Prvi razgovor za posao? 6 stvari koje trebate imati na umu

Prvi razgovor za posao? 6 stvari koje trebate imati na umu

Mlada ste osoba koja je upravo započela svoju prvu potragu za prvim poslom? Već sad te svjesni toga da vas čeka i prvi razgovor za posao i vjerojatno se osjećate nervozno čim na to pomislite. No, nemojte si dopustiti da vam stres pređe u prepreku za uspjeh.

Budite svjesni toga da je osoba koja će vas intervjuirati vjerojatno naviknuta na razgovor s onima kojima je to prvi razgovor za posao i ujedno prvi posao. Osim toga, svi mi jednom imamo svoj prvi intervju, no nakon što probijemo taj led bit će nam puno lakše.

Savjeti za prvi razgovor za posao

Ključ uspješnog intervjua – bilo da vam je to prvi ili pedeseti – jest pripremiti se prije vremena, prikladno se odjenuti i pokušati ostati smiren. Možda će vam dodatno pomoći i ako vježbate odgovarati na neka pitanja za koja znate da postavljaju na intervjuu za posao.

No, mi vam donosimo još neke savjete koji će vam pomoći da taj prvi intervju bude uspješan.

Stvari koje valja učiniti prije samog razgovora za posao

Istražite tvrtku.

Odvojite malo vremena da istražite tvrtku kako biste bili upoznati s načinom na koji ona posluje i djeluje. Na internetu je dostupno mnogo informacija o svim tvrtkama i poslovnicama. Možda će vas baš na intervjuu pitati što znate o organizaciji, stoga na web stranici tvrtke uvijek provjerite odjeljak o nama, pogotovo ako prvi razgovorza posao obavljate s nekim velikim poslodavcem. Za manje poslodavce, pregledajte njihovu web stranicu kako biste dobili ideju čime se tvrtka bavi. Također, obavezno provjerite i stranice društvenih mreža kako biste utvrdili trenutačni fokus tvrtke.

unsplash.jpg

Saznajte više o poslu.

Saznajte što više o poziciji za koju se prijavljujete, a zatim se zapitajte zašto sam ja najbolja osoba za ovu ulogu? Poznajete li nekoga tko radi u tvrtki? Pitajte ih o poslu, procesu intervjua i samoj tvrtki. Što više znate o poslu, lakše ćete odgovoriti na pitanja o tome zašto smatrate da ste baš vi za tu poziciju.

Vježbajte intervjuiranje.

Pregledajte tipična pitanja i odgovore na intervjuima s mladim ljudima, možete guglati. Zatim možete zamoliti člana obitelji ili prijatelja da vam pomogne glumiti taj intervju, neka vam oni postavljaju pitanja, a vi na njih odgovarajte. Tako će vam sam proces intervjuiranja biti puno lakši.

Prikladno se odjenite.

Odaberite jednostavnu i prikladnu odjeću za poziciju o kojoj vas intervjuiraju. Ako niste sigurni što obući, pitajte svoje članove obitelji ili prijatelje.

Napišite životopis.

Životopis će ostaviti dobar dojam na sugovornika. Za pisanje životopisa nije vam potrebno formalno radno iskustvo. Možete uključiti i neformalno iskustvo, volontiranje, akademska postignuća i sudjelovanje u sportu ili klubovima. Ako već imate životopis ponesite kopiju na intervju. Bilo bi dobro da ponesete i olovku i papir kako biste mogli bilježiti ako ćete trebati.

unsplash.jpg

Tijekom vašeg prvog razgovora za posao:

Pokušajte ostati hladni i sabrani. Ako ostanete smireni, to će vam pomoći da se usredotočite na sugovornika. Ako se osjećate uznemireno, zastanite i nekoliko puta duboko udahnite da saberete svoje misli.

Budite sigurni u svoje vještine i sposobnosti kada razgovarate sa sugovornikom. Zapamtite da je ovo prvi posao i od vas se ne očekuje puno iskustva.

Pokušajte u raspravu uključiti ono što znate o tvrtki.

Uspostavite kontakt očima i izbjegavajte svako ometanje.

Slušajte i bilježite. Pripremite jedno ili dva pitanja za kraj intervjua.

Na kraju intervjua, zahvalite sugovorniku što je odvojio vrijeme da vas intervjuira.

Nakon vašeg prvog razgovora za posao pošaljite zahvalnicu odmah nakon intervjua svakoj osobi koja vas je intervjuirala kako biste je podsjetili koliko ste zainteresirani za poziciju.