Depresija i 5 stvari koje će ti pomoći da je izbjegneš

Depresija: 5 stvari koje će ti pomoći da je izbjegneš

Ako se osjećaš depresivno, najbolje je nešto poduzeti – depresija ne prolazi sama od sebe.

Depresija može biti ozbiljna i čovjeku promijeniti život, utjecati na kvalitetu života i sreću onih koji s njom žive. To je također i uobičajeno stanje. U nekim slučajevima moguće je spriječiti depresiju, čak i ako ste već imali prethodnu epizodu.

Postoje mnoge promjene načina života i tehnike upravljanja stresom koje možete koristiti kako biste spriječili ili izbjegli depresiju. Naravno, postoje određeni okidači koji mogu izazvati depresivne epizode. Iako okidači mogu biti različiti za svakoga, ovo su neke od najboljih tehnika koje možete koristiti da spriječite ili izbjegnete povratak depresije.

Depresija se može izbjeći i vježbanjem

Svakodnevno odradi od 15 do 30 minuta brze šetnje ili trčanja – pleši ili vozi bicikl. Ljudi koji su depresivni možda se ne osjećaju previše aktivnima, no koji puta se dobro natjerati na neku aktivnost (ako trebaš više motivacije i ako ti je potrebna podrška drugih zamoli prijatelja da vježba s tobom). Jednom kad stekneš naviku vježbanja, neće trebati dugo da primijetiš razliku u svom raspoloženju i da vidiš poboljšanje u samome sebi.

Uz vježbanje i neke joga poze mogu pomoći u ublažavanju osjećaja depresije. U obzir dolazi i meditacija te vježbe disanja, a uvelike pomažu u ispuštanju negativnosti i toksina.

Foto: Unsplash

Zdravo se hrani

Depresija uvelike može utjecati na apetit. Jedna osoba možda uopće neće željeti okusiti jelo, ali druga se može prejesti. Ako je depresija utjecala na tvoju prehranu, morat ćeš biti posebno pažljiv kako bi stekao naviku pravilnog hranjenja. Pravilna prehrana može utjecati na čovjekovo raspoloženje i energiju. Zato jedi puno voća i povrća, a čak i ako ne osjećaš glad, pokušaj pojesti nešto lagano, poput komada voća.

Skrati si vrijeme na društvenim mrežama ili ih izbriši

Mnoga su istraživanja pokazala da povećana upotreba društvenih medija može uzrokovati ili pridonijeti depresiji i niskom samopouzdanju. Društveni mediji mogu stvoriti ovisnost i neophodno je ostati povezan s obitelji, prijateljima, pa čak i kolegama. Tako planiramo i pozivamo jedni druge na događaje i dijelimo velike vijesti, gledamo slike, komentiramo, lajkamo.

Međutim, ograničavanje vremena na društvenim mrežama u većini slučajeva zaista može spriječiti depresiju. To možete učiniti tako da obrišete društvene medije, da maknete aplikacije s mobitela. Odlazak na društvene medija možete si ograničiti tako da ih uključite samo ako nešto trebate, a ne samo da skrolate objave i trošite si dragocjeno vrijeme.

Potrudi se prepoznati probleme, ali nemoj se na njima zadržavati

Pokušaj prepoznati sve situacije koje su pridonijele tvojoj depresiji, a kad prepoznaš zbog čega se osjećaš depresivno i zašto, razgovaraj o tome sa svojim bližnjima ili sa svojim brižnim prijateljom. Razgovor je način za oslobađanje osjećaja i primanje određenog razumijevanja i može pridonijeti poboljšanju raspoloženja.

Nakon što izbaciš ove misli i osjećaje, usmjeri pozornost na nešto pozitivno. Poduzmi mjere za rješavanje problema pa i ako trebaš zatražiti stručnu pomoć. Osjećaj povezanosti s prijateljima i obitelji može ti pomoći u ublažavanju depresije, a i sama gesta traženja pomoći može i učvrstiti vaše odnose.

Foto: Unsplash

Izrazi se

Depresija katkad blokira osjećaj kreativnosti, zanimljivosti i narušuje ti osjećaj zabave. Razvijaj kreativnost, budi maštovit – slikaj, crtaj, šaraj, piši, pleši, pjevaj.. Odvoji vrijeme za igru ​​s prijateljem ili kućnim ljubimcem ili učini nešto zabavno za sebe. Pronađi nešto čemu se smiješ – možda smiješan film. Smijehom mijenjaš svoju energiju i energiju drugoga.

Pokušaj primijetiti dobre stvari

Depresija utječe na čovjekove misli, čineći da se sve čini sumorno, negativno i beznadno. Ako te depresija usmjeruje samo na negativno, potrudi se primijetiti dobre stvari u životu. Razmotri svoje snage, darove ili blagoslove. Najviše od svega, ne zaboravi biti strpljiv sa samim sobom jer depresija odlazi uz postepen rad na sebi.