3 očita znaka da vam treba promjena načina života

3 očita znaka da vam treba promjena načina života

Ako ste otvorili ovaj post, velika je vjerojatnost da ste nezadovoljni i da vam treba promjena načina života. Možda to nezadovoljstvo proizlazi iz vaših veza, možda ste zaglavljeni u karijeri ili ste umorni od borbe protiv anksioznosti ili depresije.

Ipak, usprkos brojnim naporima da poboljšate svoj život, svaki dan se i dalje osjećate demotiviranima.

Uobičajeni okidači za promjenu načina života

Postoje tri najčešća vanjska čimbenika koji nas navode na promjenu načina života. Radi se o traumi (nesreća, susret sa smrću), gubitku (smrt voljene osobe) ili teškoćama poput nezaposlenosti, rastućeg duga i slično.

Upravo takvi događaju u vašem životu mogu vam izazvati šok i natjerati vas da preispitate svoje prioritete i razmislite o novim opcijama. Oni najčešće izazivaju egzistencijalnu krizu koja vas tjera da ispitate i procijenite sve aspekte svog života.

unsplash.jpg

Očiti znakovi koji sugeriraju da vam treba promjena načina života

Često se pred našim nosom skupljaju znakovi koji nam očito pokazuju da nam treba promjena načina života. Ovo su neki od znakova.

Vašem životu nedostaje radosti i uzbuđenja. Dani su depresivno predvidljivi. Osjećate se zaglavljeni u istim dosadnim obrascima; postoji element Groundhog Day; svaki trenutak je isti i nemate se čemu veseliti.

Kronični stres. Čak i najjednostavniji poslovi postaju vam teret. Zadaci poput čišćenja kuće, kupovine ili posjeta rodbini mogu se navesti da se osjećate kao da idete na giljotinu.

Konstantno razočaranje. Sve, i svi, na kraju vas samo iznevjeri. Osjećate se razočarano čak i onda kad date sve od sebe da budete svoji i otvoreni.

unsplash.jpg

Znajte da uvijek imate moć izbora

Ako ste pročitali sve gore navedene kriterije i pomislili ‘da, to sam totalno ja’, vrijeme je da napokon analizirate koje se promjene trebaju dogoditi. A evo i dobrih vijesti – za promjenu u načinu života ne trebate proživjeti nikakvu traumu. Morate samo znati da uvijek imate moć izbora i da s promjenom možete početi u bilo koje vrijeme.

Ipak, prije nego što date otkaz i ostanete bez posla, imajte na umu da je vrlo tanka linija između promišljanih i nepromišljenih promjena i poteza. Ako ste identificirali da vam je potrebna promjena, nemojte odmah poduzeti ogromne korake. Prvo morate dobro promisliti. Promjena se ne dešava odjednom, za promjenu je potrebno neko vrijeme.

Ulaganje vremena u istraživanje svojih mogućnosti nikada vas neće iznevjeriti. Što ste u ovom procesu svjesniji, to je očiglednija potreba za promjenom. Postavite si osobne ciljeve i ostvarujte ih jedan po jedan.

Zapamtite, novi posao ili promjena stanovanja ne jamči sreću. Bez rada na sebi mogli biste promijeniti svoje okruženje samo da otkrijete kako i dalje patite od istih problema.

Zanimljivo pitanje za početak životnog putovanja

Prije nego što odlučite promijeniti način života, evo još jednog prijedloga – zamislite sebe daleko u budućnost i dovršite ovu rečenicu: “Hvala nebesima da sam prije 20 godina odlučio/la _________.”

Odgovor na ovo pitanje mogao bi pobuditi skrivenu želju za potpuno drugačijim načinom življenja.