Božićne pjesme: Top 28 najboljih ikada

Božićne pjesme: Top 28 najboljih ikada
Shutterstock

Volite ih, mrzite ili ih jednostavno prihvatite kao neku vrstu nepromjenjive životne činjenice. Božićne pjesme prava su stvar, a kako se 25. prosinca neumoljivo približava, božićne pjesme postaju sve neizbježnije.

Najbolje božićne pjesme svih vremena

Premda je tijekom godina napisana poprilična količina svakakvih pjesama koje možda ipak nisu doživjele tako veliku popularnost, stvarnost je da su mnoge božićne pjesme zauvijek ostale urezane u naša srca. Tako postoji mnogo božićnih hitova iz razdoblja vrhunca 40-ih i 70-ih, ali čak i kasnije generacije popa proizvele su mnogo zlatnih pjesama.

Postoje naravno i božićne pjesme poput ‘All I Want for Christmas is You’ i ‘Last Christmas’, neke koje ćete neizbježno čuti oko milijun puta ovih praznika, kao što je bilo i do sada. No, blagdansko veselje pronašlo je svoj put do popa, hip-hopa, R&B-a, metala, punka, indie rocka i mnogih drugih žanrova. A kao naš dar za vas, sakupili smo 28 božićnih pjesama tako nevjerojatno zaraznih da biste ih jednostavno željeli slušati tijekom cijele godine.

Foto. Shutterstock

‘All I Want For Christmas Is You’ by Mariah Carey

Čim čujete zveckanje zvona i legendarne tonove božićnog klasika Mariah Carey iz 1994. koji je doslovno postalo blagdanskom himnom, odmah znate koje se doba godine približava.

Ovo je božićna pjesma koja je 2021. godine dobila dijamantnu certifikaciju RIAA (Udruga diskografske industrije Amerike).

“All I Want for Christmas Is You” dosegla je epsku prekretnicu postavši prva RIAA Diamond božićna pjesma u povijesti glazbe! Desetljećima nakon debija, hit singl božićne kraljice i dalje ruši sve rekorde.

Svake blagdanske sezone pjesma se penjala na Billboard Hot 100 ljestvici, a 2019. je pjesma “All I Want for Christmas Is You” napokon dosegla prvo mjesto i to tijekom svoje 25. obljetnice. Isto tako, godine 2021. ovaj je blagdanski hit zaslužio prvo mjesto na Billboardovoj retrospektivi Greatest of All Time Holiday Songs.

Jasno je da je Careyina pjesma prava sezonska namirnica koju mnogi obožavaju i odraz je ljubavi pjevačice prema blagdanima. Stihovi ove pjesme također se mogu zapisati i u božićne čestitke.

‘Last Christmas’ by Wham!

Tijekom svoje slavne karijere, George Michael je svijetu dao mnogo darova. Jedan koji i dalje nastavlja davati je “Last Christmas”, blagdanski klasik iz 1984. godine, Michaelov pop duo s Andrewom Ridgeleyem. “Last Christmas” je toliko omiljena pjesma da je inspirirala istoimeni film iz 2019. pa čak i internetsku igricu koju ljudi igraju svake blagdanske sezone – ali to je samo mali dio priče o “Last Christmas”.

“Last Christmas” rođen je jednog dana 1984. godine kada su George Michael i Andrew Ridgeley bili u posjetu Michaelovim roditeljima. Dok su gledali televiziju, Michael je iznenada odjurio na kat u svoju spavaću sobu i skladao moderni božićnu pjesmu za otprilike sat vremena. “George je izveo glazbenu alkemiju, destilirajući bit Božića u glazbu”, rekao je Ridgeley. “Dodavanje stihova koji pričaju priču o iznevjerenoj ljubavi bio je prilično majstorski potez i, kao što je to često činio, dirnuo je mnoga srca.”

U “Last Christmas” nema ništa o Djedu Mrazu, sobovima, drveću, snijegu ili bilo čemu što obično povezujemo s blagdanom. Umjesto toga, pjesma govori o neuspješnoj romansi koja je slučajno započela 25. prosinca, kada je Michael nekome dao svoje srce, a završila 26. prosinca, kada ga je ta osoba slomila.

Foto. Shutterstock

‘Christmas (Baby Please Come Home)’ by Darlene Love

Na isti dan kad je objavljena ova božićna pjesma, ubijen je i američki predsjednik John F. Kennedy. Tako su i singl i album ‘A Christmas Gift for You from Philles Records’ povučeni jer nakon toga nije bilo pozitivno blagdansko raspoloženje.

No, u studiju je vladala prava božićna atmosfera, iako je bio vrhunac ljeta, a sudjelovalo je i mnogo sjajnih glazbenika. U to vrijeme nisu bili toliko poznati, ali su mnogi od njih, poput Leona Russella, postali slavni sami po sebi. U mnoge su stvari također bili uključeni i Sonny Bono i Cher, kao i Glen Campbell.

Godine 1977. Darlene Love ponovno je snimila ovu pjesmu kao “Johnny Please Come Home,” i objavila ju je ubrzo nakon Božića. Stihovi su promijenjeni kako bi se uklonile božićne reference, ali je zadržana ista glazba i tema.

‘Stay Another Day’ by East 17

Ovaj božićni klasik East 17 zapravo uopće nije trebao biti božićna pjesma. Kao što je rekao Tony Mortimer, član grupe Walthamstow, to je zapravo nevjerojatno tužna pjesma inspirirana samoubojstvom njegova brata. Čini se da ta sirova emocija prodire u sumorne četveroglasne harmonije grupe, pa čak i u božićnu pjesmu zvona na sanjkama, stvarajući tužnjikave tonove u blagdanskoj melankoliji.

‘White Christmas’ by Bing Crosby

Snaga same božićne nostalgije veća je od stvarnih sjećanja. Ova je božićna pjesma odmah postala klasik. Sljedećih je godina ostao toliko popularna među slušateljima radija i kupcima ploča da je desetljećima uvijek iznova ulazila na pop ljestvice. Bio je to hit singl svake godine, od 1942. do 1962. (osim 1952.), a redovito je dospijevao među 10 najboljih te je čak u dva navrata dobio 1. mjesto.

‘Fairytale of New York’ by The Pogues and Kirsty MacColl

Ova je jedna od najboljih božićnih pjesama. U posljednjih četvrt stoljeća s pravom se smatra klasikom. Međutim, kada je prvi put objavljen 1987., nije zauzeo čak ni božićno mjesto broj jedan.

‘Christmas Wrapping’ by The Waitresses

Pjesma se počela emitirati u Americi, a sljedeće godine objavljena je još jedna verzija kompilacije. Tijekom sljedećih nekoliko godina pjesma je u Americi izumrla. Preokret se dogodio 1987. kada je objavljen album A Very Special Christmas, koji je otvorio tržište božićnim pjesmama suvremenih izvođača.

Dok su radijski programeri punili svoje blagdanske popise za reprodukciju pjesmama s albuma poput “I Saw Mommy Kissing Santa Claus” Johna Mellencampa i “Christmas in Hollis” Run-D.M.C.-a, tražili su druge pjesme sa sličnom vibrom i uključili “Christmas Wrapping.” Pjesma je postupno pronalazila publiku i od tada je postala glavnim dijelom mnogih božićnih playlista.

‘Do They Know It’s Christmas?’ by Band Aid

‘Do They Know It’s Christmas?’ dobrotvorna je pjesma koju su 1984. napisali Bob Geldof i Midge Ure kako bi prikupili novac za glad u Etiopiji. Prvi ga je snimio Band Aid, supergrupa koju su okupili Geldof i Ure, a koja se sastojala od u to vrijeme popularnih britanskih i irskih glazbenika. Snimljena je u jednom danu u studiju Sarm West u Notting Hillu u Londonu u studenom 1984. godine.

‘Rockin’ Around the Christmas Tree’ by Brenda Lee

“Rockin’ Around the Christmas Tree” božićna je pjesma koju je napisao Johnny Marks, a snimila Brenda Lee 1958. godine i od tada su je snimili brojni drugi glazbeni umjetnici. Do 50. obljetnice pjesme 2008. godine, Leeina originalna verzija prodana je u više od 25 milijuna primjeraka diljem svijeta s 4. najvećim brojem prodanih digitalnih preuzimanja od svih božićnih singlova.

‘Happy Xmas (War Is Over)’ by John Lennon & Yoko Ono

Pjesma je nastala nakon više od dvije godine mirovnog aktivizma Johna Lennona i njegove supruge Yoko Ono, koji je započeo ‘bed-insima’ koje su nastali u ožujku i svibnju 1969. godine.

Pjesma je bila dio međunarodne multimedijske kampanje koju je par pokrenuo u prosincu 1969., na vrhuncu kontrakulturnog pokreta i prosvjeda protiv američkog uplitanja u Vijetnamski rat.

‘Merry Christmas Baby’ by Ike and Tina Turner

“Merry Christmas Baby” božićni je R&B standard za koji su zaslužni Lou Baxter i Johnny Moore. Godine 1947., Three Blazers Johnnyja Moorea snimili su pjesmu, s vokalom i pianom Charlesa Browna. Nakon toga, mnogi su izvođači snimili obrade pjesme, uključujući Chucka Berryja, Ikea i Tinu Turner, Otisa Reddinga, B. B. Kinga, Elvisa Presleya, Brucea Springsteena, Christinu Aguileru i Melissu Etheridge.

‘Christmas Rappin’’ by Kurtis Blow

Objavljena 7. prosinca 1979., bila je to prva rap pjesma izdana na velikoj diskografskoj kući. Kurtis Blow snimio ju je uz pomoć producenata Roberta Forda i J.B. Moorea. Odnijeli su je Mercury Recordsu, koji je potpisao ugovor s Kurtisom za dva singla, pod uvjetom da ako oba singla budu uspješna, on će dobiti ugovor za album.

“Christmas Rappin'” bio je prvi singl, i prošao je vrlo dobro, prodavši se u oko 400.000 primjeraka i dokazujući da postoji održivo tržište za početnički žanr. Drugi singl bio je “The Breaks”, koji je postao prva rap pjesma sa zlatnim certifikatom za prodaju u više od 500.000 primjeraka. Kurtis je dobio ugovor za album i postao prvi reper koji je potpisao ugovor s velikom izdavačkom kućom.

Foto. Shutterstock

‘Sleigh Ride’ by The Ronettes

“Sleigh Ride” lagani je orkestarski standard koji je skladao Leroy Anderson. Skladatelj je izvornu ideju za skladbu oblikovao tijekom toplinskog udara u srpnju 1946., a djelo je završio u veljači 1948. Izvorne snimke bile su instrumentalne verzije. Stihove o vožnji saonicama i drugim zabavnim zimskim aktivnostima napisao je Mitchell Parish 1950. godine.  

‘Step Into Christmas’ by Elton John

Prvi pokušaj Eltona Johna u pisanju svečanih pjesama također je jedan od njegovih najpoznatijih, svakako u usporedbi s njegovim drugim pokušajima poput ”Ho! Ho! Ho!” i ”Cold As Christmas”.

‘Driving Home for Christmas’ by Chris Rea

“Driving Home for Christmas” božićna je pjesma koju je napisao i skladao britanski kantautor Chris Rea. Prva verzija izvorno je objavljena kao B-strana njegovog singla “Hello Friend” 1986. godine. U listopadu 1988., ponovno snimljena verzija poslužila je kao jedna od dvije nove pjesme na njegovom prvom kompilacijskom albumu ”New Light Through Old Windows”. Objavljen je kao četvrti singl s albuma u prosincu 1988., gdje je dosegao 53. mjesto UK Singles Charta kao glavna pjesma božićnog EP-a.

‘Santa Claus is Coming to Town’ by the Jackson 5

Christmas Album Jacksona 5 prvi je božićni album i četvrti studijski album Motown obiteljskog kvinteta Jackson 5, objavljen 15. listopada 1970. godine.

Album je proveo četiri tjedna na prvom mjestu na posebnoj ljestvici božićnih albuma časopisa Billboard koju je časopis objavio u prosincu 1970. godine, što ga je učinilo najprodavanijim božićnim albumom te godine, a također i 1972. godine u Sjedinjenim Državama. Ovaj je album bio najprodavaniji i imao je potencijal za visoko mjesto na ljestvici američkih Billboard Top LP-ova, ali od 1963. do 1973. blagdanskim albumima nije bilo dopušteno ni ući na ljestvicu. Album je vrlo hvaljen od strane glazbenih kritičara.

‘Christmas in Hollis’ by Run-DMC

“Christmas in Hollis” singl je Run-DMC-a koji je bio uključen na dvije božićne kompilacije iz 1987. godine na kojima su gostovali različiti izvođači: A Very Special Christmas (A&M 3911) i Christmas Rap (Profile 1247).

Pjesmu je producirala grupa zajedno s Rickom Rubinom, a izvorno ju je kao singl izdao A&M 1987. godine. Nakon toga, godine 2000., trinaest godina nakon što je prvi put objavljena, dosegla je 78. mjesto na Billboardovoj ljestvici Hot R&B/Hip-Hop pjesama.

‘Blue Christmas’ by Elvis Presley

“Blue Christmas” božićna je pjesma koju su napisali Billy Hayes i Jay W. Johnson, a najpoznatija je u izvedbi Elvisa Presleya; prvi ju je snimio Doye O’Dell 1948. godine. To je priča o neuzvraćenoj ljubavi tijekom blagdana i dugogodišnji je dio božićne glazbe, posebno u country žanru.

‘Wonderful Christmas Time’ by Paul McCartney

“Wonderful Christmastime” božićna je pjesma engleskog glazbenika Paula McCartneyja. Snimljen tijekom sesija za njegov solo album McCartney II (1980.), objavljen je u studenom 1979. godine nakon posljednjeg albuma ranije te godine. Bio je to McCartneyjev prvi samostalni singl u više od 8 godina od “Eat at Home” 1971. godine.

“Wonderful Christmastime” uvršten je među 10 najboljih u Austriji, Njemačkoj, Irskoj, Latviji, Nizozemskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i u top 20 u Kanadi, Slovačkoj, Švedskoj i Švicarskoj. Unatoč tome što je neki glazbeni kritičari smatraju jednom od McCartneyjevih slabijih skladbi, „Wonderful Christmastime“ popularna je božićna pjesma i brojni su je izvođači godinama obrađivali.

‘Santa Tell Me’ by Ariana Grande

“Santa Tell Me” božićna je pjesma koju je snimila američka pjevačica Ariana Grande. Napisali su ga Grande, Ilya Salmanzadeh i Savan Kotecha. Pjesma je objavljena širom svijeta 24. studenog 2014. godine putem iTunes Storea i bila je uključena u japansko ekskluzivno reizdanje EP-a ”Christmas Kisses”.

Foto. Shutterstock

‘Run Rudolph Run’ by Chuck Berry

“Run Rudolph Run” božićna je pjesma koju je napisao Chuck Berry, ali je pripisana Johnnyju Marksu i M. Brodieju zbog Marksovog zaštitnog znaka na liku Rudolpha. Objavio ju je St. Nicholas Music (ASCAP), a Berry ju je prvi snimio 1958. godine, izdao ju je kao singl za Chess Record.

‘Jingle Bell Rock’ by Bobby Helms

“Jingle Bell Rock” američka je božićna pjesma koju je prvi put objavio Bobby Helms 1957. Od kada je objavljena, često se emitira u Sjedinjenim Državama tijekom svake božićne sezone. “Jingle Bell Rock” su skladali Joseph Carleton Beal (1900. – 1967.) i James Ross Boothe (1917. – 1976.), iako su i Helms i gitarist na pjesmi Hank Garland to osporili.

‘Underneath the Tree’ by Kelly Clarkson

“Underneath the Tree” je božićna pjesma američke pjevačice Kelly Clarkson s njenog šestog studijskog albuma i prvog božićnog albuma Wrapped in Red (2013.). Skladbu je napisala zajedno s producentom Gregom Kurstinom.

Pjesma je to božićne tematike koja pjeva o zahvalnosti tijekom blagdana, u kojoj se voljena osoba spominje kao jedini dar koji je potreban “ispod bora”. “Underneath the Tree” je prvi put objavljena na radijskim postajama Adult Contemporary 5. studenog 2013. od strane RCA Recordsa kao glavni singl albuma.

‘Father Christmas’ by The Kinks

“Father Christmas” je božićna pjesma engleskog rock sastava Kinks, objavljena 1977. godine.

Govori o Djedu Božićnjaku kojeg je u robnoj kući pretukla skupina siromašne djece koja mu govore da im umjesto igračaka dade novac jer su igračke nepraktične; i traže da se igračke daju “malim bogatim dječacima”.

‘I Wish It Could Be Christmas Everyday’ by Wizzard

“I Wish It Could Be Christmas Everyday” božićna je pjesma koju je snimio britanski glam rock sastav Wizzard. Prvi put je objavljena u prosincu 1973. godine, a kao i većinu Wizzardovih pjesama, napisao ju je i producirao frontmen benda Roy Wood—bivši član ”The Movea” i osnivač ”Electric Light Orchestra”.

Unatoč snažnoj, dugotrajnoj popularnosti božićne pjesme, nije dosegla više od četvrtog mjesta na ljestvici singlova Ujedinjenog Kraljevstva, na kojem se mjestu nalazila četiri uzastopna tjedna od prosinca 1973. do siječnja 1974. godine.

‘Hey Sis, It’s Christmas’ by RuPaul

Christmas Party je dvanaesti studijski album i treći božićni album američkog drag queena RuPaula, objavljen 1. studenog 2018. godine. Album sadrži remixeve prethodno objavljenih božićnih pjesama, uključujući “Christmas Cookies” i “My Favorite Holiday”, kao i nove pjesme, kao što su “Christmas Queen” i “Hey Sis, It’s Christmas”.

‘What Christmas Means to Me’ by Stevie Wonder

”Someday at Christmas” osmi je studijski album Stevieja Wondera, prvi put objavljen 27. studenoga 1967. za Motown Records pod imenom Tamla. Producirao ga je Henry Cosby i označio je Wonderov prvi božićni album.

”Someday at Christmas” sastoji se od dvanaest pjesama, s četiri obrade božićnih standarda i pjesama, kao i osam originalnih pjesama, uglavnom autora Rona Millera zajedno sa svojom suprugom Aurorom, kao i Bryan i Deborah Wells, koje će postati moderni blagdanski klasici, uključujući njegovu naslovnu božićnu pjesmu i “What Christmas Means to Me”.

‘Little Things’ by ABBA

“Little Things” je božićna pjesma grupe ABBA, objavljena na njihovom albumu Voyage iz 2021. godine. To je treća pjesma na albumu, a objavljena je kao singl 3. prosinca 2021. godine.

Ovo su bile neke od najboljih božićnih pjesama koje ćete vrlo vjerojatno i ove godine slušati na mnogim radio kanalima. Neke iz ovog popisa možda već znate, a neke ste možda tek upoznali. Kako god bilo, nadamo se da ćete uz božićne pjesme i mnoge božićne filmove uživati u nadolazećim blagdanima!