Božićni deserti koji će oduševiti svako nepce (Top 4)

Božićni deserti koji će oduševiti svako nepce (Top 4)

Stižu nam naši najdraži blagdani kada pečemo razne slastice i jela kako bismo začinili obiteljsku atmosferu i pohvalili se svojim kulinarskim umijećem. Božićni deserti čine veliki dio blagdanskog užitka. Stoga smo za vas pripremili neke od recepata za neodoljive božićne deserte koji će oduševiti svako nepce.

Najbolji božićni deserti

Pahuljice od maslaca

Sastojci (za 36 kolačića):

  • pola šalice višenamjenskog brašna
  • četvrtina čajne žličice soli
  • četvrtina čajne žličice mljevenog cimeta
  • 1 šalica maslaca
  • 2 žlice omekšanog krem sira
  • 1 šalica bijelog šećera
  • 1 žumanjak
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 čajna žličica naribane narančine kore

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva C. Pomiješajte zajedno brašno, sol i cimet i staviti to na stranu za kasnije.

U srednjoj posudi umutite maslac i krem sir. Dodajte šećer i žumanjak; tucite dok ne postane svijetlo i pahuljasto. Umiješajte vaniliju i koricu naranče. Postupno umiješajte suhe sastojke. Prešu za kolačiće ili dresir vrećicu napunite tijestom i oblikujte kolačiće na nepremazanom plehu.

Pecite 12 do 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici, ili dok kolačići ne porumene na vrhovima i na dnu. Odmah izvadite iz kalupa za kolačiće da se ohladi na rešetkama. Uživajte u ovom ukusnom božićnom desertu.

Torta od brusnica i kave

Sastojci (za 12 porcija):

  • ⅔ šalice smeđeg šećera
  • ⅓ šalice maslaca
  • ¼ šalice brusnica
  • pola šalice nasjeckanih pekan oraha
  • pola šalice maslaca
  • ¾ šalice bijelog šećera
  • 2 jaja
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica kiselog vrhnja
  • pola šalice višenamjenskog brašna
  • pola žličice praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • pola žličice mljevenog cimeta
  • ¼ žličice soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva C. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sol. Stavite na stranu.

U loncu na srednjoj vatri pomiješajte smeđi šećer i 1/3 šalice maslaca. Pustite da zavrije, a zatim ulijte na dno kalupa. Pospite brusnicama i pekanima.

U velikoj zdjeli umutite maslac i 3/4 šalice šećera dok ne postane svijetlo i pahuljasto. Umutite jedno po jedno jaje, a zatim umiješajte vaniliju. Umiješajte naizmjence smjesu brašna s kiselim vrhnjem. Ulijte smjesu u pripremljenu tepsiju.

Pecite u zagrijanoj pećnici 60 minuta, odnosno dok čačkalica ubodena u središte torte ne izađe čista. Poslužite toplo. Uživajte u ovom ukusnom božićnom desertu.

Talijanski Ricotta Cheesecake

Sastojci (za 8 porcija):

  • šalica omekšanog krem sira
  • 2 šalice ricotta sira
  • pola šalice bijelog šećera
  • 4 jaja
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 3 žlice kukuruznog škroba
  • 3 žlice brašna
  • pola šalice maslaca, rastopljenog i ohlađenog
  • 1 litra kiselog vrhnja

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva C. Lagano podmažite kalup.

U zdjeli pomiješajte krem sir i ricotta sir dok se dobro ne sjedine. Umiješajte šećer, jaja, limunov sok, vaniliju, kukuruzni škrob, brašno i maslac. Na kraju dodajte kiselo vrhnje i promiješajte. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup.

Pecite u zagrijanoj pećnici 1 sat; isključite pećnicu i ostavite još 1 sat. Prije posluživanja stavite da se potpuno ohladi u hladnjaku.

Torta s malinama i bijelom čokoladom

Sastojci (za 16 porcija):

  • 1 šalica čokoladnih mrvica za kekse
  • 3 žlice bijelog šećera
  • ¼ šalice rastopljenog maslaca
  • paket smrznutih malina
  • 2 žlice bijelog šećera
  • 2 žličice kukuruznog škroba
  • pola šalice vode
  • 2 šalice komadića bijele čokolade
  • pola šalice vrhnja za kavu
  • šalica omekšanog krem sira
  • pola šalice bijelog šećera
  • 3 jaja
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

Za ovaj božićni desert, u srednjoj posudi pomiješajte mrvice kolačića, 3 žlice šećera i otopljeni maslac. Utisnite smjesu na dno kalupa.  

U loncu pomiješajte maline, 2 žlice šećera, kukuruzni škrob i vodu. Pustite da zavrije i nastavite kuhati 5 minuta ili dok umak ne postane gusti. Procijedite umak kroz mrežasto cjedilo da uklonite sjemenke malina.

Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva C. U metalnoj posudi iznad tave s ključalom vodom otopite komadiće bijele čokolade s vrhnjem za kavu, povremeno miješajući dok ne postane glatka.

U velikoj zdjeli pomiješajte krem ​​sir s pola šalice šećera dok smjesa ne postane glatka. Umutite jedno po jedno jaje. Umiješajte vaniliju i otopljenu bijelu čokoladu. Polovicu tijesta prelijte preko kore. Na tijesto prelijte 3 žlice umaka od malina. Preostalo tijesto za cheesecake ulijte u kalup, a po vrhu ponovno žlicom prelijte 3 žlice umaka od malina. Zavrtite tijesto vrhom noža kako biste stvorili mramorni efekt.

Pecite 55 do 60 minuta, odnosno dok se fil ne stegne. Ohladite, pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak 8 sati prije nego što izvadite iz posude. Poslužite s preostalim umakom od malina. Uživajte u ovom ukusnom božićnom desertu.

Nadamo se da će vam ovi božićni deserti uljepšati blagdane i oduševiti vaše obitelji!