Najdruštvenije i najvjernije pasmine (Top 15)

Najdruštvenije i najvjernije pasmine (Top 15)

Svaka pasmina ima svoju jedinstvenost. Neki od pasa su razigrani, neki agresivniji od drugih, a neki ne mogu mirno sjediti a da vam ne pruže šapu podrške. Ako tražite malog dlakavog genijalca kraj kojeg se nećete osjećati usamljeno, za vas smo pripremili 15 najidealnijih pasmina s kojima ne biste trebali imati problema.

Najdruštvenije i najvjernije pasmine

Maltezer

Maltezeri su možda mali i društveni, ali imaju veliku osobnost te su potpuno zadovoljstvo imati ih u svojoj blizini. Ova pasmina nije jako zahtjevna pa ne morate biti stalno fizički u blizini kako biste ih učinili sretnima. S obzirom na to da je to mala pasmina, potpuno su bezopasni i nije moguće da uspiju srušiti osobu.

Pudlica

Zaigrana, simpatična pudlica često se nalazi u vlasništvu starijih osoba. Ova je pasmina nevjerojatno ljupka i odana. Njihovo aktivno i neobično ponašanje čini ih neograničenim izvorom zabave i za stare i za mlade. Ne samo da su zabavni, nego su i odlični psi čuvari. Njihova inteligencija vlasnicima omogućuje da ih istreniraju brzo i učinkovito.

Bigl

Biglovi su za pripitomljavanje jedna od najjednostavnijih pasmina. Oni su uglavnom poznati po svojoj zaigranoj prirodi, a osim toga, u formi mogu ostati i bez puno vježbe. Izvrsni su suputnici i za mlade i za one starije.

Pomeranac

Ova je pasmina beskrajan izvor radosti i veselja te je prigodna za sve, bez obzira na dob vlasnika. Njihova znatiželjna priroda može privući svačije srce, ali ne dajte da vas njihova veličina zavara. Naime, ova je pasmina prema svom vlasniku vrlo zaštitnički nastrojena pa tako mogu lako nanjušiti opasnost. Relativno ih je lako trenirati pa tako vrlo brzo možete postati najbolji prijatelji.

Australski govedar

Australski govadar inteligentna je pasmina koja u kratkom roku može naučiti nove trikove. Međutim, zahtijevaju puno pažnje i strpljenja, ali s godinama mogu brzo hvatati korak. Zbog svoje su odanosti i razigrane prirode omiljeni među starijim ljudima.

Schipperke

Oni su obično obučeni kao psi čuvari. Prilično je jasno da su inteligentni, što je kvaliteta koju traže stariji ljudi. Schipperke lako može prepoznati razliku između prijatelja i uljeza.

Vizsla

Vizsla je pasmina koja voli da se poštuje njen teritorij, ali ga je spremna podijeliti sa svojim vlasnikom. S vremena na vrijeme može biti pomalo agresivna, a mnogi vlasnici ove pasmine tvrde da obuka može biti pomalo problematična. Međutim, s pravim vježbama i uz malo strpljenja, Vizsla će vam biti puno više od psa čuvara – najbolji prijatelj.

Border Collie

Border Collie prikladna je pasmina za lov. Njihov osjetljiv miris i vid omogućuje im da uoče plijen s velike udaljenosti. Njegova odlično razvijena osjetila dobro će vam doći kod susreta s nepoznatim osobama. Njihovu agresivnost treba kontrolirati, osobito oko novih vlasnika koji možda nisu spremni za prirodno žestokom pasminom.

Papillon

Papillon je vrlo zanimljiva pasmina te ima uši nalik krilima. Njihovu ljupkost nikako nemojte shvatiti kao znak slabosti jer iako njihovi ugrizi nisu previše opasni i jaki, vrlo je bitno da naučite vladati njihovim ponašanjem prije nego što ih predstavite novim ljudima na koje nisu navikli. Vrlo su razigrani, ali će bez oklijevanja napasti one koji im namjeravaju nauditi.

Doberman Pinscher

Ova pasmina ima lošu reputaciju, često zbog svog agresivnijeg i odvažnog pristupa. Međutim, ovo je jedna vrlo nježna i odana pasmina koja će svoje gospodare slijediti bez oklijevanja. Njihovo elegantno krzno čini ih zastrašujućima, što će vam lako pomoći ako želite mirnu šetnju bez da vam prolaznici konstantno žele pogladiti psa.

Zlatni retriver

Zlatni retriver nesumnjivo je jedan od najodanijih pasa koje čovjek može imati. Također ima veliko srce i najbolji je prijatelj kojeg čovjek ikad može imati. Ono što većina ljudi ne zna o ovoj pasmini jest da su skloni agresivnom ponašanju ako nemaju pravilnu dresuru i trening.

Labrador retriver

Labrador retriver nevjerojatno je odana i razigrana pasmina. Zapravo, on je idealan ljubimac za djecu i starije osobe. Njihova odanost nema granica pa će tako uvijek nastojati štititi svog vlasnika.

Rotvajler

Iz mišićave građe ove pasmine možete vidjeti da su uzgojeni za obavljanje nekih od najizazovnijih zadataka. Žalosna je istina da vam posjedovanje rotvajlera može dati prilično lošu sliku, no oni su jedna od najodanijih i najnježnijih pasmina i vrlo su pažljivi s malom djecom. U svojoj su povijesti bili korišteni za pomoć ljudima kod zaštite stoke.

Standard Schnauzer

Ova pasmina vrlo je mala, ali ono što im nedostaje u veličini nadoknađuju svojom hrabrošću. U Njemačkoj su se često koristili kao farmerski psi, a često u svojoj blizini ne vole strance. Iako po njihovom izgledu možda nećete zaključiti da bi se ovaj pas mogao koristiti za zaštitu stoke, njihovi zanimljivi i bujni brkovi odaju tračak njihove mudrosti.

Dugodlaki škotski ovčar

Ako ste ikada gledali Lassie onda sigurno znate kako izgleda ova pasmina koja je po svojoj prirodi nevjerojatno hrabra i odana vlasniku. S obzirom na to da vrlo rijetko imaju ispade bijesa, neće im trebati neka posebna dresura. Međutim, ako je pas nesretan, po svom ćete namještaju primijetiti ogrebotine i tragove žvakanja.