Najčudnije životinje koje hodaju našim planetom (Top 9)

Najčudnije životinje koje hodaju našim planetom (Top 9)

Bilo da izgledaju sasvim smiješno, neprilagođeno i ponašaju se ili hodaju čudno, ove bizarne životinje zaslužile su svoje mjesto na ovom neobičnom popisu, a o njima čitajte u nastavku.

Ledeni crv

Ovo je stvorenje na obiteljskom stablu običnih glista i pijavica, a svoj dom pronalazi nigdje drugdje – već unutar ledenjaka i na snježnim poljima. Kroz guste kristale leda kreću se uz pomoć malih čekinja s vanjske strane tijela. Latinski mu je naziv Solifugus, što znači izbjegavanje sunca. Ovo stvorenje najbolje funkcionira na 0 celzijusa, dok se na oko 5 stupnjeva celzijusa unutrašnjost ovog ledenog crva otapa sve do smrti.

Ozark špiljska riba

Ova ugrožena vrsta životinje cijeli svoj život provađa u špiljskoj tami. S obzirom na to da nemaju oči, ostali su im osjetilni organi toliko razvijeni da njima nedostatak vida uopće ne predstavlja problem. Vrlo se malo zna o njihovim detaljnijim osobinama i navikama.

Banana puž

Seksualni je život ovih mekušaca bizarniji od same njihove žute boje ili čak i činjenice da se s visokih grana drveća spuštaju na tankoj sluznoj niti. Za početak, prema radu profesora Harolda Heatha iz 1916. godine, ovi puževi su hermafroditi. Druga stvar, penis pužu izlazi iz glave i može biti dug kao i samo puževo tijelo. Ta činjenica ove životinje čini jednima od najvećih muških spolnih organa bilo koje vrste. Treća stvar, reproduktivne sesije traju po nekoliko sati te često završe tako da partnerov spolni ud padne, bude pojeden i nikad ponovo ne izraste.

Muha škorpion

Ove muhe imaju rep koji izgleda kao onaj koji ima škorpion, no to zapravo uopće nije rep, niti njime mogu ubosti. To je zapravo muški organ kojeg koristi kod udvaranja ženki. Za mužjake parenje može biti opasno jer je poznato da ženke ubijaju svoje partnere.

Stictocephala bisonia

Ovaj mali zeleni skakač svoje je ime zaslužio time što ima rogove i rep koji podsjećaju na bizona. No, to su samo mekane izrasline koje ovog malog insekta čine tako simpatičnim.

Jaguarundi

Unatoč svom imenu, rođak je ove životinje planinski lav. Također, mogu se pojaviti s mrljama na krznu poput leoparda, no s godinama te mrlje izgube. Ova mala mačka više liči na lasicu, nego na pumu, a često su ili usamljene ili žive u paru.

Geoduck

Najveća školjka na svijetu, kao jedna i od najdugovječnijih životinja, živi u hladnim obalnim podlogama i mulju pacifičkog sjeverozapada i Britanske Kolumbije. Polovica tijela ove školjke ne stane u kućicu, stoga uvelike liči na slonovu surlu, a može doseći i do oko 60 centimetara. Ova se školjka u kulinarskim krugovima smatra delikatesom.

Puss gusjenica

Krzno ovih minijaturnih dlakavaca može biti veoma varljivo, onako lijepo, smeđe i svilenkasto, no ispod njega se skrivaju otrovne bodlje. Ove životinje mogu uzrokovati intenzivnu bol, osim, oteklinu, groznicu i grčeve u mišićima, a mogu vas navesti i na povraćanje. Vode se kao najotrovnije gusjenice u SAD-u.

Armadillo gušter

Zanimljiv stanovnik Južne Afrike, ovaj nas gušter ne podsjeća na ništa više nego na sićušnog zmaja. Ta je sličnost osobito izražena kada se zakotrlja kako bi se zaštitio od opasnosti – a radi se o ponašanju koje je ovoj životinji donijelo ime.