Fiktivni likovi koji su različiti u knjigama i filmovima

Fiktivni likovi koji su različiti u knjigama i filmovima
FotoJet

Ljudi ponekad popularne knjige adaptiraju u filmove i sve ispadne dobro. I često su nam neki fiktivni likovi draži od drugih, vežemo se za njihovu originalnu osobnost. No, s druge strane, u nekim slučajevima radnja totalno izgubi svoju svrhu kakvu je imala i ostvarila u knjizi. Također neke scene ostaju u rukama improvizacije. No, najveća greška koja se može učiniti jest oživljavanje fiktivnih likova iz knjiga, a zatim kompletno mijenjanje čitave njihove osobnosti. U nastavku vam donosimo neke od takvih slučajeva gdje se fiktivni likovi u knjigama uvelike razlikuju od svoje filmske verzije.

Fiktivni likovi koji drugačiju osobnost imaju u knjigama i filmovima

Frankenstein

U filmovima, Frankenstein se često prikazuje kao tiho i brutalno čudovište. Ako i progovori, to je najčešće u stilu grlenih dubokih zvukova koji se čudovištima i pripisuju. Povremeno izgovara riječi ili neke kratke fraze. Ipak, u romanu Mary Shelley, ne samo da je čudovište sposobno govoriti, već je inteligentan, a govor mu je sasvim fluentan.

unsplash.jpg

Aragorn iz Gospodara prstenova

U knjigama, Aragorn je samouvjereni kralj-heroj sa zanimljivom sudbinom. U filmovima ga pak prikazuju kao vruću zbrku tjeskobe koja svoju sudbinu izbjegava za šankom pivnice. Dok je Tolkienov Aragorn godinama vodio borbu protiv Saurona, Aragorn Petera Jacksona jednostavno je poznat kao osramoćeni tip koji nije uspio uništiti Prsten.

U osnovi, Aragorn u knjigama spreman je i voljan uništiti kraljevstvo, dok je u filmovima osakaćen sumnjom u sebe i željom za dokazivanjem.

Forrest Gump

Jeste li ikada čitali originalni Forrest Gump Winstona Grooma? Forrest Gump iz knjiženih je predaja puno ogorčeniji i vulgarniji od nježnog i velikodušnog lika Toma Hanksa kojeg gledamo na ekranu. U romanu on ne uči nikakve životne lekcije, niti se ljubavna priča s Jenny odvija na isti način; ona bježi s drugim muškarcem.

Severus Snape iz Harryja Pottera

Većina nas obožava Alana Rickmana u ulozi Snapea. Drugo, oni koji su čitali knjige složit će se s činjenicom da filmska verzija Snapea ima vrlo malo zajedničkog sa Snapeom iz knjiga. Snape naše J.K. Rowling mnogo je okrutniji te se opisuje kao da je nalik na pauka. Dvostruki je agent, majstor igre sjena i suptilnosti. Njima vlada intelekt, ponosi se svojom sposobnošću da svoje emocije drži pod kontrolom, premda se ipak brzo naljuti. Nasuprot tome, Snape kakvog smo gledali u filmovima, vrlo je strog, kontroliran i dostojanstven – hladan i proračunat, sa sporom i mlitavom dikcijom. Osim toga, Alan Rickman dvadesetak je godina stariji nego što bi Snape izvorno trebao biti.

S ovim se možda neki od vas ne slažu, no iako neki vjeruju da se Snape iz knjige pomalo razlikuje od Snapea Alana Rickmana, to ne znači da potonji nije isto tako majstorski osmišljen. Ipak, Snape je jedan od najpoznatijih i najpopularnijih fiktivnih likova i popularne Harry Potter kulture.