Obitelj Soprano: 30 stvari koje niste znali

Obitelj Soprano: 30 stvari koje nikad niste o seriji
Shutterstock

Serija ‘Obitelj Soprano’ prikazivala se 6 uspješnih sezona od 1999. do 2007. godine, a glumili su James Gandolfini, Edie Falco i Lorraine Bracco. Činjenice o Sopranima uključuju neobičan način na koji je Gandolfini prikupio bijes Tonyja Soprana, čije su tvrtke na ekranu u New Jerseyju zapravo bile stvarne lokacije i koliko je članova glumačke postave također glumilo u filmu Martina Scorsesea, Goodfellas.

Često hvaljena kao televizijska emisija koja je započela “zlatno doba televizije”, Sopranos je američka kriminalistička dramska serija koju je napisao David Chase. S emitiranjem je počela 1999. godine, a završila 2007. skupivši 86 epizoda i osiguravši mjesto na svakoj top listi TV emisija ikada proizvedenoj.

Obitelj Soprano prati glavnog lika Tonyja Soprana, kojeg glumi pokojni James Gandolfini, dok pokušava balansirati obiteljski život i život talijansko-američkog mafijaškog šefa u New Jerseyju. Tonyjev život pun je stresnih situacija i on počinje doživljavati iscrpljujuće napade panike. Stoga počinje posjećivati ​​terapeutkinju, dr. Jennifer Melfi (Lorraine Bracco) koja ga pokušava natjerati da se otvori i suoči sa svojim problemima.

Publika prati preokrete u njegovom odnosu sa suprugom Carmelle (Edie Falco), tinejdžerske eskapade njegovo dvoje djece Meadow (Jamie Lynn Sigler) i Anthonyja Juniora (Robert Iler) te promjenjive odnose s njegovim nećakom Christopherom (Michael Imperioli), majkom (Nancy Marchand) i ujakom (Dominic Chianese).

Ako ste veliki obožavatelj Obitelji Soprano, možda mislite da znate sve što se može znati o seriji, no evo 35 dodatnih činjenica o Sopranima koje možda niste znali.

Foto: Shutterstock
Sadržaj članka sakrij

1. Glumačku postavu Soprana često su kontaktirali pravi članovi mafije

James Gandolfini, koji je glumio Tonyja Soprana, rekao je da su ga često kontaktirali stvarni pripadnici organiziranih kriminalnih skupina kako bi pohvalili njegovu autentičnu izvedbu ili mu dali savjet. Prije svega, dobio je savjet nakon emitiranja pilot epizode da nikada više ne nosi kratke hlače. Ovaj je razgovor uključen u četvrtu sezonu Obitelji Soprano u kojoj Carmine govori Tonyju da “Don ne nosi kratke hlače”.

2. James Gandolfini stavio je kamen u cipelu kako bi dočarao Tonyjev bijes

Glumac James Gandolfini želio je prikazati Tonyja Soprana s istinskim bijesom i ljutnjom pa bi mu u nekim scenama u cipelu ubacio kamenčić. To bi izazvalo taman dovoljno iritacije za njega da se nadogradi kada izazove Tonyjev bijes.

Također se kaže da bi Gandolfini često ostao budan cijelu noć kada bi morao odigrati scenu s doručkom, sve kako bi izgledao istinski umoran i iscrpljen.

James Gandolfini također je bio jedini član glumačke postave koji se pojavio u svakoj epizodi Obitelji Soprano.

3. Članovi pravog organiziranog kriminala snimljeni su kako gledaju Sopranos

Tijekom 1999. godine FBI je snimio razgovor između dva člana obitelji DeCavalcantes u New Jerseyu koji su raspravljali o sličnostima između stvarnih i izmišljenih zločinačkih obitelji. Citirano je da su za seriju rekli: “To bismo trebali biti mi?”

4. Junior je bio gangsterski nadimak Tonyja Sirica u stvarnom životu

Prije nego što se okrenuo glumi, Tony Sirico je u mladosti bio upleten u organizirani kriminal. Njegov nadimak među kolegama članovima bio je “Junior”. Tvorac Sopranosa, David Chase koristio je nadimak u scenariju za Corrado Soprano, Tony Sopranos Uncle.

5. U uredu dr. Melfi nema pomicanja kamere

Voditelj serije Sopranos David Chase imao je vrlo specifično pravilo za snimatelje prilikom snimanja u uredu doktorice Melfi, a to je bilo da se kamera ne miče. Zamjena kutova kamere za 180 stupnjeva između Tonyja i lika Lorraine Bracco dr. Melfi učinila je da razmjena izgleda kao prava terapeutska seansa; kamera je oponašala pitanje koje je postavila Melfi, a zatim Tonyjev odgovor.

6. Steven Van Zandt skoro je bio Tony Soprano

Steven Van Zandt prije svega je glazbenik, redovito nastupa pod imenom Little Steven i kao član E Street Banda Brucea Springsteena. David Chase, tvorac Obitelji Soprano, bio je obožavatelj njegova rada i pozvao ga je na audiciju za ulogu Tonyja Soprana iako nikad nije imao glumačku ulogu. Zandt nije želio oduzeti ulogu Tonyja poznatom glumcu pa je Chase za njega napisao ulogu desne ruke, Silvija Dantea.

Nakon Obitelji Soprano, Steven Van Zandt nastavio je raditi s Netflixom u originalnoj dramskoj seriji Lilyhammer. Glumio je glavnog Franka Tagliana koji je poslan u Lilyhammer u Norveškoj nakon što je ušao u Program zaštite svjedoka.

7. David Chase režirao je samo dvije epizode

Iako je tvorac Obitelji Soprano, David Chase je sam režirao samo dvije epizode. Prva je bila 1. epizoda, prva sezona “Obitelji Soprano” koja je emitirana 10. siječnja 1999., a druga je bila posljednja ikada, 21. epizoda 6. sezone.

8. Lorraine Bracco prvotno je zamoljena da glumi Carmellu Soprano

Glumica Lorraine Bracco isprva je zamoljena da glumi u Obitelji Soprano kao Tonyjeva dugogodišnja supruga Carmella.

Međutim, smatrala je da bi uloga mogla biti previše slična njezinom liku Karen Hill u Goodfellas i prihvatila je dr. Melfi da ima neki novi izazov.

9. Na audiciji za Corrado Soprano prvotno je bio Tony Sirico

Glumac Tony Sirico prvobitno je bio na audiciji za ulogu Corrada Soprano, ali je umjesto toga dobio Paulie. Prihvatio je ulogu Paulieja “Walnutsa” Gualtierija samo ako nikada neće biti doušnik/štakor. Poznato je da je Sirico bio umiješan u organizirani kriminal tijekom svojih mladih dana te je zbog pljačke proveo neko vrijeme u zatvoru. Poznato je da je imao najmanje 28 uhićenja, a nakratko se pojavio u filmu The Godfather: Part II.

10. Soprano su zamalo nazvali Made in New Jersey

Nakon što se mreža HBO bojala da bi publika mogla krivo protumačiti Obitelj Soprano kao glazbenu seriju, produkcijski je tim na logo serije dodao pištolj. HBO je također razmatrao druge naslove za produkciju, uključujući i Made In New Jersey.

Foto: Shutterstock

11. Scenariji Soprana doslovno su praćeni

Pisac David Chase nije dopuštao nimalo prostora za improvizaciju na setu Obitelji Soprano i bio je ponosan što su scenariji dostavljeni doslovce. Obitelj Soprano bila je prva serija kabelske televizije koja je osvojila nagradu Emmy za najbolju dramsku seriju. Osvojila je ovo priznanje šest puta i za svaku je sezonu (osim druge) osvojila po jedno.

12. Obitelj Soprano je prvo trebalo biti film

Umjesto dugotrajne televizijske serije, tvorac Obitelji Soprano David Chase prvotno je želio da njegova ideja o “mafijašu na terapiji koji ima problema sa svojom majkom” bude dugometražni film. Kasnije se, nakon razgovora sa svojim agentom, predomislio i adaptirao ideju u televizijsku seriju. Chase se uvelike oslanjao na vlastita iskustva odrastanja u New Jerseyju i, dok je pisao scenarij za pilot epizodu, pokušao je zamisliti vlastitu obitelj kao dio mafijaša.

13. New Line Cinema je u ožujku 2018. najavio film o Sopranima

Američki filmski studio New Line Cinema u ožujku 2018. godine objavio je da su stekli prava na film o podrijetlu Obitelji Soprano smještenoj tijekom 1960-ih. Bit će usredotočen na nemire u Newarku i nosi privremeni naziv Mnogi sveci Newarka. Scenarij je napisao David Chase, a glumit će i Michael Gandolfini, sin Jamesa Gandolfinija kao mladog Tonyja Soprana.

14. Dr. Melfi temelji se na vlastitim terapeutskim iskustvima Davida Chasea

Lik dr. Melfi Lorraine Bracco temelji se na iskustvu Davida Chasea s njegovim terapeutom. Još jedna sličnost između Obitelji Soprano i Chaseova života je Tonyjev kompliciran odnos s njegovom majkom.

15. Čak 27 glumaca u Sopranima također je glumilo i u Goodfellas

Obitelj Soprano ima 27 zajedničkih glumaca s gangsterskim filmom Martina Scorsesea Goodfellas koji je objavljen 1990. godine. Među njima su Lorraine Bracco koja je glumila dr. Mefli i Karen Hall, Michael Imperioli koji je glumio Christophera Moltisantija i Spidera te Tony Sirico koji je glumio Paulieja Gaultierija i Tony Stacksa.

16. James Gandolfini pozvan je na audiciju zbog Tarantina

Glumac James Gandolfini postao je zaštitno lice Obitelji Soprano, međutim tijekom procesa odabira glumaca pozvala ga je na audiciju direktorica glumačke postave Susan Fitzgerald nakon što je vidjela kratki isječak njegove izvedbe Pravoj romansi Quentina Tarantina, filmu objavljenom 1993. godine.

17. Gabriella Dante žena je Stevena Van Zandta

Tvorac Sopranosa David Chase pozvao je stvarnu ženu Stevena Van Zandta i to da na ekranu glumi njegovu suprugu Gabriellu. Maureen Santoro ponovno je glumila uz svog supruga u Lilyhammeru. Tony Sirico također je bio dio glumačke ekipe. Zanimljivo je da je Bruce Springsteen vodio Van Zandtovo i Santoro vjenčanje.

18. Pisac Soprana stvorio je i Mad Men

Iako je David Chase koautor između dvije i sedam epizoda po sezoni, imao je i posvećeni tim pisaca koje je nadgledao proces i s kojima se savjetovao. Matthew Weiner radio je kao scenarist i producent Obitelji Soprano od 5. sezone nadalje. Napisao je pilot scenarij za Mad Men 2000. godine koji je proslijeđen Chaseu i to je razlog zašto je Weiner angažiran.

19. David Chase odabrao je svu glazbu u Sopranosima

Stvoritelj Sopranosa odabrao je svu glazbu iz Obitelji Soprano, a neke su scene snimljene kako bi se posebno uklopile u glazbeni odabir.

Postoje dva kompilacijska CD-a s glazbom iz Obitelji Soprano izdana 1999., odnosno 2001. godine. Dosegao je 38. mjesto na američkoj ljestvici Billboard 200. Značajni izbori na Soundtracku Sopranosa uključuju Living On A Thin Line The Kinksa i Evidently Chickentown pjesnika Johna Coopera Clarkea.

Odjavnu špicu Sopranosa prati pjesma Woke Up This Morning od Alabame 3, rock benda iz Ujedinjenog Kraljevstva. David Chase, prije nego što se odlučio za stalnu tematsku pjesmu, želio je svaku epizodu otvoriti drugom pjesmom.

20. Satrialeova prodavaonica svinjetine je srušena

Dok je većina interijera Obitelji Soprano snimljena na setu u Silvercup Studios u New Yorku, eksterijer je većinom snimljen na lokaciji u New Jerseyju. To je uključivalo kultni Satriale’s Pork Store koji je iznajmio HBO u Kearnyju, u New Jerseyju. U pilot epizodi, umjesto toga se zvao Centannijeva tržnica mesa. Nakon završetka snimanja zgrada je nažalost srušena.

Foto: Shutterstock

21. Bada Bing je bio pravi striptiz klub u New Jerseyju

Bada Bing je bio pravi striptiz klub pod nazivom Satin Dolls smješten u Lodiju, New Jersey na Route 17. Na ovom su mjestu snimljene sve vanjske i unutarnje scene, osim stražnje sobe koja je bila set.

22. Zgrade Blizanci uklonjene su iz odjavne špice Sopranosa nakon 11. rujna

Iz poštovanja prema zajednici New Yorka nakon 11. rujna, produkcijski tim Sopranosa uklonio je snimak Blizanaca iz odjavne špice. Odjave prikazuju Tonyja Soprana kako se vozi od tunela Lincoln do svoje kuće u New Jerseyu prolazeći pored nekoliko poznatih znamenitosti. Snimak je zamijenjen generičkom scenom iz New Yorka.

Uvodni naslovi serije Soprano zaslužili su 10. mjesto na popisu najboljih TV naslova.

23. Video igra There Is A Sopranos

U studenom 2006. godine, za PlayStation 2 je objavljena video igra pod nazivom The Sopranos: Road To Respect.

24. Podcast Sopranos vode dva glavna glumca

U travnju 2020. godine dvojica glavnih glumaca, Michael Imperioli i Steve Schirripa, počeli su voditi podcast na temu Sopranosa pod nazivom “Talking Sopranos” gdje kronološkim redom daju insajderske informacije za svaku epizodu.

25. Drea de Matteo proveo je 4 sata šminkajući se prije snimanja

Kako bi postigao željeni mafijaški izgled, glumac Drea de Matteo proveo je četiri sata uređujući kosu i lice kako bi se transformirao u Adrianu La Cervu. Za pripremu frizure i šminkanje lica bilo je potrebno dva sata, a za prekrivanje tetovaža sat i pol.

26. Samo 5 likova u Sopranima nema talijansko podrijetlo

Jedini likovi koji glume u Obitelj Soprano a nemaju talijansko podrijetlo su Jamie-Lynn Sigler koja glumi Meadow Soprano, Robert Iler koji glumi Anthonyja Juniora, David Proval koji glumi Richieja Aprilea, Nancy Marchand kao Livia Soprano i Jerry Adler kao Hesh.

27. Tony Soprano u drugoj sezoni 264 puta izgovara psovku na ‘F’

Jedan strastveni obožavatelj Obitelji Soprano utvrdio je da u drugoj sezoni postoji 715 slučajeva gdje se pojavljuje psovka na F. Tony Soprano ju je izrekao 264, Paulie 31, Christopher 68, Carmella 9 puta, a ostali ukupno 309.

28. Tony Soprano skoro je bio Tommy Soprano

U prvim nacrtima scenarija Obitelji Soprano, tvorac serije David Chase želio je protagonista, umjesto Tony Soprano, nazvati Tommy Soprano.

29. Martin Scorsese nije volio Sopranove

Redatelj Goodfellasa, Martin Scorsese, priznao je da je nekoliko puta pokušao gledati Obitelj Soprano, ali jednostavno nije mogao. Tvrdi da je to drugačija generacija gangsterske kulture od one koju on pamti iz adolescencije.

30. Obitelj Soprano bila je prava obiteljska produkcija

Uz Van Zandta i njegovu suprugu Maureen koji zajedno glume u Obitelji Soprano, mnogi drugi glumci i članovi ekipe na brod su doveli svoju obitelj. Kći Davida Chasea Michele DeCesare glumila je prijateljicu Meadow Soprano Hunter. Sestra Lorraine Bracco, Elizabeth Bracco, u osam se epizoda pojavila kao Marie Spatafore.