Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zabava

Kultni filmovi koje jednostavno morate pogledati

Sad kad je stiglo vruće ljeto, koji puta ne znamo šta da radimo. Naime, to vrijeme možemo iskoristiti za gledanje onih filmskih klasika koje smo uvijek odgađali za neka druga vremena. Sigurno vam se desilo da pronađete dobar film, ali ga u tom trenutku nemate vremena pogledati pa se popis samo puni. U nastavku vam stoga donosimo neke od filmova koji su dio opće kulture i jednostavno ih morate pogledati.

The Good, the Bad and the Ugly

Svi znamo legendarnog Clinta Eastwooda i njegov čuveni pogled na licu kojeg će pokušavati imitirati mnogi domaći i strani stand-up komičari. Ovo je jedan od najslavnijih i najpoznatijih spaghetti western filmova nastalih 1960-ih godina. Ovaj je film dio trilogije Dollars Sergioja Leonea, a radnja prati trojicu u traženju lokacije zakopanog novca. Radnja se odvija za vrijeme Građanskog rata u Americi, a u ovom je slučaju postala slavna i glazba čuvenog Enia Morriconea.

The Rocky Horror Picture Show

Ovaj low budget film nastao je 1975. godine bio je popularan čim je izašao, a samo godinu dana kasnije kazalište u New Yorku počeo ga je prikazivati u ponoćnim satima. Radnju su iznova i iznova pratili predani fanovi koji su se s vremenom u kazalište počeli pojavljivati obučeni poput glavnih likova pjevajući pjesme. Kao i mnogi drugi kultni filmovi, postoji i kvazi nastavak – Shock Treatment – no, slavom se nikada neće niti približiti originalu. Rocky Horror Picture Show međusobno zbližava svoje neobične likove, ali narativni potisak publiku stvarno izluđuje.

Pulp Fiction

Za razliku od mnogih kultnih filmova, Pulp Fiction čim je izašao bio je veliki hit, a kritičari su ga apsolutno zavoljeli. Fanovi se rado prisjećaju mnogih slavnih citata i scena i još uvijek se nadaju da će Quentin Tarantino jednog dana ipak napraviti film o Vega Brothers.

Transpotting

Ovo je film koji na vrlo upečatljiv i originalan pa čak i stvaran način prikazuje ovisnost o drogama. Radnja filma prati Rentona koji se uz ovisnost o heroinu ne zna nositi sa stvarnošću. Živi u Edinburgu što je odličan detalj koji nadograđuje depresivni element ovog filma. Ispreplitanje crnog humora i dramatičnosti, ovaj film čini vrlo intrigantnim na filmskom repertoaru što ga čini jednim od klasika i dijelom opće kulture.

Fight Club

Zbog svoje čudnjikavosti, mnogi su krivo shvatili poantu ovog filma. Ovajh je film krhak, buntovan, riskantan, čime pripovjedač odražava frustracije mnogih ljudi. Čak možemo reći da ovaj film iz ženskog pogleda ispituje portret toksične muškosti Davida Finchera. Ovo je film kojeg ćete ili zavoljeti ili zamrziti.

Before Sunrise

Osim The Notebooka o kojem ćemo pričati kasnije u članku, jedan od onih najljepših ljubavnih filmova, a potječe iz 1995. godine zove se Before Sunrise. Radnja filma prati ženu i muškarca koji su se upoznali u vlaku te odluče izaći na Bečkoj stanici. Ne znajući da će se u jednim trenutku morati razdvojiti, ludo se zaljubljuju.

The Notebook

Da, došli smo i do ovogremek djela. Iako mnogi portali u svoj popis kultnih filmova ovaj ne svrstavaju, mi smatramo da nema osobe koja ga nije pogledala barem jednom u životu. Možda ste na njega slučajno naišli listajući kroz televizijske kanale pa ste pogledali samo jedan dio. Radi se o predivnoj radnji koja prati siromašnog, ali strastvenog mladića koji se zaljubljuje u mladu bogatu djevojku pružajući joj osjećaj slobode koji nikad prije nije doživjela. No, ubrzo se njihovi putevi razdvajaju zbog njihovih različitih socijalnih razlika.

Dead Poet’s Society

Govorimo o dirljivoj drami koja prati ulogu Robina Williamsa kao zanimljivog profesora koji učenicima u vrlo strogoj i konzervativnoj školi književnost prezentira na malo drugačiji i osjećajniji način. Ovaj film australskog je filmskog redatelja Petera Weira doveo do Oscara za najbolji scenarij i time mu obilježio karijeru.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

NE PROPUSTITE I OVO!

Zabava

Dobar filmski klasik uvijek dobro dođe za kišnu nedjelju ili onda kad ne znate što biste drugo radili. Sigurni smo da ima mnogo kultnih...

Copyright 2022 © Filip Media d.o.o. Sva prava pridržana.