FRIENDS – 49 zanimljivih činjenica o ovoj popularnoj seriji

FRIENDS - 49 zanimljivih činjenica o ovoj popularnoj seriji

Još od 1994. godine, Prijatelji su svjetski fenomen, a nakon što je serija završila sa svojih 10 sezona, glumačka je postava postala izuzetno popularna. Serija je također postala jednom od najpopularnijih TV emisija svih vremena, osvojivši Primetime Emmy nagradu 2002. godine i to za izvanrednu humorističku seriju.

Zanimljive činjenice o seriji FRIENDS

Za sve velike fanove donosimo neke zanimljive trivijalnosti koje možda niste znali o ovoj genijalnoj emisiji.  

Šest šarolikih točkica u logotipu FRIENDS predstavlja šest glavnih likova.

Lisa Kudrow bojala se patke.

Kada je serija prvi put napisana, Joey i Monica trebali su imati ljubavnu priču.

Snimanje jedne epizode Prijatelja trajalo je pet sati.

Joeyev i Chandlerov veliki bijeli pas zapravo je pripadao Jennifer Aniston kojoj je skulpturu darovao prijatelj za sreću na početku snimanja emisije.

Tri glumca koja su posudila glas likovima iz Simpsona imali su priliku glumiti i u Prijateljima: Dan Castellaneta (Homer), Hank Azaria (Moe/Apu, itd.) i Harry Shearer (Mr. Burns/Smithers, itd.).

Emisija se izvorno zvala Insomnia Cafe. Zatim je preimenovana u FRIENDS LIKE US, a zatim u Six of One prije nego što je konačno postala FRIENDS.

U prvoj sezoni svaki od šest glavnih glumaca dobio je 22.000 dolara po epizodi.

Godine 1997. sastali su se kako bi pregovarali o povećanju plaće na 100.000 dolara po epizodi. To je bio prvi takav događaj u povijesti televizije.

U posljednjoj sezoni svatko je dobio po 1.000.000 dolara po epizodi.

FRIENDS epizoda The One Where No One’s Ready odvija se u potpunosti u Monicinu stanu jer emisija nije imala dovoljno velik budžet za gostujuće zvijezde i dodatne setove.

Courteney Cox je zapravo starija od Davida Schwimmera, unatoč tome što glumi njegovu mlađu sestru.

U FRIENDS pilot epizodi Monica zaboravlja ime tipa s kojim je spavala. Producenti su se zabrinuli da se zbog toga možda neće svidjeti publici pa su publici u studiju podijelili anketu s pitanjem misle li da bi radnju trebalo promijeniti. Nije bilo potrebe, publici se svidjelo.

Ross i Rachel nisu trebali biti središnja romansa serije. Njihova priča nastala je zbog kemije Davida Schwimmera i Jennifer Aniston.

Monikin stan promijenio se s broja 5 na broj 20 onda kad su scenaristi shvatili da broj 5 ne može označavati stan na gornjem katu. Stoga su i Chandlerov stan također promijenili s 4 na 19.

Kathy Griffin i Jane Lynch išle su na audiciju za ulogu Phoebe.

Jon Favreau i Jon Cryer išli su na audiciju za ulogu Chandlera.

Priča o Phoebe koja nosi bratove trojke napisana je zato što je Lisa Kudrow u toj fazi i sama bila trudna.

Phoebeinom vjenčanju ne prisustvuje nitko od njezinih rođaka, uključujući njenu sestru blizanku Ursulu, njenog oca, njenu rođenu majku, njenog brata Franka Jr. ili trojke koje je rodila.

Hank Azaria, koji u seriji FRIENDS glumi znanstvenika Davida, čak je dvaput bio na audiciji za ulogu Joeyja prije nego što je serija krenula u produkciju.

Chandler je napisan kao lik koji je bio neugodan u društvu žena jer je Matthew Perry producentima rekao da je i on sam takav.

Glumci su se zagrlili svaki puta prije snimanja epizode.

Phoebe i Chandler izvorno su trebali biti sporedni likovi.

Kada Monica iskoči ispod Chandlerove posteljine u Londonu, njih dvoje trebali su zadržati taj položaj čak 27 sekundi.

Marcela su igrala dva majmuna, Monkey i Katie.

NBC je prvotno mislio da je glumačka postava premlada i zamolio je pisce da uključe nekog starijeg tko im je davao savjete kako da se ponašaju.

Producenti su prvotno željeli da Courteney Cox glumi Rachel, ali ona je sama željela glumiti Monicu zato što je Monicin lik izuzetno jak.

Narančasti kauč u Central Perku pronađen je u podrumu studija Warner Bros.

Ross ima 29 godina tri godine.

Monicini i Chandlerovi blizanci rođeni su u razmaku od tri minute i 46 sekundi.

Svih šest glavnih likova u jednom su se trenutku poljubili – osim Monice i Phoebe.

Baš poput Monice i Chandlera, Courteney Cox i David Arquette imali su problema s trudnoćom.

Courteney Cox morala je snimiti scenu u kojoj Rachel rodi nekoliko dana nakon vlastitog pobačaja.

Joey nije napisan kao bedast lik. To je predložio sam Matt LeBlanc.

Okvir oko špijunke u Monicinu stanu bio je ogledalo kojeg je slomio član ekipe tijekom ranijih faza snimanja.

June Gable, koja je glumila agenticu Estelle Leonard, također je glumila i medicinsku sestru u epizodi u kojoj Carol rađa Bena.

​​David Schwimmer režirao je 10 epizoda Prijatelja.

Sukreatori emisije, Marta Kauffman i David Crane također su koautori tematske pjesme serije, I’ll Be There for You od The Rembrandts.

Kada Rachel pokušava pronaći novog službenika za Chandlerovo i Monicino vjenčanje, pronalazi grčkog pravoslavnog svećenika koji izlazi s vjenčanja Anastassakis/Papasifakis. Anastassakis je obiteljsko originalno prezime Jennifer Aniston.

Kada je Lisa Kudrow prvi put pročitala scenarij serije, mislila je da je Chandlerov lik homoseksualac.

Giovanni Ribisi u kasnijim epizodama glumi Phoebeinog brata Franka Jr., no i prije toga smo ga imali priliku vidjeti i to kao dječaka koji umjesto novčića u Phoebeinu kutiju za gitaru baci kondom.

Lisa Kudrow već je dvije godine prije nego što su se počeli emitirati Prijatelji gostovala u sitcom seriji Mad About You kao Ursula Buffay. Phoebe su odlučili učiniti blizankom kako bi stvorili legendarnu poveznicu između dvije emisije.

Gunther nije imao ime sve do sredine druge sezone.

James Michael Tyler dobio je ulogu Gunthera jer je bio jedini statist koji je znao upravljati aparatom za espresso.

U epizodi The One With the Dollhouse, bilo je izrađeno čak šest verzija Phoebeine kućice za lutke jer je u zapletu epizode trebala biti spaljena.

 Glumac koji igra Joshuinog oca zapravo je stvarni otac Matthewa Perryja.

Ellen DeGeneres odbila je ponudu da glumi Phoebe.

Kad je završila posljednja epizoda posljednje sezone, Jennifer Aniston i njezin tadašnji suprug Brad Pitt priredili su večeru u svom domu. Poslužili su one boce vina koje je Kevin Bright spremio na samom početku snimanja Prijatelja.

Nakon što je snimljena posljednja epizoda serije, svaki je član glumačke ekipe za uspomenu dobio komad pločnika izvan Central Perka.