina. 

Ime je dobio po autoru horor priča Robertu Blochu, a nakon odlaska u mirovinu njegovo je mjesto preuzeo novi lik iz Scotland Yarda, Inspektor Carpenter.

3. Morgana 

Morgana je tajanstvena žena koja se pojavljuje u nekoliko priča. Ona posjeduje natprirodne moći i često se uključuje u Dylanove avanture. Morgana je intrigantna i složena figura s tamnom prošlošću, a samo je jedna u nizu žena u koje se Dylan zaljubljuje jer je izuzetno romantičan.

Za Morganu u jednom trenutku otkrivamo da je Dylanova majka.

4. Doktor Xabaras 

Xabaras je genijalni zli znanstvenik i najveći neprijatelj Dylanu Dogu. Uspio je pronaći serum kojim si produžuje život pa je star nekoliko stotina godina. On se pojavljuje u mnogo epizoda, a poznat je po tome što uspijeva dići ljude iz mrtvih – zombije.

Osim ovih likova, u stripu se pojavljuju i brojni drugi sporedni likovi, kao i razni čudovišta, duhovi i natprirodne pojave s kojima se Dylan Dog susreće tijekom svojih avantura. Svaki lik doprinosi slojevitosti i bogatstvu svijeta Dylan Doga, stvarajući zanimljive interakcije i priče.

5. Vještica Kim

Lik vještice Kim temelji se na liku vještice Gilian iz filma „Zvono, knjiga i svijeća“, a nazvana je Kim jer je to bilo ime glumice koja ju je u tom filmu i glumila. 

Strip Dylan Dog – Top 20 zanimljivosti 

1. Dylan Dog ima akrofobiju, strah od visine.

2. Dylan Dog je sin Dr. Xabarasa, što se otkriva u epizodi pod nazivom „U ime Oca“, a što je veliki šok za glavnog lika.

3. Smrt se u stripu Dylan Dog prikazuje kao fizička osoba: nosi dugu crnu halju s kapuljačom, a u ruci drži kosu. Dylan ju često susreće tijekom rješavanja slučajeva.

4. Bloch ne podnosi krv i često mu pozli na mjestu zločina.

5. Dylan Dog stanuje na adresi Craven Road 7 i ona također ima značenje. Autor Sclavi na ovaj je način odao počast svom omiljenom redatelju horor filmova, Wesu Cravenu.

6. Zvono na vratima stana u kojem Dylan živi u najmu ne zvoni na klasičan način; Groucho je napravio da se umjesto zvonjave čuje krik.

7. Dylan Dog je prije nego što je postao privatni detektiv bio policajac u Scotland Yardu.

8. Dylan Dog je bivši alkoholičar, a alkoholna je pića zamijenio biljnim čajevima.

9. Osim straha od visina, Dylan Dog se boji i malih prostora, šišmiša, a na moru uvijek boluje od morske bolesti.

10. Iako je romantičan i vapi za ženskim društvom također ima i strah od dugih veza.

11. Dylan Dog je vegetarijanac, a omiljeno jelu mu je vege pizza bez gljiva. 

12. Mnogi ne znaju da je Dylan Dog vlasnik VW Bube, koja mu je bila plaća za njegov prvi riješeni slučaj kao privatnog istražitelja.

13. On svira klarinet, ali jedina melodija koju zna je „Đavolji triler“ Giuseppe Tartinija.

14. Dylan većinom živi u besparici.

15. Inspektor Tyron Carpenter zamijenio je inspektora Blocha u Scotland Yardu kad je ovaj otišao u mirovinu, a i on je dobio svoje ime po jednom poznatom redatelju, Johnu Carpenteru. 

16. Strip o Dylanu Dogu je prilično eksplicitan. U njemu ima mnogo prizora s puno krvi, ubijanja, rastrganih dijelova tijela, odsječenih glava i slično, ali i dosta prizora seksa.

17. Zbog popularnosti stripa kafić koji se nalazio na adresi na kojoj je živio Dylan Dog promijenio je svoje ime u Cafe Dylan Dog.

18. Strip o Dylanu Dogu su kreirali talijanski autori.

19. Dylan Dog imao je hobi: slaganje modela galije.

20. Omiljena poštapalica mu je „Judo plesaču!“