5 znakova da vam dobar san nedostaje u životu

5 znakova da vam dobar san nedostaje u životu

Zamisli ovo: 20 je minuta do jutarnje nastave, konobar ti nije donio ono što si naručio, miješaju ti se formule iz matematike i lice ti gori. Donosimo ti 5 znakova da vam vjerojatno fali dobar san.

Foto: Shutterstock

Kako znati da vam fali dobar san?

Razdražljiv si i bez razloga lako pukneš na ljude

Bilo da je to zato što je mama dopustila starijem bratu da kasni iz izlaska dok ste morali biti kod kuće u 20 sati, ili zato što te je prijateljica odlučila zadirkivati zbog tvoje opsesije za Harry Stylesom, svi ti u posljednje vrijeme idu na živce. Nedostatak dobrog sna može se poremetiti sa sposobnošću tvog mozga da regulira emocije, što čini veću vjerojatnost da ćeš se naljutiti.

Priželjkuješ nezdravu hranu

Ako se ne odmoriš punih osam sati, tvoje tijelo može imati problem s prepoznavanjem jesi li gladan ili ne, što može dovesti do toga da jedeš više. Povećava se hormon koji kontrolira glad, što bi te moglo dovesti do prejedanja nezdravom hranom.

Kuneš se da držiš korak sa svojim režimom njege kože, ali tvoje lice puca kao ludo

Ako manje spavaš, tvoje tijelo može trpjeti stres, što povećava razinu hormona stresa kortizola. Ovo povećanje može dovesti do upale, začepljenja pora i izbijanja nepoželjnih prištića. Spavanje može održati ljepotu i zdravlje.

Čini se da se ne možeš usredotočiti na nastavu

Pospanost ti može smanjiti koncentraciju i budnost, što može otežati obraćanje pažnje ili izvršavanje zadataka koji zahtijevaju fokus (poput vožnje ili polaganja testova). Umor može utjecati i na tvoju prosudbu (što bi te moglo dovesti do toga da tu rizičnu poruku ipak pošalješ svojoj simpatiji…).

Foto: Shutterstock

Tvoja ranojutarnja kava postala je prijeko potreban alat za preživljavanje dana

Ako se sve više i više oslanjaš na kavu kako bi prošao cjelodnevnu nastavu, to je jasan znak da ti treba više odmora. Iako ti kofein može pomoći da budeš oprezniji, on ima i svojih loših strana, kao što je opet smanjenje sna ili remećenje sna kad napokon zaspiš.

Pronalaziš se u ovih 5 znakova? Vrijeme je da popraviš sleep schedule! Ciljaj na najmanje 8 sati dobrog sna, što bi te trebalo provesti kroz dan bez potrebe za kavom ili drijemanjem.