Kultni filmovi koje morate pogledati (Top 17)

Filmski klasici koje jednostavno morate pogledati (Top 8)

Sad kad je stiglo vruće ljeto, koji puta ne znamo šta da radimo. Naime, to je vrijeme kada nastupaju kultni filmovi koje morate pogledati, a koje smo uvijek odgađali za neka druga vremena. Sigurno vam se desilo da pronađete dobar filmski klasik, ali ga u tom trenutku nemate vremena pogledati pa se popis samo puni. U nastavku vam stoga donosimo neke od filmova koji su dio opće kulture i jednostavno ih morate pogledati.

Kultni filmovi i filmski klasici
Foto: Unsplash

Najbolji kultni filmovi i klasici

The Good, the Bad and the Ugly

Svi znamo legendarnog Clinta Eastwooda i njegov čuveni pogled na licu kojeg će pokušavati imitirati mnogi domaći i strani stand-up komičari. Ovo je jedan od najslavnijih i najpoznatijih spaghetti western filmova nastalih 1960-ih godina. Ovaj je filmski klasik dio trilogije Dollars Sergioja Leonea, a radnja prati trojicu u traženju lokacije zakopanog novca. Radnja se odvija za vrijeme Građanskog rata u Americi, a u ovom je slučaju postala slavna i glazba čuvenog Enia Morriconea.

The Rocky Horror Picture Show

Ovaj low budget filmski klasik nastao je 1975. godine bio je popularan čim je izašao, a samo godinu dana kasnije kazalište u New Yorku počeo ga je prikazivati u ponoćnim satima. Radnju su iznova i iznova pratili predani fanovi koji su se s vremenom u kazalište počeli pojavljivati obučeni poput glavnih likova pjevajući pjesme. Kao i mnogi drugi kultni filmovi, postoji i kvazi nastavak – Shock Treatment – no, slavom se nikada neće niti približiti originalu. Rocky Horror Picture Show međusobno zbližava svoje neobične likove, ali narativni potisak publiku stvarno izluđuje.

Pulp Fiction

Za razliku od mnogih filmskih klasika, Pulp Fiction čim je izašao bio je veliki hit, a kritičari su ga apsolutno zavoljeli. Fanovi se rado prisjećaju mnogih slavnih citata i scena i još uvijek se nadaju da će Quentin Tarantino jednog dana ipak napraviti film o Vega Brothers.

Transpotting

Ovo je filmski klasik koji na vrlo upečatljiv i originalan pa čak i stvaran način prikazuje ovisnost o drogama. Radnja filma prati Rentona koji se uz ovisnost o heroinu ne zna nositi sa stvarnošću. Živi u Edinburgu što je odličan detalj koji nadograđuje depresivni element ovog filma. Ispreplitanje crnog humora i dramatičnosti, ovaj filmski klasik čini se vrlo intrigantnim na filmskom repertoaru što ga čini jednim od klasika i dijelom opće kulture.

Fight Club

Zbog svoje čudnjikavosti, mnogi su krivo shvatili poantu ovog filma. Ovajh je film krhak, buntovan, riskantan, čime pripovjedač odražava frustracije mnogih ljudi. Čak možemo reći da ovaj film iz ženskog pogleda ispituje portret toksične muškosti Davida Finchera. Ovo je film kojeg ćete ili zavoljeti ili zamrziti.

Before Sunrise

Osim The Notebooka o kojem ćemo pričati kasnije u članku, jedan od onih najljepših ljubavnih filmova, a potječe iz 1995. godine zove se Before Sunrise. Radnja filma prati ženu i muškarca koji su se upoznali u vlaku te odluče izaći na Bečkoj stanici. Ne znajući da će se u jednim trenutku morati razdvojiti, ludo se zaljubljuju.

The Notebook

Da, došli smo i do ovogremek djela. Iako mnogi portali u svoj popis filmskih klasika ovaj ne svrstavaju, mi smatramo da nema osobe koja ga nije pogledala barem jednom u životu. Možda ste na njega slučajno naišli listajući kroz televizijske kanale pa ste pogledali samo jedan dio. Radi se o predivnoj radnji koja prati siromašnog, ali strastvenog mladića koji se zaljubljuje u mladu bogatu djevojku pružajući joj osjećaj slobode koji nikad prije nije doživjela. No, ubrzo se njihovi putevi razdvajaju zbog njihovih različitih socijalnih razlika.

Dead Poet’s Society

Govorimo o dirljivoj drami koja prati ulogu Robina Williamsa kao zanimljivog profesora koji učenicima u vrlo strogoj i konzervativnoj školi književnost prezentira na malo drugačiji i osjećajniji način. Ovaj film australskog je filmskog redatelja Petera Weira doveo do Oscara za najbolji scenarij i time mu obilježio karijeru.

Foto: Unsplash

Forrest Gump (1994.)

Ovaj je filmski klasik možda pretjerano sentimentalan. Nosi pomalo problematičnu poruku, ali njegova slatkoća i šarm dovoljni su da približe pravu dubinu i ljupkost. Radnja prati Forresta Gumpa koji je opisan kao naivan i tup. Rodom je iz Alabame i bio je svjedok koji je utjecao na neke najvažnije događaje u drugoj polovici 20. stoljeća. Te godine ovaj je film postao jedan od najuspješnijih u Sjevernoj Americi, a na njega su pozitivno reagirali mnogi kritičari. Kao i mnogi Tom Hanks kultni filmovi, ovaj je poprilično jedinstven, a glavni glumac je još jednom pokazao svoj ogromni talent.

Leon: The Professional (1994.)

Mathilda ima samo 12 godina, ali već je upoznata s mračnom stranom života. Njen zlostavljački nastrojen otac skladišti drogu za korumpirane policajce, a majka je zanemaruje. Léon, koji živi u istom hodniku, radi kao plaćeni ubojica za jednog mafijaša. Kad njenu obitelj ubije Stansfield, korumpirani agent DEA -e, Mathilda udružuje snage s Léonom kako bi naučila njegove smrtonosne vještine i osvetila smrt svoje obitelji.

Gladiator (2000.)

Commodus preuzima vlast i oduzima položaj Maximusu, jednom od omiljenih generala svog prethodnika i oca, cara Marka Aurelija, velikog stoičkog filozofa. Maximus je potom izbačen i postavljen u gladijatorsku arenu kako bi se borio do smrti.

Django Unchained (2012.)

Dvije godine prije građanskog rata, rob Django zatiče se u pratnji njemačkog lovca na glave dr. Kinga Schultza koji je u misiji zarobljavanja opake braće Brittle. Schultz oslobađa Djanga i zajedno love najtraženije kriminalce na jugu. Putovanje ih dovodi na zloglasnu plantažu sjenovitog Calvina Candieja, gdje je Djangova davno izgubljena supruga još uvijek robinja.

The Patriot (2000.)

U ovom filmskom klasiku Mel Gibson nosi ulogu Benjamina Martina, skromnog čovjeka koji je prisiljen pridružiti se američkoj revoluciji kad mu Britanci prijete da će mu oduzeti farmu. Zajedno sa svojim domoljubnim sinom Gabrielom, suočava se s opakim Redcoatsima.

The Pursuit of Happyness (2006.)

Život je borba za samohranog oca Chrisa Gardnera. Iseljeni iz vlastitog stana, on i njegov mali sin nalaze se sami i nemaju gdje otići. Iako se Chris na kraju zaposlio kao pripravnik u prestižnoj brokerskoj tvrtki, njegova mu pozicija ne pruža dovoljno novaca. Iako moraju živjeti u skloništima i podnašati mnoge nedaće, Chris odbija popustiti očaju i bori se u stvaranju boljeg života za sebe i svog sina.

Cast Away (2000.)

Izvršni direktor FedExa, Chuck Noland putuje na zadatak u Maleziju, kada se njegov avion tijekom oluje ruši iznad Tihog oceana. Chuck je jedini koji je preživio let i budi se na pustom otoku. Kad mu pokušaj da otplovi i potraži pomoć ne uspije, Chuck uči kako preživjeti na otoku gdje ostaje godinama – u pratnji samo svog prijatelja Wilsona – koji je odbojkaška lopta. Hoće li se Chuck ikada vratiti u civilizaciju i ponovno se sastati sa svojom obitelji?

The Mask (1994.)

Kad bankovni službenik Stanley Ipkiss otkrije čarobnu masku u kojoj se nalazi duh nordijskog boga Lokija, mijenja mu se cijeli život. Dok nosi masku, Ipkiss postaje nadnaravni playboy koji odiše šarmom i samopouzdanjem što mu omogućuje da zapne za oko pjevačici lokalnog noćnog kluba – Tini Carlyle. Nažalost, pod utjecajem maske, Ipkiss pljačka i banku, što ljuti gospodara kriminala – Doriana Tyrella.

Cold Mountain (2003.)

Ova je filmski klasik i ljubavna priča smještena u pozadini američkog građanskog rata. Ranjeni vojnik W.P. Inman napušta svoju jedinicu i putuje po jugu u nadi da će se vratiti svojoj supruzi Adi koju je ostavio kod kuće da brine o njihovoj farmi. Dok Inman odlazi na opasno putovanje kako bi se vratio kući, Ada se trudi sačuvati njihov dom u čemu joj pomaže Ruby, tajanstvena lutalica koju joj susjed šalje u pomoć.