Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Povijest

Najbolji Jugoslavenski bendovi koje nikada nećemo prestati slušati

Prije samih narodnjaka koji su se pojavili još devedesetih godina, muzičku su scenu na području Jugoslavije obilježili mnogi, sada već stari, bendovi. Njihovi hitovi slušaju se i dan danas, kako među starijom populacijom, tako i među mlađim generacijama.

Iako je većina tih bendova imala tešku povijest, nekoliko su se puta raspali i ponovo sastali, neki od njih i dan danas doživljavaju svoj stari vrhunac i vjerojatno nikada neće biti zaboravljeni.

Stoga, donosimo vam popis nekih od Ex-Yu bendova koji su naišli na svoj kraj s raspadom Jugoslavije, ali i one koji su još dan danas ovdje među nama.

EKV – Ekatarina Velika

Ekatarina velika, bend poznatiji pod skraćenicom EKV, nastao je 1982. godine u Beogradu kao Katarina II. Sastav je nastao nakon raspada beogradskog benda Šarlo akrobata, gdje je djelovao pjevač i gitarist Milan Mladenović. Uz njega su u Katarini II nastupali i Ivan Vdović kao bubnjar, Bojan Pečar kao basist, Dragomir Mihailović kao gitarist te klavijaturistica Margita Stefanović koja će u novoj postavi EKV-a uz Mladenovića biti ključna osoba.

Početkom 1984. godine izdaju svoj prvi album Katarina II., nakon čega Vd napušta grupu, a Dragomir odlazi u vojsku. Na mjesto bubnajra dolazi Ivan Fece, a Dragomir odmah po povratku iz vojske napušta bend. Nakon što su 1986. godine objavili album S’ vetrom uz lice, bend napušta Ivan Fece na čije mjesto dolazi Ivan Ranković. S uspješnim albumom dolazi i uspješna turneja koja je dokumentirana na albumu EKC 1986 LIVE. Nakon ove turneje opet se mijenja bubnjar – na mjesto Ivana Rankovića dolazi Srđan – Žika Todorović iz benda Discipline kičme. On izlazi iz benda 1990. godine, a mijenja ga Marko Milivojević. Ubrzo nakon toga, basist Bojan Pečar, jedan od sastavnih članova EKV-a, preselio se u London. Taj je događaj bio šok za bend i smatra se početkom njegova kraja. Poznati su hitovi ovog benda Par godina za nas, Oči boje meda, Ti si sav moj bol, i mnogi drugi.

Raspad

U kolovozu 1994. godine održali su posljednji nastup nakon što je Mladenović obolio od raka gušterače i umro 5. studenog 1994. godine. Nakon raspada benda 1998. godine, izdavačka kuća EKV Records počinje objavljivati originalne albume EKV-s s brojnim dodatnim pjesmama. Nakon što je 1992. godine umro prvi bubnjar Vdović, 1998. Pečar, a 2002. Margita, Dragomir Mihajlović ostaje jedinim preživjelim članom. Njihov utjecaj može se pronaći među mnogim kasnijim bendovima i izvođačima.

Haustor

Jedan je od najdražih bendova bio i Haustor, osnovan u Zagrebu 1979. godine. Ključne su osobe ovog benda Darko Rundek i Srđan Sacher, koji su prije ovoga surađivali u sastavu Komuna – preteći samog Haustora. Tako dvije godine nakon toga (1979.) službeno nastaje Haustor s Rundekom, Ozrenom Štiglićem i basistom Srđanom Sacherom. Zanimljiva je činjenica da su vježbali u prostoriji Kzgla glumišta te su taj prostor dijelili s bendom Azra. Tako im je ispočetka na bubnjevima pomagao Boris Leiner, bubnjar Azre, sve dok im se konačno nije priključio stalni bubnjar Zoran Perišić. Nakon toga, postavu su upotpunili saksofonist Damir Prica i trombonist Nikola Santro.

Adaptirajući hrvatsku i svjetsku narodnu baštinu u okružje urbane rock-glazbe s jakim utjecajima kazališta, stripa, literature i filma, Haustor se nametnuo kao jedna od najinovativnijih pojava u okvirima domaćega novog vala. Na koncertima im se redovito priključivao Jurij Novoselić iz benda Film te je tako zauzvrat Santro onda nastupio s Filmom. S vremenom u grupu dolazi novi bubnjar, Srđan Gulić, koji s bendom ostaje do samog kraja, a priključio se i klavijaturist Zoran Vuletić. Grupa je u svojoj glazbi izmiješala utjecaje koji su došli s punkom i novim valom – karipske utjecaje (poglavito one s Jamajke), te big-bandovsku strukturu puhačkih dionica. Ponudili su svjež zvuk koji se razlikovao od onoga što je nudio ostatak tadašnje zagrebačke, hrvatske i jugoslavenske rock scene.

Početak kraja

Nakon što su 1984. godine snimili i objavili drugi studijski album Treći svijet, u bendu dolazi do prvih ozbiljnih potresa i to onda kad je Sacher napustio grupu. Svađa je nastala zbog tog što je Rundek tvrdio da je Treći svijet većinom Sacherovo autorsko djelo te je smatrao da sad i on ima pravo na ploču na kojoj bi dominirao, no Sacher se s time nije složio i želio je nastaviti po istoj formuli. Sacher se na kraju s Leinerom i Maxom Wilsonom skrasio u grupi Vještice. Godine 1990. sastav prestaje s aktivnostima, a Rundek nastavlja uspješnu samostalnu karijeru. Haustor se još dva puta nakon toga okupio kako bi nastupio u Zagrebu u Domu sportova, a 2015. je godine izdana kompilacija četiri albuma i njihovih najpopularnijih pjesama.

Zabranjeno pušenje

Novi jedinstveni punk-rock bend nastaje 1980. godine u Sarajevu. Izdvojili su se svojim garažnim stilom s malo romskih muzičkih elemenata. Često su bili na lošem glasu zbog kritika koje su u svojim pjesmama upućivali prema socijalizmu. Danas sastav još uvijek postoji, a trenutno ima pet članova – pjevač i gitarist Davor Sučić, bubnjar Branko Trajkov, gitarist Toni Lović, basist Dejan Orešković te violinist i klavijaturist Robert Boldižar. Jedni su od njihovih najpoznatijih hitova Zenica Blues, Guzonjin sin, Balada o Pišonji i Žugi, i tako dalje.

Početkom 1990. godine, i to za vrijeme velike komercijalno uspješne turneje s Bombaj štampom i Top listom nadrealista, pogoršao se već slomljeni odnos Sučića i Jankovića, vodećeg dvojca benda. Skupina jedno vrijeme prestaje biti aktivna, i to krajem ljeta 1990., kada Sučić obavještava Jankovića da više nije zainteresiran za suradnju. Tako su Sučić, kao i Darko Ostojić i Faris Arapović, napustili bend najviše zbog različitih pogleda na viziju benda. No, bend se ponovo spaja nakon 6 godina pauze. Tako 1996. godine Mirko Srdić i Davor Sučić paralelno s pripremanjem albuma rade i na nastupima Top liste Nadrealista, koja nakon ratnog iskustva u BiH pa sve do 1998. godine radi preko 300 nastupa pod pokroviteljstvom USAID-a (United States Agency for International Development) po BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Austriji, Danskoj i Švicarskoj.

U rujnu 2008. godine dugogodišnji basist Predrag Bobić, napustio je bend nakon oproštajnog koncerta na zagrebačkom jezeru Bundek. Nakon toga, gitarist Dejan Orešković, bivši basist Divljih jagoda, pridružio se bendu i radu na njihovom nadolazećem albumu Muzej Revolucije. U siječnju 2016. godine bendu se pridružila saksofonistica i flautistica Lana Škrgatić. Ona bend napušta 2019. godine da bi se priključila ženskom glazbenom sastavu C.U.R.E.

Električni Orgazam

U Beogradu 1980. godine, Srđan Gile Gojković formirao je Električni Orgazam, a ujedno je bio i frontmen benda. Njihovi prvi snimci objavljeni su 1981. godine u albumu koji je uključivao i grupe Idoli i Sharlo Akrobata. Radilo se o grupnom albumu Paket Aranžmanu koji je uvelike doprinio promociji lokalnih punk muzičara i punka u cijeloj Srbiji. Poznati su po svojim hitovima Igra rokenrol cijela Jugoslavija, Krokodili dolaze, Zlatni papagaj, i drugim. Djelovali su u dva vala. Prvi val bio je od 1980. godine pa sve do 1988., a na scenu se ponovo vraćaju 1991. godine. Djeluju još dan danas.

Psihomodo Pop

Svojim načinom sviranja, glazbom i stilom, Psihomodo Pop ostavio je upečatljiv trag na rock sceni, kako bivše Juge tako i Hrvatske. Njihova zarazna glazba uvelike je slušana i među mladom i među starijom populacijom još dan danas. Naime, ovaj bend nastaje 1983. godine. Prvobitno ime ovog benda bilo je Neron u kojem su već tada svirali Tigran Kalebota (Tigi) i Smiljan Paradiš (Šparka). Uz Nevena Kepeskog (Kepa), grupi se pridružuje i čuveni Davor Gobac. On je već kao trinaestogodišnjak svirao u punk sastavu Klinska pomora, a napušta ga zato što, uz majčin pritisak, na probama nije mogao ostajati duže od pola noći. Tada Neron mijenja svoje ime u Psihomodo Pop.

Godine 1985. u sastav dolazi Radulović, nakon što ju je napustio Kepeski. Ova postava održava brojne koncerte na prostoru bivše Jugoslavije. Godine 1987. pridružuje im se drugi gitarist – Brada. Odmah sljedeće godine, nakon čitavih pet godina demo statusa, na tržištu se pojavljuje njihov prvi album Godina zmaja. Objavljivanjem ovog albuma postižu ogroman uspjeh i doslovno dižu cijelu državu na noge. Slijed ovih događaja dovodi ih do toga da su se pročuli i van države zahvaljujući nizozemskom rock festivalu Grote prijs of Netherland, gdje su u konkurenciji od 600 sastava odabrani kao jedan od šest najboljih. Čak je i legendarna glazbena postaja MTV njihov najveći hit Ja volim samog sebe pretvorila u englesku verziju video spota pod imenom I’m in love with Gobac, što je ujedno i prvi jugoslavenski spot prikazivan na MTV-u.

Godine 1995. iz sastava odlazi gitarist Saša Novak Radulović, na čije mjesto dolazi Jurij Novoselić-Kuzma (član benda FilmDisciplina kičme, suradnik Haustora). Isprva je s grupom kao pridruženi član, a kasnije postaje i stalnim članom. Grupa svojom pojavom i scenskim nastupom svakim koncertom osvaja svoju publiku, usprkos tome što djeluje već više od dvadeset godina. U prosincu 2017. godine iznenada je preminuo jedan od osnivača, bubnjar Tigran Kalebota, na čije mjesto 2019. dolazi Tin Ostreš.

Crvena jabuka

Iako su često mijenjali članove benda, svoju popularnost drže visoko sve do današnjeg dana, a bili su dio sarajevskog pokreta novog primitivizma početkom 80-ih godina. Do današnjeg dana, u bendu je iz originalne postave ostao vokalist i klavijaturist Dražen Žerić. Grupu su 1985. godine osnovali Dražen Ričl na vokalu i gitari i Zlatko Arslanagić, a ubrzo im se pridružuju i Aljoša Buha na bas gitari, Darko Jelčić na bubnjevima i Dražen Žerić na klavijaturama.

Sljedeće godine u ljeti bend je planirao svoj prvi koncert u Mostaru, no nisu ga održali jer je na putu do Mostara bend doživio saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli basista Aljoša Buha i pjevač Dražen Ričl. No, ipak, u čast poginulima iste su godine u listopadu održali koncert u dvorani Skenderija. Koncert je održan pod nazivom Pjesma za Crvenu jabuku, a nastupili su sarajevski muzičari i bendovi. U kasnijem slijedu događaja 2017. godine bubnjar Jelčić napušta bend, a Žera ostaje jedini originalni član. Tako su sadašnji članovi Dražen Žerić, Krešimir Kaštelan, Stjepan Šarić, Dragomir Herendić, Dario Duvnjak i Adrian Borić.

O ostalim bendovima čitajte ovdje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

NE PROPUSTITE I OVO!

Povijest

Baš kao i u prethodnom članku, i ovdje smo za vas pripremili upotpunjenu listu jednih od najboljih Ex-Yu bendova. Bez obzira na to koja...

Copyright 2022 © Filip Media d.o.o. Sva prava pridržana.