Young adult knjige u kojima ćete baš uživati (Top 13)

Young adult knjige u kojima ćete baš uživati (Top 6)

Svatko od nas svoje slobodno vrijeme koristi na sto različitih načina. Neki crtaju, neki igraju igrice, neki pričaju na mobitel sa svojom najboljom prijateljicom, neki gledaju filmove, a neki jednostavno ne mogu živjeti bez čitanja.

Najzanimljivije young adult knjige

Svaka knjiga jedinstveni je svijet kojeg svatko drugačije doživljava. Tako razvijamo svoju imaginaciju i sami smo dio tog svijeta osjećajući se kao promatrač. Ako ste jedan od onih koji vole čitati na pravom ste mjestu. Za vas smo pripremili popis zanimljivih young adult knjiga u kojima bi mogla uživati i starija populacija ponovo se osjećajući bezbrižnim tinejdžerima.

Ubiti pticu rugalicu, Harper Lee

Čim se pojavila na tržištu, ova je young adult knjiga bila obasuta pozitivnim komentarima i nakon nekoliko je godina čak postala i dobitnicom Pulitzerove nagrade.

Ovaj se roman dotiče tema stvarnih i ozbiljnih problema poput rasne diskriminacije, siromaštva i nepravde. No, dotiče se i svakodnevnog života tipične američke obitelji 30-tih godina prošlog stoljeća, i to iz perspektive djevojčice Scout.

Charlijev svijet, Stephen Chbosky

Ova young adult knjiga savršena je za srednjoškolce jer upravo i glavni lik ovog romana, čije se ime može iščitati iz naslova, započinje prvi razred srednje. Iako mu se na početku sve čini tmurno, situacija se mijenja kada upozna maturante Sama i Patricka. Nakon što je stvorio divno prijateljstvo on napokon počinje uživati u srednjoj, pronalazi nove prijatelje i simpatiju. Zanimljivo je to što on o svemu ovome govori kroz pisma pisana anonimnoj osobi.

U traganju za Alaskom, John Green

Ovaj young adult knjiga djelo je jednog od najpoznatijih pisaca za mlade, Johna Greena. Kao i u svakom njegovom romanu, radnja prati tipične tinejdžere koji se bore sa svojim problemima, odlaze na iznenadna putovanja ili otkrivaju misterije, što je slučaj i u ovom romanu. Dubina koju pruža ovaj roman prilično je posebna stvar.

Gospodar muha, William Golding

Gospodar muha mračan je roman o dobru i zlu koji biste uistinu željeli i voljeli pročitati. U knjizi se radi o skupini britanskih školaraca koji se okreću divljaštvu kad budu ostavljeni na pustom otoku.

Ako ostanem, Gayle Forman 

Ako ostanem knjiga je koja prati život Moretz koja je mislila da će najteža odluka u životu biti hoće li nastojati oživjeti svoj glazbeni san i otići na Juilliard ili će krenuti sasvim drugim putem s ljubavlju svog života, Adamom. No, bezbrižan obiteljski izlet u jednoj sekundi mijenja svaki djelić njena života koji se sada nalazi na prekretnici, a o njenoj odluci ovisi joj sudbina.

Ako se ne probudim, Lauren Oliver

Iako se nalazi na posljednjem mjestu, ova young adult knjiga nije ništa manje bolja od ostalih. Samantha Kingston je popularna srednjoškolka čiji se život vrti oko spletkarenja s prijateljicama, lova na zgodne dečke i izbjegavanja obveza. Jednog sasvim običnog zimskog dana na putu do škole doživljava fatalnu prometnu nesreću. No prije konačnog odlaska, Samantha dobiva sedam novih prilika za ispravljanje pogrešaka iz prošlosti, otkrivanje tajne svoje smrti i ostvarivanje mirnog prelaska s ovoga svijeta.

The Fault in Our Stars, John Green

Ova briljantno napisana young adult knjiga govori o dvoje tinejdžera oboljelih od raka, čiji se susret pretvara u predivnu avanturu. Young adult knjiga postavlja razne filozofske probleme – sudbinu, zaborav, besmislenost patnje – o kojima svaki tinejdžer mora znati i razmišljati.

Diary of a Young Girl, Anne Frank

Otkriven na tavanu u kojem je provela svoje posljednje godine života, izvanredni dnevnik Anne Frank postao je svjetski klasik. Ova young adult knjiga na vidjelo donosi iskušenja i nevolje u kojima se nalazi 13-godišnja djevojčica koja je u svojoj najranjivijoj dobi doživjela užase rasizma i holokausta. Stojeći zarobljena između Drugog svjetskog rata i vlastitih bitaka, u svom dnevniku donosi detaljno uprizorenje svih nevolja koje je doživljavala.

Serija knjiga Harry Potter, J.K. Rowling

Ovaj već dobro poznati serijal svakog će tinejdžera naučiti njegovanju prijateljstva i ljubavi, hrabrosti, dobroti, usponima i padovima. Životne lekcije koje su raspršene u ovim young adult knjigama, tjerale su čitatelje da dolaze po još. Osim toga, mnogi su ljudi odrasli uz Harry Potter koji tako predstavlja samo njihovo djetinjstvo.

Foto: Unsplash

The Perks of Being a Wallflower, Stephen Chbosky

Ovaj epistolarni roman govori o Charlieju, 15-godišnjaku koji piše pisma nepoznatom primatelju, dok nastavlja istraživati ​​različite aspekte adolescencije i svoje mladosti. Knjiga daje savršenu perspektivu tinejdžera koji odrasta uz svoje probleme, a relativnost i osjećaji koji su ukorijenjeni u ovoj knjizi čine je odličnim materijalom za tinejdžere i mlade.

The God of Small Things, Arundhati Roy

U ovom romanu Roy želi prikazati razlike koje indijsko društvo baca na svoje ljude zbog toga što su rođeni u različitim okolnostima; prava koja biste trebali imati kao čovjek, bez obzira na spol ili klasu, i iz samo jedinog razloga – zato što ste čovjek.

A House for Mr Biswas, V.S. Naipaul

Roman prati život gospodina Mohuna Biswasa, protagonista inspiriranog Naipaulovim ocem, koji se bori da pronađe svoju slobodu i vlastitu kuću. Živopisan portret čovjeka koji se bori da se oslobodi okova svoje obitelji, običaja i religije, knjiga je i nezaboravan pogled na kolonijalno društvo.

​Annihilation of Caste, B. R. Ambedkar

Knjiga pruža uvid u izvatke svjetske povijesti, znanstvena razmišljanja i različite vjerske spise. Svaki bi tinejdžer trebao u ruke uzeti upravo ovu knjigu koja ne samo da potiče na razmišljanje, već pokušava i osigurati da se održi ogledalo društva.

Foto: Unsplash