Što je retrogradni Merkur i što to za vas znači?

Što je retrogradni Merkur i što to za vas znači?
pixabay.jpg

Sljedeće razdoblje Merkurovog retrogradnog kretanja traje od 10. svibnja do 2. lipnja 2022. godine, dakle, to je razdoblje krenulo danas. Prema prastaroj praksi astrologije, u toj fazi na sve nas utječe retrogradni Merkur. Međutim, što to točno znači za svakoga od nas, saznajte u nastavku.

Što je retrogradni Merkur?

Prema dosadašnjim promatranjima, čini se da Merkur preko neba putuje čak tri puta godišnje. To razdoblje nazivamo trenutkom kad je Merkur u privrednom retrogradnom kretanju ili ga jednostavno nazivamo retrogradnim Merkurom. Taj drugi naziv možda je čak i zastupljeniji.

Za one koji se bave astrologijom, ova faza posebno je tradicionalno bila povezana s tim da bi se ljudi često osjećali zbunjeno i frustrirano.

Međutim, ovo je izvrsno vrijeme za razmišljanje o prošlosti, a, osim toga, kažu da je intuicija u ovim razdobljima na najvišoj razini, gdje slučajnosti mogu biti izvanredne.

Što je retrogradno kretanje?

Astronomsko objašnjenje retrogradnog kretanja počinje sa razumijevanjem da planeti u našem Sunčevom sustavu kruže oko Sunca na različitim udaljenostima i brzinama.

Dok sami kružimo oko sunca, možemo promatrati druge planete kako se kreću po našem nebu i slijede svoj put.

Ponekad nam se iz naše perspektive može činiti da je planet naglo promijenio smjer i počeo se kretati unatrag po nebu. Ovo je naravno iluzija uzrokovana položajem Zemlje u odnosu na planet, budući da planet u orbiti uvijek putuje u jednom zadanom smjeru i ne može iznenada promijeniti kurs.

Zbog toga taj fenomen nazivamo privrednim retrogradnim gibanjem jer samo izgleda kao da se planeta kreće unatrag.

Retrogradni Merkur u 2022. godini

U 2022. godini, Merkur će biti u privrednom retrogradnom kretanju tijekom sljedećih raspona datuma:

  • od 13. siječnja do 3. veljače
  • od 10. svibnja do 2. lipnja
  • od 28. prosinca 2022. do 18. siječnja 2023. godine

Imajte na umu da se ovi datumi ne održavaju na univerzalno vrijeme.

Što učiniti kada je Merkur retrogradan?

Planet Merkur upravlja komunikacijom u svim oblicima, poput pisanja, čitanja, govora i tako dalje. Osim toga, upravlja i aktivnostima usko povezanima s komunikacijom, poput pregovora i ugovora. Također regulira putovanja, automobile, dostavu i poštu.

Ne možete zaustaviti svoj život, ali u ovoj fazi biste stvari trebali planirati unaprijed; imati rezervne planove i biti spremni da vam neće sve ići po volji.

Retrogradni Merkur pravo je vrijeme za razmišljanje

Neki, za sav kaos koji se događaju njihovim životima, krive retrogradni Merkur. Međutim, ovo je dobro vrijeme da sjednete i da se osvrnete na sve ono u što ste uložili svu svoju energiju.

Na primjer, ako su vam važni obitelj i vjera, razmislite ulažete li dovoljno svoj energije u njih ili ste se previše opterećivali drugim područjima, kao što su karijera i hobi?

Gubitak ravnoteže između različitih dijelova vašeg života može uzrokovati da svi oni pate pa vam, ostati svjestan njihove povezanosti, osobito tijekom retrogradnog Merkura, može pomoći da održite ili barem bolje shvatite kako ta ravnoteža funkcionira.

Tu je najbolje odvojiti trenutak da razmislite. Retrogradni Merkur može biti izvrsno vrijeme da napravite koraku natrag i ponovo analizirate tko ste i što radite – ali bi bilo dobro da se suzdržite od bilo kakvih drastična promjena, barem sve dok retrogradnost ne završi.

Retrogradni Merkur i horoskop

Vrsta utjecaja koje osjećate u ovoj fazi također ovisi o tome u kojem ste od 12 horoskopskih znakova kad krene retrogradni Merkur.

Mnogi zagovornici astrologije vjeruju da retrogradno kretanje pokreće ciklus nesreće, ali što to zapravo znači?

Retrogradni Merkur optička je iluzija, što znači da izgleda kao da se planeta kreće unatrag od našeg pogleda ovdje na Zemlji.

Astrolozi vjeruju da bi, tijekom ovog percipiranog kretanja unatrag, tehnologija i komunikacija mogli biti poremećeni, što bi moglo narušiti nečije ljetno raspoloženje.

Neki astrolozi vjeruju da retrogradni Merkur može dovesti do: svađe s prijateljima, doživljavanja nesporazuma, narušenog putovanja logike i komunikacije, gubljenja email-ova, kašnjenja letova, anksioznosti, zabune oko projekata, glavobolje i još mnogočega.

No, kako će retrogradni Merkur utjecati na vaš horoskopski znak, čitajte u nastavku!

Retrogradni Merkur i OVAN (21. ožujka – 19. travnja)

Prije nego što impulzivno progovorite, napravite korak unatrag. Ovaj retrogradni Merkur prouzročit će tonu drame u vašem komunikacijskom sektoru, što znači da morate biti jako oprezni u pogledu onoga što šaljete e-poštom, govorite, na što postavljate pitanja ili na što pristajete. Vaše bi se odluke na kraju mogle vratiti kao boomerang i pogoditi vas u čelo. Budite posebno oprezni u pogledu svojih projekata i pokušajte ići laganim tokom kako ne biste skrenuli s tračnica. Pred kraj retrogradnosti, u glavi će vam se vrtjeti financije i kašnjenje oko prihoda. No, i to će proći.

BIK (20. travnja – 20. svibnja)

Kada su u pitanju vaše financije, uvijek volite biti na vrhu. No, nadolazeći će vas retrogradni Merkur bockati tamo gdje najviše boli. Sigurno će se pojaviti zbrka oko novca, prihoda, čekova ili vašeg posla, stoga se potrudite da ne dođete do živčanog sloma. Nažalost, Merkur će vas natjerati da shvatite da se nakon nekih planiranja ipak morate vratiti na početak. No, ne gledajte na to kao na prokletstvo – gledajte to kao na blagoslov. To vam daje priliku da svoj plan prilagodite svojim mogućnostima.

BLIZANCI (21. svibnja – 20. lipnja)

Za vas svaki retrogradni Merkur uvijek izazove vrtlog drame jer je to vaš vladajući planet. Druga stvar je ta da se ovaj retrogradni Merkur događa u vašem horoskopskom znaku, što znači da ćete na svakom koraku osjećati zbunjenost. Najbolja stvar koju možete učiniti jesti ići u toku, uzeti si vremena i vjerovati svojoj intuiciji. Pred kraj tranzita možda će vam se pojaviti anksioznost, stoga vježbajte svjesnost i odmorite se.

RAK (21. lipnja – 22. srpnja)

U ovoj fazi svemir će vam šaptati snažne i jezive poruke pune tjeskobe. To je zato što će Merkur biti retrogradan u vašem sektoru privatnosti, vlastitog vremena, tajni i snova. Na površinu će na kraju izaći neka drama iz prošlosti za koju niste znali ili ste je pokušavali sakriti od drugih. Najbolje je da se usredotočite na rješavanje negativnosti, umjesto da je nastavljate gurati pod tepih. Važi će snovi biti pakleno intenzivni, stoga poslušajte njihovo značenje.

Pri kraju ovog ciklusa, u svom ćete krugu prijateljstva primijetiti neki kaos. Tajne koje izađu na površinu mogle bi neke ljude natjerati da izađu iz vašeg života. Ipak, ostanite u svom integritetu i nemojte se hraniti lošom energijom.

Retrogradni Merkur i LAV (23. srpnja – 22. kolovoza)

Od svih horoskopskih znakova, vi ćete u ovoj nadolazećoj retrogradnoj fazi Merkura možda čak i uživati. Ona će se također vrtjeti u vašim sektoru prijateljstva, udruga i zajednica. Iako postoji vjerojatnost pojave drame unutar vašeg društvenog kruga, postoji i šansa da ćete se sa svojom ekipom čak više zabaviti.

Ako se ponovo želite povezati sa starim poznanikom ili čak bivšim partnerom, ovo je možda najbolji trenutak da to učinite. Međutim, pred kraj retrogradne faze Merkura doživjet ćete uragan koji će pogoditi vaš profesionalni život pa se potrudite ostati u kontroli.

DJEVICA (23. kolovoza – 22. rujna)

Ovaj specifični retrogradni Merkur prouzročit će vam zbrku oko karijere i javnog statusa. Stoga, u sljedeća tri tjedna očekujte česte glavobolje. Dajte sve od sebe da ne budete pod stresom. Na ovu fazu gledajte kao na priliku da pomaknete svoja jedra i krenete u boljem smjeru.

VAGA (23. rujna – 22. listopada)

Na početku ove faze primijetiti ćete razne vrste zbrke oko svojih planova, projekata ili putovanja. Možda ste mislili da imate sve pod kontrolom, ali u ovoj fazi stiže vam mali kaos. Kasnije u ovom razdoblju, taj će kaos pogoditi vašu imovinu, ulaganja ili nagodbe, a postoji i vjerojatnost da ćete biti u čestim svađama sa svojim partnerom.

Retrogradni Merkur i ŠKORPION (23. listopada – 21. studenog)

Škorpioni, pripremite se cijeli vrtlog emocija u ovoj retrogradnoj fazi Merkura. Na početku ćete primijetiti da vi i poslovni ili ljubavni partneri niste na istoj valnoj duljini, posebno oko onoga što dijelite, dajete i primate. Odnosi s vašim poslovnim ili ljubavnim partnerima mogao bi duboko utjecati na vašu imovinu, ulaganja ili nagodbe, pa čak i na intimnost i zadovoljavanje vaših potreba. Kasnije u tranzitu, te će se stvari još više događati, stoga dajte sve od sebe da budete ljubazni i izravni, umjesto da odmah krećete u svađu.

STRIJELAC (22. studenoga – 21. prosinca)

Ovaj retrogradni Merkur privući će iznimno pozornost na vaše odnose s drugim ljudima i na to jeste li na istoj valnoj duljini. Mogli biste čak primijetiti da vam se u glavi često vrte bivši partneri i da vam je stalno na umu netko iz vaše prošlosti.

Ako želite posegnuti za ponovnim povezivanjem – ili u najmanju ruku zakopati ratne sjekire, oprostiti i krenuti dalje – ovo je za to najbolja faza.

Kasnije u ovom tranzitu, zbunjenost će zahvatiti jedno od dva područja: ili vašu karijeru ili vašu fizičku rutinu i zdravlje. Izbjegavajte donošenje impulzivnih odluka.

JARAC (22. PROSINCA – 19. SIJEČNJA)

Retrogradno ludilo Merkura moglo bi vam uzrokovati značajna kašnjenja, dramu ili zbrku oko projekata na poslu ili kolegama i suradnicima. Očekujte puno revizija, puno pogrešne komunikacije i mnogo glavobolje. Međutim, pri kraju retrogradne faze Merkura, primijetit ćete da pronalazite maglu oko svojih strasti i osobnog života.

Mogli bi ste se uloviti kako razmišljate o ljudima koji više nisu u vašem životu. Ako se želite ponovo povezati s bivšim – učinite to, ali nikako nemojte završiti u krevetu. Za one koji dejtaju, možda biste kod svog partnera mogli primijetiti drugačije ponašanje.

VODENJAK (20. siječnja – 18. veljače)

Vas romantični život gori u plamenu. Na svakom koraku nalazit ćete na zbrku oko spojeva. Ako već imate nekoga, očekujte da iskra koju ste imali ili planovi kojima ste se veselili, skrene s puta. Dajte sve od sebe da budete ljubazni, a ne drski. Retrogradni Merkur mogao bi vam prirediti vraćanje bivših partnera i suočavanje sa starim plamenovima. Ako se s nekim želite ponovo povezati, samo naprijed. Na kraju ovog tranzita vjerojatno će vam se prikrasti drama oko kuće, obitelji ili nekretnina.

RIBE (19. veljače – 20. ožujka)

Ako ste imali vrlo specifične planove koje ste željeli dodatno unaprijediti, oni bi se iznenada mogli odgoditi. S druge strane, mogli biste shvatiti da nešto nije onako kako se čini i da je posvuda prisutno pogrešno komuniciranje. Međutim, tom problemu pristupite smirenim i sabranim pristupom i izbjegavajte biti mrzovoljni. Kasnije u tranzitu, primijetiti ćete poteškoće oko pisanja, govora ili ugovaranja.