Grupa Colonia – Povijest, diskografija, članovi

Colonia

Colonia je ime poznato ljudima svih generacija jer je riječ  o najpopularnijoj hrvatskoj pop – dance grupi ikada. Grupa je osnovana 1996. godine u Vinkovcima, na istoku Hrvatske, a s vremenom je postala poznata i van granica Europe. Osobitu popularnost doživjela je u zemljama Azije.

Povijest Colonie

Upravo je mjesto u kojem je nastala grupa, a to su Vinkovci, zaslužno za stvaranje samog brenda jer je grupa za svoj naziv izabrala dio latinskog naziva Vinkovaca u doba Rimljana poznatog kao Colonia Aurelia Cibalae.

Ideja o osnivanju grupe dugo se vremena vrzmala po glavama dvojice prijatelja i kolega, Tomislava Jelića i Borisa Đurđevića, koji su u vrijeme osnivanja grupe bili zaposleni na vinkovačkom radiju gdje su snimali jinglove i radili kao DJ-i. 

Bili su odlični poznavatelji muzike, svjesni činjenice da je dance muzika koju su obojica voljela odjednom postala izuzetno popularna i da bi bilo šteta propustiti priliku i ostvariti snove o osnivanju dance grupe, osobito što su obojica bili veliki obožavatelji dance i elektroničke muzike.

U pripremi su imali i neke tekstove pjesama koje je napisao Boris koji je bio vrstan tekstopisac, a Tomislav je bio zadužen za produkciju i aranžman pjesama.

Kada je napokon pala odluka o osnivanju grupe počeli su tražiti ženski vokal koji bi odgovarao ovakvoj vrsti muzike. I ubrzo su ga pronašli u Indiri Vladić, glazbenom talentu posebnog glasa i vrhunskog scenskog nastupa. Tako je na scenu stupila grupa Colonia, najpopularnija dance grupa u Hrvatskoj koja je iza sebe ostavila čak 12 izdanih albuma.

Diskografija i put prema uspjehu

Iste godine kada je grupa osnovana, 1996. godine, Colonia je izbacila svoj prvi singl pod nazivom Nek’ vatre gore sve. Svoj su prvijenac poslali svim radijskim postajama u Hrvatskoj nadajući se uspjehu, a pjesma je postigla veliku popularnost i pokazala koliko je njihov zajednički rad bio izvrsna ideja.

Potaknut uspjehom, ovaj je uspješni trio snimio još jednu pjesmu, Sve oko mene je grijeh. Ova pjesma je postala ogroman hit i jedna od najslušanijih pjesama godine. Colonia je postala iznimno popularna, a njihov pri veliki hit popeo se na sam vrh svih nacionalnih top lista.

Osobito oduševljenje izazivala je pjevačica Indira, koja je osvajala svojim stasom, glasom i iznimnim šarmom. Njeni scenski nastupi bili su vrlo energični i nadasve kreativni. Danas je Indira aktivna i na društvenim mrežama.

Grupa se tada primila snimanja prvog albuma koji je svjetlo dana ugledao 1997. godine, a izdala ga je diskografska kuća Crno-bijeli svijet. Colonijin debitantski album Vatra i led prodan je u ogromnoj tiraži od više od 40 tisuća primjeraka, što je bilo prilično neuobičajeno za ove prostore.

Sljedeći veliki uspjeh popularnog tria dogodio se na hrvatskom natjecanju za pjesmu Eurovizije gdje je grupa svojom pjesmom U ritmu ljubavi zauzela 4. mjesto. Iako nije odnijela pobjedu Colonia je pokazala svu moć svojih dance ritmova i očarala publiku.

Nastavak uspjeha uslijedio je na Melodijama hrvatskog Jadrana, festivalu koji se održao samo nekoliko mjeseci nakon njihovog uspjeha na Dori, na kojem su odnijeli prestižnu nagradu za svoju pjesmu Lady Blue.

Nakon što je dokazala svoju kvalitetu na nekoliko velikih glazbenih događaja, grupa Colonia ulazi u iznimno plodan period u kojem se nižu samo hitovi. Njeno ime ne zovi u snuLjubav ne stanuje tu otvorile su put novom albumu Ritam ljubavi, koji je izdan 1999. godine. 

Colonijini koncerti bili su najposjećeniji koncerti u Hrvatskoj, a veliki uspjeh grupa je imala i u dijaspori. Albumi su se odlično prodavali pa se može reći da je Colonia visoko na listi najprodavanijih albuma na našim područjima i s velikim brojem rasprodanih koncerata.

Milenijske 2000. godine grupa Colonia izdaje album Jača nego ikad, pod okriljem diskografske kuće Croatia Records. Već i sam naziv albuma mnogo govori o tadašnjem kultnom statusu grupe i njenoj popularnosti diljem svijeta.

Jedna od zanimljivosti ovog albuma je i pjesma Deja vu, koja je postigla izniman uspjeh na azijskim top ljestvicama. Japanska grupa Kinki kids čak je napravila i cover verziju pod imenom Jonetsu koja je također požnjela uspjeh u Japanu. Colonijini hitovi bili su jako popularni i u Koreji, a mnoge njihove pjesme doživjele su korejsko remix izdanje. 

Njihovom sljedećem albumu Milijun milja od nigdje trebalo je samo tridesetak dana da dosegne nakladu od 50 tisuća prodanih primjeraka čime je postao najprodavaniji album u državi u posljednjih 10 godina. Cjelokupna prodaja albuma u Hrvatskoj i inozemstvu popela se na više od 300 tisuća primjeraka. 

Colonia je i dalje nastavila s nastupanjem na raznim festivalima, uživajući u uspjehu i popularnosti koju je grupa stekla. Na Hrvatskom radijskom festivalu osvaja nagradu Grand Prix za pjesmu Za tvoje snene oči, pjesmu koja je postala najslušanija pjesma 2001. godine.

Colonia je imala iznimno velik broj vjernih obožavatelja pa se odlučila na izdavanje posebnog limitiranog albuma na kojem se nalaze njihove popularne pjesme u originalnom izdanju, a uz njih su snimljene i remix verzije. I ovaj je album imao veliki uspjeh u prodaji, baš kao i raniji albumi.

Peti po redu album najuspješnije vinkovačke grupe u povijesti zvao se Izgubljeni svijet, a bio je izdan 2002. godine. Album je bio vrlo popularan jer se uz glazbeni CD dobivao i DVD na kojem su se nalazili spotovi pjesama te biografija talentiranog trija, što danas nije rijetkost, ali je tada bila iznimka.

Iste godine Colonia je ponovno postala najbolji izvođač Hrvatskog radijskog festivala i osvojila GRAND PRIX nagradu pjesmom Oduzimaš mi dah. Pjesma je postala veliki hit i postala najizvođenija pjesma godine, kao i mnogi njihovi hitovi.

Kruna rada u 2002. godini bio je objavljeni album imena COLONIA The best of vol.1. koji je sadržavao sve dotadašnje hitove i također je bio iznimno uspješan.

2003. godina i dalje je bila vrlo plodna za grupu koja je pjesmom C’est la vie ponovno osvojila GRAND PRIX Hrvatskog radijskog festivala, po treći put. Pjesma je bila najava njihovog sljedećeg albuma Dolazi oluja.

Dvije godine kasnije grupa je objavila novi studijski album, sedmi po redu, pod okriljem diskografske kuće Menart. Album Najbolje od svega objavljen je i van Hrvatske, u državama u kojima je Colonia bila iznimno popularna: Rusija, Ukrajina, Češka, Slovačka i ostale države. Njihova je popularnost bila toliko velika da su dva njihova albuma izdana u Češkoj Republici i Slovačkoj, u kojima su imali jako velik broj obožavatelja.

Posljednji studijski album Colonie izdan je 2008. godine pod nazivom Do kraja. Istoimena pjesma postala je himna Big Brother show-a koji je tada imao veliku popularnost, a koji je dodatno proslavio pjesmu. 

2014. godine grupu je iz osobnih razloga napustio Tomislav Jelić Kameny pa je Colonia iz tria postala duo. Odlaskom Tomislava Jelića Colonia više nije bila ista.

Dvije godine kasnije u zagrebačkoj dvorani Doma sportova grupa je održala slavljenički koncert povodom 20 godina karijere.

Nakon zajedničkih 20 godina grupa je prestala postojati odlaskom pjevačice Indire Vladić koja se odlučila okrenuti vlastitoj solo karijeri 2017. godine. 

Indiru je naslijedila pjevačica Ivana Lovrić koja je s grupom nastupila 2020. godine na festivalu Dora, s pjesmom Zidina. Mlada pjevačica publici je već bila poznata zbog svog dueta s Lukom Nižetićem i vrlo se brzo prilagodila Colonijinom glazbenom izražaju.

Do razlaza s Indirom grupa je izdala više od deset albuma, uz nekoliko albuma svojih najvećih uspješnica The best of  i čak 28 singlova. Također je izdala nekoliko albuma u inozemstvu te remix albuma. 

Nakon odlaska pjevačice Indire izdan je album pod imenom Nova era, iz 2018, u kojoj je glavni vokal bila mlada Ivana Lovrić, koja je i danas dio Colonije.

Albumi grupe Colonia:

 • Vatra i led, 1997.
 • Ritam ljubavi, 1999.
 • Jača nego ikad, 2000.
 • The best of volume 1, 2001.
 • Milijun milja od nigdje, 2001.
 • Izgubljeni svijet, 2002.
 • Dolazi oluja, 2003.
 • Najbolje od svega, 2005.
 • Gold edition, 2005.
 • Do kraja, 2006.
 • Pod sretnom zvijezdom, 2008.
 • X, 2010.
 • Retroactive Early Years, 2010.
 • Tvrđava, 2013.
 • The best of collection, 2014.
 • Feniks, 2015.
 • Nova era, 2018.

Članovi grupe Colonia

Indira Levak

Indira Levak, vokalistica Colonie, obrazovana je glazbenica koja dolazi iz Slavonije. Rođena je 1973. godine, a glazbu je voljela od malenih nogu. 

Završila je glazbenu školu u Županji i bila je odličan svirač klarineta što je i dokazala njegovim sviranjem u županijskom orkestru limene glazbe u duljini od čak 13 godina.

Imala je veliku želju postati pjevačica, ali s obzirom na to da joj to nije uspjelo zaposlila se na uredskom poslu, istovremeno tragajući za načinom da ostvari svoj glazbeni san.

Tada upoznaje Borisa Đurđevića, lokalnog radijskog voditelja i DJ-a, koji ju poziva da postane vokal grupe čime je Boris također ostvario svoju želju da postane tekstopisac i skladatelj grupe. Aranžmane je radio treći član benda, Tomislav Jelić.

Nakon 20 godina zajedničke suradnje Indira se odlučuje za odlazak iz benda i započinje svoju vlastitu karijeru. 

Prvi singl nakon izlaska iz grupe bila je pjesma Dva luđaka koju je za nju napisala poznata glazbenica i pjevačica Antonija Šola. Nakon toga je uslijedio singl Dođi, za kojeg je također snimila videospot.

Njen prvi solo album izašao je 2018. godine, po nazivom Valkira i na njemu su se pronašle i neke Indirine autorske pjesme. Album je bio dobro prihvaćen u javnosti.

2020. godine Indira se pojavila na festivalu za izbor pjesme Eurovizije Dora gdje je sa svojom pjesmom You will never break my heart postigla odlično 3. mjesto. 

2022. godine izašao je njen drugi album, ali prvi u digitalnom obliku, pod imenom Atlantida. Na albumu se nalazi i pjesma Iskra, koju je Indira otpjevala u duetu s jednim od najpoznatijih balkanskih glazbenika, Halidom Bešlićem. 

Što se tiče njenog privatnog života Indira je bila u braku s Narcisom Mujkićem do 2010. godine, a od 2014. godine u braku je sa sadašnjim suprugom, poduzetnikom Miroslavom Levakom, koji je dvije godine radio i kao menadžer grupe Colonia, sve do njenog izlaska iz grupe.

Sa sadašnjim suprugom Indira se upoznala u teretani, a nakon dugogodišnje romantične veze vjenčali su se 2014. godine na intimnoj ceremoniji s najbližima. Oboje su vrlo poduzetni pa se osim glazbom par bavi i izradom namještaja i sprava za vježbanje, ali i turizmom.

Boris Đurđević

Boris Đurđević osnivač je grupe Colonia i jako je zaslužan za uspjeh grupe s obzirom na to da je bio autor i skladatelj svih pjesama te je s trećim članom beda Tomislavom radio i aranžmane.

Rođen iste godine kada i Indira, ovaj se Vinkovčanin zaljubio u klavijature u ranoj dobi i vrlo brzo počeo skladati svoje pjesme. Već krajem osamdesetih osniva grupu, ali je bila kratkog vijeka. 

Njegov san se ostvaruje dolaskom pjevačice Indire koja je izvrsno pristajala vrsti muzike za koju se on opredijelio: pop i dance.

Nakon prvog singla Nek vatre gore sve Boris je shvatio da su na pravom putu i da će Colonia imati veliki uspjeh što ga je dodatno motiviralo na pisanje velikih hitova.

Osim velikih hitova koje je imao s grupom Colonia napisao je i mnoge velike hitove za izvođače poput Tonyja Cetinskog, Jacquesa Houdeka, Lanu Klingor i druge.

Daria Kinzer, pobjednica Dore 2011. godine nastupila je na Eurosongu upravo s jednom njegovom pjesmom, Celebrate.

Osim toga Boris je postao poznat i kao autor mnogih glazbenih najava za razne televizijske serije i emisije poput Ne daj se Nina, Bibin svijet, Big Brother, Farma i slično, ali i za razne reklame poznatih proizvođača. 

Tomislav Jelić Kameny

Tomislav Jelić bio je član grupe od 1996. do 2014. godine. Zajedno s Borisom Đurđevićem je radio na aranžmanima pjesama, a bio je ujedno i osoba koja je s Indirom odlazila na koncertne turneje.

Danas radi samostalno, a osim aranžmana ujedno i producira pjesme i videospotove te radi kao DJ na raznim festivalima. Producira mnogo pjesama za mlade pjevače, ali istovremeno radi i na vlastitoj glazbi. 

DJ Kameny trenutno se najviše bavi elektroničkom glazbom, a posljednji singl „Running Back“ izdan je u suradnji s izdavačkom kućom Croatia Records. Pjesmu, koju mnogi nazivaju pravom EDM bombom, prati i vrlo zanimljivi videospot. 

Ivana Lovrić

Mlada Ivana Lovrić, rođena 1992. godine, pjevačicom grupe Colonia postala je 2017. godine. Po struci je inženjerka elektrotehnike, ali joj je glazba prva ljubav.

colonia
IZVOR: WWW.ZAGREBACKI-FESTIVAL.HR

Prije nego je postala glavni vokal Colonie, Ivana je snimila duet s Lukom Nižetićem 2012. godine, a također je imala zamisao i osnivanju vlastitog benda. Colonia možda neće biti najbolji jugoslavenski bend ikada, ali je svakako dio mladosti mnogih ljubitelja glazbe.