Simpsoni: 30 stvari koje niste znali o ovom sitcomu

Simpsoni: 30 stvari koje niste znali o ovom sitcomu
shutterstock

Gdje početi s legendarnim Simpsonima? Svima nam je poznata činjenica da je to najdugovječniji sitcom u povijesti američke televizije, a u pop kulturu je ušao kao jedan od najsmješnijih crtića svih vremena.

Čitajte dalje kako biste saznali neke smiješne i pomalo šokantne činjenice o ovoj omiljenoj američkoj fiktivnoj obitelji.

Shutterstock
Sadržaj članka sakrij

30. Simpsoni su napravljeni u žutoj boji kako bi privukli pažnju gledatelja kanala

Svi znaju kako Simpsoni izgledaju – a to se uglavnom svodi na njihovu upečatljivo žutu kožu. Ali jeste li se ikada zapitali zašto je većina likova u seriji žuto obojena? Tvorac Simpsona, Matt Groening jednom je objasnio da je žuta koža bila njegova ideja, te da iza toga postoji praktičan razlog. Groening je želio privući pozornost posjetitelja kanala i bio je uvjeren da je jarko žuta za to najbolja boja.

Odluku je objasnio u intervjuu za BBC: “Kad daljinskim upravljačem prelistavate kanale, a bljesak žute boje, znat ćete da gledate Simpsone.” Međutim, to nije uspjelo u cijelom svijetu. Simpsoni nikada nisu imali mnogo sljedbenika u Myanmaru, jer bizaran nacionalni zakon zabranjuje pretjerano korištenje žute i crvene boje u filmovima i TV programima!

29. Maggiena ‘cijena’ na početku odražava trošak odgoja bebe

Simpsoni imaju jednu od najboljih (i zasigurno jednu od najprometnijih) TV uvodnih sekvenci svih vremena. Puno se toga događa: kultna glazbena tema, Bart i Lisa u školi, Homer na poslu te Marge i Maggie u supermarketu. U jednom trenutku u uvodnoj odjavnoj špici, blagajnica slučajno skenira Maggie – a obožavatelji Simponsa možda znaju da je izvorna cijena prikazana na blagajni bila 847,63 dolara. Ovo nije bio slučajno odabran iznos: Groening je jednom otkrio da je 1989. godine procijenjeni mjesečni trošak podizanja djeteta iznosio 847,63 dolara.

Međutim, Maggiena vrijednost se kroz seriju mijenjala. Godine 2008. animatori Simpsonovih uveli su neke promjene smanjenjem Maggiene ukupne cijene. Na početku vidimo da sve Margeine namirnice koštaju 243,26 dolara. Onda kada se Maggie skenira, broj se jednostavno udvostruči na 486,52 USD. Ovo bi mogla biti još jedna izjava animatora – čini se da sugerira da dijete udvostručuje vaše troškove. Sigurni smo da mnogi roditelji tome mogu posvjedočiti.

28. Samo dva lika u programu imaju pet prstiju

Žuta koža nije jedina stvar koja razlikuje svemir Simpsonovih od našeg svijeta. Vjerojatno ste primijetili da svi likovi imaju samo četiri prsta. Pa, tri prsta i palac, u svakom slučaju. To odgovara njihovim stopalima, koja imaju samo četiri prsta na svakoj nozi. Nitko iz produkcijskog tima Simpsonovih nikada nije izašao da objasni zašto je to tako, ali ono što je zanimljivo je napomenuti da su animatori uključili dva lika koji imaju poznatijih pet prstiju.

Ako ste pozorno promatrali, mogli ste primijetiti da samo Bog i Isus posjeduju pet prstiju. To je vjerojatno koristan način da se pokuša naglasiti njihova superiornost stanovnicima Springfielda. Unatoč činjenici da su Simpsoni najpoznatiji primjer animiranog crtića koji prikazuje bića s četiri prsta, to sigurno nije jedini crtić koji koristi ovaj trik. Flintstoneovi i drugi animirani filmovi također koriste likove s četiri prsta. Naizgled je mnogo lakše crtati, što vjerojatno objašnjava zašto su animatori Simpsonsa odlučili slijediti taj primjer.

27. Sekvenca na kauču u uvodnoj špici zapravo se koristi za prilagodbu trajanja serije

Na početku svake epizode Simpsonsa naslovna sekvenca završava karakterističnim gegom na kauču serije, koji se mijenja svake pojedine epizode. Stalno mijenjanje gega na kauču obožavateljima je omiljena stvar, a tijekom godina je također prikazivao neke briljantne crossovere, od Family Guya do Ricka i Mortyja. Većina ljudi vjerojatno pretpostavlja da je ovo samo zabavna šala animatora; ali još jednom, postoji i praktičan razlog za gegove na kauču. Svaka epizoda sadrži drugačiju šalu, često vrlo različite duljine, kako bi se prilagodilo ukupno trajanje epizode.

Shutterstock

Geg se produljuje ili skraćuje ovisno o duljini ostatka epizode, kako bi se osiguralo da emisija svaki put postigne potrebnu duljinu. Ovo definitivno pomaže objasniti zašto se čini da neki gegovi traju vječno, dok su drugi gotovi za nekoliko sekundi.

26. Smithersova boja kože

Neki obožavatelji primijetili su da Smithers tijekom svog prvog pojavljivanja u showu izgleda kao Afroamerikanac. Ako pogledate gornju sliku, jasno možete vidjeti da omiljeni pomoćnik gospodina Burnsa ima osjetno tamniju kožu. Dugi niz godina obožavatelji su mislili da je Smithers izvorno trebao biti crnac, prije nego što se produkcijski tim predomislio. Međutim, sve je to bio jedan veliki nesporazum.

Smithers je trebao biti žut, baš kao i ostali njegovi prijatelji u Springfieldu, ali ispao je smeđe boje samo zbog greške u ranim fazama animacije.

Groening je rekao: “Uvijek je bio žut, ali su ga jednom krivo pobojali. U to vrijeme nismo imali dovoljno novca za ponovna ulaganja, pa kad je bilo kvarova i grešaka, ostalo je tako.” Međutim, Smithers je raznolik lik na drugačije načine; godinama se snažno impliciralo da je homoseksualac, a u novijim epizodama to je otvoreno objavljeno u emisiji.

25. Homer i Krusty su prvotno trebali biti ista osoba

Obožavatelji serije odavno su primijetili da TV zabavljač Krusty the Clown zapravo izgleda kao Homer Simpson kada nije našminkan. To je zato što su kreatori tijekom početnog planiranja serije imali ludu ideju koju nikada zapravo nisu slijedili. Očito je izvorna ideja bila da se ispostavi da je Klaun Krusty Homerov tajni identitet.

Ovo je mogla biti zanimljiva ideja, kada uzmemo u obzir odnos Barta Simpsona prema ova dva lika. Bart i njegov otac ponekad imaju vrlo napet odnos, dok Bart obožava svog omiljenog zelenokosog klauna. Međutim, scenaristi Simpsona nisu mogli pronaći način kako bi ideja stvarno uspjela, pa je na kraju ipak napuštena.

Shutterstock

24. Paul McCartney pristao je sudjelovati samo ako Lisa do kraja showa ostane vegetarijanka

Simpsoni su tijekom godina imali više nego pošteni udio slavnih gostujućih zvijezda. Od Michaela Jacksona do Dannyja DeVita, čini se da je svaki A-lister za sebe uspio izboriti cameo u animiranoj seriji. Međutim, kada je glazbena legenda Paul McCartney pozvan da se pojavi u emisiji, dao je vrlo konkretan zahtjev prije nego što je pristao to učiniti. McCartney gostuje u sedmoj sezoni epizode ‘Lisa the Vegetarian’, u kojoj se srednje Simpsonovo dijete odriče konzumiranja mesa.

Očito je da na tu odluku njezina obitelj i prijatelji užasnuto reagiraju i na kraju se obraća nikome drugom, već Paulu i Lindi McCartney, koji objašnjavaju zašto je njezina odluka da postane vegetarijanka tako važna. McCartney i njegova pokojna supruga navodno su se složili pojaviti u Simpsonima samo ako Lisa zauvijek ostane vegetarijanka. Tim je održao svoju riječ, jer se Lisa nikada nije vratila mesu.

23. Elizabeth Taylor je glas Maggie Simpson

Govoreći o nevjerojatnim gostovanjima, tim Simpsona dao je sve od sebe kada je došlo vrijeme da se konačno čuje prva riječ Maggie Simpson. Kao vječna beba, jedini zvukovi koje Maggie obično proizvodi su dok siše svoju dudu; zvukove koje je očito snimio sam Matt Groening. Međutim, u epizodi četvrte sezone ‘Lisa’s First Word’, Maggie izvlači svoju lutku i kaže svoju prvu riječ: “Tata”.

Producenti su očito odlučili da je ovo vrlo važna prilika, nisu samo htjeli da anonimni glasovni glumac uđe i izgovori rečenicu. Završili su s holivudskom legendom Elizabeth Taylor, Oscarom nagrađenom superzvijezdom poznatom, koliko po svojoj burnoj vezi s Richardom Burtonom, tako i po opusu rada. Čini se da je Taylor uživala u tom iskustvu, budući da se još jednom pojavila u Simpsonima u kasnijoj epizodi, a taj se put pojavila kao ona sama.

22. Tri glasovna glumca iz Simpsona također su imala istaknute uloge u Prijateljima

Jeste li znali da postoji golemo križanje Simpsona s još jednom popularnom serijom iz 90-ih? Prijatelji su bili na vrhuncu popularnosti točno u isto vrijeme kad i Simpsoni, pa ne čudi činjenica da su se neki od glumaca koji su davali glasove iz animirane serije pojavili i u hit sitcomu. Najočigledniji glumac koji će se pojaviti u obje serije je Hank Azaria, koji daje glasove brojnim likovima iz Simpsonovih, uključujući poglavicu Wigguma, Moea i (do 2020.) Apua. Azaria je na audiciji za ulogu Joeyja u Prijateljima bio neuspješan, ali se morao zadovoljiti stalnom gostujućom ulogom Davida, štreberskog znanstvenika koji je bio ludo zaljubljen u Phoebe.

Azaria nije jedini član glumačke postave Simpsonovih koji se želi pojaviti uz Jennifer Aniston i društvo, budući da se Harry Shearer (glas Smithersa, g. Burnsa itd.) pojavljuje u ranoj epizodi Friends at Central Perk. U međuvremenu, Dan Castellaneta, koji je glasovito posudio glas Homeru, pojavio se kao čuvar zoološkog vrta kada je Ross razmišljao o tome da pokloni svog ljubimca majmuna Marcela.

21. Conan O’Brien nekada je bio pisac serije

Godinama prije nego što je postao uspješan voditelj kasnonoćnih talk showa, Conan O’Brien bio je član scenarističkog osoblja Simpsonovih. O’Brien je bio odgovoran za mnoštvo hit epizoda tijekom svog vremena u seriji, uključujući urnebesnu epizodu Monorail-a. Nakon što je stekao slavu talk showa, O’Brien se čak vratio u animiranom obliku Simpsonima u kratkom intervjuu s Bartom.

Očigledno je neka vrsta univerzalne sile O’Brienu ipak govorila da ne radi kao pisac u seriji. Voditelj chat showa jednom je otkrio da mu se prvog dana na novom poslu dogodilo nešto bizarno. Prema Conanu, kroz prozor je u piščevom uredu proletjela ptica i pritom nestala. Kolege su ga pokušale preplašiti da je to loš znak.

20. Homerov “D’oh!” mora se prevesti na mnogo različitih načina diljem svijeta

Simpsoni imaju ogromnu bazu obožavatelja diljem svijeta, pa je sinkroniziran na mnoge različite jezike. To je s vremena na vrijeme uzrokovalo probleme, posebno kada je u pitanju prijevod popularnih fraza u seriji. U Francuskoj, Homerov zloglasni “D’oh!” je morao biti modificiran u “T’oh!” U međuvremenu, u španjolskoj verziji, on viče: “Ouch!”

U Japanu je uzvik malo duži od engleskog pandana: tamo Homer umjesto toga viče, “shimatta baka ni”! Osim jezičnih problema, postoji i nekoliko drugih pitanja kulturnih granica s kojima se Simpsonovi moraju boriti. Serija je iznimno popularna na Bliskom istoku – ali kako bi se uskladio s islamskom kulturom, Homer pije sok umjesto duff piva i jede egipatske goveđe kobasice umjesto hrenovki na bazi svinjetine.

19. Broj za Moe’s Tavern sriče ime lika iz Simpsonovih

Jedna od brojnih šala koje se ponavljaju u Simpsonima je Bartova navika da u šali naziva Moe’s Tavern smiješnim imenima i riječima. Moe nikad ne shvati što je rekao naglas sve dok se svi posjetitelji (uključujući jednog Homera Simpsona) glasno ne nasmiju šali. Međutim, jeste li znali da broj koji Bart bira za Moe’s Tavern zapravo označava ime lika iz Simpsonovih? Pažljivo promatrajte i Barta možete vidjeti kako bira 764-84377 – koji (uz to što je duži od standardnog telefonskog broja u SAD-u) brojčano ispisuje ‘SMITHERS’.

Također se pokazalo da ideja za Bartove anonimne šaljive pozive ima vrlo zanimljiv izvor inspiracije. Inspirirani su ‘Tube Bar Recordings’, vrpcom pravih šaljivih poziva Jima Davidsona i Johna Elma barmenu iz New Jerseyja po imenu Louis “Red” Deutsch, koji je bio notorno loše volje.

18. Homerov se glas preuzima najviše na svijetu

Godine 2009. GPS tvrtka TomTom angažirala je Dana Castellanetu da snimi upute Homerovim glasom, koje bi korisnici mogli preuzeti. Nećete se iznenaditi kada saznate da se snimka pokazala uvelike popularnom: samo u SAD-u preuzeta je preko 128 500 puta. Ovaj broj čini više od 40% GPS uređaja diljem svijeta i čini Castellanetin Homerov glas najviše preuzimanim glasom na svijetu.

Postoji čak još nekoliko zanimljivih činjenica o Homerovom glasu: on je jedini lik koji ima dijalog u svakoj pojedinoj epizodi. Julie Kavner i Lisa Yeardleya Smitha pojavile su se u svakoj epizodi, ali nisu u svakoj govorile: Marge nije imala nikakav dijalog u epizodi ‘Krusty Gets Cancelled’ iz 1993. godine, dok Lisa nije progovorila nijednom tijekom epizode ‘Chief of Hearts’ iz 2010. godine. U međuvremenu, Bart Simpson Nancy Cartwright preskočio je epizodu ‘Four Great Women and a Manicure’ iz 2009. godine.

17. Iako ih je producirao Fox TV, Simpsonima je zakonski dopušteno ismijavati Fox

Kuća 20th Century Fox poznata je po promicanju izvanrednih animacija: osim Simpsona, američka televizijska kuća također je dom Family Guya i Bob’s Burgers. Međutim, donedavno su bili i dom Fox News Networka, koji je dugo bio kontroverzan zbog svog ultrakonzervativnog pogleda na aktualna događanja. To bi se moglo smatrati sukobom interesa, budući da su Simpsonovi uvijek težili satiriziranju konzervativnih stajališta. Kada se prijavio za snimanje emisije u Foxu, Matt Groening je zahtijevao ugovornu klauzulu u kojoj je navedeno da će im biti dopušteno ismijavati Fox i sva njegova svojstva kad god je to prikladno.

Fox se složio, a tvorci Simpsona su ih tijekom godina mnogo toga okrznuli, uključujući, ali ne ograničavajući se na oštre kritike kontroverznog čelnika korporacije Ruperta Murdocha. Međutim, vlasništvo nad Simpsonima promijenilo se posljednjih godina otkako je Disney preuzeo većinu Foxovih filmskih i TV nekretnina (ne uključujući Fox News).

16. Dannyju Elfmanu trebalo je samo tri dana da sklada melodiju

Kultna tematska melodija Simpsonovih djelo je jednog od najtraženijih skladatelja u Hollywoodu: Dannyja Elfmana. Počevši kao frontmen novovalnog rock benda Oingo Boingo, Elfman je kasnih 80-ih prešao na filmsku i TV glazbu. Nakon što je napravio glazbu za takve hitove kao što su Beetlejuice i Batman, Elfman je bio jako tražen.

Zapravo, skladatelj je jednom otkrio da su mu bila potrebna samo tri dana da sklada temu za Simpsone, što je kasnije primijetio kao “loš omjer radnog sata i legendarne pjesme”. Elfman je dalje izjavio da je glazba definitivno najpopularnije djelo koje je ikada napisao u svojoj karijeri. Čak je bio nominiran za Emmy u kategoriji “Izvanredna postignuća u glazbi glavne naslovne teme”.

15. Tip iz stripova ima ime

Dio onoga što Simpsone čini tako popularnima je njihov gusti panteon osebujnih likova. Jedan od tih likova poznat je jednostavno kao Comic Book Guy, iznimno tvrdoglavi vlasnik striparnice koju posjećuju Bart i Milhouse. Međutim, možda niste shvatili da su, nakon što su ga godinama zvali samo Comic Book Guy, scenaristi Simpsona konačno odlučili tom liku dati ime. Scenaristi su se odlučili za Jeffa Albertsona jer su pisci smatrali da bi moglo biti zabavno dati Comic Book Guyu najkonvencionalnije ime kojega su se uopće mogli sjetiti.

On nije jedini sporedni lik koji se može pohvaliti čudnim, ali nezaboravnim punim imenom. Uzmimo Carla i Lennyja, čija su puna imena otkrivena kao Carl Carlson i Lenny Leonard. U međuvremenu, pravo ime klauna Krustyja je Herschel Shmoikel Krustofski; gotovo jednako smiješno kao i ime Sideshow Boba, a to je Robert Underdunk Terwilliger. Čak i Beetlejuice ima pravo ime, a začudo, to je Pedro.

14. Predsjednik George H.W. Bush je mrzio Simpsone

Kad su Simpsoni tek postali popularni, mnogi su hvalili njihov jedinstven i sofisticiran smisao za humor – ali drugi nisu vidjeli smiješnu stranu. No, jedna osoba koja doista nije marila za Simpsone i njihov satirični prikaz američkog života bio je nitko drugi nego pokojni George H.W. Grm. Bush stariji bio je u svom jednom mandatu predsjednika SAD-a kada je emisija prvi put emitirana 1989. godine, a Simpsoni su ga toliko razljutili da ih je zloglasno spomenuo u govoru. Bivši predsjednik izjavio je da njegova administracija namjerava “učiniti američke obitelji puno više poput Waltonovih, a puno manje poput Simpsonovih”.

Naravno, kreatori serije nisu snimili tog ležećeg i gotovo odmah su potpuno ispalili Busha i njegovu širu obitelj. Jedna je epizoda odgovorila vrlo brzim segmentom u kojem je Bart rekao rečenicu: “Hej, mi smo kao Waltonovi. Molimo se i za kraj depresije.” Kasnije su Simpsoni čak imali cijelu epizodu koja je prikazivala selidbu obitelji Bush u Springfield.

13. Glumačka postava je zaista bogata

Kao što biste vjerojatno i očekivali s obzirom na dugogodišnji uspjeh Simpsona, glumačka ekipa doista je dobro plaćena. Od 2008. godine glavni glumci Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Hank Azaria i Harry Shearer zaradili su svaki po 400.000 dolara po epizodi. Kad uzmete u obzir da je od tada bilo 12 sezona, a oni proizvode u prosjeku 22 epizode po sezoni, to je… puno! Naravno, serija tako dobro može platiti svoje glumce samo zato što zarađuje ogroman novac od svoje globalne popularnosti.

Samo sindikalna prava za Simpsone već su donijela nevjerojatnih 3 milijarde dolara. Također se procjenjuje da goleme količine dostupne robe iz Simpsonovih svake godine donose oko 1,5 milijardi dolara.

12. Postoji smiješan crossover s Frasierom

Jedan od najpopularnijih gostujućih likova u Simpsonima je Sideshow Bob, bivši pomoćnik klauna Krustyja koji je postao neprijatelj Barta Simpsona. Sideshow Bobov nepogrešivi glas izvodi Kelsey Grammer, najpoznatiji po glavnoj ulozi u filmu Frasier. Ali 1997. godine kreatori su se odlučili malo zabaviti i unijeti još malo naklona u hvaljeni sitcom.

U epizodi Brother from another Series, upoznajemo se sa Sideshow Bobovim bratom Cecilom – glas posuđuje David Hyde Pierce, koji se pojavljuje na Frasieru kao brat naslovnog lika Niles. Uz ovu očitu referencu na braću Crane, Cecil također spominje svoju ženu Maris, što aludira na Nilesovu bivšu ženu Meris (koja se često spominje, ali nikad nije viđena) u Frasieru. Šala se ponovno pojavila u epizodi iz 2007. godine pod naslovom “Funeral for a Friend”, u kojoj je prikazan dr. Robert Terwilliger stariji koji je predstavljen kao otac Boba i Cecil. Ovom je liku glas posudio John Mahoney, koji je glumio Frasiera i Nilesovog oca Martyja Cranea.

11. Gospodin Burns i Homer u pravom su životu daleki rođaci

Složen (i urnebesan) odnos između Homera i njegovog šefa gospodina Burnsa jedna je od najsmješnijih stvari u seriji. Gospodin Burns je zli korporativni šef koji je, čini se, postigao besmrtnost, dok Homer nije uzoran zaposlenik nuklearne elektrane, tako da su njih dvojica rijetko u najboljim odnosima. Međutim, unatoč njihovim razlikama, dio je kanona serije da su njih dvojica zapravo daleki rođaci.

Groening je jednom otkrio obiteljsko stablo Simpsonovih, što je pokazalo da su Burns i Homer možda bliži nego što misle. Prema stablu, brat pra-prabake gospodina Burnsa oženio je sestru Homerovog pra-pradjeda. Ipak, ovaj aspekt njihovog odnosa nije se previše spominjao u seriji jer rijetko imamo osjećaj da Homer i gospodin Burns gledaju jedno na drugo kao na obitelj.

10. Simpson igračke su ilegalne u Iranu

Kao što smo već spomenuli, popularnost Simpsona diljem svijeta često je bila razlog zaprepaštenja. Kao prvo, prodaja bilo koje robe iz Simpsonovih potpuno je zabranjena u Iranu od 2012. godine. Državni institut za intelektualni razvoj djece i mladih izdao je dekret kojim se strogo zabranjuje prodaja igračaka iz Simpsonovih ili srodnih memorabilija. To je zato što su smatrali da ta roba promiče ‘destruktivnu’ zapadnjačku kulturu maloj djeci.

Simpsoni nisu bili jedina velika franšiza koja je imala problema s iranskom vladom. Barbie lutke također su bile zabranjene za prodaju u zemlji. Zanimljivo je da američki superheroji poput Batmana i Supermana nisu bili zabranjeni jer “pomažu potlačenim ljudima i imaju pozitivan stav”.

9. Milhouseovo ime ima iznenađujuće mračno podrijetlo

Još jedan od najsimpatičnijih likova u Simpsonima je Bartov najbolji prijatelj Milhouse. Poznat po svojoj glupoj nevinosti i dugogodišnjoj zaljubljenosti u Lisu, Milhouse je jedan od najslađih stanovnika Springfielda. Zbog toga je prilično alarmantno primijetiti prilično mračne utjecaje iza punog imena lika: Milhouse Mussolini Van Houten. Da se prvo pozabavimo najočiglednijim šokom, njegovo srednje ime ‘Mussolini’ dolazi od talijanskog diktatora iz Drugog svjetskog rata Benita Mussolinija.

Što se tiče njegovog imena, ‘Milhouse’ je bilo srednje ime Richarda Nixona, koji je (do nedavno) bio naširoko smatran najkorumpiranijim američkim predsjednikom u novijoj povijesti. Što se tiče njegovog prezimena ‘Van Houten’, ono dolazi od Leslie Van Houten, koji je bio suradnik vođe ubojitog kulta Charlesa Mansona.

8. Lokacija Springfielda potvrđena je 2012. godine

Znamo da su Simpsoni smješteni u američki grad po imenu Springfield – ali nikada nije bilo jasno gdje bi to trebalo biti. Obožavatelji serije desetljećima razmišljaju o ovom pitanju, a mnogi sumnjaju da bi mogla biti napravljena po uzoru na pravi Springfield. Navodno je Groening odabrao ime mjesta nakon što je shvatio da je Springfield jedno od najčešćih imena gradova u Sjedinjenim Državama.

Samo u SAD-u postoji više od 40 lokacija s imenom Springfield, od kojih je najgušće naseljen grad Springfield, Missouri (gore). Neki obožavatelji vjeruju da Simpsonovi žive u Springfieldu, New Jersey, jer je u jednoj epizodi gospodin Burns primio pismo u kojem je navedeno Springfield, NJ. Međutim, u intervjuu iz 2012. godine Matt Groening potvrdio je da je rodni grad Simpsona zapravo trebao biti Springfield u Oregonu.

7. Inicijali Matta Groeninga pojavljuju se na Homerovom licu u svakoj epizodi

Znali smo da je tvorac Simpsonovih Matt Groening ostavio svoj osobni pečat na likove – ali nismo znali koliko je doslovno to učinio. Groening je suptilno učinio vlastite inicijale neizbrisivim dijelom lica Homera Simpsona. Ako pažljivo pogledate Homerov pramen kose sa strane, zajedno s njegovim uhom, onda možete jasno vidjeti ‘MG’, što naravno označava Matta Groeninga, i čak odgovara njegovom rukopisu. Naravno, obično ih najbolje možete vidjeti kada Homer gleda na jednu stranu.

Međutim, nije 100% jasno je li to uvijek bilo namjerno, jer se dizajn likova mijenjao od njihovih najranijih dana. Kad su se Simpsoni prvi put pojavili kao skeč u Tracy Ullman Showu, izgledali su vrlo drugačije – ali taj motiv MG-a još uvijek se može vidjeti na Homerovoj glavi.

6. Svaka epizoda traje od šest do devet mjeseci

U vrijeme pisanja ovog teksta, proizvedeno je gotovo 700 epizoda Simpsona od premijere 1989. godine. Iako se može činiti da serija cijelo vrijeme izbacuje nove epizode, zapravo je potrebno jako dugo vremena da se dobije svaka pojedinačna dovršena epizoda. Zapravo, nedavna izvješća sugeriraju da je svakoj epizodi potrebno otprilike šest do devet mjeseci prije nego što bude spremna za emitiranje.

To je usprkos svoj modernoj tehnologiji računalne animacije s kojom tim mora raditi, za razliku od ranih dana kada je sve bila tradicionalna cel animacija. Kako bi posao obavili na vrijeme, Simpsoni angažiraju tim od oko 100 animatora u Južnoj Koreji. Bez ovog dodatnog osoblja, voditelji bi se borili završiti čak pola sezone na vrijeme.

5. Godine 1998. TIME Magazine proglasio je Barta Simpsona jednim od najutjecajnijih ljudi stoljeća

TIME Magazine još je 1998. godine sastavio popis najutjecajnijih ljudi 20. stoljeća. Magazin je proglasio Barta Simpsona jednim od 100 najvažnijih ljudi. Bart je bio jedini izmišljeni lik koji se našao na popisu, što je dovelo do određenih reakcija, jer su neki vjerovali da je Bartovo mjesto trebala zauzeti stvarna osoba. Bruce Handy, predstavnik časopisa TIME, branio je odluku rekavši “Ne vidim kako možete gledati na ovo stoljeće, a ne uključiti crtane filmove.“

Shutterstock

“Oni su, uz jazz i film, jedan od (Američkih) velikih doprinosa (kulturi svijeta).”

Handy je objasnio da je TIME želio da njihov popis uključuje “ljude koji su također predstavljali važne trendove ili razvoj 20. stoljeća. Ono što su Bart, ili zapravo Simpsoni, učinili jest spajanje društvene satire s popularnom animacijom na način koji do sada nije učinjen prije.

4. Simpsoni drže rekord za najdužu animiranu seriju u udarnom terminu

Kad su Simpsoni prvi put emitirani, nitko nije mogao predvidjeti razmjer kulturnog utjecaja koji će serija stvarno imati. Ali od 17. prosinca 1989. godine, počastili smo se s nevjerojatne 32 sezone i 690 epizoda. Ove impresivne brojke čine Simpsone najdugovječnijom animiranom serijom ikada. Kultna žuta obitelj također je dosta ispred. Druga najduža serija je South Park, koja ima 23 sezone – ali to je blijedo u usporedbi sa Simpsonima.

Prvih 10 sezona Simpsona naišlo je na izuzetno pozitivne kritike i to se općenito smatra “zlatnim dobom” serije. Ali to ne znači da su nedavne serije bile osjetno lošije ili da je došlo do pada kvalitete – pošteno je reći da bi mnogi ljudi bili prilično razočarani da su Simpsoni prekinuti.

3. Majka Matta Groeninga zvala se Marge Wiggum

Majka Matta Groeninga rođena je kao Margaret Ruth Wiggum – i ne morate biti stručnjak za Simpsone da biste vidjeli kako je Groening to često spominjao u emisiji. Najočiglednije, Groening je obiteljsku matrijarhatu – Marge – nazvao po svojoj majci, dok je majčinom djevojačkom prezimenu odao počast uključivanjem obitelji Wiggum. Groening je zapravo uštinuo imena cijele svoje uže obitelji kada je trebalo odlučiti o imenima za svoje likove.

Shutterstock

Njegov otac se zvao Homer, dok su se njegove dvije sestre zvale Lisa i Margaret (ili Maggie). Smatrao je da bi bilo previše Barta nazvati po sebi, pa je upotrijebio anagram ‘derište’. Groening je naglasio da, osim sitnog rivalstva između braće i sestara, Simpsoni zapravo nisu nimalo nalik njegovoj obitelji.

2. Matt Groening želio je da obitelj odmah bude prepoznatljiva po silueti i njihovim prepoznatljivim frizurama i oblicima glave

Simpsoni su već toliko prepoznatljivi da ne razmišljate o njihovim jedinstvenim frizurama i oblicima glave. U slučaju Barta, Maggie i Lise – jesu li ti šiljci namijenjeni da prikazuju njihovu kosu? Ili je to samo oblik njihovih glava? Čini se da nitko ne dovodi u pitanje činjenicu da Marge ima ogromnu plavu kosu koja u biti prkosi gravitaciji.

Dok su Simpsoni postali toliko popularni da danas nitko okom ne trza na njihov otkačeni izgled, postojao je razlog iza njihovih neobičnih frizura. Groening je otkrio da je likovima dao tako osebujne frizure kako bi osigurao da odmah budu prepoznatljivi u silueti. Također je priznao da je, dok je skicirao likove, stalno zaboravljao da će oni biti prikazani u boji za TV. Dakle, činjenica da Bartova, Maggiena i Lisina ‘kosa’ izgleda kao produžetak njihovih glava bila je djelomično slučajna, jer su Groeningove crne škrabotine pretvorene u izraženije šiljke.

1. Početkom 90-ih, ravnatelji škola diljem SAD-a zabranili su majice Barta Simpsona

U travnju 1990. godine, ravnatelj osnovne škole Lutz u Ohiju, William Krumnow, objavio je kako zabranjuje majice Barta Simpsona. “Biti ponosan na to što smo nesposobni kontradiktorno je onome za što se zalažemo,” rekao je Krumnow za Deseret News u svibnju 1990. godine. “Težimo izvrsnosti i usađivanju dobrih vrijednosti u djecu […] emisija učenike uči pogrešnim stvarima.” Krumnow nije bio jedini u zabrani takvih majica – druge škole na Floridi, Kaliforniji, Michiganu, Illinoisu i Washingtonu, D.C., također su zabranile odjeću koja prikazuje Barta.

Taj je trend bilo teško poništiti, jer se procjenjuje da je samo 1990. godine prodano 15 milijuna Bart majica. Groening je tada rekao da zabranu smatra “glupom” i istaknuo razne načine na koje je Bart zapravo bio dobar uzor učenicima.