Što je depilacija šećernom pastom i kako se radi?

depilacija šećernom pastom
Foto: Canva

Depilacija šećernom pastom je jedna od najstarijih metoda uklanjanja neželjenih dlačica, a zašto slovi za “kraljicu” svih depilacija saznajte u nastavku…

Iako svatko ima svoju omiljenu metodu uklanjanja dlačica, ne postoji niti jedna metoda uklanjanja dlačica koja bi odgovarala apsolutno svima. Dok neki više vole klasično brijanje žiletom koje ostvaruje samo kratkotrajne rezultate, drugi koriste neke popularne epilatore.

Najpopularniji način uklanjanja dlačica iz njihova korijena jest depilacija, no mnogi je smatraju suviše bolnom te se ne odlučuju za nju. Ako ste probali depilaciju voskom ili depilatorima te niste imali dobro iskustvo, možda je depilacija šećernom pastom upravo ono sto će vam najviše pristajati.

Što je depilacija šećernom pastom?

Ova tradicionalna egipatska metoda nastala u drevnom Egiptu bazira se na korištenju 100% prirodne paste koja bez poteškoća uklanja dlake, ali se i sama vrlo jednostavno uklanja s kože. 

Za razliku od depilacije voskom, za depilaciju šećernom pastom nisu potrebne trakice za uklanjanje. Ova metoda je također manje agresivna te je stoga bolji odabir za pojedince s osjetljivom kožom. Krajnji rezultat depilacije šećernom pastom je glatka koža bez dlačica koja nije iritirana ni neugodna na dodir. 

depilacija šećernom pastom
Foto: Pexels

Sama pasta radi se od tri jednostavna sastojka: limuna, šećera i vode. Dakle, u njoj ne nalazimo nikakve kemijske, sintetske dodatke koji bi mogli biti iritansi. Ove sastojke možete naći i kod kuće, te se stoga depilacija može raditi i u udobnosti svoga doma proizvodom iz vlastite proizvodnje.

Kako nanijeti šećernu pastu?

Nanošenje je vrlo jednostavno: prvo je potrebno očistiti područje za depilaciju i nanijeti puder kako bi upio ulje i omogućio dobro lijepljenje paste na dlačice. Nakon sto ste pripremili kožu, pastu oblikujete dok je relativno topla i nanosite suprotno od rasta dlačica. Pasta se odljepljuje u smjeru rasta dlačica naglim pokretima. 

Kao i kod drugih vrsta depilacije, s vremenom dolazi do oštećenja folikule dlake i time smanjenje njihovog rasta. Dakle, ako ovaj postupak redovno radite na vašim dlačicama, s vremenom će one rasti rjeđe i potreba za depilacijom bit će manja. 

Ono što također vrijedi spomenuti jest da dlake ne smiju biti jako kratke za depilaciju šećernom pastom: duljina od pola centimetra smatra se savršenom za depilaciju. U protivnom depilacija neće biti moguća jer pasta ne može „uloviti“ tako kratke dlačice i iščupati ih iz korijena.

Koje dijelove tijela mogu depilirati šećernom pastom?

Depilacija šećernom pastom dovoljno je nježna da bi se koristila i na osjetljivijim područjima. Dakle, možete depilirati bilo koji dio tijela: od ruku i nogu, pazuha i bikini linije do dlaka lica.

Ipak, depilacija se treba izbjegavati ako postoji problem kože poput ekcema koji bi se mogao zakomplicirati traumom na kožu.

Sve vrste depilacija mogu oštetiti kožu koja je iznimno osjetljiva zbog nekih kožnih promjena pa je svakako najbolje porazgovarati s dermatologom prije odabira vrste depilacije.

Je li šećerna pasta manje bolna od voska?

Kao i svaka depilacija, depilacija šećernom pastom je bolna. Ipak, mnogi je smatraju manje bolnom od depilacije s voskom. Razlog je taj što se šećerna pasta ne lijepi za žive stanice kože kao što to vosak čini i zbog čega je depilacija voskom toliko neugodna. 

Dakle zalijepit će se za dlake i mrtve stanice kože, a kad njih povučemo ne postoji toliko nelagode koliko bi osjetili povlačenjem žive kože. Postupak također s vremenom postaje manje bolan ako se redovito odrađuje jer će dlake biti istanjene i bit će ih manje.

Ako se šećerna pasta koristi na prekratkim dlačicama ona može biti bolnija jer traje puno duže kako bi se sve dlačice iščupale. 

Kako njegovati kožu nakon depilacije?

Naknadna njega iznimno je važna kako bi se smanjila iritacija i izbjegle urasle dlake. Ovo je pogotovo važno za muške i ženske intimne dijelove koji su skloni iritaciji. Nakon nanošenja paste i same depilacije potrebno je mokrim ručnikom (idealno hladna voda) ukloniti višak paste. 

depilacija šećernom pastom
Foto: Pexels

Ovo je lagano jer je sama pasta topljiva u vodi, za razliku od voska kojeg je dosta teško ukloniti. Odabir odjeće je također iznimno važan: probajte nositi nešto šire kako ne bi bilo direktno na koži. 

Ako je moguće, preporučuje se i izbjegavanje vježbanja, ležanja u kadi, jacuzziju, sauni ili bilo kakvoj okolini pod visokom temperaturom. Tuširanje je najbolja opcija, te je oko dan nakon depilacije potrebno koristiti piling na području za eksfolijaciju kože. Ovaj piling treba se koristiti redovito kako bi se spriječilo urastanje kože. Za ovo se mogu koristiti i kemijski pilinzi, to jest nanositi salicilna kiselina. Za hidrataciju dobar odabir su aloe vera i vitamin E te svi proizvodi za smirivanje koji ih sadrže. 

Koliko dugo traju rezultati depilacije?

Rezultati najčešće traju tri do pet tjedana, ovisno o debljini dlake i brzini rasta. Ljepota depilacije jest u tome da dugoročno smanjuje količinu dlačica na depiliranom području. 

Nakon par godina redovite depilacije većina korisnika primjećuju smanjenje količine dlačica i sporiji rast. Ovo je jedna od glavnih prednosti čupanja dlake iz korijena i razlog zašto se većina njih odlučuje za to.

Mogu li se depilirati šećernom pastom kod kuće?

Stručnjaci se slažu da ovo nije baš najbolja alternativa za one koji nisu vični depilaciji niti imaju iskustva s njom. Postoje nuspojave kod osoba koje dobro ne čiste područje depilacije, ili vrlo nasilno odstranjuju dlake te tako stvaraju ozljede na koži.

Ipak, ako je osoba oprezna i dobro informirana, depilacija šećernom pastom kod kuće ne bi trebala uzrokovati pretjerane probleme. Potrebno je samo dobro se pripremiti kako biste minimizirali bol i oštećenje kože. 

Kako napraviti šećernu pastu kod kuće?

Šećernu pastu moguće je napraviti samo u par koraka. U lonac je potrebno staviti 400 g šećera, 60 ml vode i 60 ml limunovog soka. Nakon što ste sve dobro pomiješali stavite lonac na slabu vatru kako bi se šećer lagano otapao. 

Potrebno je miješati smjesu sve dok ona ne zavrije. Boja bi trebala biti lagano zlatna, a tekstura tekuća. Kada dobijete ovakvu pastu ugasite štednjak i čekajte da se ohladi. 

Kada se koristi pasta bi trebala biti topla, ali nikako vruća jer ćete ozlijediti kožu. Možete je staviti u staklenku i zagrijavati kada vam je potrebna s obzirom na to da je šećerna pasta vrlo slabo kvarljiva i može stajati neko vrijeme.