Od čega se rade gumeni bomboni? (10 zanimljivosti)

Je li vas ikad zanimalo od čega se točno rade gumeni bomboni? Tko ne voli gumene bombone, te mekane i ukusne oku privlačne šarene slatkiše koje obožavaju ljudi diljem svijeta? Ipak, rijetko tko od ljubitelja će znati odgovoriti na pitanje o tome od čega se gumeni bomboni sastoje, zbog čega su toliko ukusni i koliko je pametno često ih jesti. 

U nastavku teksta otkrit ćemo vam sve tajne gumenih bombona i neke zanimljivosti o njima koje nikada niste čuli, a posebnu pozornost obratit ćemo na njihovu kvalitetu i utjecaj na zdravlje.

Što su gumeni bomboni?

Gumeni bomboni su vrsta mekanih i elastičnih slatkiša, obično voćnog okusa. Glavni sastojak gumenih bombona je želatina, koja im daje njihovu karakterističnu teksturu. Osim želatine, ostali sastojci uključuju šećer, voćne arome, boje i različite dodatke za okus.

Postoje različite vrste gumenih bombona, različitih oblika, veličine i boje, od kojih svaki može predstavljati i različite okuse voća. Neki proizvođači također proizvode gumene bombone posebnih oblika, kao što su likovi iz crtića, životinje ili komadi voća, kako bi privukli djecu i stvorili zanimljivije iskustvo konzumacije.

Važno je napomenuti da iako su ukusni, gumeni bomboni su često bogati šećerom i kalorijama, pa bi ih trebalo konzumirati umjereno, kao i ostale slatkiše, kako bi se održala uravnotežena prehrana. 

gumeni bomboni
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ovo je posebno važno kad su u pitanju djeca jer gumeni bomboni, baš kao i ostali slatkiši, mogu imati negativan utjecaj na oralno zdravlje i probavu, ako se previše ili prečesto konzumiraju.

Od čega se rade gumeni bomboni?

Gumeni bomboni proizvode se od kombinacije različitih sastojaka, koji uključuju želatinu, šećer, voćne arome, prehrambene boje i mnogo toga drugog.

Glavni sastojak gumenih bombona je želatina, koja pruža karakterističnu teksturu i elastičnost. Želatina se dobiva iz kolagenskog tkiva životinja, poput svinja ili goveda. Međutim, postoje i veganske opcije koje koriste alternativne izvore želatine, kao što je agar-agar, dobiven iz morskih algi.

Gumeni bomboni su slatkiši, stoga se u njihovoj proizvodnji koristi šećer kako bi im se dao slatki okus. Osim šećera, mogu se koristiti i drugi zaslađivači, osobito zdravije opcije.

U proizvodnji se koristi i voda, i to za stvaranje smjese čime se omogućuje da se želatina i šećer otope kako bi se stvorila željena konzistencija.

Da bi gumeni bomboni imali voćne okuse, koriste se različite arome koje ih obogaćuju različitim voćnim ukusima, poput jagode, naranče, limuna, maline, lubenice itd.

Kako bi se gumenim bombonima dala živopisna i atraktivna boja kojoj se djeca vesele, dodaju se prehrambene boje koje su sigurne za konzumaciju.

U nekim vrstama gumenih bombona mogu se koristiti i kiseline kako bi se postigao blagi kiselkasti okus, koji je popularan kod nekih voćnih okusa.

Osim toga, proizvođači mogu dodati i druge sastojke kako bi poboljšali teksturu, okus ili stabilnost gumenih bombona.

Važno je napomenuti da sastav i količina ovih sastojaka mogu varirati ovisno o proizvođaču, vrsti gumenih bombona i tržištu na kojem se prodaju. 

Kako izgleda postupak proizvodnje gumenih bombona?

Postupak proizvodnje gumenih bombona može varirati ovisno o proizvođaču i tipu gumenih bombona koje se proizvode, ali postoji nekoliko osnovnih koraka u proizvodnji gumenih bombona koje svi koriste. 

1. Priprema smjese

Prvi korak u proizvodnji gumenih bombona je priprema smjese koja se sastoji od želatine, šećera i vode. Ovi sastojci se miješaju u velikom loncu ili spremniku i zagrijavaju kako bi se otopili i sjedinili u homogenu smjesu.

2. Dodavanje arome i boje

Nakon što se osnovna smjesa formira, dodaju se voćne arome i prehrambene boje kako bi se gumenim bombonima dao željeni okus i izgled. Proizvođači mogu koristiti različite arome kako bi stvorili raznolike okuse.

3. Kuhanje smjese

Smjesa se zatim kuha na odgovarajućoj temperaturi kako bi se osiguralo da su svi sastojci temeljito sjedinjeni i da se želatina aktivira. Temperatura kuhanja je važna kako bi se postigla prava konzistencija gumenih bombona.

karate pojas
FOTO: SHUTTERSTOCK

4. Oblikovanje i hlađenje

Nakon kuhanja, smjesa se oblikuje u željeni oblik gumenih bombona. To može uključivati punjenje kalupa različitim oblicima, kao što su životinje, voće ili razni geometrijski oblici. Oblikovane smjese zatim se ostavljaju da se ohlade i stegnu kako bi poprimile svoju konačnu teksturu.

5. Sušenje i premazivanje

Kada se gumeni bomboni stegnu, mogu se dodatno obrađivati kako bi se uklonio višak vlage. Ponekad se bomboni mogu premazati tankim slojem šećera kako bi se spriječilo da se međusobno lijepe.

6. Pakiranje

Konačni korak je pakiranje gumenih bombona u odgovarajuće ambalaže za prodaju. To mogu biti plastične vrećice ili kutije. 

U proizvodnji se koriste posebni uređaji i strojevi kako bi se postigli konzistentni rezultati i održala higijena s obzirom na to da proizvođači obavezno moraju poštovati prehrambene standarde i propise kako bi osigurali sigurnost i kvalitetu svojih proizvoda.

Gumeni bomboni i kontroverze koje ih prate

Kao i kod mnogih prehrambenih proizvoda, gumeni bomboni su također bili predmet različitih kontroverzi i rasprava, ali ove su bile mnogo više u fokusu jer su gumeni bomboni proizvod kojeg u najvećem broju konzumiraju djeca pa je vrlo važno da su zdravstveno ispravni i sigurni za konzumaciju.

Gumeni bomboni često sadrže visok udio šećera što im je najveća zamjerka. Prekomjerna konzumacija šećera može imati negativne učinke na zdravlje, uključujući povećani rizik od karijesa, pretilosti i drugih zdravstvenih problema povezanih s prekomjernom konzumacijom šećera.

U nekim gumenim bombonima se koriste razni aditivi, uključujući boje, konzervanse i druge sastojke kako bi se poboljšao izgled, okus ili trajnost proizvoda. Neki potrošači su zabrinuti zbog upotrebe ovih aditiva i njihovog mogućeg utjecaja na zdravlje.

Osim toga, tradicionalna želatina koja se koristi u većini gumenih bombona proizvodi se od životinjskih izvora, što može predstavljati problem za vegane i osobe koje slijede halal prehrambene smjernice. Međutim, danas postoje i veganske i halal verzije gumenih bombona koje koriste alternativne izvore želatine.

Gumeni bomboni istovremeno imaju i mekanu i žilavu teksturu koja može predstavljati opasnost za malu djecu ili osobe s poteškoćama u gutanju. Ako se bomboni ne konzumiraju pažljivo, mogu se zaglaviti u dišnom putu i izazvati gušenje.

Nakon mnogih kontroverzi oko gumenih bombina velik broj proizvođača je promijenio način proizvodnje stoga se sve više razvijaju gumeni bomboni koji su manje zaslađeni ili zaslađeni prirodno (datuljama, recimo), sadrže manje aditiva, prilagođeni su posebnim prehrambenim smjernicama i imaju sigurnije oblike kako bi se smanjila mogućnost gušenja. 

10 zanimljivosti o gumenim bombonima

Gumeni bomboni imaju dugotrajnu povijest i mnoge zanimljivosti povezane s njima. Evo nekoliko zanimljivih stvari o gumenim bombonima koje sigurno niste znali.

1. Prvi gumeni bomboni proizvedeni su u 19. stoljeću. Njihov izum povezan je s kemijom i tehnologijom konzerviranja hrane tog doba. Prvi komercijalno proizvedeni gumeni bomboni poznati su kao “Turkish Delight” i stvorio ih je čovjek po imenu Bekir Effendi u Istanbulu, Turska, otprilike 1777. godine.

2. Gumeni bomboni postali su iznimno popularni i brzo su se proširili diljem svijeta. Tijekom 20. stoljeća, mnoge poznate tvrtke započele su proizvodnju gumenih bombona i razvijale različite vrste i okuse kako bi zadovoljile raznolike ukuse potrošača.

3. Jedan od najpoznatijih oblika gumenih bombona je medvjedić, poznat kao “gumen medvjed”. Njemačka tvrtka Haribo prva je 1922. godine proizvela gumenog medvjeda, koji je postao ikonični oblik gumenih bombona širom svijeta.

4. Osim medvjeda, gumeni crvi i crvene ribice također su popularni oblici gumenih bombona. Te su vrste bombona često omiljene među djecom zbog svoje zabavne i neobične teksture.

5.Kako raste svijest o prehrambenim preferencijama i alergijama, proizvođači sve više nude veganske i bezglutenske verzije gumenih bombona. Ove verzije koriste alternative želatini i druge sastojke kako bi bile prihvatljive za različite prehrambene potrebe.

kako se proizvode gumeni bomboni
FOTO: SHUTTERSTOCK

6. Najveći gumeni bombon ikada napravljen bio je “gumeni medvjed” koji je težio oko 2.5 tone! Napravljen je 2014. godine u Njemačkoj, a osvojio je Guinnessov svjetski rekord za najveći gumeni bombon.

7. Originalni gumeni bomboni bili su razvijeni kako bi se prikrili okus gorkih lijekova. U početku su bili dostupni samo u ljekarnama, no s vremenom su postali pravi slatkiši s raznim okusima.

8. Pojam “Swedish Fish” obično se odnosi na crvene gumeni ribice, koje su vrlo popularne u Sjedinjenim Američkim Državama. No, zanimljivo je da ove ribice nisu iz Švedske, već su proizvedene u Kanadi. Unatoč tome, naziv je ostao, a bomboni su postali simbol američke kulture.

9. Gumeni bomboni su imali zanimljivu povezanost s poviješću zrakoplovstva. Tijekom Prvog svjetskog rata, britanska tvrtka Maynards proizvodila je gumeni bombon poznat kao “Murray Mints” (što je drugačiji slatkiš od uobičajenih gumenih bombona). Ti su bomboni bili dio standardne prehrane britanskih pilota tijekom njihovih letova iznad Atlantskog oceana.

10. Gumeni bomboni su stigli čak i do svemira! Godine 1968. astronauti iz misije Apollo 7 poslali su gumeni bombon u svemir kako bi proučavali kako mikrogravitacija utječe na okus hrane. Nažalost, bombon nije bio posebno ukusan zbog problema s kondenzacijom vlage u njegovoj ambalaži.

Zanimljivo je vidjeti kako su gumeni bomboni postali dijelom povijesti, kulture i istraživanja na različitim područjima, od prehrambene industrije do zrakoplovstva i svemirske tehnologije. Njihova popularnost i široka rasprostranjenost nastavljaju intrigirati ljude diljem svijeta.

Koji su gumeni bomboni najpopularniji?

Iako podaci o najprodavanijim gumenim bombonima na svijetu mogu varirati ovisno o regiji, postoje neki brendovi i proizvodi koji su vrlo popularni i široko prepoznati diljem svijeta. Neki od najpoznatijih i najprodavanijih gumenih bombona uključuju:

  • Haribo Goldbears (Haribo gumeni medvjedići): Haribo, njemački proizvođač slatkiša, poznat je po svojim gumenim medvjedima. Ovi su bomboni postali omiljeni među potrošačima diljem svijeta.
  • Trolli Gummi Worms (Trolli gumeni crvi: Trolli, još jedan popularan proizvođač slatkiša, proizvodi gumene bombone u obliku crva koji dolaze u raznim okusima i bojama.
  • Starburst: Iako poznati po svojim žvakaćim gumama, Starburst također proizvodi gumene bombone koji su jako popularni zbog svojih voćnih okusa i mekane teksture.
  • Jelly Belly: Jelly Belly je poznat po svojim voćnim bombonima s raznim okusima, uključujući i one u obliku gumenih bombona.
  • Skittles: Skittles su šareni voćni bomboni, no neki od njihovih proizvoda imaju i teksturu sličnu gumenim bombonima.
  • Mike and Ike: Mike and Ike su voćni bomboni popularni u Sjedinjenim Američkim Državama, koji također imaju teksturu sličnu gumenim bombonima.
  • Hi-Chew: Hi-Chew, japanski brand slatkiša, proizvodi gumene bombone s kremastom teksturom i raznim voćnim okusima.

Koji sve okusi gumenih bombona postoje?

Gumeni bomboni se proizvode u velikom broju okusa, a među najpopularnijim su jagoda, malina, naranča, limun, ananas, jabuka, trešnja, lubenica, borovnica, kivi, breskva, mango, grejp, mandarina, limeta, banana, grožđe, kruška, crvena jabuka, višnja i mnogo drugih.

Također, neki proizvođači gumenih bombona vole eksperimentirati s neobičnim i nekonvencionalnim okusima kako bi privukli pažnju potrošača i pružili jedinstveno iskustvo što je stvorilo neke gumene bombone s uistinu neobičnim okusima kao što su gumeni bomboni s okusom krastavca, s okusom piva (blagi okus hmelja i slada), sriracha ljuti gumeni bomboni, gumeni bomboni s okusom grčkog jogurta, te gumeni bomboni kiselkastog okusa inspirirani raznim povrćem, poput rajčice, mrkve, brokule ili artičoke.