Zmijonosac kao 13. znak zodijaka u horoskopu

zmijonosac
pixabay.jpg

Ako ste rođeni u vremenu između 30. studenog i 18. prosinca, velike su šanse da sunce na vaš rođendan prolazi ispred zviježđa Zmijonosac. Vjerojatno ste u šoku znajući da se Zmijonosac ne pojavljuje među ostalim znakovima na stranicama horoskopa.

No, zašto je to tako? To je zato što je Ophiuchus zviježđe zodijaka – a ne znak. Pojas ovog znaka proteže se nekih 8 stupnjeva sjeverno i južno od ekliptike i proteže se ukupno 16 stupnjeva u širinu. A sazviježđa nisu ravnomjerno raspoređena duž ovog pojasa na našem nebu. Čitajte dalje kako biste saznali više o astrološkim znakovima naspram astronomskih zviježđa, kada i gdje locirati Zmijonosca, nešto o njegovoj mitologiji, znanosti i još mnogo toga.

Znakovi vs. sazviježđa

Postoji katastar koji nebo dijeli na parcele, a one astronomima pomažu da identificiraju položaj zvijezda, planeta i objekata u nebeskoj sferi. Ove parcele nazivamo sazviježđa, a to su skupine zvijezda koje odgovaraju nebeskoj mitologiji naslijeđenoj iz antičke Grčke. Neki su poznatiji od drugih. Rijetko kada možete čuti za zviježđa Camelopardalis, Sagitta ili Boötes; drugi, međutim, poput Strijelca, Bika ili Jarca puno su poznatiji.

Potonja su zviježđa zodijaka, od grčkog zoodiakos, što znači “životinjski kotač”, iako su u ovu skupinu svrstani Vaga, Djevica, Blizanci i Vodenjak.

Iza Sunca se nalaze zvijezde, iako ih ne možemo vidjeti zbog raspršenja svjetlosti u Zemljinoj atmosferi. Ali kad bismo ih mogli vidjeti, rekli bismo da je Sunce u bilo koje doba godine “u” nekom od zodijačkih sazviježđa, budući da se na svom godišnjem putovanju čini da naša zvijezda uvijek zauzima jednu od tih parcela. A kada kažemo da je netko Bik ili Strijelac, mislimo na to da je sazviježđe Sunca bilo “unutar” tog sazviježđa u trenutku njihova rođenja. Stoga horoskopski znak nije ništa više od astronomske reference na položaj Sunca na nebu s obzirom na pozadinske zvijezde.

Osim već poznatih znakova, navodno postoji i Zmijonosac

Međutim, ti horoskopski znakovi nisu dobro kalibrirani. Upotrijebimo li nebesku planisferu, vidjet ćemo da između 30. studenog i 18. prosinca Sunce zauzima jedno od onih manje poznatih zviježđa: Zmijonosca. Oni koji su rođeni između ovih datuma su, nužno, upravo ovaj horoskopski znak.

Ako nastavimo promatrati odnos između položaja Sunca i pozadine zvijezda, vidjet ćemo da se malo poklapa s kalendarom znakova na koje smo navikli:

ZnakPočetakKraj
Jarac19. siječnja15. veljače
Vodenjak16. veljače11. ožujka
Ribe12. ožujka18. travnja
Ovan19. travnja13. svibnja
Bik19. svibnja19. lipnja
Blizanci20. lipnja20. srpnja
Rak21. srpnja9. kolovoza
Lav10. kolovoza15. rujna
Djevica16. rujna30. listopada
Vaga31. listopada22. studenog
Škorpion23. studenog29. studenog
Zmijonosac30. studenog17. prosinca
Strijelac18. prosinac18. siječnja

Zašto se Zmijonosac ne pojavljuje kao zodijačko zviježđe u horoskopu? Zašto se datumi ne poklapaju?

Razlog je taj što je prije 2500 godina, kada je horoskop nastao u drevnom Babilonu, Sunce prolazilo kroz svako od zodijačkih zviježđa na različite datume nego danas, otprilike četiri tjedna ranije.

Moderni astronomi računaju da danas Sunce u Ovna ulazi 19. travnja svake godine. Ali zbog Zemljine aksijalne precesije, Sunce je poput sata koji svake godine zaostaje za otprilike četvrt sata. Tijekom mnogih stoljeća to se kašnjenje gomilalo i sada Sunce u Ovna ulazi gotovo mjesec dana nakon datuma koji su Babilonci zabilježili i što pokazuju današnji horoskopi.

Tada bi se moglo reći da horoskop svake osobe zapravo odgovara znaku koji neposredno prethodi onom koji obilježava njihov današnji horoskop. Ali ni to nije istina. Sunce provede samo tjedan dana prelazeći preko Škorpiona, dok u Djevici provede mjesec i pol; ova vremena prolaska su sada ista kao i prije 2500 godina i uvelike se razlikuju od podjele jednog mjeseca za svaki znak horoskopa koju su proizvoljno utvrdili babilonski astrolozi, a koji su odlučili odbaciti Zmijonosca i zadržati zaokruženiji broj od 12 znakova, kao u 12-mjesečnom kalendaru.

Praćenje tog kalendara omogućilo je babilonskim astrolozima predviđanje kada dolazi ljeto ili pravo vrijeme za žetvu. Moć koju im je to dalo u društvu navela ih je da prošire svoja predviđanja kako bi uključili događaje, kao što su rezultat neke bitke ili osobnost nekog pojedinca – i to sve na temelju njihovog horoskopskog znaka.

Zmijonosac – kada i gdje ga locirati?

Najbolje vrijeme za promatranje Zmijonosca je tijekom ljeta na sjevernoj hemisferi. Sa sjeverne hemisfere, krajem srpnja i početkom kolovoza, ovo zviježđe je vidljivo visoko na južnom nebu u noć i rano navečer. Vidi se i na jugozapadnom nebu u jesenskim večerima na sjevernoj hemisferi.

Ovo prilično veliko zviježđe ispunjava područje neba sjeverno od zviježđa Škorpion i južno od zviježđa Herkules. Glava Zmijonosca označena je zvijezdom Rasalhague (Alpha Ophiuchi). Zmijonosac je u legendi i na nebu spojen sa zviježđem Zmije. Ako nema svjetlosnog zagađenja, možda ćete otkriti da je ovo sazviježđe koje izgleda kao ono što bi i trebalo biti: veliki tip koji drži zmiju. Ime Zmijonosac, odnosno Ophiuchus, dolazi od dvije grčke riječi koje znače zmija i držanje.

Zviježđa i njegove legende

Osnova astrologije ne odgovara promatranjima stvarnog svijeta. To je izum koji se nikada nije slagao s kretanjem zvijezda, čak ni na samom početku. Nema više koristi od alternativnog kalendara, s nekoliko mjeseci koji odgovaraju mitološkim figurama. Ono što možemo učiniti u vezi horoskopa jest promatrati oblike njegovih zviježđa – koja se na nebu uvijek vide na južnom horizontu na sjevernoj hemisferi (i na sjevernom horizontu na južnoj hemisferi) — i prisjetiti se njihovih zanimljivih legendi.

Zanimljivo bi bilo promatrati Zmijonosca – koji je u mitologiji poznatiji kao ”lovac na zmije” i predstavljen  je kao heroj koji se bori s reptilom. Upravo kada se “Ophiuchus” rađa, Sunce prolazi ispred tog zviježđa: dok je dan, njegove se zvijezde ne mogu vidjeti.

Strijelac je jedno od zviježđa najbogatijih astronomskim objektima. Teleskopom možete otkriti maglice kao što su Trifid ili Lagoon i veliki broj zvjezdanih skupova.

Bik se ističe zahvaljujući svojoj najsjajnijoj zvijezdi, Aldebaranu. To je div kojeg je, zbog svoje crvene boje koja predstavlja jedno od očiju životinje, lako prepoznati golim okom. Na samoj njenoj kralježnici, također bez optičke pomoći, možete vidjeti skupinu zvijezda Plejade.

Istočno od Bika naći ćete zviježđe Blizanaca u kojem su dvije zvijezde prve magnitude, Castor i Pollux, identificirane kao glave dvaju blizanaca što i predstavljaju.

Nešto istočnije od Blizanaca možete uočiti Lava, jedno od zviježđa s najprepoznatljivijim oblikom u cijelom katalogu. Mnoge su ga civilizacije prepoznale kao zviježđa nebeskog lava koji čuči. Jedna od njegovih zvijezda, Regulus, ističe se kao jedna od najsjajnijih na cijelom nebu. Ponekad se može uočiti da zvijezde padalice zrače iz zviježđa Lava, koje proizvodi plodna kiša meteora Leonid.

Zodijačka sazviježđa neće nam pomoći u predviđanju budućnosti. Ipak, ona su savršena izlika da pobjegnemo od svjetala gradova i naseljenih središta i uživamo u predivnoj noći promatranja.