Najljepše cvijeće koje možete posaditi u svoj vrt (Top 8)

Najljepše cvijeće koje možete posaditi u svoj vrt (Top 8)

Iako je svaka sorta cvijeća lijepa, neki cvjetovi su toliko lijepi da će izmamiti svačiji pogled i uzburkati svačiju imaginaciju. Svi žele da njihov vrt krasi ono najljepše cvijeće. Ljepota tih cvjetova čini ih ikoničnima, a kada ih vidimo sjetimo se vjenčanja, tropskih krajeva, pa možda čak i neke misteriozne šume. Ipak, većina tih cvjetova može rasti u tipičnom gradskom ili prigradskom krajoliku i izdržati kao višegodišnja biljka u vrtu.

Stoga smo u nastavku za vas pripremili najljepše cvijeće koje i vi možete posaditi u svoj vrt.

Najljepše cvijeće koje biste željeli u svom vrtu

Orhideja Zygopetalum

Ako u obzir uzmete jedinstvenu ljepotu orhideje, dodate neodoljive pjege i neobičnu anatomiju, prepoznat ćete jednu od čak desetak vrsta Zygopetalum orhideje. Kao najljepše cvijeće za vrt, za razliku od mnogih orhideja, Zygopetalum je vrlo mirisa biljka. Ova orhideja raste na djelomično zamračenim i vlažnim uvjetima. Za najbolje uvjete, preporuka je da ovu orhideju posadite u viseću teglu pod išaranim hladom drveta.  

Engleska ruža

Ove ruže poput sorte Abraham Darby vrlo su cijenjene zbog svojih velikih cvjetova i specifičnog mirisa staroga svijeta. Mnoge od najcjenjenijih engleskih ruža potječu iz uzgojnog programa David Austin, u kojem biljke prolaze osmogodišnji probni program kako bi se utvrdili najpovoljniji uvjeti za njen rast. Ove biljke je najbolje uzgajati na suncu u bogatoj ilovači uz postupak gnojenja jednom u proljeće i jednom u ljeto.

unsplash.jpg

Dinner Plate dalija

Čim spomenete ovu biljku, ljudi automatski pomisle na cvjetove veličine tanjura. No, postoji i varijanta dalija koje imaju skroz maleni cvijet nalik tratinčici. Uzgoj ove biljke je i umjetnost i znanost. Ako želite uzgojiti veliki cvijet, osigurajte si dovoljno gnojiva i vode te uklonite sve pupoljke osim jednoga. Tako će se biljna energija usmjeriti na veliko cvjetanje. Ovoj sorti dalija potrebno je malo duže da procvjetaju.

Turk’s Cap ljiljan

Ovu biljku posebnom čine mnoge osobine; na svakoj stabljici ima obilje cvjetova koji izgledaju kao predivni privjesci i predivne pjegice. U trgovini ih možete pronaći mnogo rjeđe od orijentalnih ili azijskih ljiljana. Za rast ove bilje bit će potrebno mjesto na kojem nije izložena vjetru.

Žaba ljiljan

Oblik i boja ovog cvijeta sigurno će vas podsjetiti na egzotičnu žabu. Ova nježna tropska biljka najbolje će rasti u sjeni i to na vlažnom tlu. Prilično je izdržljiva biljka.

unsplash.jpg

Božur Zdjela ljepote

Naziv ove biljke govori vam sve, a vodi se i kao najljepše cvijeće za vrt. Iako su sve sorte božura predivne, ova je sorta savršen je spoj boje i oblika. Također, ova biljka ne traži mnogo, a vrlo je izdržljiva. Za stvaranje mnoštva predivnih cvjetova, bit će potrebno puno sunca i dobra drenaža.

Rajska ptica

Unatoč egzotičnom izgledu, ova će južnoafrička biljka rasti bilo gdje i u svim uvjetima samo da je zaštićena od hladnoće. Možete je posaditi u normalno tlo, na potpunoj ili djelomičnoj izloženosti suncu, a zalijevanje je potrebno onda kad je površina tla suha. S obzirom na to da im smeta hladnoća, ove biljke bi trebale prezimiti u zatvorenom prostoru.

Protea

Ova vrsta stara je više od sto milijuna godina što ih čini jednim od najstarijih biljaka. Njen bodljikavi izgled prilično će vas zavarati jer ovo je jedna od najnježnijih biljaka koja se razvila u gruboj južnoafričkoj klimi. Ova biljka najbolje uspijeva na suncu uz umjereno zalijevanje.