Kakav tepih odabrati za vaš dom?

Tepih: neizostavna stvar koja vašem domu daju ugodnu toplinu
Foto: Unsplash

Čini li vam se da vašem domu nedostaje ugodna i topla atmosfera? Pravilno odabran tepih može, bilo u velikom ili malom interijeru, doslovno napraviti čudo. A ne morate ni posegnuti duboko u džep da biste ga kupili. Kakav se isplati kupiti kako bi sobe oživjele?

Dodaci za dom su obično to posljednje o čemu razmišljamo pri preseljenju, ali definitivno zaslužuju pažnju. Na primjer, tepisi čine dom ugodnim, a zimi će i ugodno grijati noge. Ali, na tržištu postoji mnoštvo toga za izabrati. Kako odabrati onaj pravi?

Tapison ili komadni tepih?

Razmislite želite li ga u interijer položiti po cijeloj dužini poda, ili želite komadni tepih koji pristaje bilo kojoj vrsti poda. Možete birati iz široke ponude. Ako želite da se prostire cijelom dužinom, birajte izdržljive materijale.

unsplash.jpg

Uzmite u obzir prikladan materijal i mjesto

Prilikom donošenja odluke orijentirajte se simbolima na stražnjoj strani tepiha. Tamo ćete saznati je li prikladniji za kuhinju ili je prije za dječju sobu. Osim toga, saznat ćete i važne informacije o tome kako održavati tepih i je li, primjerice, prikladan za prostoriju s podnim grijanjem..

Na cijenu utječe vrsta vlakana i njegova konstrukcija

Važan faktor pri odlučivanju je svakako i cijena. Koji faktori utječu na njenu visinu? Svakako je to vrsta vlakana koja se koristi, a također, konstrukcija samog vlakna. Tepisi od umjetnih vlakana spadaju u jeftiniju kategoriju. Naprotiv, oni od vune, svile ili drugih prirodnih materijala obično su skuplji.

unsplash.jpg

Komadni tepisi su hit

Osebujniji i ugodniji interijer možete osigurati komadnim tepihom. Ukusno odabran komad pobrinut će se da soba prestane izgledati grubo i hladno. Izrazitiji uzorci dodaju veseliju notu i lijepo osvjetljavaju prostor. Ne bojte se dati prednost ni luđim kombinacijama boja. Uvijek, međutim, uzimajući u obzir boje u vašem interijeru. Na usklađivanje boja i motiva treba paziti osobito ako na zidovima imate tapete ili fototapete.

Iskoristite njegovu svestranost

Zahvaljujući tepihu, također možete zaštititi pod i unijeti više topline u interijer. Za hodnik, koji je jako prometan, prikladnija je tepih-staza ili onaj izrađen od čvršće tkanine. Eventualno onaj koji lako možete ubaciti u perilicu rublja. Tepihe s visokim florom najbolje ćete ocijeniti tamo gdje često hodate bosi. Na primjer u spavaćoj sobi ili ispred kauča. Njihova je struktura, naime, vrlo ugodna na dodir s kožom.