Kako saznati vaš podznak i koje je njegovo značenje?

Koji je vaš podznak i što on označava?
Foto: Unsplash/Nastya Dulhiier

Podznak može mnogo toga reći o nama. Koliko ste puta upoznali nekog i nakon kratkog vremena osoba vam je postavila pitanje – Što si u horoskopu? Horoskopski znak i dnevni horoskop česte su teme svakodnevnih razgovora kojima pokušavamo sami sebe i osobe s kojima dolazimo u kontakt svrstati u određene kategorije. Modeli koji nam služe da unaprijed odredimo tipove ličnosti korisni su za život jer nam olakšavaju funkcioniranje u društvu, te nam pružaju određeni set obrazaca kojima utvrđujemo „kakav je tko“ i što od njega možemo očekivati. 

No, je li kategoriziranje osoba po horoskopskom, odnosno sunčevom znaku najbolja strategija za određivanje nečije osobnosti? Iako je horoskop veoma popularan oblik svrstavanja osoba u zadane okvire, često je to vrlo površan način profiliranja koji može ali i ne mora biti točan. Bikovi su tvrdoglavi, Vodenjaci ekscentrični, Strijelci su avanturisti a Rakovi osjećajni – jeste li se pronašli u nekim od ovih opisa? Vrlo vjerojatno jeste, no ponekad vam se čini da to nije potpuno cjelovit opis vašeg karaktera. 

Značenje podznaka je kako nas drugi vide?

Ponekad nas on ipak više određuje naš nego sunčev znak, pa ćemo prijateljici koja je Riba u horoskopu, nježna, osjećajna i romantična, reći da se često ponaša kao da je diva i da uvijek voli biti u centru pažnje. Vrlo je vjerojatno da je vaša prijateljica u podznaku Lav, koji nije bez razloga prozvan kraljem zodijaka.

Kako saznati svoj podznak?

Možete ga lako saznati ako osim datuma i mjesta rođenja znate i u koliko ste sati rođeni. Osim znaka i podznaka, natalna karta će vam otkriti još veću paletu karakteristika koji se skrivaju u vašoj osobnosti. Osobni horoskop je zapravo individualni pristup horoskopu koji vam pruža mapu različitih osobina i obrazaca, odnosno potencijal koji svaka osoba nosi u sebi, a određuje ju položaj planeta u znakovima i astrološkim kućama prilikom rođenja. Tako će primjerice, osim znaka i podznaka veliku ulogu u određivanju nečijih karakteristika igrati i znak u kojem je prilikom rođenja smješten Mjesec.

No vratimo se ponovno podznaku, koji je zapravo točka na istočnom horizontu naše natalne karte prilikom rođenja, te za razliku od sunčeva znaka vrlo često na precizniji način opisuje naš izgled i ponašanje, odnosno kako nas drugi vide. 

Karakteristike podznaka

Podznak u znaku Ovna, čiji je vladajući planet Mars, odlikuje ratobornost i samoinicijativnost. Ovnovi imaju mladenački izgled, često svijetlu ili crvenu kosu i vrlo su energični. 

Podznak u Biku čiji je vladar senzualna Venera ima tamnije oči i kosu, ugodan glas i zaokruženo lijepo lice. Vrlo su poduzetni i prizemljeni.

Blizanca ćete, osim po britkom humoru i ubrzanom hodu, prepoznati i po dugim nogama, rukama i prstima! 

One s podznakom u Raku, čiji je vladajući planet Mjesec, odlikuje sanjarski pogled, te velike i oble oči. 

Podznak u Lavu daje osobi veliko samopouzdanje, kraljevsko držanje, a ove osobe najčešće imaju valovitu, bujnu kosu koja je nalik lavljoj grivi. 

Djevice u podznaku vrlo su uredne, pouzdane i sumnjičave prema drugima. Skladno su građene, lijepih i pravilnih crta lica, te imaju tamnu kosu i oči. 

Diplomatične Vage uglavnom su najelegantnije osobe u prostoriji, imaju izrazito skladne crte lica, velike oči i lijep glas.

Škorpioni su najčešće tamnokosi, atletski građeni te zrače izrazitim osobnim magnetizmom. 

S druge strane, u Strijelcu, kojim vlada Jupiter, osobi će dati avanturistički duh i filozofsku narav. Izgledom su visoki, svijetle kose i puti te imaju duguljasto lice.  

Jarac čiji je vladar Saturn osobama daje veliku samodisciplinu, upornost ali i suzdržanost. Izgledom su većinom nižeg rasta, tamne kose i markantnih, oštrih crta lica.

Podznak u Vodenjaku osobu čini jako društvenom, inteligentnom ali i ekscentričnom. Vodenjaci većinom imaju lijepe crte lice, visoki su i privlačni. 

Ribe u podznaku kojim vlada maštoviti Neptun izrazito su osjetljive i romantične. Imaju oblo lice, velike, često svijetle oči i senzualne usne.