Posjećujete Maroko? Evo 12 najboljih atrakcija

Maroko – putovanje u bezvremenski, mirni svijet
unsplash.jpg

Od veličanstvenih rimskih ruševina do kasbah arhitekture blatne narančaste boje, Maroko je sam po sebi jedna od najvećih turističkih atrakcija i najzanimljivijih povijesnih odredišta Sjeverne Afrike.

Tržnice u Marakešu i Fesu do vrha su pretrpane lokalnim zanatskim tvorevinama, što znači da je i jedno od najboljih svjetskih mjesta koje privlači kolekcionare i kupce. Upravo ovdje, marokansko putovanje postaje jedna od životnih avantura.

Foto: Unsplash

Stjenoviti visovi planine Atlas sječu središte Maroka i glavni su teritorij za planinarenje i druge aktivnosti na otvorenom. Ipak, postoje i zanimljive aktivnosti za one koji su voljni krenuti na istok, a čeka ih noćenje usred visokih pješčanih dina Sahare.

Osim toga, Maroko je također putovanje u bezvremenski i mirni svijet predivnih priobalnih sela i šareno oslikanih gradova. Ova fascinantna zemlja spoj je afričkog i arapskog svijeta koji je prožet prastarim običajima. Nije ni čudo kako Maroko već desetljećima oduševljava razne pisce i umjetnike te nastavlja očaravati sve koji ga odluče posjetiti.

U nastavku vam donosimo neke od najljepših i najzanimljivijih atrakcija u Maroku.

Foto: Unsplash

Medina u Marakešu

Užurbana i živahna medina Marakeša ustvari sažima cijeli Maroko i za mnoge je posjetitelje glavna turistička atrakcija. U stari se grad ulazi s golemog trga Djemma el-fna gdje se, čini se, tijekom dana okuplja pola grada, a navečer se svi zajedno druže s prodavačima na štandovima, tradicionalnim glazbenicima, akrobatima i drugim ljudima koji na ulicama nude usluge i proizvode.

Kada uđete u samu medinu, ulazite u labirint malih raštrkanih uličica i u svijet uličnih trgovaca. Ovo će vam pružati iskustvo živopisnog i bučnog lokalnog života, a nikako ne smijete propustiti predivne marokanske staze.

Maroko ima i odredište za planinarenje i trekking – Chefchaouen

Udobno smješten usred gustih i bujnih planina Rif, Chefchaouen je sam po sebi labirint grada i planina. U monotonoj pješčanoj i planinskoj boji ističu se plave građevine koje privlače oči i objektive mnogih umjetnika i fotografa.

Nema mnogo stvari za razgledavanje, ali to je jedna od glavnih atrakcija ovog grada. Radi se o jednostavnom, mirnom i lagodnom gradu koji je sam po sebi pravo mjesto za punjenje energije koju ste vjerojatno potrošili u većim i užurbanijim gradovima. Posjet ovom gradu jednostavno je lutanje po uličicama medine i uživanje u pogledu na šarenu arhitekturu.

Također, Chefchaouen je također jedno od glavnih marokanskih odredišta za planinarenje i trekking, ali i organizacijski centar za šetnje po planinama Rif.

Erg Chebbi

Istočno od kralježnice Visokog Atlasa pa sve do krajnje istočne pustinjske regije koja se nalazi blizu granice s Alžirom, nalazi se također nešto predivno. Tamo možete vidjeti veličanstvena polja dina marokanske Sahare. Najpopularnije odredište za ovakvo što jest Erg Chebbi, gdje možete raditi razne aktivnosti. Osim toga, pustinjski kamp nudi vam iskustvo zbog kojeg vrijedi svaki prijeđen kilometar – gledanje pustinjskog noćnog neba.

Mnogi posjetitelji često će rezervirati paket koji uključuje povratni prijevoz (obično iz Fesa ili Marakeša) i noćni boravak u pustinjskom kampu. Ipak možete i samostalno otputovati u Merzougu i tamo također iskusiti različite aktivnosti.

Fes el Bali

Uz Marakeš, Fes je drugo po veličini kulturno odredište Maroka. U usporedbi sa svojim južnim sestrinskim gradom , Fes je mnogo manje gentrificiran. Medina, zvana Fes el Bali labirint je uskih uličica u kojima je gotovo nemoguće da se ne izgubite.

Jedna od ikoničnih znamenitosti grada, a možete ih naći usred područja souka, upravo su ogromne posude sa specifičnim obojenim elementima.

Baš kao i gradsko zanatsko naslijeđe, souk ulice koje su pune tradicionalnih rukotvorina te mnoštvo palača i spomenika skrivenih u krivudavim ulicama, glavna atrakcija Fes el Balija i aktivnost koja privlači turiste upravo je lutanje i šetnja.

Ait Ben Haddou

Ovo je kao mjesto iz bajke, što je upravo razlog zašto je postalo omiljeno holivudsko mjesto. Narančasti tornjevi i vijugave uličice odišu bezvremenskom ljepotom. Ako želite potpuno iskusiti ovo mjesto, možete čak i spavati unutar ksara, što arapski naziv za specifičnu utvrdu. Ipak, oni koji žele uživati udobnost smještaja, trebali bi biti svjesni da unutar ovih utvrda od opeke struje nema.

Ako ste se zaputili u marokansku regiju High Atlas, ovo bi svakako trebalo biti na vašem popisu. Pokušajte doći rano ujutro ili kasnije poslijepodne, budući da se gužve turističkih autobusa smiruju od oko 10 do 14 sati.

Maroko i Nevjesta Atlantika – Essaouira-Mogador

Zidovi, predivan povjetarac, kuće s bijelim i plavim fasadama – Essaouira, drevni Mogador prava je “Nevjesta Atlantika”.

To je jedan od onih primorskih gradova u kojima se neprimjetno spajaju jedinstvena atmosfera i vodene aktivnosti. Možete prošetati u sjeni njegovih bedema, upravo onih koji crtaju obrise Astapora, crvenog grada iz serije “Igre prijestolja”. Popnite se na zidove i prošećite parapetom, odakle možete vidjeti otočje Purpuraires, sokolove i galebove koji lebde iznad predivnog prirodnog rezervata. S druge strane valove krote surferi, windsurferi i kitesurferi.

Šetnja vas može dovesti do ribarske luke u kojoj su aktivni nautičari. U ribarnicama možete kušati ribu i plodove mora, sve što je ulovljeno tijekom noći. U centru grada, medina vas privlači na lutanje vijugavim uličicama. Proglašen kao najljepši grad Maroka od strane UNESCO-a, grad svakog ljeta pjevuši u ritmu glazbe festivala Gnaoua.

Maroko je već nekoliko godina usvojio odgovoran turizam, a živi dokaz ove ambicije upravo je eko-odmaralište Mogador, koje je nezaobilazno mjesto koje vam nudi mirni odmor.

Volubilis

Smješten usred plodne ravnice, razrušeni rimski grad Volubilis najbolje je očuvano arheološko nalazište u Maroku. Njegove najnevjerojatnije značajke brojni su i prekrasni sačuvani mozaici, a proglašen je UNESCO-vom svjetskom baštinom 1997. godine. Volubilis je oko 33 km sjeverno od Meknesa i lako se može kombinirati s posjetom u obližnji Moulay Idriss Zerhoun.

Iako je otkopano samo oko polovice površine od 40 hektara, najpoznatiji su spomenici u sjevernom dijelu lokaliteta. U najvećoj vrućini dana zna biti nevjerojatno žestoko, stoga je najbolje ponijeti šešir i puno vode. Idealno godišnje doba jest proljeće kad usred napuštenog kamenja cvjeta poljsko cvijeće, a okolna su polja tad najzelenija. Volubilis je najčarobniji ujutro ili kasno poslijepodne, u sumrak, kad posljednje zrake sunca obasjavaju drevne stupove.

Iako su dijelovi nekih zgrada vezani užetom, mjestom možete slobodno lutati. Odmah iza ulaznih vrata nalazi se mali muzej, koji prikazuje najbolje nalaze drevnog grada – kao što je fina bronca.

Dadès Valley

Nomadski prijelazi i doline ruža, dolina Dadès maštu proteže čak i na papiru. Od sjevernog Visokog Atlasa do krševitog južnog lanca Jebel Saghro, dolina je prošarana oazama i palačama od blatnih opeka koje regiji daju nadimak iz bajke – Dolina tisuću kasba.

Neke od najboljih pogleda možete uloviti kada pješačite po skrivenim stazama između klanaca Dadès i Todra i nomadskim rutama preko Saghroa.

Maroko ima svoje pješčano more – Erg Chigaga

Glavna atrakcija ovog područja nije ni jedna dina (erg), već nevjerojatna livada zlatnog pješčanog mora i to nekih 56 km jugozapadno od M’Hamida. To je najveće pješčano more u Maroku, proteže se duž horizonta od 40 km, a na sjeveru i jugu omeđeno je planinskim grebenima. Najbolji način da dođete do ove atrakcije je onaj tipični filmski prizor – jahanjem deva.

Valovi ovog zlatnog mora dosežu visinu čak i do 300 metara, a kriju male logore. Kao rezultat toga, pustinjski je doživljaj vrlo tih, a sam vrh posjete jest promatranje spektakularnog noćnog neba koje otkriva cijelu Mliječnu stazu.

Bab al-Mansour u Meknesu

Naslijeđe i veličanstvenost Bab Al Mansoura stvoreni su kao odraz njegovog imenjaka, najznačajnije povijesne znamenitosti arapskog svijeta izgrađenog u gradu Meknesu. Baš kao što je i sama ruševina izdržala vremenske nepogodnosti i zadržala svoj izvorni dizajn sultana Moulay Abdullaha još iz 1732. godine, hrana također daje okuse tradicionalnih recepata koristeći preko 70 organskih marokanskih sastojaka.

Džamija Hassana II, Casablanca

Za izgradnju džamije Hassana II bilo je potrebno više sedam godina i 10.000 majstora, a rezultat je moderna i masivna počast bivšem kralju Maroka koja spaja prekrasnu tradicionalnu mavarsku arhitekturu s inovacijama 20-og stoljeća.

Iako je tek 7. najveća džamija na svijetu, Hassan II tvrdi da ima najveću munaru na svijetu. Prekriven reflektorom koji svijetli na istok prema Meki, minaret je visok oko 220 metara i izdiže se iznad Atlantskog oceana.

Po svom je položaju gotovo kao svjetionik, a izgrađen je i direktno na Atlantskom oceanu, što je učinjeno s namjerom da podsjeti na Kur’anov ajet u kojem se navodi da je „Allahovo prijestolje izgrađeno na vodi.”

Konačna izgradnja zahtijevala je 2500 ljudi koji su radili 24 sata dnevno. Osim ljepote i nevjerojatne veličine džamije, također je izgrađena s modernim elementima. Džamija može izdržati potrese, a ima i podno grijanje.

Maroko nudi komadić mješavine kultura i raznih utjecaja – Tangier

Okružujući Gibraltarski tjesnac, Tangier je stoljećima bio europska afrička kapija. Njegova je mješavina kultura i raznih utjecaja jedna od posebnih u Maroku – a većim dijelom povijesti njime Maroko nije ni upravljao.

Tangier je oduvijek nosio pomalo lošu privlačnost, djelomično zbog svog prošlog statusa kao polunezavisne međunarodne zone koja je privlačila ekscentrične strance, umjetnike i špijune. Službeno sankcionirano zanemarivanje kasnije mu je dalo sumornu reputaciju, a posjetitelji su često iz njega brzo bježali.

Suvremeni Tangier teško da može biti drugačiji. S obzirom na to da su pritjecale mnoge investicije, bijeli grad blista dozom samopouzdanja. Užurbanost i poduzetnici u novoj poslovnoj četvrti zamijenili su trgovce, a u izgradnji je i nova marina, čak zajedno s novom linijom TGV vlaka za Casablancu. Tangierov kulturni život vrvi na način na koji nije mogao još od 1950-ih.