Kako je nastao budizam i koje su 3 glavne vrste budizma?

Budizam: Kako je sve počelo i kako se razvilo u ovo što jest

Budizam je vjera koju je osnovao Siddhartha Gautama (“Buddha”) prije više od 2500 godina u Indiji. S oko 470 milijuna sljedbenika, učenjaci smatraju budizam jednom od glavnih svjetskih religija. Njegova je praksa u povijesti bila najistaknutija u istočnoj i jugoistočnoj Aziji, ali njezin utjecaj raste na zapadu. Mnoge se budističke ideje i filozofije preklapaju s idejama drugih vjera.

Sljedbenici budizma ne priznaju vrhovnog boga ili božanstvo. Umjesto toga, usredotočuju se na postizanje prosvjetljenja – stanja unutarnjeg mira i mudrosti. Kad sljedbenici dosegnu ovaj duhovni ešalon, govori se da su iskusili nirvanu.

Utemeljitelj religije, Buddha, smatra se izvanrednim čovjekom, ali ne i bogom. Riječ Buddha znači “prosvijetljeni”. Put do prosvjetljenja postiže se korištenjem morala, meditacije i mudrosti. Budisti često meditiraju jer vjeruju da to pomaže probuditi istinu.

U budizmu postoje mnoge filozofije i interpretacije, što ga čini tolerantnom i evoluirajućom religijom. Neki znanstvenici ne prepoznaju budizam kao organiziranu religiju, već kao “način života” ili “duhovnu tradiciju”. Budizam potiče svoj narod da izbjegava prepuštanje sebi, ali i samoodricanje. Buddhina najvažnija učenja, poznata kao Četiri plemenite istine, ključna su za razumijevanje religije.

Budisti prihvaćaju koncepte karme (zakon uzroka i posljedice) i reinkarnacije (kontinuirani ciklus ponovnog rođenja). Sljedbenici se budizma mogu klanjati u hramovima ili u vlastitim domovima. Budistički monasi slijede strogi kodeks ponašanja, koji uključuje celibat. Ne postoji budistički simbol, ali evoluirale su brojne slike koje predstavljaju budistička vjerovanja, uključujući cvijet lotosa, kotač dharme s osam krakova, drvo Bodhi i svastika (drevni simbol čije ime znači “dobrobit” ili “dobra sreća” na sanskrtu).

Utemeljitelj budizma

Siddhartha Gautama, utemeljitelj budizma koji je kasnije postao poznat kao Buddha, živio je tijekom 5. stoljeća pr. Kr. Gautama je rođen u bogatoj obitelji kao princ u današnjem Nepalu. Iako je imao lak život, Gautama je dirnula patnja u svijetu.

Odlučio je odustati od svog raskošnog načina života i podnijeti siromaštvo. Kad ga ovo nije ispunilo, promovirao je ideju Srednjeg puta – što znači postojanje između dvije krajnosti. Stoga je tražio život bez socijalnih oproštaja, ali i bez lišavanja.

Nakon šest godina potrage, vjeruje se da je Gautama pronašao prosvjetljenje dok je meditirao ispod stabla Bodhi. Ostatak svog života proveo je poučavajući druge o tome kako postići ovo duhovno stanje.

Povijest budizma

Kad je Gautama preminuo oko 483. pr. Kr., Njegovi sljedbenici počeli su organizirati vjerski pokret. Buddhino učenje postalo je temeljem onoga što će se razviti u budizam.

U 3. stoljeću pr. Kr., Ashoka Veliki, indijanski car, učinio je budizam državnom religijom u Indiji. Građeni su budistički samostani i poticalo se na misionarstvo.

Tijekom sljedećih nekoliko stoljeća, budizam se počeo širiti i izvan Indije. Misli i filozofije budista postali su raznoliki, tako da su neki sljedbenici ideje tumačili drugačije od drugih.

Foto: Unsplash

U šestom stoljeću Huni su napali Indiju i uništili stotine budističkih samostana, ali uljezi su na kraju protjerani iz zemlje. Islam se počeo brzo širiti u regiji tijekom srednjeg vijeka, tjerajući budizam u drugi plan.

Vrste budizma

Danas širom svijeta postoje mnogi oblici budizma. Tri glavne vrste koje predstavljaju određena zemljopisna područja uključuju:

Theravada budizam: rasprostranjen na Tajlandu, Šri Lanki, Kambodži, Laosu i Burmi

Mahayana budizam: prevladava u Kini, Japanu, Tajvanu, Koreji, Singapuru i Vijetnamu

Tibetanski budizam: prevladava u Tibetu, Nepalu, Mongoliji, Butanu i dijelovima Rusije i sjeverne Indije

Svaka od ovih vrsta štuje određene tekstove i ima malo različita tumačenja Buddhinih učenja. Postoji i nekoliko podsekta budizma, uključujući zen budizam i Nirvana budizam. Neki oblici budizma uključuju ideje drugih religija i filozofija, kao što su taoizam i Bon.

Dharma

Buddhina učenja poznata su kao dharma. Učio je da su mudrost, dobrota, strpljenje, velikodušnost i suosjećanje važne vrline.

Konkretno, svi budisti žive prema pet moralnih propisa koji zabranjuju:

 • ubijanje živih bića
 • uzimanje onoga što nije dato
 • seksualno nedolično ponašanje
 • laganje
 • korištenje droga ili alkohola

Četiri plemenite istine

Četiri plemenite istine, koje je Buddha učio, su:

 • istina patnje (dukkha)
 • istina uzroka patnje (samudaya)
 • istina o kraju patnje (nirhodha)
 • istina puta koji nas oslobađa patnje (magga)

Ovi principi zajednički objašnjavaju zašto ljudi povrjeđuju druge i kako prevladati patnju.

Osmostruki put

Buddha je poučavao svoje sljedbenike da se kraj patnje, kako je opisano u četvrtoj Plemenitoj Istini, može postići Osmerostruki put.

Bez posebnog redoslijeda, Osmostruki put budizma uči sljedeće ideale za etičko ponašanje, mentalno učeništvo i postizanje mudrosti:

 • ispravno razumijevanje (Samma ditthi)
 • ispravna misao (Samma sankappa)
 • pravi govor (Samma vaca)
 • ispravna akcija (Samma kammanta)
 • pravo na život (Samma ajiva)
 • ispravan napor (Samma vayama)
 • ispravna pažnja (Samma sati)
 • prava koncentracija (Samma samadhi)
Foto: Unsplash

Budistička sveta knjiga

Budisti štuju mnoge svete tekstove i spise. Neke od najvažnijih su:

Tipitaka: Smatra se da su ovi tekstovi, poznati kao tri košare, najranija zbirka budističkih spisa.

Sutre: Postoji više od 2000 sutri, koje su sveta učenja uglavnom prihvaćana od strane mahajanskih budista.

Knjiga mrtvih: Ovaj tibetanski tekst detaljno opisuje faze smrti.

Dalai Lama

Dalai Lama vodeći je redovnik u tibetanskom budizmu. Sljedbenici religije vjeruju da je Dalai Lama reinkarnacija prošlog Lame koji se pristao ponovno roditi kako bi pomogao čovječanstvu. Kroz povijest je bilo 14 Dalai Lama.

Dalai Lama je također upravljao Tibetom sve dok Kinezi nisu preuzeli kontrolu 1959. godine. Sadašnji Dalai Lama, Lhamo Thondup, rođen je 1935. godine.

Budistički praznici

Budisti svake godine slave Vesak, festival kojim se obilježava Buddhino rođenje, prosvjetljenje i smrt.

Tijekom svake mjesečeve četvrtine sljedbenici budizma sudjeluju u ceremoniji nazvanoj Uposatha. Ovo poštovanje omogućava budistima da obnove svoju predanost svojim učenjima.

Oni također slave budističku Novu godinu i sudjeluju na nekoliko drugih godišnjih festivala.