Što je ezoterija i koja 3 značenja nosi ova praksa

Što je ezoterija i koja 3 značenja nosi ova praksa?

Jeste li ikad čuli riječ ezoterija ili frazu ezoterične prakse i pomislili što su, dovraga, ezoterične prakse? Pojam ezoterija usvojen je u duhovnoj zajednici u filozofskom smislu, koristi se za opisivanje prakse ili osobe koja naizgled duboko poznaje svemir i sve njegove aspekte i aktivno radi na povezivanju s tim stvarima.

Ezoterično je pridjev i može se koristiti na sljedeće načine:

1) razumije ga i namijenjen je samo nekolicini odabranih koji imaju posebna znanja ili interese,

2) koji pripadaju nekolicini odabranih,

3) privatan; povjerljiv.

Kada je riječ o modernim duhovnim praksama, poput rada s kristalima, vračanja, manifestacija i sličnih stvari, često možemo naići na pojam ezoterija jer te stvari često prakticiraju samo oni koji imaju jedinstveni interes ili povezanost time.

Zapadnjačka ezoterija

Zapadnjački se ezoterizam odnosi na ono što gledamo, to je pojam koji koristimo za grupiranje određenih uvjerenja, filozofija i tradicija. Mnogi od njih bili su rašireni u raznim zapadnim religijama poput židovstva, kršćanstva, katoličanstva i poganstva.

Ako malo istražite ovu temu, sigurno ćete doći do točke u kojoj ćete se jednostavno osjećati potpuno zbunjeno, pa evo osobne definicije ezoterizma.

Ezoterija se odnosi na brojne tradicije, filozofije i prakse koje se usredotočuju na ljudska vjerovanja, duhovnost i dobrobit. To je vrlo filozofska ideja koja nas tjera da postavljamo veća pitanja oko vlastite svrhe na ovom planetu, iz duhovne perspektive.

Foto: Shutterstock

Koje su ezoterične prakse?

Čitanje tarota – Postoji mnogo ezoteričnih teologija i doktrina koje ulaze u tarot, od kabale do astrologije. Ako nastavite kopati po mnogim područjima tarota, moći ćete otkriti cijeli novi svijet samo unutar karata.

Meditacija – Budistički monasi koriste je kako bi pronašli prosvjetljenje, ovo je praksa koja vam pomaže da zaronite unutar sebe i istražite svoju unutarnju psihu i podsvijest. Korijene vuče iz religije i duhovnosti, ali je otada prilagođen zapadnjačkom obliku upravljanja mentalnim zdravljem.

Reiki iscjeljivanje – Popularnost raste u zapadnom svijetu, međutim, potječe iz Japana. Uključuje polaganje ruku na ključne energetske centre u tijelu, u osnovi na isti način kao uravnoteženje i zacjeljivanje čakri.

Akaški zapisi – Za ove se zapise kaže da su zbirka univerzalnih misli, riječi, osjećaja i namjere onoga što se dogodilo, što se dešava ili što će se dogoditi. Ljudi koji pristupaju Akaškim zapisima imaju sposobnost zaviriti u život duše i vidjeti njezinu povijest, sadašnjost i budućnost.

Foto: Shutterstock

Astrologija – Vjerojatno već znate svoj horoskopski znak. Imamo mjesečev znak, sunčev znak i još mnogo toga. Astrologija je pseudoznanost koja otkriva informacije o tome tko smo kao ljudi, na temelju položaja i kretanja nebeskih objekata, poput zvijezda i planeta.

Witchcraft – Popularnost mu je rastuća (pogotovo na TikTok-u), a sadrži više ezoteričnih praksi koje su umotane u jedan uredan paket. Od alkemije do astrologije, proricanja do astralne projekcije, to je sjajan način da svom životu dodate više ezoterizma.

Kako možete koristiti ezoterične prakse u svom svakodnevnom životu?

Sad kad smo uspostavili nekoliko praksi, pogledajmo kako ih zapravo možemo koristiti. Na primjer, u svom danu možete odvojiti 10-ak minuta za meditaciju.

Čak i ako napravite vrijeme da samo naučite više o ezoterizmu i njegovim brojnim praksama i teologijama, možete pomoći proširiti svoj um i istražiti svoju dušu. Ključna stvar koju ovdje treba imati na umu jest izdvojiti vrijeme za propitivanje svemira u kojem živite i vlastite svrhe u njemu. Zagrebite ispod površine kako biste pronašli skriveno znanje i značenje.