Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje

Kako izbjeći depresiju?

Ako se osjećaš depresivno, najbolje je nešto poduzeti – depresija ne prolazi sama od sebe. Uz pomoć liječnika ili terapeuta, donosimo i 5 stvari koje možeš učiniti za sebe kako bi se bolje osjećao.

Vježbaj

Svakodnevno odradi od 15 do 30 minuta brze šetnje ili trčanja – pleši ili vozi bicikl. Ljudi koji su depresivni možda se ne osjećaju previše aktivnima, no koji puta se dobro natjerati na neku aktivnost (ako trebaš više motivacije i ako ti je potrebna podrška drugih zamoli prijatelja da vježba s tobom). Jednom kad stekneš naviku vježbanja, neće trebati dugo da primijetiš razliku u svom raspoloženju i da vidiš poboljšanje u samome sebi.

Uz vježbanje i neke joga poze mogu pomoći u ublažavanju osjećaja depresije. U obzir dolazi i meditacija te vježbe disanja, a uvelike pomažu u ispuštanju negativnosti i toksina.

Zdravo se hrani

Depresija uvelike može utjecati na apetit. Jedna osoba možda uopće neće željeti okusiti jelo, ali druga se može prejesti. Ako je depresija utjecala na tvoju prehranu, morat ćeš biti posebno pažljiv kako bi stekao naviku pravilnog hranjenja. Pravilna prehrana može utjecati na čovjekovo raspoloženje i energiju. Zato jedi puno voća i povrća, a čak i ako ne osjećaš glad, pokušaj pojesti nešto lagano, poput komada voća.

Potrudi se prepoznati probleme, ali nemoj se na njima zadržavati

Pokušaj prepoznati sve situacije koje su pridonijele tvojoj depresiji, a kad prepoznaš zbog čega se osjećaš depresivno i zašto, razgovaraj o tome sa svojim bližnjima ili sa svojim brižnim prijateljom. Razgovor je način za oslobađanje osjećaja i primanje određenog razumijevanja i može pridonijeti poboljšanju raspoloženja.

Nakon što izbaciš ove misli i osjećaje, usmjeri pozornost na nešto pozitivno. Poduzmi mjere za rješavanje problema pa i ako trebaš zatražiti stručnu pomoć. Osjećaj povezanosti s prijateljima i obitelji može ti pomoći u ublažavanju depresije, a i sama gesta traženja pomoći može i učvrstiti vaše odnose.

Izrazi se

Depresija katkad blokira osjećaj kreativnosti, zanimljivosti i narušuje ti osjećaj zabave. Razvijaj kreativnost, budi maštovit – slikaj, crtaj, šaraj, piši, pleši, pjevaj.. Odvoji vrijeme za igru ​​s prijateljem ili kućnim ljubimcem ili učini nešto zabavno za sebe. Pronađi nešto čemu se smiješ – možda smiješan film. Smijehom mijenjaš svoju energiju i energiju drugoga.

Pokušaj primijetiti dobre stvari

Depresija utječe na čovjekove misli, čineći da se sve čini sumorno, negativno i beznadno. Ako te depresija usmjeruje samo na negativno, potrudi se primijetiti dobre stvari u životu. Razmotri svoje snage, darove ili blagoslove. Najviše od svega, ne zaboravi biti strpljiv sa samim sobom jer depresija odlazi uz postepen rad na sebi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

NE PROPUSTITE I OVO!

Posao

Ako želite da drugi vole biti u vašem društvu, možda postoji vjerojatnost da morate izbaciti neke svoje loše komunikacijske navike. Postoje neke greške koje...

Zdravlje

Hrana kojom punite svoj tanjur puno govori o vašem cjelokupnom zdravlju. Ako se radi o zdravoj prehrani, uživat ćete dobru formu i zdrav život,...

Razno

Introverti se često osjećaju pomalo kontradiktorno. Druženje nas iscrpljuje, dok istovremeno želimo biti u društvu i povezati se s ljudima čak i na dublji...

Posao

Bez obzira na to tko smo i što smo, svi imamo one trenutke kad nas obuzme nervoza. To se često dešava u novim situacijama...

Copyright 2022 © Filip Media d.o.o. Sva prava pridržana.