Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ljubav

U bitci između srca i uma, je li bitno tko će pobijediti?

Ovo je naslov koji postavlja pitanje na koje mnogi od nas ne znaju pravi odgovor, proizašao je iz izreke Bhagavada Gitae:

In the battle between heart and mind, it doesn’t matter who wins.

(U bitci između srca i uma nije važno tko će pobijediti.)

No, ovdje je najbitnije da čovjek ostane vjeran i jednoj i drugoj strani jer i jedna i druga strana nose svoje pozitivne i negativne strane. Bitno je da balansiramo na uskoj provaliji između srca i uma; slijedeći svoje intuitivno srce, živimo bez žaljenja, vjerni sebi i iskreni prema drugima, istodobno slijedeći i svoj racionalni um, imajući samodisciplinu i živeći u skladu sa svojim vrijednostima poput integriteta, odanosti, časti, hrabrosti i dužnosti.

Neki će reći da je to najteža bitka. Ali, to je u redu. To može biti teško i to možemo prihvatiti. Ali, ne mora biti toliko teško da ostanemo smrznuti u neodlučnosti. Ponekad naša srca govore ono što naš um ne može razumjeti. Postoje trenuci kada moramo slušati svoje srce jer naše srce zna nešto što naš um ne.

Intuicija kao glas vodilja

No, između srca i uma nalazi se intuicija. Ona je kao neki glas u nama koji se pojavljuje kao ona prva misao za koju kažu da je uvijek najbolja. Ako se negdje ne osjećate dobro, osjećate kao da se odatle želite maknuti, imate laganu mučninu i znojite se – znajte da je to intuicija koja vas na nešto pokušava upozoriti. Morate je znati prepoznati jer ona vas želi voditi kroz život.

Ponekad našim srcima prijetnju predstavlja surova stvarnost. Postoje trenuci kada su nam srca slomljena i jednostavno si moramo dopustiti da tugujemo kako bismo izliječili vlastite rane.

Prihvatiti bol?

Izvrsno je pitanje, kako znati kada slušati svoje srce i kada tu bol prihvatiti? Kako znati da će nas slijeđenje srca odvesti u dobrom i željenom smjeru? Ponekad pokušavamo srce zaštititi od boli, dok u stvarnosti bol nije uvijek loša stvar. Bol vas može približiti samima sebi, ojačati srce i izliječiti dušu – ako joj to dopustite. Bol je izvrstan učitelj i iscjelitelj. Bol vam pokazuje tko ste, i što je još važnije – tko i što želite biti. Ako imate bol u srcu to nužno ne znači da ga od te boli morate i spasiti, to je možda samo dio vašeg duševnog putovanja. Ako tu bol izbjegavamo, ona će dolaziti sve dok joj napokon ne dopustimo da nas nauči lekciju. Dok je bol prisutna, bitno je da stanemo i promatramo kako bismo shvatili gdje griješimo.

Ipak, postoji jedna stvar koja bi mogla opovrgnuti ovu cjelokupnu temu o bitci između srca i uma, iako ovisi o događaju i okolnostima koje su vas postavile u ovakvu situaciju. Da je to što vas je u tu situaciju postavilo i bar malo dobro za vas, u toj se situaciji vjerojatno uopće ne biste niti našli. Nešto što je za vas uistinu dobro, neće vas staviti u situaciju u kojoj se borite sami sa sobom, neće vas staviti u situaciju da preispitujete sebe i vlastite odluke. Ono što je za vas dobro, neće vam dopustiti da posumnjate.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

NE PROPUSTITE I OVO!

Posao

Javni nastup je jedan od naših najvećih strahova i to je ono što nam uvijek zadaje najveću glavobolju te od čega imamo želučanu nervozu....

Obitelj

Naučite kako na jednostavan način u samo par koraka, bez posebe vještine, napraviti idealne čestitke za krizmu. Sakrament svete Potvrde, odnosno krizma, bitan je...

Moda

Ovisnik o shoppingu je netko tko kompulzivno kupuje i osjeća da nad time nema kontrolu. Postoje čak i različite vrste šopingholičara! Primjerice, kompulzivni je...

Prijatelji

Prijatelji zaista mogu biti kao druga obitelj. Kad vam treba netko na koga se možete osloniti, vaš je prijatelj uvijek ovdje, bar bi trebao...

Copyright 2021 © Filip Media d.o.o. Sva prava pridržana.