Wok recepti: 5 najukusnijih varijacija

Wok recepti koji će očarati svako nepce
unsplash.jpg

Tražite zabavan, ali brz način da napravite jelo koje je uz to sve i toliko ukusno da će očarati svako nepce? Wok recepti upravo vam tu mogu pomoći i osvježiti vaš tjedni meni. Na ovaj način možete iskoristiti jeftine sastojke kao što su ostaci kuhane riže, smrznuto povrće i tjestenina. Ovo su neki zanimljivi wok recepti koji će vam pomoći da na brz i lak način postignete preukusnu večeru koja će zadiviti baš svakoga. Čitajte u nastavku!

Što ako nemate wok?

Za kuhanje u woku (ili miješanje u tavi od lijevanog željeza) potrebno je zagrijati ulje za kuhanje na vrlo visokoj temperaturi kako bi se sastojci brzo skuhali. Iz tog razloga, ovi wok recepti zahtijevaju da koristite vrstu ulja koja je pogodna za kuhanje na jakoj vatri.

Ulja u ovoj kategoriji uključuju rafinirano ulje avokada, bademovo ulje, kukuruzno ulje, ulje kanole, ulje sjemenki grožđa, ulje kikirikija, šafranovo ulje, sezamovo ulje i suncokretovo ulje.

Prije dodavanja ulja uvijek zagrijte tavu – znat ćete da je dovoljno vruće kad kap vode u nekoliko sekundi ispari na površini tave. Nakapajte ulje i pustite ga da se zagrije prije nego što dodate hranu.

Ukusni wok recepti

Šangajski prženi rezanci s piletinom

Šangajske rezance s tanko narezanom piletinom, kupusom, lukom, češnjakom i ukusnim umakom brzo i jednostavno možete pripremiti kod kuće, što ih čini idealnim za užurbane dane u tjednu. Ovi wok recepti takvi su da jednom kad se kušaju, teško im se oduprijeti. Ako ne možete pronaći pakirane svježe šangajske rezance, možete ih zamijeniti japanskim udon rezancima.

Sastojci:

  • cca 250 g pilećih prsa

Za marinadu:

  • 2 žličice tamnog sojinog umaka
  • 2 žličice kineskog rižinog vina
  • svježe mljeveni crni ili bijeli papar
  • prstohvat kukuruznog škroba

Za prženje:

  • oko 250 g svježih šangajskih rezanaca
  • 1 i pola žličice sezamovog ulja
  • 6 žlica ulja
  • 1 veći češanj usitnjenog češnjaka
  • 1 šalica nasjeckanog kupusa
  • soja umak, sol ili šećer
  • 1 žlica hoisin umaka, pomiješana s 1 i pol žlice vode
  • 1 srednji mladi luk, izrezan na komade

Priprema:

Skupite sve sastojke. Piletinu narežite na kockice veličine dovoljne za zalogaj, a možete ih narezati i na tanke kriške ili trakice.

U velikoj zdjeli pomiješajte tamni umak od soje, rižino vino, sol, papar i kukuruzni škrob.

Dodajte komade piletine, okrećite ih da se dobro oblože smjesom i ostavite da se mariniraju na sobnoj temperaturi 20 minuta povremeno miješajući, dok pripremate ostatak sastojaka za prženje.

Kuhajte rezance u velikom loncu kipuće vode, često miješajući da se odvoje. Temeljito ih ocijedite. Isperite hladnom vodom da se ohlade, prelijte sezamovim uljem i ostavite ih sa strane.

U woku ili tavi zagrijte 2 i pol žlice ulja na srednje jakoj do jakoj vatri. Kad ulje počne svjetlucati, dodajte češnjak. Pržite i miješajte dok ne počnete osjećati miris, dakle oko 30 sekundi.

Dodajte piletinu. Pržite dok komadi ne pobijele i budu gotovo kuhani, dakle oko 5 minuta. Prebacite piletinu i češnjak na tanjur.

Zagrijte 2 žlice ulja u woku. Kad ulje svjetluca, dodajte kupus. Miješajući pržite dok se ne spusti, dakle oko 2 minute. Po želji uz miješanje začinite s malo sojinog umaka i šećera. Prebacite na tanjur s piletinom i češnjakom.

Zagrijte preostalu jednu i pol žlice ulja u woku. Kad ulje svjetluca, dodajte rezance. Miješajući pržite dok rezanci ne budu premazani uljem i pazite da se ne lijepe za tavu.

U smjesu dodajte hoisin umak kako biste premazali rezance. Po želji začinite solju ili sojinim umakom. U wok vratite kuhanu piletinu i kupus te dobro promiješajte.

Maknite s vatre i pomiješajte s mladim lukom. Poslužite vruće!

Varijacija wok recepta

Ovaj wok recept koristi piletinu kao jedan od glavnih sastojaka, ali umjesto nje možete koristiti svinjetinu ili govedinu, ali s malo drugačijom marinadom: pomiješajte 1 žlicu svijetlog sojinog umaka, pola žlice tamnog sojinog umaka, 1 žličicu šećera, pola žličice kukuruznog škroba i pola žlice rižinog vina. Dodajte svinjetinu ili govedinu i marinirajte 15 do 30 minuta prije kuhanja.

Pržena mljevena puretina

Ovaj wok recept možete pripremiti u samo 30-ak minuta, a jeftine sastojke možete pretvoriti u najfiniju večeru ikad. Uz smrznutu mljevenu piletinu, jelu možete dodati i bilo koje drugo šareno povrće koje imate u hladnjaku ili zamrzivaču. Ovi wok recepti ne zahtijevaju namirnice koje se teško pronalaze, a većinu već i imate kod kuće.

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • oko 450 g mljevene puretine
  • 1 srednji luk
  • 1 šalica brokule narezane na sitne kockice
  • 1 crvena paprika narezana na kockice
  • 2 češnja usitnjenog češnjaka
  • 2 žlice soje
  • crni mljeveni papar
  • ¼ šalice nasjeckanog mladog luka
  • smeđa riža

Priprema:

U tavu dodajte 1 žlicu maslinovog ulja. Dodajte mljevenu puretinu i pržite je 5 do 7 minuta, a dok kuhate lomite lopaticom ili drvenom žlicom. Kada je gotovo, smjesu premjestite na tanjur i ostavite sa strane dok pirjate povrće.

U tavu dodajte preostalu žlicu maslinovog ulja zajedno s narezanim lukom. Pirjajte na srednje jakoj vatri uz često miješanje, oko minute. Dodajte brokulu i crvenu papriku narezanu na kockice. Nastavite kuhati 3-4 minute i miješajte dok povrće ne počne mekšati.

Dodajte sitno mljeveni češnjak i nastavite pirjati još jednu minutu. Zatim vratite mljevenu puretinu natrag u tavu.

Dodajte soja umak i nastavite kuhati i miješati još par minuta, dok se puretina ne zagrije i sve ne povrće sjedini. Začinite paprom i na vrh stavite mladi luk. Poslužite preko kuhane smeđe riže.

Varijacija wok recepta

Ovaj wok recept jednako dobro ide uz mljevenu piletinu ili mljevenu svinjetinu, a također je dobra i uz smrznuti grašak, mrkvu i narezane gljive. Ako volite ljuto, dodajte malo ljutog umaka ili čili paste.

Wok recepti – pržena riža od rajčice s jajima

Kad je u pitanju pržena riža u azijskom stilu, možda nećete pomisliti na rajčice, ali slatko voće ovom jednostavnom jelu daje poseban okus. Ovaj wok recept obuhvaća i mladi luk, jaja, soja umak i sezamov umak, a dobar je način i da iskoristite ostatke kuhane riže iz hladnjaka. Može se složiti u samo 20 minuta.

Sastojci:

  • 3 velika jaja
  • pola žličice azijskog sezamovog ulja
  • pola žličice soli
  • crni ili bijeli papar
  • 3 žlice kikirikijevog ili biljnog ulja
  • 1 srednji luk (nasjeckan)
  • 3 i pol šalice kuhane bijele riže dugog zrna
  • 3 srednje rajčice narezane na male komade
  • 2 nasjeckana zelena luka
  • 1 žlica sojinog umaka

Priprema:

Skupite sastojke. U manjoj posudi umutite jaje sa sezamovim uljem, solju i paprom.

Dodajte 1 žlicu ulja od kikirikija u prethodno zagrijani wok, naginjući wok i miješajući ulje tako da prekrije sve dno.

Kad je ulje vruće, dodajte smjesu od jaja. Kuhajte miješajući dok se lagano ne izmiksaju, ali da ne budu presuha.

Izvadite jaja, ostavite sa strane i očistite tepsiju.

Zagrijte preostale 2 žlice ulja u woku, ponovno nagnite wok tako da ulje prekrije dno. Kad je ulje vruće, dodajte nasjeckani luk. Miješajući pržite oko 2 minute, dok luk ne omekša.

Dodajte rižu, raširite je u tavi. Pustite da kratko kuha, a zatim okrenite i miješajte dok se potpuno ne zagrije, dakle oko 3 minute.

Dodajte rajčicu i miješajući pržite oko minutu, postupno je unoseći u rižu.

U tavu vratite jaja i promiješajte da se pomiješaju s rižom i rajčicama. Umiješajte zeleni luk i soja sos. Kušajte i po želji dodatno začinite solju, paprom i sezamovim uljem. Poslužite odmah i uživajte!

Wok recepti – niskokalorična pržena govedina s brokulom

Govedina i prženje od brokule premazano slanim umakom klasično je kinesko-američko jelo. Zasitno je, punog je okusa i puno proteina i povrća.

Sastojci:

  • oko 450 g bifteka
  • 2 žlice kukuruznog škroba
  • ¼ žličice soli
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 2 češnja nasjeckanog češnjaka
  • pola šalice vode
  • 4 šalice cvjetova nasjeckane brokule
  • pola šalice juhe od povrća
  • ¼ šalice sojinog umaka
  • 1 žlica prženih sjemenki sezama

Priprema:

Skupite sastojke i odrezak narežite na tanke trakice.

Dodajte narezanu govedinu u veliku plastičnu vrećicu i ulijte 1 žlicu kukuruznog škroba i sol. Protresite vrećicu da se sastojci pomiješaju dok se govedina dobro ne obloži smjesom.

Na velikoj tavi ili u woku zagrijte sezamovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte govedinu i pržite oko 4 minute, dok ne dobije ružičastu boju. Izvadite govedinu iz tave, stavite je u zdjelu i ostavite sa strane.

U tavu ili wok dodajte češnjak i kuhajte 1 minutu dok ne bude vrlo aromatičan, ali pazite da ne zagori. Pažljivo dodajte vodu i brokulu. Nastavite kuhati brokulu 4 do 5 minuta dok ne postane svijetlo zelena i ne omekša.

Dok se brokula kuha, preostalu 1 žlicu kukuruznog škroba dobro umutite u manjoj posudi s juhom od povrća i soja umakom. Dodajte ovaj soja umak i govedinu natrag u tavu.

Kuhajte cijelu smjesu još 1 do 2 minute dok se umak ne zgusne. Maknite s vatre. Prebacite u zdjelu za posluživanje i po želji pospite prženim sjemenkama sezama.

Wok recepti – škampi s kineskim zelenim povrćem

Meso škampa vašem jelu daje posebnu aromu i okus koji posebno vole djeca. Ovaj se wok recept može pripremiti u samo nekoliko minuta, a izvrstan je način da zadovoljite svoje nepce i želudac.

Sastojci:

  • oko 300 g očišćenih škampa
  • 1 žlica kineskog rižinog vina
  • pola žličice soli
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • oko 250 g kineskog povrća, kao što je bok choy
  • oko 120 g svježih gljiva
  • 2 žlice biljnog ulja ili ulja od kikirikija za prženje
  • 2 tanke oguljene kriške đumbira
  • 1/4 žličice soli
  • 1/4 šalice pileće juhe
  • pola žličice šećera
  • 1 žlica svijetlog sojinog umaka
  • svježi mljeveni papar
  • 1 žličica kukuruznog škroba, pomiješana s 2 žličice vode

Priprema:

Skupite sve sastojke. Ako koristite smrznute škampe, odmrznite ih u hladnjaku. Operite škampe pod hladnom vodom i osušite papirnatim ručnicima.

Stavite škampe u veliku zdjelu i dodajte rižino vino, pola žličice soli i 1 žlicu kukuruznog škroba, miješajući u jednom smjeru (da se marinada ravnomjerno rasporedi).

Stabljike bok choya nasjeckajte dijagonalno, a listove poprijeko na komade od oko 2 cm.

Gljive obrišite krpom i narežite na tanke ploške. Ako koristite kineske sušene gljive, potopite ih u vruću vodu 20 minuta da omekšaju. Omekšale gljive ocijedite, uklonite peteljke i narežite na četvrtine.

Zagrijte wok i dodajte 2 žlice ulja. Kad je ulje vruće, dodajte đumbir. Miješajući pržite oko 30 sekundi, dok ne postane aromatično.

Zatim dodajte škampe i pržite dok ne porumene. Kuhane škampe izvadite iz tave.

Po potrebi dodajte još malo ulja tako da u woku bude oko 1 i pola žlice. Dodajte bok choy, gljive i ¼ žličice soli. Miješajte oko minutu vremena. Ako vam se povrće u ovom trenutku čini malo suho, dodajte malo vode ili rižinog vina. Dodajte pileću juhu, poklopite i kuhajte još 2 minute.

U tavu vratite škampe. Dodajte šećer, soja sos i papar.

Smjesu kukuruznog škroba/vode brzo promiješajte i dodajte u sredinu smjese, miješajući da se zgusne. Kuhajte i miješajte još minutu.

Po želji jelo poslužite vruće s rižom. Uživajte!

Ovi wok recepti neće vam oduzeti mnogo vremena i energije, ali sigurno vas neće ostaviti praznog želuca. Takvi su da se njima možete igrati i dodavati neke namirnice po želji, pa čak kreirati i vlastiti wok recept.