Najbolji savjeti za piercing i 7 zanimljivih vrsta

Piercing – vodič i savjeti
unsplash.jpg

Iako se može činiti kao relativno nov trend, neki određeni oblici body piercinga postoje već stoljećima. Drevne civilizacije u Egiptu ovakav su nakit koristile kao simbol bogatstva i obiteljskog statusa, dok afrička plemena piercing koriste kao izraz svojih vjerskih uvjerenja. U Americi se pak smatra kao nešto čime se krase buntovnici i kao umjetničko izražavanje identiteta. Kako ovakav nakit postaje sve popularniji, entuzijasti konstantno pronalaze nova područja na svom tijelu na koje će staviti ove ekscentrične ukrase.

Foto: Shutterstock

Vrste piercinga

Nakon što je prije nekoliko desetljeća bušenje ušiju postala normalna stvar, neki su se odali riziku stavljajući nakit i na druge dijelove tijela. Gotovo se na svakom dijelu tijela može pronaći mjesto za bušenje, ali neka će mjesta uvijek biti i ostati popularnija od ostalih.

Piercing na pupku

Nakit na pupku posebno je popularan među mlađim ženama. Nakit na ovom dijelu tijela može jako dugo zacjeljivati pri čemu je potrebna i dobra briga. Vrlo je važno paziti da se odjeća ili posteljina često ne trljaju o nakit ili da za njega ne zapinju. Tako će se zacjeljivanje odužiti ili se može stvoriti i neki drugi problem.

Nakit na bradavicama

Ova je vrsta jednako popularna među muškarcima i ženama, ali mu može trebati i do 6 mjeseci da zacijeli. Nakon što su probušile bradavice, neke žene mogu imati i poteškoće s dojenjem. Stoga, ako planirate dojiti i bušiti bradavice prvo se posavjetujte s majstorom kako biste izbjegli potencijalne poteškoće.

Bušenje jezika

Piercing na jeziku može izuzetno brzo zacijeliti, tako da dosta brzo nakon bušenja možete normalno koristiti jezik. Međutim, količina klica koja živi u vašim ustima može pogoditi vaš piercing i uzrokovati infekciju. Stomatolozi također upozoravaju da metalne kuglice u nakitu na jeziku mogu oštetiti vaše zube, pa čak i prouzrokovati njihovo pucanje.

Ukrašavanje lica

Nakit na nosu, obrvi, usnama … sve to spada pod facijalne piercinge koji mogu biti izuzetno privlačni. Ipak, postoje i nedostaci, kao što su infekcija koju može potaknuti nakit na nosu ili ustima, ili odbijanje nakita na obrvi. Prije nego što odete na pirsanje, dobro se informirajte o specifičnom području tijela koje želite ukrasiti, ali i o mogućim komplikacijama. Poput onoga na usnama i Monroe piercinga, labret je također piercing lica, a stavlja se također na usnu. Kao i svi facijalni piercinzi, labret također zahtijeva određenu njegu.

Nakit na uhu

Što se tiče piercinga na uhu, postoje različite varijante koje će sigurno drugima upasti u oči.

Industrial

Radi se o dvostrukom bušenju hrskavice gornjeg uha, a izuzetno je dobar ako tražite piercing koji lako upada u oči.

Lobe

Ovaj piercing na uhu stavlja se na ušnu resicu. Budući da se nalazi na mesnatom, donjem dijelu uha, jedan je od onih koji ne bole prilikom bušenja. Zacjeljivanje traje svega 6 tjedana, a s ovom vrstom možete eksperimentirati u različitim stilovima.

Hrskavica

Ova je vrsta iznimno popularan izbor i kod žena i kod muškaraca. Iako kod samog pirsanja nećete osjećati veliku bol, teži je dio u sljedeća dva tjedna gdje možete očekivati blagu bol i nelagodu.

Helix

Upadljiv i moderan, ovo je piercing hrskavice na gornjem dijelu uha i nisko je rangiran na ljestvici boli.

Daith

Daith je obruč koji grli hrskavicu unutar vašeg uha. Ono što je najbolje kod ove vrste jest to što je izuzetno svestran i odgovara većini ljudi. Neki čak vjeruju da ova vrsta može pomoći u ublažavanju migrene koja je povezana s tjeskobom.

Tragus

Vrlo je svestran i dobro izgleda sa svim vrstama nakita. Ipak, ovisno o veličini vašeg tragusa, može biti poprilično bolan.

Snug

Buši se na unutarnjoj hrskavici, dolje blizu vanjskog ruba uha. Ako tražite nešto jedinstveno, ovo je najosobitiji i najposebniji kojeg možete napraviti.

Rook

Ovaj osebujni i impresivni piercing izvrstan je primjer kreativnih procesa koji su se s vremenom razvili u kulturi pirsanja.

Genitalni piercing

I muškarci i žene mogu ukrasiti područje svojih genitalija. Svakako prije porazgovarajte s majstorom o mogućim i potencijalnim komplikacijama.

Površinski piercing

Što se tiče ove vrste, postoje neka rjeđa mjesta na koje se može staviti. To su, na primjer, zapešće, vrat, ćelo, kuk, područje između očiju, itd. Ovi pothvati imaju rizik od potencijalnog odbijanja nakita.

Potencijalni problemi

Sva mjesta i sve vrste piercinga mogu imati neke potencijalne probleme i rizike. Iako to mogu spriječiti njega i pravilan postupak pirsanja, mogu se pojaviti neki naknadni problemi:

  • infekcija
  • ožiljci
  • keloidi
  • odbijanje nakita od strane tijela
  • oštećenja živaca
  • paraliza lica
  • problemi sa zubima i desnima (kod nakita u ustima)
  • gubitak osjeta u području koje se probija

Stoga, prije nego što odete na pirsanje, razgovarajte sa svojim majstorom kako biste zaobišli moguće rizike.

Foto: Shutterstock

Kako izabrati dobrog majstora?

Prilikom odabira majstora, svakako budite sigurni da ste čuli ili pročitali neka iskustva drugih ljudi na internetu. Uvjerite se da je njegova oprema sterilna i da je prostor u kojem radi čist i uredan. Također je dobro da mu se obratite za informacije o piercingu koji želite kako biste utvrdili koliko o njemu zna i koliko profesionalno pristupa razgovoru.

Naknadna njega

Pravilna briga je sve o čemu morate voditi računa nakon pirsanja, isto kao i nakon tetoviranja. Uvijek slijedite posebne upute koje vam da vaš majstor i, kao što smo već spomenuli, budite sigurni da je tattoo shop u kojem ćete raditi piercing čist i uredan te da majstor uvijek koristi nove igle. Nakon pirsanja imajte na umu sljedeće stvari:

Držite nakit i područje oko njega čistim. Provjerite jesu li vaše ruke, ili ruke bilo koga drugoga, čiste prije doticanja piercinga. Ruke uvijek prije diranja operite i osušite. Izbjegavajte situaciju u kojoj se vaša odjeća često trlja o vaš nakit. Neka odjeća koja stoji čvrsto uz tijelo mogla bi pomoći da se osjećate bolje (kao što je grudnjak kod piercinga na bradavicama), ali izbjegavajte odjeću koja se o nakit trlja jer bi to moglo uzrokovati oticanje kože.