Koji su najčešći razlozi za prekid i što ubija vezu (Top 8)

Što sve ubija vezu i koji su najčešći razlozi za prekid (Top 8)

Ljubav i romantika lijepe su stvari. No, u dugotrajnoj vezi samo ljubav nije dovoljna da osigura zdravo, uravnoteženo i sretno partnerstvo, postoje mnogi razlozi za prekid. Zato ponekad netko može biti duboko zaljubljen, ali ipak odluči prekinuti vezu sa svojim partnerom. Razlozi za prekid mogu biti svakakvi.

naravno, uistinu je srcedrapajuće kad se tako nešto dogodi. Još je žalosnije što su, obično, razlozi za prekid oni koji stoje iza ovakve odluke mogli biti spriječeni te su stvari često suptilne, ali od velikog značenja.

Najčešći razlozi za prekid

U mnogim slučajevima upravo te stvari čine razliku između onog pravog i nekoga tko je samo privremeni partner. U nastavku vam zato donosimo nekoliko razloga za prekid, razloga zbog kojih žene napuštaju svoju vezu, čak i kad su zaljubljene.

NEDOSTATAK PRISUSTVA

Kad ste s nekim u vezi, želite s njim provesti vrijeme. Želite uživati u međusobnom društvu, međusobno se tješiti ako dođu loši dani. Ali ponekad, partner često ima izgovor zašto nije dovoljno prisutan.

Njihovo slobodno vrijeme može biti u potpunosti zauzeto hobijima. Sve to partnera ostavlja gurnuto u kut, na dnu liste prioriteta – ili, barem, ni blizu vrha. Najtužnije je to što su ti ljudi često dobri i ne čine to iz zlobe nego iz nepromišljanja. Uzimanje svog partnera zdravo za gotovo nikada nije dobro prošlo. ovo je jedan od najčešćih razloga za prekid.

OSJEĆAJ USAMLJENOSTI I NEPRIZNANJA

Svatko se želi osjećati kao da je nekome važan, pogotovo što se tiče romantične veze. Ako ste u vezi usamljeni ili imate partnera koji vas ne podržava kao što bi trebao, počnete se pitati treba li vam uopće takav odnos i jednostavno krenete dalje.

Kad vam partner govori o svojim problemima i na nešto vam se žali, to znači da traži riječi podrške; ili ne riječi, već samo da je saslušate bez osuđivanja i bez hladnih izjava poput ma bude dobro ili opusti se malo. Kad vam partner govori o nečemu oko čega je uzbuđen ili strastven, ne biste trebali samo kimati glavom i nakon dvije sekunde okrenuti svoj pogled prema telefonu. Umjesto toga, u tom trenu pokušajte toj osobi promatrati oči; kako sjaje i koliko zrače srećom. I, dok to primijetite i vi ćete se osjećati sretno. U protivnom, pokušajte zamisliti kako bi bilo vama na njihovom mjestu i za time se vodite.

Foto: Shutterstock

Usamljenost pokraj partnera koji odbija istinski sudjelovati u tom odnosu – vrlo bolan osjećaj i najčešći razlog za prekid. To može učiniti da se zapostavljeni partner osjeća bezvrijedno i moglo bi ga potaknuti da ode.

SIGURNOST/NESIGURNOST

Svima nama dođu trenuci nesigurnosti i u tome ponekad nema ništa loše. Sam razgovor s partnerom oko nesigurnosti sjajan je način zbližavanja. No, kad ta nesigurnost zasjeni sve dobre stvari u vašoj vezi to bi mogao biti trenutak kad će vaš partner takvu vezu napustiti.

Nesigurnost rađa ljubomoru, a ljubomora kontrolu nad ponašanjem, što ovo čini najčešćim razlogom za prekid. Dođe do toga da jednog dana mora moliti za vaše dopuštenje da sa svojim društvom provede večer ili noć. Sljedeće što dolazi na red su vaše poruke i vaš mobitel, veza postaje toksična.

Svi se bore s nesigurnošću, ali na tome se mora raditi. To nije nešto što bi trebalo dopustiti da se preispituje svaka nečija radnja. Ako se osjećate pretjerano ljubomornima ili ne vjerujete svom partneru, preispitajte zašto je to tako. Ne ponašajte se prema osobi kao da joj se ne može vjerovati samo zato što međusobno morate riješiti neke probleme.

NEMA STRASTI

Intimnost možda nije ključni faktor u nekim vezama, ali definitivno jest u većini njih. Dosadni rutinski intimni trenuci većini nisu zabavni. Dobro je svaki puta pokušati nešto novo i drugačije jer je to nešto što podiže zdravlje vašoj vezi. Odnosi moraju biti strastveni, barem do neke mjere.

Naravno, intima mora biti sporazumna pa se nitko ne bi trebao prisiljavati na intimnost s partnerom samo kako ne bi u vezi imao problema. Intimnost nije samo strast u krevetu. Riječ je o cijelom paketu veze – riječ je o zajedništvu i sigurnosti u privlačnost svom partneru. Komplimenti, isprobavanje novih stvari i generalna zabava, područja su strasti koja se mogu zanemariti sasvim slučajno. Ovo je najčešći razlog za prekid.

ČESTE USPOREDBE

Nitko, ali baš nitko ne voli biti uspoređivan s nekim drugim – pogotovo ako je u pitanju neka nepovoljna usporedba. Najgore je kad to radite svom partneru, osobi koju biste trebali voljeti i cijeniti iznad svih ostalih. Nitko se ne želi osjećati kao da je u sjeni nekog drugog. Usporedba može osobi nanijeti štetu nad samopoštovanjem i usporedba se time vodi kao emocionalno zlostavljanjem, što je češto razlog za prekid. Vaš partner, pogotovo ako se radi o ženi, i to ženi koja je svjesna sebe i svoje vrijednosti, neće to dugo tolerirati.

NERAVNOTEŽA U DAVANJU I PRIMANJU

Ovo je najčešći razlog za prekid. U današnje vrijeme žene žele ravnopravnog partnera, nekoga tko dijeli barem jednaki postotak terena kao i ona. Zdrava je veza dvosmjerna ulica, i nikada neće postojati zdrava i sretna veza u kojoj samo jedna strana daje, a druga samo prima.

U prošli se vremenima očekivalo da žene rade kućanske poslove dok njihov suprug zarađuje novac. Danas je to ravnomjerna raspodjela i baš kao što će i jedan i drugi raditi na zaradi novca, isto tako bi trebali jednako sudjelovati u kućanskim poslovima.

No, ovo se ne odnosi samo na kućanske poslove, odnosi se na svaki aspekt veze.

Mora li samo jedna strana uzimati slobodno vrijeme za druženje? Daje li samo jedna strana poklone i ostale stvari, a rijetko ih dobiva? Samo jedna strana iskazuje svoje emocije i prisnost, a druga ne?

U svemu tome treba biti ravnoteža.

Foto: Shutterstock

EMOCIONALNA NEDOSTUPNOST

Emocionalna dostupnost često se zanemaruje, ali je presudna za dugotrajnost veze i odnosa. Netko tko se kloni emocionalne ranjivosti i odvaja od svega oko sebe vjerojatno je cool samo u filmovima- ali u stvarnom životu to ne uspijeva.

Svi želimo da partner bude emocionalno dostupan. Želimo biti svjesni partnerovih želja i potreba. Pogotovo ako se žene u vezi osjećaju kao da izlaze s robotom, ne vide puno smisla oko njih se zadržavati. Jedan je od najtežih razloga za prekid.

NEZRELOST

Ovo se uvelike tiče muške strane veze. Nema ništa loše u tome što ste mladi u srcu. No, nezrelost može postati opasna, pogotovo ako je u vezi proživljava žena od strane svog partnera. Žena može otići ako njezin partner:

  • nema životnih ciljeva
  • ne zna što želi
  • ne zna kako uštedjeti novac
  • ne može izvoditi standardne zadatke za odrasle osobe
  • često je vrlo impulzivan
  • ne može se na njega osloniti

Žena – ali i bilo tko u vezi – mora znati da se može osloniti na svog partnera. Ako postoji šansa da bi partner mogao napustiti posao i hirovito riskirati svoju budućnost, veza se za nju možda neće osjećati sigurnom.

Ako je partner užasan u obavljanju nekih obaveza i zadataka, žena može otići jer ne želi biti majka vlastitom partneru. Ako taj partner uopće ne zna što želi, zajedničko planiranje budućnosti postaje nemoguće. Ako taj partner ništa ne shvati ozbiljno, možda ne shvaća ozbiljno ni samu vezu. Ovo je jedan od češćih razloga za prekid.

Sve navedeno uobičajeni su razlozi za prekid i razlozi zbog kojih najčešće žena može ostaviti osobu u koju je još zaljubljena.

Ponekad je odlazak najbolja opcija – partneri se razdvajaju. No, ako želite to izbjeći, pobrinite se da je komunikacija između vas uvijek otvorena. Razgovarajte o mogućim životnim promjenama, promjenama ciljeva ili promjenama nekih osobina za koje znate da im se ne sviđaju, a da nisu sastavni dio vaše osobnosti.

Parovi uvijek trebaju zajedno rasti, no, ako u pitanju nije rast – nego pad – jedan od partnera može napustiti tu zamršenu priču.