Romul i Rem: cijela priča i 6 zanimljivosti

Mnogima od vas imena Romul i Rem nisu nepoznanica, a možda ste već i vidjeli poznatu brončanu skulpturu Kapitolijske vučice koja doji ove blizance nakon što ih je spasila od propasti. Svaki udžbenik iz povijesti donosi detalje o ovoj legendi. 

Ipak, kada se sagleda u cjelini, legenda o braći koja su osnovala Rim je prilično kompleksna i prate ju mnoge zanimljivosti i nepoznate činjenice koje će zaintrigirati svakog ljubitelja povijesti i fantastike. Odgovore na pitanja tko su Romul i Rem, kakva ih je sudbina zadesila i zbog čega smo svi čuli za njih, pronaći ćete u nastavku teksta.

Tko su Romul i Rem?

Postoji više verzija legende o braći Romulu i Remu, a mnoge od njih su bile propitkivane ubrzo nakon njihove smrti. Nedosljednost, manjak detalja ili pretjerivanje bili su glavni razlozi zašto su mnogi stanovnici Rima bili skeptični prema svim tim verzijama.

Klasična verzija legende o dvojici braće kaže da su Romul i Rem, u Rimu poznati kao Romulus i Remus, rođeni kao blizanci te da je njihova majka bila princeza Rhea Silvia. Ona je bila kćer kralja Numitora, vladara drevnog talijanskog grada pod imenom Alba Longa.

Numitor je imao brata Amuliusa koji je bio vrlo željan vlasti te koji ga je na kraju i uspio svrgnuti s trona. Nakon što je to učinio naredio je da Numitorova kćer postane Vestina svećenica jer je na taj način osigurao da ona nema potomstvo te je u miru mogao vladati do smrti.

Ipak, princeza Rhea je bila iznimno lijepa i njenim čarima nije mogao odoljeti moćni bog Mars koji ju je zaveo i kome je rodila dva brata blizanca, Romula i Rema.

Romul i Rem
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kralj Amulius je bio bijesan kad je saznao da je princeza rodila nasljednike, ali se jako bojao boga Marsa i nije ih se usudio ubiti. Ipak, kako bi ih se riješio, Amulius ih dao staviti u košaru i pustiti niz rijeku Tiber, kako bi zauvijek nestali.

Ipak, bog rijeke se smilovao nad djecom pa je upravljao riječnom strujom na način da su djeca sretno stigla do obale rijeke gdje ih je pronašla vučica koja ih je uzela k sebi. Ona ih je hranila svojim mlijekom sve dok ih nakon nekog vremena nisu pronašli pastiri. Tada su Romul i Rem dobili novi dom.

Kako je osnovan Rim?

Kada su Romul i Rem odrasli napokon su saznali istinu o svom podrijetlu i kraljevskoj krvi koja kola njihovim venama, a činjenica da su unuci kralja Numitora kojeg je s trona skinuo njegovo zli brat ih je ražestila do mjere da su vapili za osvetom.

Braća su se dogovorila da je došlo vrijeme da se njihovom djedu, kralju Numitoru vrati vlast, i na taj način obnovi dinastija. Romul i Rem su uspjeli svrgnuti Amuliusa s trona i Numitora ponovno proglasili kraljem.

Tada su Romul i Rem odlučili izgraditi novi grad na rijeci Tiber, na mjestu na kojem ih je pronašla vučica i odgojili pastiri. Nažalost, dvojica blizanaca su se sukobila oko toga tko će biti vladar novog grada, a sukob je postao veći nakon što su shvatili kako se ne mogu dogovoriti oko toga gdje će postaviti temelje za grad. 

Sukob je završio borbom u kojoj je smrtno stradao jedan brat, Rem. Romulus je nakon toga započeo s gradnjom grada i nazvao ga je Rim, po svom imenu Romulus. Romulus je postavio temelje grada i postao prvi rimski kralj. 

Romulova sudbina je obavijena tajnom i nitko zapravo ne zna kako je on umro. Mnoge legende tvrde da je nestao sa zemlje na tajanstven način, pa čak i da ga je na nebo uznio bog Quirinus. 

Koje su druge verzije legende o Romulu i Remu?

Postoji nekoliko verzija legende o Romulu i Remu, a najveći dio verzija ponudili su poznati pisci i filozofi tog doba. Iako se spominju većinski rimski bogovi, postoje i njihove, ekvivalentne grčke verzije.

– Vergilije – poznati rimski pjesnik u svom je poznatom epu pod imenom „Eneida“ ponovio legendu o Romulu i Remu te naglasio da su upravo oni potomci velikog trojanskog junaka Eneja i time stvaratelji rimske nacije.

– Ovidije – u svom poznatom djelu „Metamorfoze“ Ovidije je opisao klasičnu priču o braći blizancima, s tim da je u svojoj verziji potvrdio jednu od teza o nestajanju Romula, a to je uznesenje na nebo, čime je potvrdio Romulov božanski status.

– Titus Livius, rimski povjesničar koji je u svijetu bio bolje poznat kao Livy, opisao je priču o Romulu i Remu u svom djelu koje govori o povijesti grada pod imenom „Ab Urbe Condita“ ili „Od osnutka grada“. Za razliku od ostalih povjesničara on je kombinirao i prave povijesne podatke i mitološke priče. 

– Poznati rimski filozof Varro u svojim je djelima također spominjao legendu o Romulu i Remu, a dio njegovih tvrdnji dolazio je iz religijskih izvora. 

6 zanimljivosti vezanih uz Romula i Rema

1. Špilja Luperkal

2007. godine je otkrivena mitska špilja Luperkal, mjesto na kojem je vučica othranial osnivače Rima, braću Romula i Rema. Ova je špilja bila mjesto na kojem su se redovno održavale luperkalije, ceremonije u čast rimske vučice Lupe, kojoj su Romul i Rem dugovali svoje živote.

2. Brončana vučica

U Kapitolinskom muzeju u Rimu nalazi se vrlo poznato djelo izrađeno u Etruriji u 5. stoljeću prije Krista. Riječ je o skulpturi vučice koja doji djecu, ali je zanimljivo napomenuti da povjesničari smatraju da je na početku bila samo vučica, a da su skulpture Romula i Rema dodane poslije. 

povijest Romul i Rem
FOTO: SHUTTERSTOCK

3. Amelius je bio tiranin

Neke legende govore da je zli car Amelius naredio da se majka blizanaca, Rhea Silvia, živa zakopa. Također je naredio da se blizanci Romul i Rem utope u rijeci Tiber, ali sluga koji je to trebao napraviti se sažalio nad djecom i poslao ih je niz Tiber u košari. 

4. Naveden je i točan datum osnutka Rima

Prema legendi Romul je postavio temelje Rima 21. travnja. 753. godine, iako za to ne postoje nikakvi povijesni dokazi, čime se u pitanje dovodi istinitost te tvrdnje. 

5. Odluku su donijeli orlovi

Romul i Rem su se sukobili oko mjesta na kojem se trebao dići grad, da bi se na kraju dogovorili da odluku o tome trebaju donijeti bogovi koji će onome koji treba podići grad poslati više orlova. Svaki od braće se popeo na jedan od rimskih brežuljaka. 

Romul je popeo se na brežuljak Palatin, dok je Rem otišao na Avantin. Na Aventinu, Rem je ugledao šest orlova strvinara, dok je Romul sa svog položaja vidio čak dvanaest orlova i iz toga zaključio da su bogovi na njegovoj strani.

Romul je započeo s oranjem brazde oko Palatina kako bi označio mjesto gdje će se graditi zidine budućeg grada. 

Međutim, kada je Rem, osjećajući ljubomoru prema bratu, vidio tu malu zemljanu prepreku, preskočio ju je preko brazde i narugao se Romulu tvrdeći da će i neprijatelji tako lako ući u njegov budući grad. Romul se zbog toga jako naljutio, a ta svađa je dovela do tragičnog trenutka kada je Romul nesmotreno zadao smrtonosni udarac svom bratu.

novac iz Rima
FOTO: SHUTTERSTOCK

6. Romul nije imao nasljednike

Nakon Romulove smrti tj. nestajanja nakon 37 dugih godina vladavine, na tronu je ostala praznina jer Romul nije imao nasljednika. Vlast je imao senat i aristokratske obitelji, a prvi novoizabrani kralj je bio Numa Pompilije, dostojan nasljednik za čije je vrijeme Rim doživio napredak i mir.

Romul i Rem u umjetnosti

Romul i Rem su jako važan dio rimske povijest i mitologije, pa su bili velika inspiracija za mnoge umjetnike i u prošlosti, ali i danas. Neka djela su ostala posebno zapamćena po svojoj ljepoti i jedinstvenosti.

– „Osnivanje Rima“ ili „The Founding of Rome“ je poznata slika talijanskog slikara Pietra da Cortona koja datira u 17. stoljeće. Slika prikazuje trenutak osnutka grada, a na njoj se nalaze oba brata, s tim da Romulus označava granice grada postavljanjem brazde.

– Skulptura od bronce prikazuje Kapitolsku vučicu kako doji braću, datira u 5. stoljeće i danas se nalazi u Rimu

– Peter Paul Rubens jedan je od najpoznatijih slikara na svijetu, a njegova slika na platnu jednostavno nazvana „Romul i Rem“ koja je nastala oko 1615. godine prikazuje bebe Romula i Rema kako leže uz vučicu. Slika se danas nalazi u Fitzwilliam Museumu u Cambridgeu, u Velikoj Britaniji.

.