Koji je najbolji dokumentarni film 2022. godine?

Dokumentarni filmovi su poseban filmski žanr čija su okosnica stvarni događaji. U ovoj vrsti filma ne nastupaju plaćeni glumci, a tematika može biti gotovo bilo koja. Možda nisu najkultniji filmovi, ali mogu biti izuzetno zanimljivi.

Naziv dokumantarni dolazi od francuske riječi documentaire, a prvi je put upotrijebljen početkom 21. stoljeća.

dokumentarni filmovi 2022. godine
FOTO: SHUTTERSTOCK

Dokumentarni filmovi mogu biti putopisni, obiteljski, obrazovni, antropološki i mnogi drugi, a njihova se kvaliteta ocjenjuje na nekoliko velikih festivala dokumentarnog filma, kao što su IDFA u Amsterdamu i Hot Docs u Kanadi. U Hrvatskoj je najpoznatiji ZagrebDox. 

2022. godina bila je vrlo plodonosna za dokumentarni film, a moderan način snimanja i duboka priča koja stoji iza njih učinili su dokumentarce vrlo popularnim kod publike. 

Potomak (Descendant)

Nakon stoljeća atlantske trgovine robljem, Sjedinjene Američke države 1808. godine zabranjuju uvoz robova u svoju državu. Ipak, možemo li vjerovati ovome?

Nakon otkrića potonulog broda s robovima nedaleko od obale Alabame, Margaret Brown u svom dokumentarnom filmu otkriva novu verziju povijesti, onu koja nije napisana od strane moćne elite. 

U filmu se  upoznajemo s potomcima preživjelih robova s ilegalne Clotilde, zadnjeg broda koji je dovozio robove iz Afrike u Ameriku. 

Boeingov pad (Downfall: The Case Against Boeing)

U listopadu 2018. godine Indonezijski avion srušio se u Javansko more, a samo nekoliko tjedana nakon isto se dogodilo s drugim avionom. Oba aviona bili su Boeing 737-Maxes modela i oba pada završila su smrću više od 300 putnika i zaposlenika. 

Dokumentarac intervjuira članove obitelji, stručnjake i inženjere kako bi saznali zašto je upravo došlo do ovih nesreća. U ovom dokumentarnom filmu Rory Kennedy otkriva neetičko poslovanje tvrtke Boeing kojoj je profit bio mnogo važniji nego sama sigurnost njihovih aviona. 

Vatra ljubavi (Fire of Love)

Dokumentarni film Sare Dosa prati priču Mauricea i Katie Krafft, poznatih vulkanologa koji su se upoznali šezdesetih godina i skupa proveli preko 25 godina putujući po svijetu istražujući aktivne vulkane. 

Prošli su gotovo cijeli svijet, od Islanda i Kolumbije do Japana i Amerike kako bi bili što bliže opasnim erupcijama ovih vulkana. Prekrasne snimke erupcija u kombinaciji s prekrasnom ljubavnom pričom ovog para ostavit će vas bez daha. 

Sve što diše (All that Breathes)

Shaunak Sen donosi priču o zanimljivom ekosustavu koji predstavlja grad Delhi, u kojemu je onečišćenje zraka došlo do najveće viđene vrijednosti. Utjecaj ovog onečišćenja osjeća se u svakodnevnom životu stanovnika, a dokumentarni film prati dva brata koji su se posvetili misiji spašavanja gradskih ptica koje svakodnevno padaju s neba zbog ovog ekstremnog onečišćenja. 

Ipak, ovo nije jedini problem s kojim se braća bore. U vremenu snimanja dokumentarca u Indiji su na snagu stupile protumuslimanske mjere koje uzrokuju brojne proteste u gradu. 

Sva ljepota i krvoproliće (All the Beauty and the Bloodshed)

Laura Poitras donosi dokumentarni film o Nan Goldin, američkoj fotografkinji i aktivistici koja je dojmljivo dokumentirala američke subkulture sedamdesetih i osamdesetih godina. 

Kao i sama fotografkinja, dokumentarni film je nekonvencionalan s prvom polovicom posvećeno njenom životu i radu, a drugi dio o njezinoj kampanji protiv obitelji Sackler, tvrtke odgovornu za opioidnu krizu. 

Ovaj snažan i sugestivan film ostavlja gledatelje šokiranim i prenosi nevjerojatan raspon tema koje predstavlja gledatelju. 

Loša sjekira (Bad axe)

Ovaj moćan dokumentarni film Davida Sieva snimljen je tijekom godine COVID pandemije, a prati njegovu azijsko američku obitelj koja se strastveno bori za svoj restoran uslijed tadašnje krize. 

Kao useljenici iz Mexica i Kambodžije, Davidov otac i majka opterećeni su ne samo ekonomskim prijetnjama, već i pojavom neonacista u tadašnjoj Trumpovoj ruralnoj Americi. 

Neizvjesnost i strah koja obitelj osjeća kombinirani s načinom snimanja sličnom reality TV-u neupitno ostavlja velik dojam na gledatelje.

Beba

Beba je prekrasan, surovi auto-portret Rebecce Huntt, afro-latine porijeklom iz Venezuele i Dominikanske republike koja se vraća iz SAD-a u svoj rodni kraj kako bi zacijelila svoje generacijske rane. 

Njezin odnos sa šizofrenom bakom i ocem koji je doseljavanjem u Ameriku izbjegao etničko čišćenje, kao i njezin svakodnevan život kao etnički raznolika osoba u Americi prikazuju stvarnost našega društva, i bol s kojom se Rebecca sada mora suočiti. 

Laku noć Oppy (Good Night Oppy)

Opportunity je naziv robotskog rovera koji je 2003. godine poslan na Mars kako bi proučio uvjete na planetu. Iako je trebao živjeti samo devedeset dana, Oppy je istraživao Mars čak petnaest godina i dao NASA-i nevjerojatne podatke. 

Ova srcedrapajuća priča o povezanosti robota s njegovim kreatorom pokazuje predanost i požrtvovnost znanstvenika, ali nas i podsjeća koliko čovjek može izaći izvan okvira mogućnosti.  

Black & Blues Louisa Armstronga (Louis Armstrong’s Black & Blues)

Zadivljujući dokumentarni film Sache Jenkinsa objašnjava genij Louisa Armstronga, glavnog inovatora jazza koji prvi uvodi koncept improvizacije u žanr. 

Njegova slava, imidž i mitologija koja je nastala oko ovog izvođača u potpunosti je opravdana, jer Armstrong ne postavlja temelj samo jazza već i rock ‘n’ rolla koji će godinama nakon postati najpopularniji tip muzike. Film sadrži brojne audiosnimke samog Armstronga i skida masku koju je nosio u javnosti. 

Iako nikada nije bio aktivist, ovaj autor u svoju glazbu prelio je svu ljutnju koju je ima u sebi zbog okolnosti tog vremena. 

Misterij Marilyn Monroe: Izgubljene snimke (The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes)

Misterij Marilyn Monroe uranja u smrt jedne od najpoznatije kulturne i modne ikone dvadesetog stoljeća, glumice Marilyn Monroe. 

Njezina smrt u kolovozu 1962. godine od predoziranja po prvi puta je u svjetlo donijela njezine probleme s depresijom i narkoticima i njezinu tajnu vezu s tadašnjim predsjednikom Kennedyjem. 

Ipak, ovaj brilijantan dokumentarac Emme Cooper pokušava ispraviti grešku koju su mediji kroz sve ove godine činili, okaljavajući njezinu sliku. 

Navalni (Navalny)

Iznimno aktualni dokumentarac donosi priču  Alekseju Navalnom, ruskom vođi oporbe, koji je okovan u zatvoru zbog prozivanja trenutnoj ruskog vladara Vladimira Putina. 

Nakon što je Putinov režim pokušao otrovati Navalnog, on je postao svojevrstan borac za slobodu, ljudska personifikacija borbe protiv nepravednog, korumpiranog režima. 

Aleluja: Leonard Cohen, putovanje, pjesma (Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song)

Iako se čini pretjerano dati jednoj pjesmi cijeli dokumentarni film, „Hallelujah“ Leonarda Cohena jedna je od najpoznatijih pjesama koja se svakih nekoliko godina vraća u novoj, popularnoj obradi. Ono što ovu pjesmu, a i drugi rad Leonarda Cohena čini ovoliko nevjerojatnom jest što je bezvremenska i spiritualna.

 Daniel Geller i Dayna Goldfine donose ne samo priču o ovom hitu već i svojevrsni portret autora, koji je svoju karijeru počeo pišući poeziju koja je danas u obliku njegovih pjesama sačuvana za sve buduće generacije. 

Pod utjecajem (Under the Influence)

Dokumentarni film Casey Neistata prati Davida Dobrika, koji predstavlja svojevrsni YouTube fenomen svoga vremena. 

Uspon ovog slovačkog komičara i njegov put do statusa poznate internetske ličnosti bio je popraćen brojnim nedaćama, a njegova borba s tadašnjom industrijom rezultirala je brojnim nevoljama. 

Suptilno komentiranje kapitalizma i opsjednutosti novcem ovaj će dokumentarni film učiniti toliko zanimljivijim. 

Princeza (The Princess)

Smrt princeze Diane jedna je od najtužnijih događaja 20. stoljeća, a spomenut dokumentarni film prikazuje potpuno nove snimke neprežaljene „princeze srca“ i njene tragične priče. 

Snimke prikazuju nezadovoljstvo koje je osjećala u kraljevskoj obitelji, ali i nadu i empatiju koju je posjedovala unatoč svojim osobnim problemima. 

Tantura

Dokumentarni film Alona Schwarza kopa duboko u ono što mnogi smatraju zabranjenim teritorijem. Film objašnjava događaje koji su uslijedili tijekom Arapsko-izraelskog rata 1948. godine i otkriva skrivenu brutalnu povijest koju je Izrael pokušao prikriti. 

U filmu su prikazana brojna svjedočenja Palestinaca koji su proživjeli rat, ali i Izraelskih ratnika. Ono što oni opisuju danas možemo interpretirati kao ratne zločine i etničko čišćenje područja. 

Fokus se ne stavlja na same zločine već na njihovo nemilosrdno prikrivanje te sam tvorac filma objašnjava kako ovi podatci konstantno izranjaju i proganjaju izraelsku državu. 

S mjesta gdje su stajali (From Where They Stood)

Iako su riskirali svoje živote, hrabri zatvorenici nacističkih koncentracijskih kampova uspjeli su snimiti brojne dokaze brutalnosti tadašnjeg njemačkog režima i prokrijumčariti ih, a ovaj dokumentarni film Alaina Resnaisa po prvi puta prikazuje ove zgražavajuće crno bijele snimke. 

Horor prikazan na snimkama kontrastiran je nešto sretnijim, obojenim snimkama nakon oslobođenja Poljske, no ovo ne čini sam dokumentarac ništa manje neugodnim za gledatelja. Surov prikaz užasavajućih događaja drugog svjetskog rata čini ovaj film iznimno važnim za gledanje. 

Teritorij (The Territory)

U filmu Alexa Pritza putujemo sve do Brazila gdje susrećemo mladog vođu domorodaca i njegova mentora koji se svim svojim snagama bore za zemlju duboko u šumi kojoj prijeti rušenje radi stvaranja novog poljoprivrednog tla. 

Turobna i očajnička priča o kulturnom genocidu naroda Ure-eu-wau-wau i krčenju amazonskih prašuma, takozvanih „pluća zemlje“ ostavlja iznimno snažan dojam na gledatelje i odlično istražuje obje strane dijaloga u ovom snažnom dokumentarnom debiju.

Okreni svaku stranicu — Avanture Roberta Caroa i Roberta Gottlieba (Turn Every Page — The Adventures of Robert Caro and Robert Gottlieb)

Dokumentarni film Lizzie Gottlieb vodi nas u život Roberta Caroa, autora knjige „The Power Broker“ i dobitnika Pulitzer nagrade kao i Robert Gottlieba, urednika koji je prepravljao sve njegove knjige. 

Ovaj nostalgičan film pokazuje koliko je ispunjujuće zapisati istinu na papiru prikazujući pedesetogodišnji radni odnos dvoje briljantnih ljudi i umjetnika koji su teškim radom uspjeli usavršiti svoj zanat do savršenstva. 

Je li vam to dovoljno crno?!? (Is That Black Enough for You?!?)

Ovaj uzbudljiv ljubavni dokumentarni film Elvisa Mitchela priča nam o crnačkoj kinematografiji kasnih šezdesetih i sedamdesetih godina.

Film je uzbudljiv i sadrži intervjue s brojnim zvijezdama poput Samuela L. Jacksona, Whoopi Goldberg i Zendaye. Ljubitelji filmova bit će oduševljeni ovim dokumentarcem upravo zbog toga što prikazuje jedinstven pogled na povezanost kulture i filma tog vremena.

Kolektiv Jane (The Janes)

Redateljice Emma Pildes i Tia Lessi donose priču iz Chicaga, kasnih krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina, kada je podzemna služba omogućila preko deset tisuća ilegalnih pobačaja ženama u potrebi, prije nego što je njihov rad zaustavljen sudskim procesom Roe v. Wade. 

Ovih sedam žena su uhićene, ali njihova organizacija pod nazivom JANE pomogla je tisuće ženama da uzmu kontrolu nad svojim tijelom. Iako film ima pobjednički podton, nakon nedavnih događaja u SAD-u on poprima oblik svojevrsnog upozorenja te stoga nikada prije nije bio važniji. 

Ništa se ne uspoređuje (Nothing Compares)

Ovaj dokumentarni film napravljen je po životu Sinead O’Connor, irske rokerice koja je svoj uspon doživjela devedesetih godina kada se njezina pjesma „Nothing Compares 2U“ popela na vrh Billboard ljestvice. 

najbolji dokumentarni filmovi
FOTO: SHUTTERSTOCK

Iza ove pop zvijezde krije se velika bol koju je proživjela u svom djetinjstvu, ali i tijekom karijere. Kathryn Ferguson prepričavajući period u karijeri kantautorice ukazuje na licemjerje medija kasnih 80-ih i ranih 90-ih koji su Sinead oštro kritizirali radi njezine obrijane kose i snažnog karaktera, a prekrivali nedaće koje su uzrokovali muški kantautori toga vremena. 

Ipak, hrabrost i tvrdoglavost ove kantautorice ostavili su veliki trag na samu industriju toga vremena. 

PEZ odmetnik (The PEZ Outlaw)

Devedesetih godina prošlog stoljeća Steve Glow uspio je zaraditi i zatim izgubiti bogatstvo prodajom rijetkih i lažnih PEZ dispenzera. On je naime iz istočne Europe krijumčario ove dispenzere u Sjedinjene Američke države, tako zarađujući milijune od bogatih kolekcionara čiji je hobi bio skupiti sve dispenzere raznih oblika i boja. 

Ovaj dokumentarni film Bryana i Amy Bandlien Storkel jedan je od najneobičnijih dokumentaraca ove godine te je stoga odličan za gledanje, osobito ako ste raspoloženi za malo komedije.

Divlja mačka (Wildcat)

Film Melisse Lesh i Trevora Frosta oduševit će sve ljubitelje životinja, ali i one koji vole srcedrapajuću priču. Dokumentarac sniman je duboko u peruanskoj prašumi gdje se mladi britanski vojnik kori s depresijom i PTSP-om nakon svog povratka iz rata u Afghanistanu. 

On upoznaje američkog znanstvenika i oni udomljuju bebu ocelota to jest leoparda koji je ostao bez majke. Ovaj dirljiv dokumentarac prikazuje ponovni pronalazak želje za životom ovog mladića koji se duboko u prašumi suočava sa svojom traumatičnom prošlošću. Dokumentarni film pokazuje kako smo povezani s prirodom i kako nas ona može iscijeliti.