Najčudniji svemirski objekti za koje možda ne znate (Top 6)

Najčudniji svemirski objekti za koje možda niste čuli

Naravno da postoje čudno svemirski objekti, a nitko ne sumnja u činjenicu da je cijeli svemir zapravo čudan. Ako uputite sam pogled na naš planet, vidjet ćete raznolike oblike flore i faune, no naša je Zemlja samo jedan nevjerojatno sićušni dio cijelog svemira. Tako astronomi svaki dan otkrivaju nove informacije i iznenađenja.

Najčudniji svemirski objekti za koje možda ne znate

Nuklearna tjestenina

Onaj najjači materijal, odnosno svemirska supstanca, nastaje od ostatka mrtvih zvijezda. Smrt zvijezda popraćena je eksplozijom te se zvijezda urušava u masu neurona tvoreći određenu supstancu. Tako nastaje jedan čudan svemirski objekt, neuronska zvijezda, nakupljeni materijal koji je nevjerojatno gust. No, istraživanjem kore neuronske zvijezde otkriveno je da je nuklearna pasta koja se nalazi neposredno ispod same površine nuklearne zvijezde – zapravo još i jači materijal. Naime, protoni i neuroni unutar ljuske zvijezde mogu biti pod velikim gravitacijskim tlakom. Taj tlak ih istisne u obliku špageta koji bi mogli puknuti samo ako su podvrgnuti silom 10 milijardi puta većom od one koja je potrebna za razbijanje čelika.

Neobični radio signali

Još od 2007. godine znanstvenici i istraživači primaju neobične radio signale u trajanju od samo nekoliko milisekundi, a dolaze iz svemira. Ti su se signali dugo vremena pripisivali ili javljanju vanzemaljaca ili greškama u mjerenjima. No, najnoviji znanstveni radovi i istraživanja ukazuju na to da tajanstveni rafal radio valova dolazi iz jednog određenog mjesta u svemiru, no točna lokacija još nije otkrivena. Ovakvi se radio valovi zovu brzi radio izboji ili skraćeno FRB (fast radio bursts). Tako su znanstvenici prije nekoliko godina otkrili da se ti brzi radio izboji ponašaju prema specifičnom uzorku.

Tako je 1977. otkriven takozvani WOW signal kojeg je otkrio Jerry R. Ehman. Signal je trajao 72 sekunde, a dolazio je iz zviježđa Strijelca. Taj signal još uvijek nije objašnjen, niti je kasnije ponovo zabilježen, a ostaju samo nagađanja o tome je li signal prirodni ili umjetni.

Najbizarnija zvijezda

Zvijezdu poznatu pod imenom KIC 846285 prvi je puta ugledala Tabetha Boyajian sa svojim kolegama. Bili su zbunjeni onime što su vidjeli, a radi se o objektu koji je uranjao u svjetlost u neparnim intervalima i na neparne duljine vremena. Ovaj je svemirski objekt i njegovo otkriće otvorilo mnoge teorije, a jedna od njih otvara mogućnost izvanzemaljske megastrukture. Ipak, većina današnjih istraživača vjeruje da je zvijezda okružena debelim prstenom prašine koji zapravo uzrokuje tamnjenje.  

Galaksija bez tamne tvari?

Tamna tvar, materija koja čini čak 85% svemira, vrlo je čudna i još je uvijek nepoznat svemirski objekt. No, istraživači su sigurni u jedno – da je tamna materija posvuda.

U ožujku 2018. godine istraživači su uočili jedinstvenu galaksiju za koju im se učinilo da ne sadrži ikakvu tamnu materiju. Najnovija istraživanja ukazuju na to da je ta galaksija ipak sadržavala tamnu materiju, iako je nalaz paradoksalno dao nadu u alternativnu teoriju koja tvrdi da tamna materija uopće ne postoji.

Visoko električni Hyperion

Iako bi naslov najčudnijeg mjeseca mogao biti pripisan nekim drugim objektima poput Jupiterovog satelita Ija ili Neptunovog TritonaI, zaslužio ga je Saturnov Hyperion. Naime, ovaj svemirski objekt nalik ne nepravilnoj stijeni koju krase mnogi krateri. Između ostaloga, NASA je u vremenu između 2004. i 2017. otkrila da je Hyperion pun snopa čestica statičkog elektriciteta koji izlazi u svemir.