Ljubav prema sebi: zašto je toliko važna?

Ljubav prema sebi: zašto je toliko važna?

U svijetu u kojem smo odgojeni da druge stavljamo na prvo mjesto, može se učiniti sebičnim da na prvo mjesto stavimo – sebe. Staviti sebe na prvo mjesto u nekim ljudima izaziva osjećaj krivnje i frustrirajuće je. Znamo da trebamo ljubav, a samima sebi se to bojimo dati, ironično.

Ljubav prema sebi vrlo je bitna

Živimo u eri u kojoj se dešava ta revolucija – ljudi su počeli sebe stavljati na prvo mjesto – a to malo stvara probleme jer se protivi svemu u što smo odgojeni da vjerujemo. U školi nas nikada nisu učili da sebe moramo voljeti najviše, a to, isto tako, sigurno nismo naučili doma.

Što smo onda naučili?

Naučili smo da druge stavljamo na prvo mjesto. Saznali smo važnost uspjeha i važnost karijere. Naučili smo vrijedno raditi i zaraditi novac. Ali, nismo naučili kako da se za to osjećamo punima energije.

Ljubav prema sebi naše je gorivo – to je temelj toga da budemo ono što jesmo. Na tome se gradi sve ostalo u životu, a ako nije čvrsto, život postane klimav. Za one koji su iskusili snagu ljubavi prema sebi, mogu se složiti da učinci često mogu biti prilično čarobni. Onog trenutka kad počnemo voljeti sebe, doživljavamo pomake – pozitivne pomake. Život počinje biti lakši i stvari se počinju čarobno slagati na svoje mjesto. Odnosi se poboljšavaju, zdravlje se poboljšava, a život postaje dobar – stvarno dobar.

Voljeti sebe i stvoriti taj duboki, unutarnji odnos sa samima sobom ima bezbroj čarobnih blagodati.

Foto: Unsplash

Prepoznajte i odredite prioritete za svoje potrebe

Da biste stvorili taj duboki odnos sa sobom, morat ćete prepoznati svoje potrebe. Bez ljubavi prema sebi odbacujete svoje potrebe; ignorirate ih, a dajete prednost potrebama drugih poput vaših partnera, prijatelja, obitelji i suradnika. Ljubav prema sebi odnosi se na prepoznavanje svojih potreba i postavljanje njih kao prioritet u životu. Radi se o tome da radite ono što uistinu odgovara vama.

Steknite istinski osjećaj sebe

Oprostite se od zavisnosti. Ljubav prema sebi gura vas da vodite računa o vlastitim potrebama. Naučit ćete davati sebi, a time ćete se razviti u osobu kakva nastojite biti. Proslavit ćete ljepotu i slobodu vjernosti prema sebi i steći ćete učvršćeni osjećaj tko ste uistinu. Ljubav prema sebi pomaže vam da se utemeljite na svom istinskom ja.

Postavite ljubavne granice

Kako se vaša ljubav prema sebi širi, tako će se širiti i vaša sposobnost da prepoznate što je, a što nije dobro za vas. Jednostavno rečeno, što više volite sebe, manje ćete tolerirati da vas tretiraju kako ne želite. Steći ćete jasnoću koja vam je potrebna da biste razumjeli što hoćete, a što nećete prihvatiti u svom životu.

Spriječite samo-sabotažu

Znate kada sve napokon ide super, a onda odjednom sabotirate taj sjajni osjećaj čineći nešto destruktivno? Ljubav prema sebi uklanja to ponašanje sabotera. Kako ta ljubav raste u vama, postat će lakše prihvaćati dobre stvari u životu.

Pustite onaj mentalitet glumljenja žrtve

Ljubav prema sebi odnosi se na preuzimanje odgovornosti i da posjedujete sami sebe; prihvaćanje svojih postupaka i onoga kako se odlučite pojaviti u ovom svijetu. Jedini razlog zbog kojeg usvajate mentalitet žrtve je taj što odbijate vidjeti ulogu koju igrate u svojim iskustvima. Kad počnete davati prednost ljubavi prema sebi, svoja iskustva počinjete promatrati drugačije. Sve je u učenju lekcija, a ne u negiranju.

Foto: Unsplash

Počnete davati ljubav bez da se osjećate iscrpljeno

Stjuardese vam uvijek kažu da prvo stavite masku sebi prije nego što pomognete drugima s njihovim. Zašto? Jer ne možete pomoći drugima ako ne možete disati. Ljubav prema sebi djeluje na isti način. Ne možete davati ljubav drugima ako tu ljubav nemate u sebi. Možda ćete se osjećati kao da imate sposobnost nekoga voljeti, ali ono što se stvarno događa je da dajete ljubav iz praznog prostora, dodatno crpite energiju i praznite spremnik. To dovodi do osjećaja iscrpljenosti i praznine nakon što osjetite da nekome dajete sve od sebe. Međutim, kad se sjetite masku staviti prvo sebi i opskrbiti se ljubavlju prema sebi, darivat ćete ljubav iz punog spremnika. Ova vrsta darivanja djeluje energično i dobro.

Pronađite svoju sreću

Prestanite tražiti sreću izvan sebe jer je tako nećete pronaći. Možda ćete pronaći privremene sretne trenutke, ali nećete pronaći dugotrajnu sreću. Jednostavno je, stvarno. Što više ljubavi pokazujete sebi, to se bolje osjećate. I što se bolje osjećate, to ste sretniji. Vi ste zaduženi za svoju sreću, a ljubav prema sebi ključ je za njeno pronalaženje.

Nije sebično voljeti sebe kao niti sebe staviti na prvo mjesto!

Ljubav prema sebi odnosi se na povezivanje s vašim najdubljim potrebama, slavljenje slobode i poštivanje onoga što uistinu jeste dok ispuštate svoje destruktivne obrasce. Voljeti sebe je čarobno – to je božanski odnos koji će vam pomoći da radikalno poboljšate svaki aspekt svog života. Dakle, nastavite – ispustite krivnju i prihvatite taj duboki odnos sa samima sobom – rastite u svojoj ljubavi!