Što je paličnjak, je li opasan i kojoj vrsti pripada?

Paličnjak – egzotični insekt koji često postaju kućnim ljubimcem
pixabay.jpg

Jeste li ikada čuli što je paličnjak? Možda ste ga vidjeli, eventualno držali na dlanu? S obzirom na to da u posljednje vrijeme ljudi ovu egzotičnu životinju često uzimaju za kućne ljubimce, možda ste čak i čuli da ga ima netko u vašoj blizini.

Ovi su insekti vrlo čudno, a imaju jedinstvene kamuflažne sposobnosti kako bi se zaštitili od grabežljivaca, što je najbitnija stvar u njihovu životu i preživljavanju. Budući da su biljojedi, ne grizu i ne ubadaju ljude i druge insekte, što ih i čini savršenim kućnim ljubimcem. Nisu čak niti otrovni.

Možete ih pronaći diljem svijeta, postoje na svim kontinentima osim na Antarktiku i Patagoniji. Australska vrsta paličnjaka, Extatosoma tiaratum, od svojih se prijetnji skriva savijanjem trbuha prema glavi i tijelu. Neki od njih imaju žlijezde na prednjem kraju protoraksa, koji je poznat po svojoj obrambenoj sekreciji – neki oslobađaju mirise, neki izazivaju peckanje, a neki mogu uzrokovati peckanje u očima i ustima grabežljivca.

Ovi kukci dobri su za okoliš. Hrane se lišćem, što može biti od velike koristi za rast novih biljaka. Ako vas ovi kukci intrigiraju, u nastavku smo za vas pripremili hrpu zanimljivosti i činjenica o ovom zanimljivom stvorenju.

Koja je to vrsta životinje?

Na engleskom se jeziku ovaj kukac zove ‘stick bug’. Kao što sam taj naziv implicira, to je insekt koji se može kamuflirati prema svom prirodnom okruženju, prema stvarima poput lišća, kore, grančica, mahovine, itd. obično su smeđe boja, ali neki mogu biti zelene, crne, sive, a mogu je čak i mijenjati.

Kojoj klasi životinja pripada?

Pripadaju klasi Insecta, obitelji Phasmatidae, a red paličnjaka je Phasmatodea. Ovi kukci pripadaju istom redu kao i vrsta Putujućeg lista. Afrički paličnjaci poznati su kao Bactrododema Hecticum.

Koliko ovih kukaca ima na svijetu?

Širom svijeta postoji 3000 vrsta paličnjaka. Prema svom staništu, svaka vrsta paličnjaka može se kamuflirati i ima različite fiziološke karakteristike.

Gdje žive?

Ovi kukci žive u tropskim šumama, džunglama i običnim šumama. Nalaze se širom svijeta u Africi, Aziji, Europi, Srednjoj Americi, Sjevernoj Americi, Južnoj Americi, Euroaziji i Oceaniji. Na otoku Borneu živi oko 300 vrsta paličnjaka.

Što je njegovo stanište?

Stanište paličnjaka obuhvaća tropske šume i šumska područja. Paličnjak živi na lišću drveća. Često ćete ih naći kako sjede na vrhovima lišća, korama drveća, mahovinama i lišajevima kako bi se dobro stopili s okolinom i zaštitili se os neprijatelja.

Većina paličnjaka nalazi se u Južnoj Americi, jugoistočnoj Aziji i na otoku Borneo (s čak 300 vrsta ovih kukaca). Paličnjak je noćni kukac i noću obično okolo hodaju kako bi pronašli svoju hranu. Kroz dan paličnjak samo nepomično leži na biljkama.

S kim žive?

Paličnjaci mogu živjeti sami ili u skupinama. Oni mogu biti društvena bića, ali ne pate ni od ikakve samoće.

Koliko dugo paličnjak živi?

Prosječni životni vijek paličnjaka jest 12 mjeseci, ali bi mogli živjeti i duže ako se drže na sigurnom. Ovi kukci prolaze kroz nepotpunu metamorfozu. Njihove bebe izgledaju kao minijaturna verzija odraslih paličnjaka. U slučaju da imaju krila, pojavljuju se tek u završnoj fazi linjanja.

Kako se razmnožava?

Ponašanje pri parenju ove vrste insekata jedno je od najjedinstvenijih. Parenje se odvija u iznimno dugim satima. Obično traje čak i do 79 dana. Kod nekih drugih vrsta paličnjaka, parenje može trajati jedan ili dva tjedna, a u nekim slučajevima i do 136 sati.

Parenje ovog insekta traje bez prestanka. Tijekom ovog neprekidnog čina od nekoliko dana, kukci se, ne ispuštajući, drže jedan za drugoga. Kukci koji hodaju na lišću nemaju vizualne signale. Kako bi privukle svoje partnere, oslanjaju se izričito na kemikalije koje se oslobađaju u zraku.

Ako su mužjaci odsutni, ženke paličnjaka mogu se razmnožavati bez njihove prisutnosti. Ženke svoje mlade mogu uzgojiti iz neoplođenih jajašca. Taj je proces poznat kao partenogeneza, aseksualni oblik razmnožavanja. Mladi izgledaju potpuno poput svoje majke. Ovaj proces partenogeneze vrlo je neobičan fenomen, a znanstvenici ga još uvijek proučavaju.

Jedna ženka može položiti čak i do stotinu jajašca. Jaja paličnjaka nalikuju sjemenkama. S obzirom na to da su njihova jaja osjetljiva na predatore, ženke imaju različite strategije za njihovo polaganje. Ponekad skrivaju jaja u skrovište, pričvršćuju ih za list biljke ili svako jaje spuštaju na tlo daleko jedno od drugog.  

Paličnjak se oslanja na hemimetabolizam (nepotpuna metamorfoza). Tri su faze životnog ciklusa paličnjaka. To je stadij jajeta, nimfe i odraslog kukca. Nakon što mladi kukci paličnjaka izađu iz jaja, odmah dolaze u stadij nimfe.

Kako paličnjaci komuniciraju?

Poznato je da kukci štapići komuniciraju putem kemijske komunikacije. U ovoj vrsti komunikacije, u zrak se oslobađaju kemikalije, koje otkrivaju njihove vrste. To je jedino sredstvo komunikacije kod većine vrsta ovih insekata.

Koliko je velik i težak?

Prosječna duljina paličnjaka jest 1,5-63 cm. Divovski paličnjak dugačak je do oko 53 cm, dok je obični paličnjak dva puta manji. Njegova težina je oko 65 grama.

Koliko se brzo može kretati?

Paličnjaci su spori insekti, odjednom naprave samo tri koraka, a hodaju sporije od žohara.

Što paličnjak nakon linjanja čini sa svojom kožom?

Svaki put kad skine kožu, to znači da paličnjak raste. Zbog svoje krute i tvrde vanjske kože, ne može rasti ako ne odbaci svoju staru kožu. Nakon što skine kožu, uglavnom jede njene ostatke.

Čime se hrani?

Paličnjaci su biljojedi, stoga se njihova prehrana sastoji od biljaka i vegetacije. Hrane se lišćem, vinovom lozom i bobicama. Budući da su noćni kukci, hrane se i noću.

Jesu li paličnjaci opasni?

Ne, kukci štapići nisu opasni za ljude. Oni su biljojedi koji danju obično ljenčare, a noću se hrane pa su tada nešto aktivniji.

Paličnjak kao ljubimac?

Paličnjaci se često drže kao kućni ljubimci. Jedinstveni su i jednostavni su za čuvanje. Ipak, trebali biste im osigurati prostor s dobrom ventilacijom i površine po kojima se mogu penjati. Kao kućni ljubimci, ne zahtijevaju svakodnevno održavanje i mogu se danima ostaviti na miru.

Jeste li znali?

Kako bi omeli svoje grabežljivce, paličnjaci plešu. Baš poput bogomoljke, paličnjaci čine ritmične pokrete. Mnogi paličnjaci također se vole riješiti grabežljivca izlažući svoju žarku boju, obično skrivenu, uz što ispuštaju glasan zvuk.

Ženke su veće od mužjaka.

Najduži paličnjaci na svijetu su Phryganistria Chinensis čija je duljina 64 cm.

Neki paličnjaci imaju međusobni odnos s mravima. Mravi nose neizležena jaja u svoje gnijezdo, gdje je zaštićeno od grabežljivaca. Nakon što se jaja izlegu, mladi kukci paličnjaka napuštaju koloniju mrava. Međutim, mnogi grabežljivci jaja pronađu unatoč strategijskom skrivanju.

Paličnjak oponaša kretanje grančice. Kako bi izbjegao grabežljivce, ostaje nepomičan i pretvara se da je mrtav.

Postoje i krilati paličnjaci. Tijekom slobodnog pada otvaraju svoja krila jarkih boja, a nakon što slete, kamufliraju se sa tlom.